Dolar 32,5657
%0.16
Euro 34,8926
%0.66
Altın 2.436,820
%0.16
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Soyer’den İzmirlilere ‘Acil İzmir’ çağrısı

Başkan Soyer’den İzmirlilere ‘Acil İzmir’ çağrısı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, olası bir deprem durumunda enkazda mahsur kalan vatandaşlara ulaşılmasını sağlamak için ‘Acil İzmir’ uygulamasını hayata geçirdi. Arama kurtarma ekiplerinin enkaz altında kalan kişilere internet olmaksızın ulaşmasını mümkün kılacak uygulamayla birçok canın kurtarılması hedefleniyor. Uygulamanın lansmanında konuşan İzmir Büyükşehir belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu uygulamayla kurtarılabilecek onlarca can olacak. Lütfen uygulamayı derhal telefonlarınıza indiriniz. Ne kadar çok vatandaşımızı uygulamayı indirirse bir başka felakette o kadar çok can kurtarmamız mümkün olur” dedi.

  • Ege Postası
  • 17.03.2021 - 11:51

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- 30 Ekim’de meydana gelen depremde 117 canını kaybederken binin üzerinde vatandaş da enkaz altından yaralı halde kurtarıldı.

Depremin ardından dirençli kentler yaratmak için çalışmalarını hızlandıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda İzmir'de meydana gelebilecek olası bir deprem durumunda enkazda mahsur kalan vatandaşlara ulaşılmasını sağlamak için de bazı çalışmalar yapmaya başladı.

Büyükşehir Belediyesi, depremde enkaz altında mahsur kalan vatandaşlara ulaşılmasını sağlamak amacıyla geliştirdiği mobil uygulama olan 'Acil İzmir' uygulamasının tanıtım toplantısını gerçekleştirdi.

'Acil İzmir' uygulaması ayrıca deprem sonrasında gönüllü olarak çalışacak vatandaşlar arasındaki iletişimi ve düzenli gönüllü koordinasyonunu sağlamayı da hedefliyor.

Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen lansmana, İzmir Büyükşehri Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yanı sıra, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Tire Salih Atakan Duran ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları katıldı.

Lansmanın açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Ahmet Ata Temiz, uygulama hakkında teknik bilgi verdi ve çalışma şeklini anlattı.

Temiz, “Depremden sonra birçok zorlukla karşılaştık. Tüm bu zorluklar bize ışık tuttu aslında. Neler yapabilirizi sorduk. Cevabı da kendi içimizdeydi. Çalışanlarla bir araya gelecek ’Acil İzmir’ uygulamasını hazırladık. Bu uygulamayı halkımızın hizmetine sunmaktan gurur duyuyoruz. Deprem hayatımızın bir gerçeği. Umarız ki bu uygulamayı kullanmak zorunda kalmayız. Ama eğer olursa bu uygulama ile birçok canı kurtarabileceğimizi düşünüyoruz. Uygulama dört bölümden ulaşıyor. Biz ilk olarak enkaz altındaki vatandaşlarımıza nasıl ulaşıyoruz? Enkaz altındaki hemşerimize üç yöntemle ulaşabiliyoruz. Uygulamadaki buton ya da sesli mesajla ulaşabiliyorlar. Bu şekilde biz ekonum gelecek. Mesafe ne olursa olsun sesli asistanınıza ulaşabilirsiniz ve konumunuz bize gelir. Bu şekilde süre başlar. Ardından enkaz dairesi başkanı konuma geldiğinde bluetooth sinyali ile eşleştirme yapacak ve depremzedenin olduğu nokta belirlenecek. Bunun yanında depremde zarar görmeyen vatandaşlar var. Bunun için de uygulamada ‘gönüllü girişi’ denilen bir sekme var. Bu sekmeden hem afet yardımı isteyebiliyor hem de gönüllü olabiliyorsunuz. Bunun ardından gönüllü koordinasyonun yönetilmesi kısmı geliyor. Son olarak da yönetim paneli var. Uygulamada toplanma alanlarının bilgisi de bulunuyor. Aynı zamanda bir güven alanı var. Burada da şöyle bir durum var: Siz buraya aile üyelerinizi ekleyip onlara durumunuzu aktarıp konumuzu gönderebiliyorsunuz” dedi.

“BU UYGULAMAYLA ONLARCA CAN KURTARILABİLECEK”

“Bugün bir kez daha İzmirli olmakla gurur duyuyorum” diyerek sözlerine başlayan Başkan Soyer, konuşmasında şunları söyledi; “30 Ekim İzmir depreminde arama kurtarma çalışmalarının önemini bir kez daha gördük. Deprem sonrasında yıkılan binaların enkazı altındaki canlarımızı kurtarabilmek için arama kurtarma ekibi günlerce süren yoğun bir çalışma gösterdiler. Özverili çalışmalarla 107 vatandaşımız enkaz altından sağ sağlim kurtarıldı. Bugün aklımızdan şu geçmiştir: Eğer bu uygulama o gün var olsaydı belki de kaybettiğimiz canlardan kurtarabileceklerimiz olacaktı. O yüzden çok heyecanlıyız. Bizi duyan herkes derhal bu uygulamayı indirsin. Çünkü akıllı şehir denen şey bu. Bu nedenle tekrar tekrar arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Bu uymamayla kurtarılabilecek onlarca can olacak.”

