Dolar 32,5485
%0.01
Euro 34,8593
%-0.02
Altın 2.430,150
%0
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Selvitopu’ndan çarpıcı açıklamalar: İzmir’de yıllarca projeler engellendi

Başkan Selvitopu’ndan çarpıcı açıklamalar: İzmir’de yıllarca projeler engellendi

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, İzmir’in yıllardır engellendiğini ileri sürerek, ‘’ Bizim ülkemizde en büyük sorunlardan birisi zamanın doğru kullanılmaması. Osman Osman Aksüner’de kaybedilen zaman 4 yıl. Biz 4 yılda o projeyi hayata geçirirdik. İzmir’de bu tür engellemeler hep yapıldı. Örneğin bu Cennet Çeşme kentsel dönüşüm projesi engellendi. Bu engellemenin kime ne faydası oldu. Halka, kente ve ülkemize zararı oldu’’ dedi.

  • Ege Postası
  • 05.10.2022 - 16:06

EGEPOSTASI- Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu Büyük İzmir TV’de yayınlanan 10.Köy programında Birol Soylu’nun sorularını yanıtladı. 

‘Ekonomik zorluklara hazırlıklıyız’

Ekonomik krizin belediye yatırımlarını etkilediğini belirten Muhittin Selvitopu, ‘’ Ekonomik kriz genel anlamıyla bütün yatırımları etkiliyor. Bizim yürüttüğümüz ve tasarladığımız projeler var. Biz her şeye hazırlıklıyız. Karabağlar Belediyesi açısından büyük bir sorun yaşamıyoruz. Önümüzdeki günlerde  bizde zorluklarla karşılaşabiliriz. O yüzden tedbir alıyoruz. Bütçe görüşmelerimiz var. Geçen yıl bütçemiz 460 milyondu. Bu yıl bütçemiz 1 milyar 200 milyon civarında bir bütçe var. Burada alım gücünün ne kadar düştüğünü gösterir. Nasıl bir tablo ile karşılacağız burada da belirsizlikler var. TÜİK enflasyonu yüzde 83 olarak açıkladı. Gerçek olmadığı gibi görüşler var. Bu şekilde belediyelerin tahmini bütçe yapması çok zor. Elektrik giderleri 3-4 misline çıktı. Çok yüksek oranlarla zamlarla karşı karşıyayız. Akaryakıt giderlerimiz arttı, bunlar tabi sorun çıkarıyor. Yartırımları kısmen kesmek zorunda kalıyoruz. İnşaat sekötü de tedirgin ihaleye çıkıyorsunuz yarın ne olacağı belli değil. 8 yıldır belediye olarak tasarruf tedbiri uyguluyoruz, dikkatliyiz. Bu tedbirlerin etkisi var ama tedbirler nereye kadar götürür bilmiyoruz’’ dedi. 

Karabağlar’da Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erdem, Umut, Gazi, Özgür, Yüzbaşı Şerafettin ve Devrim mahalleleri sınırları içinde yer alan 5 etaplı 540 hektar riskli alanın tamamına 1/5000 ölçekli nazım imar planın ve 101 hektarlık 1. etabın 1/1000 ölçekli uygulama imar planın ve Aşık Veysel ve Osman Aksünger Mahallesi sınırları içinde 106 hektarlık riskli alana ilişkin Bakanlığa sunulan 1/5000 ölçekli nazım ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca onaylandı. 

Bakanlık tarafından hazırlanan planlara ilişkin açıklama yapan Başkan Selvitopu, ‘’O alanda 3 farklı çalışma var. 101 hektarlık yeni tepe konutlarının yapıldığı alan var. Bir diğer çalışma, Salih Omurtak’ta oldu, 74 hektarlık alanda. Diğer kısımlarda 300 küsur hektarlık alanda herhangi bir çalışma önümüze gelmemişti. Bakanlık yeni bir çalışma yaptı. Bütün alanın 1/5000 ve 25000 planlarını yaptılar, askıda bu planlar. Bununla ilgili ilan süreci devam ediyor. Bizde bu planlarla ilgili incelemeleri yaptık. Şu iki gün içerisinde görüşlerimizi bakanlığa bildireceğiz. Bazı teknik eksiklikler var. Bu eksiklikleri bildirmemiz gerekiyor’’ ifadelrini kullandı. 

