Dolar 32,4968
%0.56
Euro 35,1489
%0.24
Altın 2.328,840
%0.36
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Tugay ile AK Parti arasında gergin anlar: Karşıyaka’da gündem huzurevi

Başkan Tugay ile AK Parti arasında gergin anlar: Karşıyaka’da gündem huzurevi

Karşıyaka Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı 1. Birleşimi gerçekleştirildi. Mülkiyeti belediyede olan ve deprem riski dolayısıyla boşaltılan huzurevinin satışının yapılması hakkında verilen önerge AK Parti ve Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay arasında gerginliğe sebep oldu. Başkan Cemil Tugay, AK Parti gurubunu hedef alarak, ‘’ Siz hiçbir şey yapmıyorsunuz, konuşup gidiyorsunuz. Sadece insanların kafasını karıştırmaya çalışıyorsunuz. Çözüme hiçbir katkınız yok. Sizde hiç çözüm odaklı bir hamle görmedim. Karşıyaka'nın belediye meclis üyesi gibi değilsiniz. Ben çözmek için burada karar almaya çalışıyoruz, siz olayı çarpıtıyorsunuz. O kadar çok hizmet yaptık görmüyorsanız gözlük takın. Sizin engel olmak dışında hiçbir şey yapmadınız. Bu dönem bitecek ve siz bu kente hiçbir şey yapmamış olacaksınız’’ dedi.

  • Ege Postası
  • 01.11.2022 - 20:05

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- Karşıyaka Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı 1. Birleşimi, Belediye Meclisi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. 

Mülkiyeti belediyede olan ve deprem riski dolayısıyla boşaltılan huzurevinin satışının yapılması hakkında önerge verildi. AK Partili Ahmet Uğur Baran, taşınmaz hakkında satış kararı verilmesine tepki gösterdi. 

AK Partili Baran: Bakanlığa mı, 3. şahsa mı devredilecek? 

AK Partili Baran açıklamasında, ‘’ Bu ada parselin tam olarak neresi olduğunu Karşıyaka kamuoyuna açıklar mısınız? Geçen ay konuştuğumuz ve sizin samimiyetinize güvenerek vermiş olduğumuz oy birliği kararı farklıydı. Anladığımız kadarıyla sizin burada samimiyetten vazgeçip, aldığınız karar farklı. Buranın üzerine iki farklı haciz var. Vergi dairesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan haciz var. Hacizi biz koymuyoruz.  TC vatandaşı olarak bende vergi ödemezsem bana da haciz koyulabilir. Devletin en doğal hakkıdır. Burada sizin, bizim hükümetimiz diye ayrım yapmaya gerek yok. Borcunuzu ödemiyorsanız, devletin kuralları vardır. Borcunuzu ödemezseniz hacizi koyar. Biz her defasında bu konularda sizin samimiyetinize inanarak bazı hareketler yapıyoruz. Buna benzer bir kaç size olan güvenimizi sarstınız. Bu konuda da sarsılmak istemiyoruz. Bu konu ile alakalı açık bir bilgi verirseniz seviniriz. Bu binayı bakanlığa mı devredeceksiniz yoksa 3. bir şahsa mı satılacak? ‘’ diye sordu. 

Tugay: Siz bakanlığa güvenmiyorsunuz...

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Bakanlığa devri için satış kararının çıkması gerektiğine vurgu yaparak,  ''Belediyeye ait bir mülk burası. Belediyeye at mülkü bakanlık almak istiyor. Bakanlık burayı alırsa, bakanlığa vereceğiz dedik. Bunu yapabilmek için satış kararı almamız gerekiyor. Meclisin bu yetkiyi vermesi lazım. Nedir bu tuhaf tepki anlamadım. Siz bizim başka birine satacağımızdan korkmuyorsunuz, bence siz hükümetinizin başka türlü davranmasından korkuyorsunuz. Biz vermek istiyoruz, siz bakanlığa güvenmiyorsunuz. Bakanlık isterse neden başkasına verelim. Daha önce açıkladım ben bunu’’ dedi. 