İNTERNETE BİLE İHTİYAÇ DUYULMAYACAK

Depremin Türkiye’nin gerçekliği olduğunu ve bu gerçeklikle yüzleşmenin birçok canı kurtarabileceğinin altını çizen Başkan Soyer, “Deprem coğrafyamızın bir gerçekliği. Her felakette bir kez daha hatırladığımız bu gerçeklik deprem riskine hazırlıklı olmamız gerektiğini hatırlattı. Her felaketle hatırladığımız bu felaket, depreme karşı hazırlıklı olmamızı gerekli kılıyor. 30 Ekim sonrası önceliğimiz bu çalışmalar olması İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bir zorunluluk oldu. Bugün bizleri bir araya getiren ‘Acil İzmir’ mobil uygulamamız bu doğrultuda attığımız adımlardan biri. Çünkü bu şekilde enkaz altında kalan vatanlılarımız konularının internete bile ihtiyaç duymadan o vatandaşlarımıza ulaşmamızı sağlayan bir sistem. Uygulamamızın bir başka özelliği hemşerilerimize en yakın toplanma alanlarına nasıl ulaşılabileceğinin tarifini vermesi. Ayrıca depremzede ve gönüllülerimizin kolaylıkla koordine olmasını sağlayacak. Özetle, uygulamamız olası bir depremde her depremzedenin durumunu açlık olarak takip edebileceğimiz çok özgün ve hayati bir çalışma” dedi.

“LÜTFEN UYGULAMAYI DERHAL TELEFONLARINIZA İNDİRİNİZ”

Başkan Soyer, sözlerini şu şekilde sonlandırdı; “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak depremden sonra kısa zaman içinde birçok mucize başardık ‘Hiçbir vatandaşımızı çatısı bırakmayız’ dedik ve bir ay bile geçmeden depremzedeleri yuva ile buluşturduk. Yardım kampanyalarımızda gıda ve hijyen kolisinin yanında depremzedelerimize ev eşyası ihtiyacını karşıladık. En büyük önceliğimiz kentsel dönüşüm demiştik ve büyük dönüşüm seferberliğine hız verdik. Depremde zarar gören vatandaşlarımızı hak kaybına uğramasın diye plan notlarını çıkardık. Olası tüm depremlere hazırlıklı olmak için tüm çalışmaları yürüteceğiz demiştik. İşte bugün teknolojinin faydası ile daha fazla hayatı kurtarmayı mümkün kılacak bir uygulamayı hayata geçiriyoruz. Böyle hayati bir uygulamayı hayata geçirmek ve ülkemizde öncü olmak bizim için onur verici. Lütfen uygulamayı derhal telefonlarınıza indiriniz. Ne kadar çok vatandaşımızı uygulamayı indirirse bir başka felakette o kadar çok can kurtarmamız mümkün olur.”

Acil İzmir nasıl çalışır?

*Acil İzmir mobil uygulaması akıllı telefonların app store ve play store platformlarından ücretsiz indiriyor.

*Deprem sonrası yurttaşların telefona ulaşamadıkları durumlarda dahi uzaktan seslenerek “Beni Bul” komutuyla ya da “Enkaz altındayım” butonu ile otomatik olarak yardım çağrılarını ve konumlarını İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye yetkilileri ile paylaşabilmesini sağlıyor.

*Enkaz altındaki yurttaşların Bluetooth yayını açılır ve sinyal gücü, kalan batarya seviyesi gibi bilgileri Arama Kurtarma Ekiplerine iletiyor.

*17 Mhz ses yayını başlatılarak kurtarma ekiplerinin enkaz çalışma faaliyetlerinde, depremzedenin yerini tespit etmesi kolaylaşıyor. Enkaz altında bulunan yurttaşların sesli komut ile “Konumun ekiplere gönderildi. Korkma, seni bulmamıza çok az kaldı!” mesajı gönderiliyor.

*Çağrı yapan kişi, yanında bulunan kişi sayısını da arama kurtarma ekiplerine, akustik dinleme yönteminde yerini bildirmek amacı ile uygulama üzerinden siren sesi ile işaret verilebiliyor. Yurttaşlar “güvendeyim” butonuyla daha önce oluşturdukları güven odalarında bulunan yakınlarına ve İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Birimi yetkililerine konum bilgilerini gönderebilir, güvende olduklarının bilgisini mesajla paylaşabiliyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.