Dolar 32,5998
%0.39
Euro 34,8067
%0.21
Altın 2.488,280
%0.15
Bist-100 9.464,00
%-0.63

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Soyer'den 2021 değerlendirmesi ve 2022 bilgilendirmesi

Başkan Soyer'den 2021 değerlendirmesi ve 2022 bilgilendirmesi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2021 yılı değerlendirmesi için basın mensuplarıyla bir araya gelerek kente ilişkin soruları yanıtladı. Hilton binasının akıbetinden EXPO’ya, Basmane Çukuru’ndan Kültürpark planlarına kadar birçok konuda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Soyer, kentsel dönüşüm konusunda gelen eleştirilere yanıt verirken 2022 yılındaki projeleri hakkında da bilgi verdi.

  • Ege Postası
  • 29.12.2021 - 11:33

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2021 yılının değerlendirmesi için basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Kısa bir açılış konuşması yapan Başkan Soyer, konuşma değil soru cevap odaklı bir program geçirmek istediğini belirtti ve “Çok yoğun bir 3 sene geçti. Pandemisiyle depremiyle ekonomik ve sosyal krizleriyle birçok şey yaşadık. Şimdi bunları geride bırakıp yeni bir yıla giriyoruz. Bunun heyecan ve iyimserliğiyle beraberiz. Umutlarımızı büyüteceğimiz bir yıl olmasının diliyorum” diye konuştu.

Soyer’in kısa açılış konuşmasının ardından soru cevap kısmına geçildi.

HİLTON İÇİN GÖZLER 2022’DE

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de hissedarı olduğu ve uzun süredir atıl durumda olan Hilton’un akıbetine ilişkin soruyu da yanıtlayan Başkan Soyer, Hilton’a ilişkin nihai kararın 2022’de belli olacağını belirtti ve “Uzun zamandır bir müzakere süreci devam ediyor. İBB olarak yüzde 22,5 hissemiz var. Bu hissenin gücünden de yararlanarak oradaki tıkanmışlığı aşmaya gayret ediyoruz. Şu anda müzakerelerin sonuna yaklaştığımızı söyleyebilirim. 2022 içinde bunu mutlaka sonlandıracağız” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANINA EXPO ÇAĞRISI

Tüm dünyanın en önemli uluslararası etkinliklerinden olan EXPO için girişimleri olup olmadığının sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a 2030 EXPO’su için İzmir’i destekeleme çağrısında bulunan Başkan Soyer, şunları söyledi; “İzmir tarih boyunca Akdeniz’i en güçlü limanlarından biri olmuş ancak son 200 yıldır ciddi kan kaybı yaşamı. Biz bunu iade-i itibarın peşindeyiz. O nedenle uluslararası alanda kent diplomasisi üzeninden birçok çalışma yürütüyoruz. İzmir ofisleri açıyoruz. Almanya’da 5 tane açtık. İzmir’i dünyaya İzmir’in değerleriyle tanıtmak istiyoruz. Biz kentimizi sadece kentimiz odaklı bir tanıtım stratejisi üzerinden tanıtmak istiyoruz. Yaptığımız girişimlerin her biri şehrin uluslararası bilinirliğine katkı sağlayacak. 2026 EXPO’sunu aldık. Ev sahipliği yapacağız. Ama en büyük olan 2030. Onun için d çalışıyoruz ama onun için de cumhurbaşkanının angajmanını belirtmesi gerekiyor. ‘Bu şehri destekliyorum’ demesi gerekiyor. Biz başvurumuzu yaptık. B başvurunu EXPO bürosuna Sayın cumhurbaşkanımız tarafından da iletilmesi gerekiyor. Asıl hedefimiz 2030 EXPO’su. Ona ev sahipliği yapabilmek için elimizden geleni yapacağız.”

2022 YILINA KENTSEL DÖNÜŞÜM DAMGASINI VURACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmalarda deprem konutları üzerinden İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni kentsel dönüşüm konusunda eleştirmişti. Eleştirilere yanıt veren Başkan Soyer, 2022’deki çalışmalar hakkında da bilgi verdi ve şunları söyledi; “İzmir’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı bir kentsel dönüşüm çalışması yok. Ama İBB’nin var. Türkiye’ye örnek olacak yerinde dönüşümü esas alan bir model. Evet belki biraz zaman alıyor ama çok sağlam temeller üzerine kurulu. Vatandasın hakkını yedirmeyen ve onu müteahhitte ezdirmeyen bir model. Sadece bununla yeterli olmayacak. 2022’de Birçok alanda kentsel dönüşüm projemiz var. Aktepe’de, Emrez’de, Uzundere’de ve Örnekköy’de 4. ve 5. Etaplar var. 2022 yılı, kentsel dönüşüm konusunda damga vurulacağı bir yıl olacak. Bizim kentsel dönüşüm konusunda yeni model çalışmalarımız da var. Bugüne kadar hiçbir kentte gündeme gelmemiş modeller var. Bunları 2022’de paylaşacağım.”