Baran: Bakanlık ile ticari bir olayınız yok

AK Partili Baran ise açıklamasında, ‘’Geçen ay aldığımız karardan bir gün sonra belediyeden arkadaşlarınızı gönderip ‘burayı boşaltın’ dediğinizi de biliyoruz. Birbirimizi kırmayalım. Sizin ağzınızdan duymak istediğimiz, ' bakanlığa vermeyi planlıyoruz ve buranın huzurevi olarak kalmasını istiyoruz' demenizdi. Burada bakanlığa güvenmemek gibi bir durum yok. Türkiye Cumhuriyeti güven duyulan bir devlettir. Bakanlıklarımız üzerine düşen görevleri yapıyorlar. Bakanlık ile ticari bir olayınız yok. Satış ile alakalı bir gündem geldi’’ ifadelerine yer verdi. 

Tugay: Ağzınızdan çıkanları da kulaklarınız duysun

AK Partili Baran’ın açıklamasına tepki gösteren Başkan Tugay, ''Peki tapunu değerini siz ne olarak adlandırıyorsunuz? Hediye olarak mı? Hibe etsek bile kararı meclisten almamız gerekmiyor mu? Sizin ağzınızdan çıkanları da kulaklarınız duysun istiyorum. Aynı şeyleri tekrar tekrar konuşmanın bir anlamı yok. Ben daha önce söylediğim gibi o taşınmazın tekrar huzurevi olarak kalması ile ilgili itirazımız yok ve üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Sizin deyiminizle devletin bir kurumu, başka bir kuruma borç alacağından dolayı bir şey yaparken, biz malımız olan bir yerin borca karşılık sayılması ile ilgili talepte bulunma hakkına sahibiz. Hükümetiniz pek çok AK Parti ve MHP'li belediyeye zaten yapıyor. Camiileri alıyor. Camiileri üzerine alıyor. Karşıyaka'da benim bildiğim 10 tane camii belediyenin mülkü olduğu halde kamu kullanımında . 20 civarında okul, emniyet müdürlüğü, karakollar dahil bir çok kamu binası ve arsaları belediyeye ait olduğu halde kullanılıyor’’ ifadelerine yer verdi. 

Tugay: Hukuki işlem başlatacağız

Devlet kurumları tarafından kullanılan Karşıyaka Belediyesi’ne ait taşınmazları hatırlatan Başkan Cemil Tugay, ‘’Belediyenin bütün malını, mülkünü devlet kullandığı halde aynı devlet vergi alacağı için tutup bizim gayrimenkullerimize tedbir koyabiliyor. Biz devlet değiliz, öyle mi? Bu nasıl devlet ki, devletin bir tarafını malını istediği gibi kullanırken, diğer taraftan da alacağı için haciz koymaya kalkıyor? Belediye tarihinde öyle bir örnek yok. Seçimin arifesinde bunun olması da ayrı bir anlam taşıyor. Burayı bakanlığın alması ile ilgili bir itirazımız yok. Lütfen alsınlar. Bunun için karar alınmak zorunda. Şu konuyu da çarpıtmanız bence çok üzücü. Bu huzurevi binasında, arsa belediyenin, binayı yapan belediye mobilyayı koyan belediye, geçmiş dönemde işletmiyoruz diye bakanlığa devrettik. Orası boşaltıldı mı? Evet. Orada belediyenin demirbaşına kayıtlı eşyalar var. Biz yasal olarak bunlardan sorumluyuz. O eşyaları teslim almamız gerekiyor. Binanın bize teslim edilmesi gerekiyor. Bunu yapmayanlarda suç işliyor. Bununla ilgili hukuki işlemi yapacağız. Bunun hukuki bir karşılığı olur’’ dedi. 

