Dolar 32,5835
%0.22
Euro 34,8112
%0.43
Altın 2.414,690
%-0.75
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Soyer Terra Madre’yi anlattı: İzmirli üretici dünyayla buluşacak

Başkan Soyer Terra Madre’yi anlattı: İzmirli üretici dünyayla buluşacak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2-9 Eylül'de İzmir'de düzenlenecek Terra Madre Anadolu İzmir 2022’nin tanıtım toplantısında konuştu. Terra Madre’nin önemini ve getirilerini açıklayan Başkan Soyer, fuarın yalnızca bir lezzet fuarı olmadığını belirtti ve “Tarih, tarım, gastronomi ve kültürle buluşan başka bir turizm modelinin de önünü açacağız. Biz İzmirli küçük üreticiyi ihracatçı yapacağı Terra Madre bunun ilk adımı olacak. Dahası... Biz hepimiz insanlığın için düştüğü tüm krizleri çözebilmek için Terra Madre’de bir araya geleceğiz. Ekolojik, ekonomik ve sosyal demokrasinin güçlendiği yeni bir yaşamın yol haritasını beraber çizeceğiz” dedi.

  • Ege Postası
  • 22.07.2022 - 21:22

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2-9 Eylül'de İzmir'de düzenlenecek Terra Madre Anadolu İzmir 2022’nin tanıtım toplantısında konuştu. 

Lansmana ev sahibi Başkan Soyer’in yanı sıra; Bornova Belediye başkanı Mustafa İduğ, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi ile birçok STK ve oda başkanı katıldı.

Türkiye ve dünyadan birçok lezzetin tanıtılacağı ve İzmir’de ilk kez gerçekleşecek olan fuarın ayrıntılarını paylaşan Başkan Soyer, Terra Madre’nin önemini anlatırken fuarın yalnızca bir lezzet fuarı olmadığını belirtirken fuarın amacının sürdürülebilir tarımı yaygınlaştırmanın yanında küçük üreticilerin dünyaya açılmasını sağlamak olduğunu söyledi.

“DOĞAYLA UYUMUN ŞİFRELERİNİ BARINDIRIYOR”

Fuar’ın tanıtımının neden höyükte yapıldığını açıklayarak konuşmasına başlayan Soyer, “Çok heyecanlı ve gururluyuz. Bütün yaşamı içinde bir tohum gibi barındıran şu sözü söylemek istiyorum: Kurda, kuşa ve aşa… Toprağa tohum ekerken söylenir bu söz. İnsanın zenginlik karşısında gözü dönmüş tutumuna karşı bundan daha güçlü bir söz bilmiyorum. Bu söz bize hırsımızla nasıl mücadele edebileceğimizi en yalın haliyle anlatır. Kendimize bir alırken hayata 2 vererek. Anadolu, sürdürebilirliğin bu sade formundan çıkarak yaşamın tüm alanlarına dair formüller üretmektedir. Tarımsal üretim bunların başından gelir. Şu anda üzerinde bulunduğumuz alan Anadolu’nun bereket kodlarını yazıldığı yerdir.  Bu yer, doğayla uyumlu yaşamın şifrelerini içinde taşır. İzmir ve Türkiye de başka bir tarımı çoğaltmak için büyük önem atfettiğimiz Terra Madre’nin tanıtımını burada 8 bin 500 yaşındaki eski İzmir’de yapıyoruz" dedi.