“ÖNÜMÜZE KONULAN BİR PROJE YOK”

Projelendirme süreci devam eden İnciraltı ve Çeşme projeleri ile ilgili bölgedeki bazı parsellerin SİT derecelerinde değişiklik yapılmıştı. SİT derecelerin değiştirilmesiyle birlikte yapılaşma endişeleri ortaya çıkmıştı. Konuya ilişkin değerlendirme bulunan Başkan Soyer, doğaya uygun bir projelendirme olması durumunda karşı çıkmayacaklarını belirten Soyer, "Çeşme ve İnciraltı meselesi… Her ikisinde ne kadar hassasiyet gösterdiğimiz tüm kurumlar biliyor. Hiçbir ön yargı taşımadan bizim de her şeyi müzakere ettiğimiz biliyorlar. Çeşme ile ilgili sayın bakan İzmir'e geldi birlikte olduk. Sayın Bakan bize Çeşmeyle ilgili yaptıkları çalışmaların ve hayallerinin hepsini paylaştılar. Biz de dinledik ve kaygılarımızı ifade ettik. Geldiğimiz noktada bizim önümüze konulan bir proje yok. Sadece alınan kararlar olduğunu biliyoruz. Sit dereceleri değiştirildi. Biz bununla ilgili hassasiyetlerimizi dile getirmiştik söylemeye de devam edeceğiz” dedi.

“BUNU İÇİME SİNDİREMİYORUM”

19 yıldır çözülemeyen 'Basmane Çukuru' adıyla bilinen ve daha önce Folkart tarafından ruhsatlandırılan ancak açılan dava sonucunda ruhsatın iptal edildiği 20 bin 855 metrekarelik alanın akıbetine ilişkin de bilgi veren Başkan Soyer, 2022 yılında Basmane Çukuru sorununun da çözüleceği belirtti ve “Yaklaşık 4 kez TMSF başkanımızla görüşmeye gittik. Basmane çukurunun İzmir için utanç olduğunu düşünüyoruz ve İzmir’de yaşayan biri olarak bunu içime sindiremiyorum. Bunu çözmek için ne gerekiyorsa yapıyoruz ve 2022’de de bunu bitireceğiz. Bu şehri bu utançtan kurtaracağız” diye konuştu.

“MEVZUAT DEĞİŞTİRİLMELİ”

Son günlerde yaşanan pitbull saldırılarıyla birlikte sokak hayvanları konusu bir kez daha gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın barınak söyleminin ardından İçişleri Bakanlığı, sokak hayvanlarının toplanması üzerine bir genelge yayımladı. Sokak hayvanlarına ilişkin görüşlerini ifade eden Başkan Soyer, çözümün toplatmak olmadığını, mevzuatın değiştirilmesi gerektiğini belirtti ve “Bu konuyla ilgili birkaç şey söylemem gerekiyor. Ben, milletimizle iftihar ediyorum. Sokak hayvanları konusunda insanlarımızın gösterdiği duyarlılık çok kıymetli. Batıda sokak hayvanı yok diye övünüyorlar bence bu övünülecek bir şey değil. Onlar sokak hayvanlarını itlaf ettiler. Biz hala merhameti taşıyan insanlarız. Bence bu takdir edilecek bir durum. Bizim mevzuatımız var. Bu mevzuat biraz kopyala-yapıştır. Diyor ki; sokakta yaşayan bir hayvan belediye yetkilileri tarafından alınır sonra tekrar alındığı yere bırakılır. Batıda, o hayvanın sahibi vardır. Ama bizde öyle bir şey yok. O yüzden bu mevzuatın değiştirilmesi gerekiyor. Bize göre düzenlenmesi gerekiyor. Biz ne yapıyoruz? Sokakta gördüğümüz bir hayvanı alıp kısırlaştırılması gerekiyorsa kısırlaştırıp akımlarını yapıyoruz ve aynı noktaya bırakıyoruz. Bu sürdürülebilir bir şey değil. Biz can dostlarla ilgili Gökdere’de bin 500 hayvanlık çok modern bir tesis yapıyoruz. En geç Şubat ayında açmayı planlıyoruz. Ayrıca şöyle bir çalışma başlattık Veterinerler odasıyla bir anlaşma yapıyoruz. Yaklaşık 400 kliniği belediyenin kliğini haline getiriyoruz. Onlar kısırlaştırmayı yapacaklar. Biz onlara ücretini ödeyeceğiz. Biz sokak hayvanları konusundaki uzun vadeli çözümün kısırlaştırmadan geçtiğini düşünüyoruz. Bunu yaptıkça birlikte yaşamayı uzatmış ve kolaylaştırmış olacağız. Bu da uzun vadede hepimizin vicdanını rahatlatan ve bir arada yaşamamızı mümkün kılan bir şey olacak” ifadelerini kullandı.