Başkan Tugay: Sadece insanların kafasını karıştırmaya çalışıyorsunuz

Karşıyaka Belediyesi’ne ait demirbaşların envanteri için kayıt düzenlenmesi gerektiğine dikkat çeken Tugay, ‘'Biz oraya bir şey mi yapıyoruz? Biz orayı ne yıkıyoruz, ne aşka bir şey yapıyoruz. Biz sözümüzün arkasındayız. Oradaki demirbaşları teslim almak üzere orayı geri istediğimizi söyledik. Aynı şeyleri tekrar tekrar konuşarak kamuoyunda farklı bir algı yaratmaya çalışmayın. Herkes üzerine düşeni yapsın. Siz hiçbir şey yapmıyorsunuz, konuşup gidiyorsunuz. Sadece insanların kafasını karıştırmaya çalışıyorsunuz. Çözüme hiçbir katkınız yok. Sizde hiç çözüm odaklı bir hamle görmedim. Karşıyaka'nın belediye meclis üyesi gibi değilsiniz. Ben çözmek için burada karar almaya çalışıyoruz, siz olayı çarpıtıyorsunuz. O kadar çok hizmet yaptık görmüyorsanız gözlük takın. Sizin engel olmak dışında hiçbir şey yapmadınız. Bu dönem bitecek ve siz bu kente hiçbir şey yapmamış olacaksınız’’ dedi. 

Öztürk: Size hiç yakışmadı

AK Parti Meclis Üyesi Adem Öztürk ise Başkan Tugay’ın söylemlerinin kırıcı olduğunu belirterek,   ''Sadece insanların kafasını karıştırmaya çalışıyorsunuz, başka bir şey yapmıyorsunuz demek haksızlıktır. Bunları duymak çok üzücü. Özellikle şahsımın bu konuda yaptılarını siz biliyorsunuz. Yaptığımız görüşmeleri biliyorsunuz. İşin bu seviyeye gelmesi düşündürücü. Bizim buradaki ağırlığımızın en büyük amacı iyi niyet ile bu şehir için br şeyler yapabilmek gayesi ile koşturabilmek. Bunu siz görmeseniz bir görenler görüyor. Bu önergenin buraya geliş şekli ile alakalı kafalarda şüphe doğru. Ek önergenin ilk gündem olarak gelmesi kafamızda şüphe oluşmasına neden oldu. Niyet böyle bariz iken önerge gelince direkt olarak satışı değil de şu denemez miydi, 'İl sosyal hizmetler müdürlüğüne devri yapılacağından dolayı' ibaresi konamaz mıydı? Satış deyince, kime satacaksınız diye size sorarlar. Arkadaşımız size fırsat imkanı sundu, siz olayı kalkıp, 'sizi böyle anacaklar' muhabbetine getirdiniz. Size hiç yakışmadı'' dedi. 

CHP’li Aşık: Doğmamış çocuğa don biçilmez 

CHP Meclis Üyesi Nilüfer Bakoğlu Aşık ise,  ''Kendi adıma ve gup adına çok üzgünüm. Belediyenin mülkünü belediye başkanı ne şekilde değerlendirmek isterse o şekilde değerlendirir. Yasa Bir mülkünü nasıl değerlendireceği yetkisinin mecliste oldupunu, ister kiralama, ister satın alma, ister satma yetikisini çok net söyler. Ne tür tasarruf edeceğini meclise getirdiği evrak ile açıklamıştır. Bunun detayını buradan zikredin herkes duysun gibi söylemler çok çirkin. bu meclise yakışmadığını düşünüyorum. Buranın bir erki var ve her erkin görevleri var. Belediyenin mülkünü ne şekilde değerlendireceği konusunda meclis kararı alınması var. Hukukta bir deyim vardır. Doğmamış çocuğa don biçilmez diye. Daha orada hiçbir şey yokken bu terimler bence çok yanlış. Bu işi siyasete dökmek çok yanlış. Biz aylar önce maalesef belediye hizmet alanı satın almak zorunda kaldık. Bunları buradan konuşalım dediğimizde dalga geçer gibiydiler. Sosyal tesisler satıldı. Bir çok alan satıldı. O zaman hiçbir şey denmedi. Bugün belediye kendine ait bir yer ile tasarruf etmek istiyor. Tasarruf yetkisinn nasıl olacağı belli değilken bu konuşmaları doğru bulmuyorum. Burada basını ve halkı yanıltmaktan başka bir anlam yok'' ifadelerine yer verdi. 