“TERRA MADRE ANADOLU BİR LEZZET FUARI DEĞİL”

Terra Madre’nin düzenlenme amacına da değinen Başkan Soyer, yerelde tarımsal üretimin öneminin altını çizdi ve “Her vatandaşımızın yeterince ve sağlıklı gıdaya erişimini güvence altına almak. Çünkü açsak yokuz. Dünya gıda tekelleri tarımdaki verimi artırma ve tüm insanları doyurma vaadiyle yola çıktı. Ama gelinen nokta tam tersi oldu. Açlık ve yoksulluk… Kazanan sadece büyük şirketler. Kaybedenler küçük üreticiler ve doğa. Yani hepimizi. Öyleyse biz yerelden tüm dünyaya ilham olabilecek bir tarım politikası inşa etmeliyiz. 3 temle ilkemiz olmalı. Bir, gıda güvenliğini sağlamak. İki, doğduğu  yerde doyamayan, ucuz işgücü olarak kente göcen küçük üreticimize sahip çıkmak. 3, Tohumu, suyu ve toprağı korumak. İklim krizine karşı kalıcı çözümler üretmek. Biz buna başka bir tarım diyoruz. Başka bir tarım mümkün cümlesinin ete kemiğe büründüğü en önemli buluşmamız olacak bu fuar. Bu fuar bir lezzet fuarı değil. İnsanın yaşamla olan ilişkisini yeniden tarif edeceğiz. Savaşlar, iklim krizi, enerji sorunu ve yokluk karşısında kalıcı çözümler üreteceğimiz bir ortak akıl hareketi” diye konuştu.

“KÜÇÜKBAŞ SÜTÜNÜ İZMİR EKONOMİSİNE KAZANDIRDIK”

Türkiye’nin çoban haritasının çıkarılması çalışmasıyla birlikte küçükbaş havan sütünü üreticiden alarak istihdam sağlayarak sürdürülebilir bir ekonomi modeli kurduklarını belirten Başkan Soyer, “İzmir’de yürüttüğümüz tarım stratejisi iyi, temiz ve adil gıda üretimin tek yolunun doğru tarımsal planlama olduğunu gösterdi. Biz çıkardığımız haritayla 4 bin 200 çobanın ürettiği sütle piyasa fiyatının 2 katına aldık.  Bu sayede kuraklık ve yoksullukla mücadele çok önemli bir yeri olan küçükbaş sürünü İzmir ekonomisine kazandırdık. Mart ayından bu yana 16 milyon liralık küçükbaş sütü aldık. Tamamından peynir yaptık. Bunları işlemek ve peynir yapmak için 5 milyonluk üretim masrafı yaptık. 40 milyon liralık peynirimiz oldu. Sadece 4 ayda tek bir üründen 18,5 milyonluk katma değer yarattık. Üstelik bunu tek bir kuruş kamu kaynağını israf etmeden yaptık Ayrıca yüzlerce kentimize istihdam sağladık. İşini bırakan onlarca süt üreticisi işine geri döndü” ifadelerini kullandı.

“KÜÇÜK ÜRETİCİ İHRACATÇI OLACAK”

Başka bir tarım mümkün vizyonu kapsamında üretilecek ürünlere de değinen Başkan Soyer, Terra Madre’nin küçük üreticinin  ihracatçı olmasında önemli bir adım olduğunu belirtti ve şunları söyledi; “Atalık tahıllar, zeytin, kıyı balıkçılığı ve üzüm gibi ürünlerle yerli ve milli tarımı yeniden başlatıyoruz. Bölgemize özel 5 ürün değerini bulamadı. Ancak bunlar dünyada olağanüstü güce sahip ürünler. Tüm dünyaya göğsümüzü gere gere sunabiliriz Her biri kuraklıkla mücadele için uyguladığımız başka bir tarım mümkün vizyonumuzun bir ayağını oluşturuyor. İzmir bu yıl 7 lira açılana buğdayın kilosuna 14 lira veriyoruz. Ancak bir şartımız var. Bu ürün karakılçık buğdayı atalık tohumlardan olmalı. Terra Madre Anadolu’yu da özellikle bu 5 ürünün daha iyi tanıtılması çerçevesinde tasarladık. Bu anlatım güçlü bir turizm potansiyelini de ortaya çıkarmış olacak. Bu olağan üstü lezzetler Urla bağı yolunda ve tüm İzmir yollarında gün yüzüne çıkacak. İşte bu da başak bir turizm demek. Deniz, kum ve denize hapsolmuş turizm modeli İzmir’in refahını büyütmüyor. Bu yüzden tarih, tarım, gastronomi ve kültürle buluşan başka bir turizm modelinin de önünü açacağız. Biz İzmirli küçük üreticiyi ihracatçı yapacağı Terra Madre bunun ilk adımı olacak. Dahası... Biz hepimiz insanlığın için düştüğü tüm krizleri çözebilmek için Terra Madre’de bir araya geleceğiz. Ekolojik, ekonomik ve sosyal demokrasinin güçlendiği yeni bir yaşamın yol haritasını beraber çizeceğiz. İzmir’in sözünü dünyaya duyurmamıza yardım ettiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum.”

