Dolar 32,3658
%0.15
Euro 35,0442
%-0.06
Altın 2.325,090
%0.2
Bist-100 9,11
%0.36

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Soyer’den İzmirlilere çifte müjde

Başkan Soyer’den İzmirlilere çifte müjde

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi ilk oturumunda İzmir ulaşımı için tarihi öneme sahip olan ve raylı sistemlerin yaygınlaştırılması açısından büyük bir adım olan iki müjdeli haber paylaştı. Başkan Soyer, çalışmaların devam ettiği Narlıdere Metrosu’nda ilk tünelde ışığın göründüğünü ifade etti. Buca Metrosu için de müjdeli haber paylaşan Başkan Soyer, kredi kullanımı için Cumhurbaşkanlığından gerekli olan onayın geldiğini söyledi.

  • Ege Postası
  • 08.03.2021 - 19:26

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Mart ayı Olağan Meclis toplantısı birinci oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer idaresinde gerçekleştirildi. Tüm kararların oy birliği ile alındığı mecliste Başkan Soyer, İzmir için tarihi öneme sahip iki müjdeyi paylaştı.

Oturum başlangıcında Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü özel videosu sunuldu.

Oturum başlangıcında konuşan Başkan Soyer, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında, kadın meclis üyelerimizi ve belediye başkanlarımızı saygı ve sevgiyle anıyorum. Umuyorum ki her günleri saygı ve sevgiyle geçsin. Dünya Kadınlar Günü Kutlu olsun” dedi.

Başkan Soyer’in ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine ve İstanbul Sözleşmesi’nin önemine vurgu yaparak, Öncelikle kadın meclis üyelerimizin, belediye başkanlarımızın ve salonda bulunan çalışan kadınlarımızın gününü kutluyorum. Bugün uzun yıllardır kadınların önlerine çekilen setlere, ayaklarına bağ olan engellere dayanışma eksenli mücadelelerinin seslerini yükselttikleri gün. Ataerkillik, tüm insanlığın tepesinde dolaşan zehirli bir gölge. Kadınların günlük yaşamında karşılaştıkları bütün ayrımcılıkların müsebbipleri var. Bugün burada bulunan tüm erkeklerin toplumsal cinsiyet rollerini sorgulayacağı bir gün aslında.  Bu ortak sorunun adı patrierkadır. Bu, ekseriyetle kadınlara musallat olan bir sistemdir. Arzumuz, İzmir’i adil ve eşitlikle yönetmek. İktidar akla, mantığa aykırı olarak İstanbul sözleşmesinden çıkmak istiyor. Biz her zaman çok ses, çok renk, çok nefes diyerek çokluğu savunacağız. İzmir’i adil ve müşterekçe yönetmeyi amaçlıyoruz. Bütün gücümüzle çalışıyoruz. Kadın mücadelesini birlikte yürütmek bu mücadelenin en önemli parçası.  Çünkü başka bir hayat mümkün iddiasını desteklemek tam da böyle bir bütüncül yaklaşımla mümkün. ‘Başka bir dünya mümkün’ kadına yönelik fiziksel, ekonomik  her türlü şiddetin karşısında durarak mümkün. Ben kadınım diyen herkesle birlikte mücadele etmekten korkmuyoruz. Bir kadının gururla ‘İzmir benim yurdum’ diyebilmesi için buradayız. Tıpkı İstanbul sözleşmesi gibi insanca yaşıyoruz diyebilmekle mümkün” ifadelerini kullandı.

Günün anlam ve önemine itafen söz alan MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, tüm kadınların Dünya Kadınlar Gününü kutladı ve “Kadına şiddet cehaletten başka bir şey değildir. Kadın olmadan aile olunmuyor, bir bütünüz. O yüzden bu, cehaletten kaynaklanan bir duru. Toplum inşallah bu süreci atlatır. Bunu hep birlikte yapacağız. Şiddet eğilimi iyi bir şey değil” diye konuştu.

“TÜNELDE IŞIK GÖRÜNDÜ”

Gündem maddelerine geçmeden önce bir kez daha konuşan Başkan Soyer, uzun süredir çalışmaları devam eden Narlıdere Metrosuyla ilgili müjdeli haberi verdi ve “Narlıdere Metromuzun ilk tünelinde ışığı gördük. Tünel açıldı. Çok büyük bir gururla o anı oradaki arkadaşlarımızla paylaştık. Gerekten çok anlamlı bir an. Çünkü TBL olarak ilk kez açılan bir tünel söz konuşu. Ben de arkadaşlarım tünel bittiğinde orada koşma sözü vermiştim. Betonlama bittiğinde koşacağım. İkinci tünel de birkaç aya açılacak ve inşallah 2021 yılı sonuna kadar Narlıdere Metrosu faaliyete geçecek. Pandemi ya da sel bu konuda hızımızı kesmedi ve metro hattımız söz verdiğimiz sürede faaliyete geçecek” dedi.
Buca Metrosu için bulunan yabancı kaynaklı kredi için gereken Cumhurbaşkanlığı onayının geldiğini de ekleyen Başkan Soyer, şunları söyledi; İkicini müjde ise Buca Metrosu ile ilgili. Biliyorsunuz ki bu konuda yut dışı kaynaklı bir kredi bulmuştuk. Buca Metrosu için büyük bir konsorsiyum oluşturuldu, kredi kullanma hakkı haziranda doluyor bunun için önemli bir karar. Cumhurbaşkanı'nın onayı ile ilgili bir süreç vardı. Sayın Cumhurbaşkanıyla da bu konuda görüşmüştük.  Bugün çok şükür onun onayı geldi ve buradan Sayın cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Bu şekilde Buca Metrosu önünde hiçbir engel kalmadı.”

YANLIŞTAN DÖNÜLDÜ

Oturumda, geçtiğimiz aylarda kamuoyunda büyük eleştirilere neden olan ve Şubat ayı Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de gündeme Menderes’te bulunan Fatih Sultan Mehmet Paşa isimli yolun adının Fatih Sultan Mehmet Han olarak değiştirilmesi hususu meclis üyelerinin oylarına sunuldu. Geçtiğimiz ay görüşülmek üzere Hukuk Komisyonu’na gönderilen önerge, oy birliği ile kabul edildi.
İlgili önerge gündemde “Menderes Kaymakamlığının 18/01/2021 tarihli ve 132 sayılı Yazıları ve eki doğrultusunda; Menderes-Ata Mahallesinde bulunan “Fatih Sultan Mehmet Paşa” isimli yolun “Fatih Sultan Mehmet Han” olarak yeniden isimlendirilmesi talebinin oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Hukuk Komisyonu Raporu” ifadeleriyle yer aldı.

SMYRNA AGORSI’NDA 4 PARSEL BAKANLIĞA TAHSİS EDİLİYOR

Oturumda ayrıca, kazı çalışmaları halen devam eden Smyrna Agorsı’nın sınırları içerisinde bulunan dört parselin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisi için büyükşehir ile protokol imzalanması önergesi oy birliği ile kabul edildi.
İlgili önerge gündemde şu ifadelerle yer aldı; “Antik Smyrna Agorası Kazı Alanı içinde yer alan ve Belediyemiz mülkiyetinde bulunan 7339 ada, 7, 8, 9, 10 parsellerde yer alan tarihi yapıların Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilmesine yönelik, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanmak üzere hazırlanan ve önerge ekinde yer alan “Protokol”ün oybirliği ile uygun bulunduğu”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.