Dolar 32,5863
%0.34
Euro 34,7861
%0.16
Altın 2.509,270
%1
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Soyer’den az su tüketen ürün yetiştiren üreticiye ‘daha çok teşvik’ sözü

Başkan Soyer’den az su tüketen ürün yetiştiren üreticiye ‘daha çok teşvik’ sözü

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Dikili, Bergama ve Kınık ilçelerini kapsayan Bakırçay turuna Dikili ilçesiyle başladı. Başkan Soyer, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları ile birlikte Dikili ilçesi muhtarlarıyla bir araya geldi. Toplantıda konuşan Adil Kırgöz, Dikili Belediyesi için yeni hizmet binası müjdesini verdi. Başkan Soyer ise yaptığı konuşmada kuraklığa ve kuraklığa karşı etkili tarım politikasına değindi. Başkan Soyer, çiftçilere su tasarruflu ürün yetiştirilmesi çağrısında bulundu ve “Tarımda da daha az su tüketen ürün üreten arkadaşlarımıza daha çok teşvik vereceğiz ve daha çok satın alacağız” dedi.

  • Ege Postası
  • 23.02.2021 - 16:01

EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, üç gün sürecek olan Dikili, Bergama ve Kınık ilçelerini kapsayan gezisine başladı.

İzmir Tarımı vizyonu ile kuraklığa ve yoksulluğa çare üretmek için yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in havzalar bazında başlattığı geziler devam ediyor. Ocak ayında Beydağ, Ödemiş ve Bayındır’ı kapsayan Küçük Menderes Havzası’nda “Başka Bir Tarım Mümkün” sloganıyla İzmir Tarımı projesini anlatan ve yatırımları inceleyen Başkan Tunç Soyer,  sel felaketi nedeniyle ertelenen üç günlük Bakırçay Havzası turuna bugün başladı.

Başkan Soyer, zirve kapsamında bugün Dikili muhtarlarıyla bir araya gelerek muhtarların taleplerini dinledi. Başak Soyer toplantıda, efektif tarım politikaları kapsamında az su tüketen ürün yetiştiren çiftçilere daha çok teşvik verileceğini söyledi.

27 muhtarla yapılan toplantıya İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, CHP PM üyesi Hasan Efe Uyar, CHP Dikili İlçe Başkanı Hasan Altıparmak, İYİ Parti Dikili İlçe Başkanı Yakup Pınar’ın yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi genel sekreter yardımcıları Eser Atak, Yıldız Devran, Ertuğrul Tugay, İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya, İZSU Genel Müdürü Aysel Özkan, İZSU Genel Müdür yardımcıları Gürkan Erdoğan, Ali Hıdır Köseoğlu, Onur Demirci, ESHOT Genel Müdür Yardımcısı Kader Sertpoyraz ve daire başkanları katıldı.

DİKİLİ’YE YENİ BELEDİYE BİNASI MÜJDESİ

Toplantı başlangıcında konuşan Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, Dikili Belediyesi için yeni bir hizmet binası müjdesi verdi ve “Bu toplantı yaklaşık bir yıl önce yapılacaktı. Malum pandemi süreci, ardından İzmir depremi ve sel baskını derken toplantımız bir yıl gecikmeli olarak yapılıyor. Tunç Başkanımın kalbi hep Dikili’de atıyor. Çünkü Dikili’ye hep bir pozitif ayrımcılık uygulandı bu dönemde. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve değerli bürokratlarına defalarca teşekkür ediyorum. Göreve geldik geleli iki yıla yakın bir süre oldu. Bu süre zarfından Dikili’nin nasıl hızlı bi şekilde değiştiğini ve dönüştüğünü gözlemliyoruz. Bunda en büyük pay İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin. Çünkü bizim bütçemiz kısıtlı. Ama büyükşehir belediyemiz bize tahminimizin de üzerinde destek olarak ilçemizi yatırıma boğdu ve devam da ediyor. Sayın Başkanımız bugün Dikilimize çok güzel bir müjde verdi. Belediye hizmet binası olarak biz küçük bir binada hizmet veriyoruz ve ilçemize beş ayrı noktada hizmet veriyoruz. Yaklaşık 9 bin metrekare inşaat alanına sahip yeni belediye hizmet binamızın müjdesini aldık bugün. 9 Mart’ta yapım ihalesi gerçekleşecek ve 15 ay gibi kısa bir sürede bir aksilik olmazsa inşaat tamamlanacak. Yani 2022 yılı içerisinde Dikili, tüm birimlerinin bir arada olduğu, çağın gereklerine uygun yeni bir hizmet binasına kavuşmuş olacak” dedi.