DERİN: İZMİR’İN YAŞAMININ BAŞLADIĞI YER

Alanla ilgili bilgi veren Höyük Kazı Başkanı Zafer Derin, “Bulunduğumuz yer 8 bin 500 yıllık, İzmir’in köy kültürünün başladığı bir alan. Buradaki toplum ilk kılçıklı buğdayı yetiştiren toplumun olduğu yer. Aynı zamanda bu topluluk hayvancılık yapıyor. Mandayı da yetiştiriyorlar. Bu halk aynı zamanda balıkçı bir toplum. Burada 8 bin 500 yıla ait balık ağları kalıntılarını bulduk. Çipurayı bu ağlarla 8 bin 500 yıl önce avlıyorlar. Bin yıl kadar buraya yaşıyorlar ve daha sonra burayı terk ediyorlar. Daha sonra burası Yassıtepe adıyla ticaretin başladığı yer olarak karşımıza çıkıyor. Ticaretin en önemli öğesi de üzüm oluyor. Yani İzmir’in kent kültürünün başladığı bu topraklar hala tüm kültürüyle karşımızda. Biz bu tarihi toplumla buluşturmaya çalışıyoruz” dedi.

ÜRETİCİ VE TÜKETCİ BİR ARAYA GELECEK

İyi, temiz, adil gıdayı savunan Slow Food'un (Yavaş Gıda) önderliğinde iki yılda bir İtalya’nın Torino kentinde yapılan uluslararası gastronomi fuarı Terra Madre, İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) ile eşzamanlı olarak “Terra Madre Anadolu” adıyla 2-11 Eylül tarihleri arasında Kültürpark’ta düzenlenecek.

Fuara sadece İzmir değil, tüm Türkiye, Akdeniz ve dünyadan yerel üreticiler katılacak. Fuarla Anadolu’nun ve du¨nyanın dört yanından çiftçiler, çobanlar, balıkçılar, ekonomistler, entellektu¨eller, ekolojistler, antropologlar, yazarlar, filozoflar, aşçılar, üretici birlik ve kooperatifleri ile sağlıklı, iyi, adil ve temiz gıdaya ulaşmak isteyen tüketiciler “Başka Bir Tarım Mu¨mku¨n” vizyonu ile İzmir’de buluşacak.

Anadolu mutfağının ve tarım ürünlerinin tüm örneklerinin buluşacağı fuarda, bugüne kadar ürettiğini pazarlamakta zorlanan üreticiler, kadimden gelen yerel ürünlerini tüm dünyaya aracısız olarak tanıtacak. Fuar kapsamında üreticiler aynı zamanda bir araya gelerek sorunlarını konuşma fırsatı bulacak.

Terra Madre Anadolu ile tüketiciler de ürünlerin arkasındaki çiftçiyi, balıkçıyı ve üreticiyi keşfetme fırsatı yakalayacak. Sağlıklı gıdaya erişim ve tarım konusunda çok sayıda panel ve çalıştay yapılacak. Değişen gıda sistemleri bütüncül bir şekilde ele alınırken, dünyanın lezzetleri İzmir'le, İzmir'in lezzetleri dünyayla buluşturulacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.