Dolar 32,5662
%0.08
Euro 34,9973
%0.48
Altın 2.431,200
%0.33
Bist-100 9.777,00
%0.56

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Tugay: 'Belediye görevini yapmıyor' diyenler taş olur!

Başkan Tugay: "Belediye görevini yapmıyor" diyenler taş olur!

Karşıyaka Belediyesi Ağustos Ayı Olağan Meclisi’nde belediyenin 3 yılda hayata geçirdiği projeler tartışma konusu oldu. Başkan Cemil Tugay, "Yaptığınız 100 tane projeyi merak ediyorum" diyen AK Partili Meclis Üyesi Adem Öztürk'e görevi boyunca hayata geçirdiği projeleri tek tek sayarak yanıt verdi. Tugay ayrıca "‘Karşıyaka Belediyesi görevini yapmıyor’ diyenler taş olur" diye ekledi. Öte yandan Cumhuriyet Mahallesi’nin bir kısmını kapsayan 1. ve 2. Etap Revizyon Uygulama İmar Planları’na TMMOB Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi ile mülk sahipleri tarafından yapılan itirazlar İmar Komisyonu’ndan sonra mecliste de oy birliğiyle reddedildi.

  • Ege Postası
  • 01.08.2022 - 19:52

ARDA AKDENİZ/EGEPOSTASI – Karşıyaka Belediyesi Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı 1. Birleşimi, Belediye Meclisi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay idaresinde yapılan toplantıda başkanlıktan gelen önergeler ve komisyon raporları görüşüldü. 

BAYRAKLI BELEDİYESİ’NE 5 METREKARELİK HİSSE DEVRİ

Oturumda Bayraklı ilçesinin Emek Mahallesi’nde bulunan 125 metrekarelik taşınmazın Karşıyaka Belediyesi’ne ait olan 5 metrekarelik hissesinin Bayraklı Belediyesi’ne bedelsiz devrine ilişkin önerge görüşüldü. Önerge İmar, Hukuk, Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

CUMHURİYET MAHALLESİ PLANLARI’NA İTİRAZLAR REDDEDİLDİ

Cumhuriyet Mahallesi’nin bir kısmını kapsayan 1. ve 2. Etap 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planları’na TMMOB Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası’nın İzmir Şubeleri ile mülk sahipleri tarafından yapılan itirazlar, İmar Komisyonu tarafından oy birliğiyle reddedilmişti. İtirazların reddinin oy birliğiyle kabul edildiği komisyon raporu, komisyondan geldiği şekliyle Meclis üyelerinin oylarına sunuldu. Söz konusu rapor, meclisten de oy birliğiyle geçti. 

ÖZTÜRK: YAPTIĞINIZ 100 PROJEYİ MERAK EDİYORUM

Dilek ve temenniler kısmında söz alan AK Partili meclis üyesi Adem Öztürk, Başkan Tugay’ın CHP Parti Okulu’nun Yamanlar Gençlik ve Eğitim Merkezi’nde yaptığı açıklamayı gündeme getirdi. Öztürk, Başkan Tugay’a, “Toplantıdaki beyanatınızda bugüne kadar deprem, salgın gibi yaşanılan her türlü olumsuzluğa rağmen 100 adet projeyi hayata geçirdiğinizi, 120 tane daha yapılacak projeniniz olduğu beyanını okudum. Açıkçası belediyenin temel hizmetleri olan sosyal ve fenni işler haricinde yaptığınız 100 tane projeyi merak ediyorum. Eğer yaptığınız, yapacağınız projeleri broşür haline getirirseniz Karşıyakalı hemşehrilerimizin de bilgileneceğini umut ediyorum. Bir belge olması açısından bunların bir döküman haline getirilip, kamuoyuyla paylaşmanızı arz ediyorum. Bundan sonra yapacağınız 120 proje hangileri merak ediyorum. Bunların içerisinde Çarşı Projesi var mı? Acaba Büyükşehir Belediyesi’nin yardımlarıyla metro hattının altnıa alınması, otopark sorunları, kentin dönüşüm ihtiyacı gibi acil sorunlar var mı? Yakın zamanda bunları bizlerle paylaşırsanız teşekkür ederiz” diye seslendi. 