Tarışmaları sonlandıran Başkan Tugay, ''Kafa karıştıracak bir şey yok. Biz görüşmelerimizi yapıyoruz. Burayı huzurevi olarak değerlendirmek isterse bakanlık biz devretmeye hazırız. Bununla ilgili değer tespitini arkadaşlarımız yaptırıyor. Eğer tasarruf değişikliği fikirleri varsa onu icra etmek durumundalar. Ayrıca aynı bölgede bir başka huzurevi alanını da neden sattıklarını da söylemek durumundalar. Karşıyaka'ya bu dönemde adalet ve kalkınam partisi hükümetinin hiçbir yatırım yapmadığını tekrar söylüyorum. Yaptıysa buyursun söylesin biz de duyalım. Biz basit istasyon binasını bile kültür tesisi olarak kullanmamıza izin vermediler. Tapu dairesi, hastane yok. Adliye taşınıyor. Hiçbir şey yapılmadı. Var mı bir yatırım planı? yok. Sadece bizim yapmak istediklerimize engel olmak ve bizi kuru kuru eleştirmek dışında bir şey görmedik. Sizleri Karşıyaka'ya hizmet eden meclis üyeleri olmaya davet ediyorum’’ dedi. 

‘Geçmişte 1 liraya çay satıyoruz diye övünüyordunuz’

Tesisler Müdürlüğünce işletilen pazaryerlerinde gerçekleştirien yöresel gün etkinliklerine giriş yapacak ziyaretçilerden alınmak üzere pazar yeri etkinlik giriş ücreti olarak 5 TL belirlenmesi hakkında verilen önergeye, AK Partili Meclis Üyesi Ahmet Uğur Baran, ''İnsanların hoşça vakit geçirmek için, gezmek için geldikleri yerden giriş ücreti alacağınızı söylüyorsunuz. Geçmişte ‘1 liraya çay satıyoruz’ diye övünüyordunuz. İnsanlar tesislerimizde hoşça vakit geçiriyor diyorsunuz. Bugün insanların vakit geçirmek için geldiği bir yerden giriş ücreti almak istiyorsunuz. Hiç hoş bir durum değil, bu teklifin gündemden çıkarılmasını teklif ediyoruz'' dedi.

‘Etkinlikler belediyenin değil’

Başkan Cemil Tugay ise, ''Bu etkinlikler belediyenin değil, dışarıdan düzenlenen etkinlikler. Oralarda satışlar yapılıyor. Ekonomik gelirler elde ediliyor. Bizler o bölgenin elektrik, su giderleri, temizlik ve güvenlik ihtiyacı gibi şeylerini karşılıyoruz. Açıkcası buradan bir belediyemizin elinin biraz daha rahatlaması için buna bnezer önlemler alması gerektiği kanaatine vardık. İzmir Fuarı'na da girmek için para veriliyor. Bunun amacı bölgenin temizliğini, düzenini sağlamak daha kullanışlı hale getirmek için yapılan şeyler. Etkinliği düzenleyenlerle onların özel talepleri olursa, onlara davetye vererek ücret almama seçeneği söz konusu olacaktır. Bunu izin verirseniz komisyondaki arkadaşlarımız değerlendirsin. En doğru kararı alalım'' ifadelerine yer verdi.  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.