“BURADAN NE REFAH NE HUZUR NE DE KALKINMA ÇIKAR”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde terörle iltisaklı kişilerin çalıştırıldığına ilişkin iddiaların ardından İçişleri Bakanlığı soruşturma başlatmıştı. Yaşananlar üzerinden siyasette kutuplaşmama mesajı veren Başkan Soyer, “Biz artık bu ötekileştirme ve kutuplaştırmalardan yorulduk. Ben de şahsen yorgunum bunun bir sonu yok. Bir yerler varsa kötü yerler. O yüzden de ben bundan şikayet etmekten bıktım. Ben bunun düzeltmek için ne yapabilirimin derdindeyim. Bu da dili değiştirmekle başlayacak bir şey. Birbirimizi incitecek ve kıracak söylemlerden uzaklaşmalıyız. Güler yüzlü siyaset yapmaya çalışıyoruz ‘Sırıtan surat’ deniliyor. Asık suratla mı yapalım? Bu sözcükleri bizi birbirimizden uzaklaştırmaya devam eder. Bu doğru bir şey değil. Dolayısıyla da bu siyaset atık terk etmemiz gereken bir şey. Buradan ne refah ne huzur ne de kalkınma çıkar” ifadelerini kullandı.

GIDA GÜVENLİĞİ BÜYÜK TEHDİT

Tarıma ilişkin de konuşan Başkan Soyer, küçük üreticiyi desteklemeye devam edeceklerini belirtti ve “Gıda krizi ve güvenliğinin çok büyük bir tehdit olduğunun fakrındayız. Ayrıca üreticilerimizin üretimden koptuğunun da farkındayız. Bu da çok büyük bir tehdit, Biz de küçük üreticinin üretmesi için projeler üretiyoruz. Üretmesi, ürününe değer katması ve onu pazarlaması için çalışıyoruz. Bunun için tarım okulları ve tesisler açıyoruz Gücümüz yettiğince hem küçük üreticiyi yaşatacak hem de kuraklıkla mücadele edecek çalışmalar içindeyiz” dedi.

İZMİR’İN KURTULUŞU İÇİN ÖZEL PROGRAM

İzmir’in düşman işgalinin kurtuluşunun 100. Yılı için büyük bir kutlama hazırlandığının müjdesini veren Başkan Soyer, “Kurtuluşun 100. yılını 2022’de yaşayacağız. 9 Eylül 2022 İzmir’in kurtuluşunun 100. Yılı. Büyük bir kutlama planlıyoruz. 2 gün olarak planlıyoruz. 9-10 Eylül. 10 Eylül de Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir’e geldiği gün” dedi.

“BEN DE EN AZ PLATFORM KADAR ÇOK SEVİYORUM”

İzmir’in en çok tartışılan konularının başında gelen Kültürpark planlarına ilişkin Kültürpark Koruma Platformu tarafından gelen eleştirilere de yanıt veren Başkan Soyer, “Ben bu memleketi senden daha çok seviyorum kardeşim" iddiası ne kadar saçmaysa ben Kültürparkı daha çok koruyorum iddiası saçma. Kültürpark hepimizin ortak değeri. En çok ben seviyorum… Böyle bir şey yok. Bunu kimseye yakıştıramıyorum. Kültürpark hepimizin ortak zenginliği ve değeri. Hangimiz bir taşına kıyıp çiçeğini koparabiliriz. Hangimiz daha çok seviyor iye bir şey yok. Onu savunun platform ne kadar koruyorsa en az bende o kadar koruyorum. Biz koruyoruz ve korumaya devam edeceğiz” diye konuştu.

BAŞKAN SOYER’DEN İZMİRLİLERE DESTEK ÇAĞRISI

Başkan Soyer, son olarak yoksullukla mücadele için tüm İzmirililere destek çağrısında bulundu ve “İzmir, depremde olağanüstü büyük ir sınav verdi. Biz İBB olarak canla başla çalıştık. İzmirli de belediyeyi yalnız bırakmadı. Birçok kunda da bu seferberliği gösterdi.  1 Ocak’tan itibaren yeni bir kampanyayı İzmirlilerle buluşturmak istiyoruz. O da derinleşen yoksulluk ve işsizlik nedeniyle büyük bir çaresizlik ve yoksulluk tablosu var. İzmir de bundan nasibini alıyor. Biz İBB olarak bütün önceliğimizi sosyal destek programlarına ayırmaya karar verdik. Ama bu yetmez. İzmirlilerin yine el ele vererek İzmir’de büyük yoksulluktan etkilenen vatandaşlara sahip çıması lazım. Büyük bir kampanya başlatacağız. Sizlerden isteğim şu: Destek verin ve bunu görünür yapalım. Türkiye’de yoksulluk derinleşiyor. Bizim buna seyirci kalmamamız lazım. Sizlerden ricam 2022 başında başlatacağımız kampanyaya destek olmanız” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.