BAŞKAN TUGAY TEK TEK AÇIKLADI

Başkan Tugay ise Öztürk’e göreve geldiği günden bu yana hayata geçirilen projeleri tek tek açıklayarak yanıt verdi. Tugay, 

“Ben orada konuştuğumuz arkadaşlarıma ‘Belediye başkanığındaki deneyimlerimi aktarmaya çalıştım’ dedim. konuğputumuz akradşlarıama ‘ belediye bşaknğındaki deneyimi aktarmaya çalşıtm’ dedim. Ben başkan olmadan önce kafamda bazı projeler kurgulamıştım ve bunları seçim kampanyası boyunca anlatıyordum. Başkan olduktan sonra bunları gerçekleştirelim diye çalıştık. Bir kısmını gerçekleştirdik, bir kısmını da gerçekleştireceğimizin altını çizdik. Fakat başladıktan sonra insanlarımızla yaptığımız görüşmelerde onlardan bize iletilen taleplerde önümüzde hiç beklemediğimiz halde çıkan bazı sorunları çözmek için daha önce hesaba katmadığmız yeni projeler yapmak zorunda kaldık. Başında 50-100 tane proje yaptıysak 100-150 tane daha ilave oldu. Yola çıktıktan sonra yol içinde rastladığnız yeni problemlerle hesapta olmayan bazı şeylerle bu proje sayıları artıyor ve bunun sonu yok. Muhtemeldir ki önümüzdeki aylarda gündemimize yeni konular da girecektir ve yeni projeler de yapmak durumunda kalacağız.

“GERÇEKTEN 100’Ü BULMUŞTUR”

Rakamlar üzerinden bir hesap yaparak söylediğim sözler değildi. Olayın şeklini tarif etmek içindi. Ama diğer taraftan şunu temin edebilirim. Gerçekten bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz projeler 100’ü bulmuştur. Bunların listesini yaparız. Önümüzdeki 1,5 yıldaki hedefimiz verdiğimiz sözleri yerine getirmek ama genel olark insanlarımızn bizden beklediği işleri gerçekleştirmek üzere maksimum çabamızı göstererek iyi performans ortaya koymaktır. Bu açıklamada doğru içerik budur. Ama ben bunun listesini tabi ki yapabilirim, hem sizlerle, hem de kamuyouyla paylaşabilirim. Karşıyaka’nın her mahallesinde, her bölgesinde ihtiyaçlar, sorunlar, talepler var. Bunların her birisine ayrı ayrı cevap vemrek ve onları uygulamaya geçrimek için çalışmak zorundayız. Bazı projeler makro projeler ve bu makro projeler de öncelikle Büyükşehir Belediyesi’yle sonra da mümkünse - henüz başaramadık ama-  hükümetimizle bazı ortak çalışmalar yapmayı da diliyoruz. Ben şimdi proje olarak bazı şeyleri söylediğim zaman bunları ‘Bu proje değil, belediyenin rutin işi’ diyebilirsiniz ama asfalt plentini yeniden aktif etmek bence projedir. Çünkü asfalt ihtiyacmızı karşılamak içni atıl durumda olan tesisin bakımı yapılmış, aktif duruma geçirilmiş ve sonra hem kendi asfalt ihtiyacmızı, hem de bazı belediyelerin ihtiyaçlarını karşılayabilir duruma getirmişiz. Bunu siz proje olarak kabul edebilir misiniz bilmiyorum ama yaptığmız masrafla, etkisiyle, sonucuyla bizim için gerçekten başarılı gördüğümüz bir projedir. 