“VATANDAŞIN TALEBİNİ EN DOĞRU SİZİN ARACILIĞINIZLA ÖĞRENEBİLİRİZ” 

Toplantının İzmir’de yaşanan felaketler nedeniyle üç kez ertelendiği bilgisini vererek konuşmasına başlayan Başkan Soyer, “Bugün burada buluşmamızın temel sebebi sizi dinlemek. Bu bir icraat toplantısı değil. Biz size ne yaptık, ne yapacağızı anlatmaktan ziyade tek tek sizleri dinlemek istiyoruz. O nedenle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tüm kurumsal kapasitesiyle bugün buradayız. Niyetimiz şu: Sizlerin bu memleketin en çekirdek ve en kilit demokrasi unsuru olduğunuzu biliyoruz. Yani biz vatandaşın talebini en doğru sizin aracılığınızla öğrenebileceğimizi biliyoruz. Çünkü hepiniz kendi mahallelenize kendi köyünüze hakimsiniz. Oradaki vatandaşın nabzını tutuyor ve eksiğini gediğini biliyorsunuz. Neyin yapılıp neyin yapılmayacağını en iyi siz biliyorsunuz. Dolayısıyla biz de yerel yöneticiler olarak en çok sizi dinlemek ve sizin rehberliğinizi almak mecburiyetindeyiz ki bu memlekete doğru hizmet yapabilelim. Bu toplantı doğrudan doğruya talebinizin karşılığını yapmak zorunda olan bürokrat arkadaşlarımızın burada bulunduğu bir toplantıdır. Söyleyeceğiniz her talebinizin karşılığını yerine getirmek zorunda olan arkadaşım burada. O nedenle bu toplantıyı çok değerli buluyoruz” diye konuştu.

DİKİLİ'NİN SU SIKINTISI SONA ERİYOR

İZSU Genel Müdürlüğü'nün Dikili’nin altyapısını geliştirmek için yaptığı yatırımlara hız kesmeden devam ettiğini belirten Soyer, "İZSU ilçenin yaşam kalitesini yükseltmek ve altyapı sorunlarını hızla çözmek için yoğun bir çalışma sürdürüyor. Dikili'nin su sorununu çözmek için yeni su kuyularını devreye aldık, yeni kuyuları da hizmete alacağız. 15,6 milyon liralık yatırımla Çandarlı İçme Suyu Göleti'nin suyunu arıtacak içme suyu arıtma tesisimizin yapımı sürüyor. Tesis Haziran ayında tamamlanacak ve böylelikle Çandarlı'nın mevcut içme suyu kapasitesinde bir o kadar daha artış olacak" diye konuştu.

Başkan Soyer, ayrıca Dikili'ye kuracakları ileri biyolojik atık su arıtma tesisiyle bu bölgenin en önemli sorunlarından biri olan evsel atık su sorununu çözeceklerini söyleyerek, "Kanal meselesi bu bölgenin on yıllardır süren sorunu. Süreçleri hızlandırarak takip ettik. Ciddi bir yatırım yaparak bütün bölgenin atık sularını toplayacağız. 210 kilometre uzunluğunda da kanal yapacağız. Tesisimizi 2023 yılında hizmete almayı planlıyoruz" dedi.

