Dolar 32,3276
%0.24
Euro 35,0866
%-0.1
Altın 2.298,730
%0.93
Bist-100 8,98
%1.99

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Tugay’dan ‘ada bazlı dönüşüm’ vurgusu

Başkan Tugay’dan ‘ada bazlı dönüşüm’ vurgusu

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, TR35’te yayınlanan Haber Aktif programında ilçe gündemine ilişkin soruları yanıtladı. Belediye Meclisi’nde kabul edilen ‘emsal artışı’ kararıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Tugay, parsel bazında emsal artışının altyapı ve trafik problemleri olan bir bölgede yeni sorunlara yol açabileceğine dikkat çekerek, ada bazlı bir dönüşüm kararı aldıklarını dile getirdi. Tugay, Karşıyaka Çarşı’da alt yapı ve üst yapı çalışmalarının bu kış içerisinde başlayacağının da müjdesini verdi.

  • Ege Postası
  • 15.10.2021 - 11:53

EGEPOSTASI – Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, TR35’te Deniz Olgun’un sunumuyla ekranlara gelen Haber Aktif programının konuğu oldu. Tugay, Dün Belediye Meclisi’nden geçen ‘emsal artışı’ kararının yanı sıra ilçede devam eden projeler hakkında detaylı bilgiler verdi. 

“AMAÇ MİMARİ AÇIDAN DAHA GÜZEL BİR KENTE SAHİP OLMAK”

Karşıyaka Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edilen ‘emsal artışı’ kararının Bayraklı’daki düzenlemeyle bire bir olmadığını belirten Tugay, “Depremde ağır ve orta hasar görmüş binaların direk desteklenmesi için yüzde 20 parsel bazında artış verdik, ancak riskli yapı sınıfına giren binalar için de ada bazında değişim halinde yüzde 30 emsal artışı kararı verdik. Karşıyaka’nın imar yapısından kaynaklanan bir durum. Bizim çok yoğun yapılaşmış bir kentimiz var. Kilometre kare başına düşen insan sayısı açısından Karşıyaka Türkiye’nin en kalabalık ilçelerinden birisi, İzmir’in de en kalabalığı. Parsel bazında emsal artışı verdiğiniz zaman yeni nüfus gelecek demektir. Ama yolların darlığından, trafik probleminden, yeşil alanın azlığından, altyapı sorunlarından bahsettiğimiz yerde yeni sorunlara yol açarsınız. Böyle olmaması için yaptığımız şey, ada bazlı bir dönüşüm sağlamak ve bu dönüşümde binaya yükseklik, ilave katlar verirken çevresinde daha fazla ferah bir alan yaratıp buradan otopark, yeşil alan kazanmak ve mimari açıdan daha güzel bir kente sahip olmak. Bunu sağlayabilecek bir karar almış olduk. Ada bazında kentsel bir dönüşümde yüzde 30 emsal artışı kararıyla” dedi.

“ÜCRET DÜZENLEMESİ KAÇINILMAZDI”

Dünkü Meclis Toplantısı’nda da tartışma konusu olan ‘personel maaşlarının yüksek olduğu’ yönündeki eleştirilere de yanıt veren Tugay, “İnsanlara insanca yaşayabilecekleri, çalışırken huzurlu hissedebilecekleri, verebileceğimiz en yüksek maaşı verdik. Bununla da ben gurur duyuyorum çünkü insanlara haklarını verdiğimiz ölçüde onlardan performans, başarı, işe bağlılık, kuruma sahip çıkma bekleyebiliriz. Daha iyi hizmet almak istiyorsak insanların gerçekten işlerini severek yapmaları, karşılıklarını aldıklarını düşünerek yapmalarını isteriz. Ücret düzeltmesi kaçınılmazdı” ifadelerini kullandı.

KARŞIYAKA ÇARŞI’NIN YOL HARİTASI

Karşıyaka Çarşı’da altyapı ve üst yapıyla ilgili yapılacak çalışmanın ayrıntılarını da aktaran Tugay, “9 Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi hocalarımız çarşı sorun olarak tanımlanan şeylerin neler olduğunu bize anlatan bir rapor hazırladı. Çözüm önerilerini anlattılar. Öğrencilerle, meslek odalarıyla birlikte maraton tasarım çalışması yapıldı. Bütün detaylarıyla çarşının sorunlarına hakimiz. Neler yapılmasıyla gerektiğiyle ilgili çok sağlam önerilerimiz var. 10 farklı tasarım çalışması yapıldı herhangi bir tanesi tek başına mükemmel değil, çok farklı konseptlerde tasarımlar var. Dün akşam bir toplantıda uzun uzun tartıştık. Aklımızdaki yapı kabaca belli. Çarşının zemini, peyzajı, kent mobilyaları, binaları, dış cepheleri tabelaları, içerisinde yerleştirilecek sanat eserleri, girişli, çıkışı, yayaların akışı gibi çalışmalarda fikirlerimiz hazır. Detaylarını hazırlıyor sadece arkadaşlar. Bunları belirlendikten sonra bölge esnafına, kentin kanaat önderlerine, basına, peyzaj mimarlar ve şehir plancılara anlatacağız. Eleştirilerini alacağız. Önemli olan önerileri dikkate alıp değişiklikler yapacağız. Sonra yapım işlemine başlayacağız. Kasımın ortası demiştim, sonu olur ama bu kış içerisinde çarşının ana caddesini ve onun paralelindeki bir sokak ve meydanı başlangıç olarak yapacağız. Daha sonra diğer sokak ve meydanlara geçeceğiz” diye konuştu.

“BÜYÜKŞEHİR’DEN KARŞIYAKA’DA İSTEDİĞİMİZ PROJELER VAR”

Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte yakın zamanda gerçekleşmesi beklenen bir proje olup olmayacağına ilişkin sorulan soruya da şu yanıtı verdi:

“Ortaklaşa bir projemiz yok ama onların Karşıyaka’da yapmasını istediğimiz ve takip ettiğimiz şeyler var. En önemlisi Mavişehir’i yukarı mahallelere bağlayacak demiryolunu ve Anadolu Caddesi üzerinden geçen üst geçişi yapmalarını bekliyoruz. Ordu Caddesi’nin açılmasını bekliyoruz. Kavşak düzenlemeleri, yaya üst geçit düzenlemeleri var bekliyoruz. Ortak proje olabilir ama henüz bir karar vermedik” 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.