Dolar 32,5125
%-0.08
Euro 34,9430
%0.33
Altın 2.434,670
%0.47
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Soyer müjdeyi vermişti: İzmir’den Türkiye’ye tohum seferberliği başlıyor

Başkan Soyer müjdeyi vermişti: İzmir’den Türkiye’ye tohum seferberliği başlıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi Mart ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci bileşimi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer idaresinde gerçekleştirildi. Oturumda, Başkan Soyer’in ülkede yaşana arpa ve buğday tohum kıtlığına ilişkin ülke genelindeki çiftçilere verdiği tohum desteğim müjdesi gündeme geldi.  

  • Ege Postası
  • 14.03.2022 - 19:30

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Mart ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci bileşimi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer idaresinde gerçekleştirildi. Oturumda alınan en önemli karar ise Başkan Soyer’in geçtiğimiz günlerde müjdesini verdiği çiftçiye tohum desteği önergesi oldu.

“İZMİR’LE İLGİLİ HEYECANLI BİR SÜREÇ DEVAM EDİYOR”

Oturumun başlangıcında konuşan Başkan Soyer, geçtiğimiz haftalarda Expo 2026 İzmir için gelişme raporunu sunmak üzere Dubai’de düzenlenen AIPH Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği'nin ilk fiziki konferansına ilişkin bilgi verdi ve “Gelişme raporumuzu sunduk. Hem başkana hem genel sekretere hem de yetkililere. Son derece başarılı bir sunum geçti Ardından da uzun bir toplantıda 2026’yla ilgi planlarımız paylaştık İzmir’le ilgili heyecanlı bir süreç olumlu bir şekilde devam ediyor” dedi.

BAŞKAN SOYER’İN MÜJDESİ MECLİS GÜNDEMİNDE

Rusya-Ukrayna savaşının patlak vermesiyle hali hazırda kuraklık nedeniyle sıkıntı yaşanan arpa ve buğday tohumu sıkıntısı daha da derinleşti. Konuya ilişkin geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Başkan Soyer, tohum desteği konusunda Türkiye genelinde bir kampanya başlatacakları müjdesini vermişti. 

Oturumda Başkan Soyer’in müjdesinin ilk ayağı gündeme geldi. Bu kapsamda;  Kars ilinin genelinde ve özellikle Susuz ilçesinde yaşanan büyük kuraklık nedeniyle ilçenin tarım alanlarının afet derecesine zarar uğraması ve çiftçilerin tarlarını ekeceği tohum kaynaklarını kuruması gerekçesiyle İBB'den çiftçilere arpa ve buğday tohumu destek vermesi önerisi gündeme geldi. 

Gündem maddesi kapsamında; bölgenin ekolojik sistemine uygun arpa ve buğday tohumlarının Tarım Kredi Kooperatifi ve Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinden doğrudan temin edilmesi öngörüldü. 
Meclis üyelerinin oylarına sunulan önerge oy birliği ile acil kaydıyla Hukuk-Bütçe Kooperatifler Komisyonlarına sevk edildi.

Gündem maddesi sonrası söz alan önerge sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Burada tüm ilçe belediyelerimizden istirham ediyorum. . Tohum konusunda ciddi bir sıkıntı var ve üreticimiz ciddi derecede zarar ediyor. Tohum fiyatlarındaki artışlar nedeniyle mağduriyetler yaşanıyor. Mümkünse ilçe belediyelerinden de benzer karar alınarak buna katkı sağlanmasını rica ediyorum" ifadelerini kullandı.

AK PARTİ FİKİR DEĞİŞTİRDİ

Oturumda gündeme gelen ve  “İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Sivil Dernekler Federasyonu statüsünde bulunan Trakya İzciler Birliği Federasyonu (TİB) arasında farklı engel gruplarının ve tüm engelsiz yaş gruplarının sığınmacı, mülteci ve göçmenlere izcilik eğitimi verilmesi, bireylerin ve ailelerin çağdaş bilgi ve beceriler edinmesi, doğa ile uyumlu yaşamayı öğrenmesi, kendi kendilerine yeterli hâle gelmeleri, grupların çevre ve doğa koruma gibi etkinliklerin birlikte düzenlenmesine ihtiyaç duyulduğundan, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Trakya İzciler Birliği Federasyonu arasında protokol imzalanmasını” öngören gündem maddesi üzerine komisyonlarda oybirliği yapan AK Parti, oturumda oyçokluğu yapmak isteidklerini belirttiler.

Karar değişikliği üzerine konuşan AK Partili meclis üyesi Fikret Mısırlı, protokol sayılarının artmasını ve suistimale açık hale getirilmesini gerekçe gösterdi.

Protokol konusunda öncelikle ilçe meclislerinde karar alınması gerekliğini ifade eden Mısırlı, “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bugüne kadar birçok protokol imzalandı ve bizler de oybirliği yaptık. Ancak protokollerin sayı olarak bu kadar artıyor olması konusunda komisyonlarda endişe duyuyoruz. Bunlara bir kriter ve kısıtlama getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu işe bir standart getirmek üzere bundan sonra ilçe belediyeleri karar alsın ve Büyükşehir’e göndersin. Bence derneklerin gerek kuruluş yılları, üye sayıları gibi bir standart getirelim ya da bir kısıtlama getirelim. Daha kurulmamış derneklerle protokol yapıyoruz. Bu iş artık suiistimal edilmeye başlandı. Biz derneklere ya da protokollere karşı değiliz ama bir kriter getirilsin” dedi.

Mısırlı’nın sözlerine yanıt veren Başkan Soyer, protokol sayısında azalma olmayacağını ancak kriterlerin getirilebileceğini ifade etti ve “Biz STK’ların belediyeler ile ilişkilerini güçlendirmelerine çok önem veriyoruz ve nedenle protokol sayıları çok. Biz çok sesliliği önemsiyoruz. Keşke daha fazla dernek ve STK Büyükşehir ile işbirliği yapsın. Evet özgürlükleri kısıtlamayacak şekilde birtakım kriterler getirilebilir. Ama şu iyi bilinsin ki biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak STK’lar ve derneklerle mümkün olduğunca çok protokol imzalamaya devam edeceğiz. Ama öneri üzerine belirti kriterler getirilebilir” diye konuştu.
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.