“TOPU TACA ATMA İMKANINIZ YOK” 

Muhtarların taleplerini iletmesinin ardından yeniden konuşan Başkan Soyer, tüm taleplerin makul talepler olduğunu ifade etti ve şunları söyledi; “Daha önce böyle bir uygulama gördüler mi bilmiyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bürokrasisiyle bir araya gelinmesi daha önce olmadı bildiğim kadarıyla. Bunun şöyle bir faydası var: Sizin taleplerinizi sadece başkan, ilçe başkanı veya genel sekreter değil. Bütün birimler duyuyorlar. Bu çok önemli. Çünkü böyle olduğu için topu taca atma imkanınız yok. Herkesin gözünün önünde ve herkesin duyacağı şekilde sorunlar dile getiriliyor, not alınıyor. Dolayısıyla sizin takibiniz de bizim takibimiz de kolaylaşıyor. Bu yüzden bu toplantıyı çok önemsiyoruz. Söylemek istediğim şu: Söylediklerinizin hepsi mütevazı ve haklı talepler. Hiçbiri afaki ve yapılamayacak şeyler değil. Bu söylediklerinizi yapmak bizim boynumuzun borcu zaten. Biz bunun için varız.” 

MUHTARLARA KIRSAL MAHALLE BAŞVURUSU ÇAĞRISI

Büyükşehir yasasıyla köy statüleri elinden alınan köylern muhtarlarına kırsal mahalle statüsü için başvuru yapılmasını çağrısını yineleyen Başkan Soyer, “2016'dan beri köyü bir kenara bırakıp mahalle dediler şimdi kırsal mahalle diyorlar. Öncelikle şunu söyleyeyim. Mutlaka kırsal mahalle statüsünde olmak isteyen mahallelerimiz ilçe belediyemize talepte bulunsunlar. Neden? Çünkü emlak vergisi muafiyeti getiriyor, vergi-resim-harç istisnası getiriyor, su kullanımında indirimli tarife getiriyor. Aslında devlet size zaten eskiden köylerimizin sahip olduğu hakları iade etmiş oluyor. Bir an önce ilçe belediyemize talepte bulunun ve sizlerin kırsal mahalle yani köy statüsüne kavuşmanız için çalışalım. Bu kararı onaylayacağız ve bu statüyü size tekrar iade etmiş olacağız” ifadelerini kullandı.

“BİZ KÖYLÜYÜ YENİDEN MİLLETİN EFENDİSİ YAPANA KADAR MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ” 

Tarım konusunda, Küçük Menderes Havzası’ndaki muhtarlar toplantısında verdiği ürün alım gibi birçok taahhütün Bakırçay Bölgesi için de geçerli olduğunu ifade eden Soyer, “Bu bölgede su sıkıntısı var. Su giderek azalıyor ve hepimiz bundan mağdur olacağız. Çünkü suyu hoyrat tüketiyoruz, suyu doğru düzgün tüketecek ürün deseni yapmıyoruz, tasarruf sağlayacak sulama tekniklerini kullanmıyoruz. Sonunda da susuz kalıyoruz. Yoksa bu bereketli topraklarda su sorunu yoktu. Ama biz  yanlış tarım teknikleriyle bu noktaya geldik. Şimdi aklımıza başımıza toplamamız lazım. Hem suyu daha az kullanmalı hem de daha az su tüketen ürünlere yönelmeliyiz. Hayvancılıkta da küçükbaş hayvancılığa yönelmeliyiz. Tarımda da daha az su tüketen ürün üreten arkadaşlarımıza daha çok teşvik vereceğiz ve daha çok satın alacağız. Ayrıca bizim aldığımızın daha fazlası için size satış garantisi vereceğiz. Yani ürettiğiniz hiçbir şey elinizde kalmasın, kimse emeğinizi sömürmesin, alın terinizle hak ettiğiniz parayı kazanın istiyoruz. Tarım politikamızın temeli budur. Hem kulaklıkla hem de yoksullukla mücadele. Yoksa yolu,köprüsü bizim asli görevimiz. Ama bunlar yetmez. Sizin üretmeye devam etmeniz bizim de büyükşehir belediyesi olarak size destek olmamız lazım ve olacağız. Biz köylüyü yeniden milletin efendisi yapana kadar bu mücadeleye devam edeceğiz. Bizim belediyecilikten anladığımız budur”  dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.