Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Soyer’den flaş ‘büyükşehir binası’ açıklaması: Odalar kurula dahil edilecek mi?

Başkan Soyer’den flaş ‘büyükşehir binası’ açıklaması: Odalar kurula dahil edilecek mi?

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binası için İTÜ tarafından hazırlanan raporun açıklanmasının ardından binanın yıkılacağı kesinleşirken nasıl bir yapı yapılacağına uzmanlardan oluşturulacak Danışma Kurulu’nun karar vereceği ifade edilmişti. Alınan karar sonrası odalar 'Davet edilmedik' eleştirisinde bulunurken, İzmir Büyükşehri Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, konuya ilişkin "Odalara gidecek bir teklif yok. Bir danışma kurulu kuruyoruz. Yıkım kararına ilişkin bir tereddüt yok" dedi.

  • Ege Postası
  • 20.08.2021 - 15:20

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir 30 Ekim’de meydana gelen 6.9 şiddetinde depremle sarsılmıştı. 117 kişinin hayatını kaybettiği depremde binlerce bina hasar almıştı.

Depremde orta dereceli hasar alan binalardan biri de İzmir Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binası olmuştu. Depremin ardından bina tahliye edilirken sembol yapının akıbetinin ne olacağı merak konusu olmuştu. Hasar gören belediye binasına ne olacağı İzmir gündemini meşgul ederken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, binanın yıkılıp yerine sembolik bir yapı yapılmasını önerisi mecliste oybirliğiyle kabul edilmişti.

Kararın ardından TMMOB’a bağlı odalar yapının tarihi ve simgesel bir yapı olduğu gerekçesiyle binanın yıkılmak yerine güçlendirilmesinin daha doğru olacağını önerisinde bulunmuştu.

Binanın akıbetine ilişkin tartışmalar devam ederken İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İTÜ arasında imzalanan protokol kapsamında konuya ilişkin araştırma yapılarak bir rapor hazırlanmıştı. Raporda, yapı için günlendirmenin uygun olmayacağının altını çizilirken Yapının zemin yapısını nedeniyle  güçlendirme maliyetinin yüksek olmasından dolayı yıkılmasını daha doğru olacağı belirtilmişti. Raporda ayrıca,  ileri seviyede korozyonlu kolonların ve kazıkların bulunduğu A ve C bloklarda oturma gözlendiğini ve güçlendirmede ek önlemlere ihtiyaç duyulmasının maliyeti artıracağını, teknik olarak statik güçlendirme projesinin hazırlanabileceği ancak uygulama riskleri, maliyet ve kullanılabilirlik gibi kritik boyutların göz önüne alınarak güçlendirmenin uygun bir çözüm olmadığı görüşü bildirilmişti.

Öte yandan; konunun gündeme geldiği Ağustos ayı İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde konuşan Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, bina yıkıldıktan sonra nasıl bir bina yapılacağına uzmanlardan oluşturulan Danışma Kurulu’nun karar vereceğini ifade etmişti. 

Meclis oturumu sonrası meslek odaları ise danışma kurulu için kendilerine herhangi bir teklif gelmediğini ve kimlerin davet edildiğini de bilmediklerini belirtirken

Büyükşehir binasının akıbetine ilişkin sürece ilişkin bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yıkım tartışmalarının sona erdiğini ifade etti. Odalara teklif gitmeyeceğini ifade eden Başkan Soyer, şunları söyledi; “Tartışma yok artık. Odalara gidecek bir teklif yok. Bir danışma kurulu kuruyoruz. Yıkım kararına ilişkin bir tereddüt yok. Tartışma konusu da kalmadı.Şu anda arkadaşlarımız Danışma Kurulu’nun oluşturulması için çalışıyor. Bir tarih veremem ama süreç devam ediyor.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.