“DOLU DOLU 3 SENE GEÇİRDİK”

Pek çok yapım işinde örneklerimiz olduğu gibi kurdğumuz yeni müdürlükler üzerinden gerçekleştirdiğimiz pekçok sosyal projemiz de var. ‘Karşıyaka 95’ projesi İzmir’de ilçe belediyesi olarak başka örneği olmayan özellikle 0-3 yaş arası dezevantajlı mahallelerdeki çocukların evlerine ziyaret yaparak, gelişimlerinin kontrolünün takibi, annelik-babalık eğitimi, yeni doğan bebeklere maddi destek sağlanması gibi projeler bizce insanların direk yaşamına dokunan çok önemli projelerdir. Anaokullarımız vardı, yeni anaokullar açtık ve açacağız. Bunların her birini ayrı proje olarak nitelendirebiliriz. İki tane öğrenci yurdunu kurmamız projedir. Yerine açtığımız pek çok sosyal tesis ayrı projedir. Sizlerin deteğiyle yakında Cumhuriyet Mahallesi taşocağı bölgesinde yapacağımız konut projesi, bu bölgenin yeniden planlanması önemli bir projedir. Emin olun bunların hepsini alt alta koyduğmuuzda sayıca çok iş çıkıyor. Yeni yaptığımız sokaklar, caddeler, diktiğimiz ağaçlar, yeni oluşturduğumuz kent ormanı, pekçok sosyal yardım çalışmamızla dolu dolu geçirdiğimiz 3 sene olduğuna eminim. Katkı koyan herkese teşekkür ederim. 

“BELEDİYE GÖREVİNİ YAPMIYOR DİYENLER TAŞ OLUR”

‘Karşıyaka Belediyesi görevini yapmıyor’ diyenler taş olur. Sahada can siparene olup emek veren arkadaşlarımıza çok büyük saygısızlık olur. Belediyenin ne yaptığını araştırmadan, incelemeden, klavye kahramanlığına soyunanları kınıyorum. Ben o listeleri yaparım, ben insanlara çok şey anlatırım ama benden çok arkadaşlarımız çalıştı. Sahada onlar var. Biz bugün klimalı odalarda otururken, güneşin altında sokakları yenileyen, arızaları gideren, bu kentin sorunlarıyla ilgilenen, parkına, bahçesine bakan yüzlerce, binlerce arkadaşlarımız var. Onların hakkını yememek lazım. Muharrem ayında çarpılırsınız. Yapmayın.”

ÖZTÜRK: TEMEL HİZMETLER PROJE DEĞİLDİR

Tugay’ın konuşmasının ardından bir kez daha söz alan Adem Öztürk ise “Aslında bu saydığınız şeyler yerel yönetimlere bakış açısındaki farklılıktan kaynaklanıyor. Sizin için proje kedi-köpek kulübesi, yeraltındaki çöp konteyneriyse, kazılan yerleri asfaltla doldurmaksa buna diyebileceğim hiçbir şeyim yok. Başta müdürlerimiz olmak üzere kimsenin emeğini gözardı edemem. ‘Taş olursunuz’ dediniz ya, muhtemelen bizleri kastediyorunuz. Başkaları varsa söyleyin başkanım. Biz niye taş olalım? İkincisi, burada en aşağıdan tutun da en üst birime kadar herkesin emeğine saygımız var. Sizin proje tanımlamanızla bizim temel hizmetler dediğimiz aynı şey. Bir projeciye proje öğretmek ne kadar doğru bilmiyorum ama benim için proje şudur:  Deprem fay hattında bulunan bir ilçenin dönüşmesi benim için projedir. Cumhuriyet Planları’nın bir türlü çıkması benim için projedir. 3 yıldır rezil bir şekilde duran çarşının taşlarının değiştirilmesi projedir. Otopark sorunu, metronun alta alınması benim için projedir. Benim için en büyük proje körfezin kokmaması ve kirlenmemesidir. sizin için bahsettiğiniz temel hizmetler bizim için proje değildir. ‘Taş olursunuz’ lafını kullanmazsanız çok mutlu oluruz. Biz sadece temel hizmetlerin proje olarak algılanmamasını değerlendiriyoruz” yanıtını verdi.

AYDIN: SİZ DOĞAL KAYNAKLARI YOK ETMEYE PROJE DERSİNİZ

Öztürk’ün ardından söz alan CHP’li Meclis Üyesi Murat Aydın ise “Tam da bu yüzden biz CHP’yiz, siz Adalet ve Kalkınma Partisisiniz. Sizin için tek tek insana, çocuklara yapılan hizmetler, hizmet değil. Siz betona, köprüye, madene, insanların doğal kaynaklarını yok etmeye proje dersiniz. Siz proje diye aya sert iniş yapacak füzeyi fırlatımayı, biz çouklara süt dağıtmayı proje sayarız. Bunu olumsuz anlamda söylemiyorum. Dünya görüşümüz de böyle. Sizin bakış açınızla bizim bakış açımız böyle. O yüzden ayrı partiyiz. Ama Karşıyaka ve İzmir halkı insane değer veren anlayışı seçiyor. Çünkü Karşıyaka halkı hayatın kolaylaşmasını, daha iyi bir yaşam sahibi olmayı istiyor. Neden İzmir Türkiye’nin en çok tercih edilen şehiri? Bu göç edenlerin çoğu daha iyi bir yaşam sahibi olmak için geliyor. Bu şehrin havasını, suyunu, demokrasisini, yaşam biçimini seviyor” diye konuştu. 

TUGAY: YAPI ODAKLI DEĞİL, İNSAN ODAKLI BAKIYORUZ

Başkan Tugay ise ‘Taş olursunuz’ sözüne açıklık getirerek, Öztürk’e “Ben taş olmak konusunda gerçekten size demedim. Zaman zaman haksızca eleştiren kişiler oluyor. Adamın incelemeye, gerçekleri öğrenmeye niyeti yok. Gerçekten belediye çalışmıyor mu diye objektif bir niyeti yok. Amacı karalamak… Oturduğu yerden, hiçbir sorumluluk hissetmeden, bir sürü emeği hiçe sayarak haksız bir yargı yapıyor. Onun için epsri mahiyetinde taş olursunuz dedim. Size demedim. 

Başkan Tugay sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Kedi kulübesi diye küçümsediniz ama bu kadar sayıda kedi-köpek evi yapan, üstelik onların temizlği, beslenmesi ve sağlıklarıyla ilgilenen bir çalışmayı yapan yok. Ben arkadaşlarımızın bu çalışmasını takdir ediyorum. Onların bakımıyla ilgili o bölgede yaşayan halkımız da katkı veriyor. Karşıyaka hayvansever bir kent. Zaten onların talepleriyle bu iş başladı ve gelişti. Bugün bir yeraltı konteyneri 64 bin lira. Ben ‘140 civarında konteyner yerleşetirdik’ diyorum. Sadece bir tanesini yerleştirmenin zorluğunu izlemenizi dilerim. Sıradanmış gibi söylediğiniz şeyin sıradan olmadığnı daha iyi değerlendirebiliriz. Çarşı projesinde bazı aksaklıklar yaşadık. İlk başladığımız zamanlarda kırılan taşların, parkelerin yerine yenisini koyduk. Çok kısa bir zamanda tekrar kırıldığını gördük. Çünkü kalınlıkları ve uygulanış şekilleri üzerinden geçen ağır araçlarla birlikte kolayca kırılmasına neden oluyordu. O yüzden komple tamamının değişmesi gerkektiğini anladık. 

Gerçekten insan odaklı baktığımızı düşünüyorum, yapı odaklı değil. Biraz daha yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan, biraz daha çevre ve iklim problemlerini gözeten, gelecekte yaşayacağımız krizleri gözeten bir çalışma yaptığımızı düşünüyorum.  ‘Fay hatlarıyla ilgil çalışma yapmadınız’ diyorsunuz ama biz tam tersi çok detaylı olarak analitik etüt çalışması yapıp ada bazlı kentsel dönüşüm için Karşıyaka’nın yarsını planlamaya çalışan bir belediyeyiz. Bununla ilgili gündeme getirdiğimiz önergenin görüşülmesini bir sonraki aya aktarılmasını bu mecliste beraber kararlaştırdık. Sorunlarımızı köklü olarak çözmek için göstermelik işler yapmamak için çok çaba gösteriyoruz. Bu anlamda çok samimi ve çalışkan olduğumuza eminim. Hakkımızın yenmemesini tekrar saygılarımla talep ediyorum.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.