 4 yıllık bir zaman kaybı!

Aşık Veysel, Osman Aksüner ve Aydın mahallesin’deki kentsel dönüşüm çalışmalarını anlatan Selvitopu, ‘’Bu alanda 2012 yılında bakanlık tarafından riskli alan ilan edildi. Burayla ilgili belediyemize kısmi yetki verdili. Bu yetki çerçevesinde bu alanın planlama çalışmalarını başlattık. 2018’de Bakanlığa sunduk. sonuç olarak bunlar tamamlandı ama gecikmeli onlaylandı. 4 yıllık bir zaman kaybı var. 2018’de sunulan plan ile şu anki plan arasında fark yok. Biz yine de onaylanmasından memnunuz. Geçte olsa bir plan onaylanıp, yürürlüğe girdi. Hazırlanan plan oraya ayrı bir değer katacak. Biz belediye olarak planın hayata geçmesi anlamında bütün gücümüzü kullanacağız’’ dedi. 

Atatürk Gençlik Merkezi 2023’te hizmette 

Atatürk Gençlik Merkezi’nin 2023 yılında burası tamamlanacağını belirten Selvitopu, ‘’Cumhuriyetin 100’üncü yılında bu tesis gençliğin hizmetine sunulacak. İçinde spora ilişkin her şey var. Burası tamamen spora dönük bir komplex olarak hizmet verecek. Her yaştan insanımız kullanabilecek.  Ekonomik anlamda burası çok etkilendi. Maaliyetler çok arttı. Bundan sonraki süreçte bizi çok etkileyecek. Bütün bunları da göz önüne alarak tedbirli olmaya çalışıyoruz. Projenin hayata geçmesi için uzun bir mücadele verdik. o projeye başlayana kadar belediye epey zorlandı, zorluklar aşıldı ve o proje şuan yüzde 50 seviyesine geldi. Karabağlar’da spor tesislerine çok ihtiyaç var. Son yılarda en büyük sorun uyuşturucu alışkanlığı başta geliyor. Çocuklarımızı kurtarmak ve bu illetle mücadelenin en büyük yolu spordur. Bu tesisleri ne kadar geliştirirsek bununla mücadelede daha başarılı oluruz. Devletin diğer kurumlarının da bu konuda yatırımlara başlaması gerekir. Bizi eleştirenler bazen ne yapılıyor diye soruyortlar. Bende gelip görün diyorum’’ ifadelerine yer verdi. 

Karabağlar’ın sembolü haline gelen Nasrettin Hocayı bu yıl12 bin çocuğun ziyaret ettiğini dile getiren Başkan Selvitopu, ‘’Orası randevulu çalışıyor. Bir aksaklık yok son derece başarılı oldu. Bizim orada yaptığımız Nasrettin Hoca’yı kente kazandırmaktı. Biz Nasrettin Hocayı çocuklarla buluşturduğumuz için çok mutluyuz’’ dedi. 

Karabağlar’da eğitime tam destek 

Karabağlar Belediyesi’nin eğitime verdiği destekleri anlatan Muhittin Selvitopu, ‘’İmkanlarımız olursa ilave yurt yapmak istiyoruz. Karabağlar’ın öncelikleri var. Bizim bir çok projelerim vardı ama biz yurt projesini öne aldık. Sırada olan öğrencilerimiz var bu da şunu gösteriyor bu konuda eksiklik ve ihtiyaç var. Bizim genel bakışımız eğitime destek olmak. Projeler geliştirerek destek olmak. Eğitim desteğimiz devam ediyor. Bu yıl ilkokula yeni başlayan öğrencilerimize kırtasiye desteği verdik. Tek koşulumuz vardı, kırtasiye kartını verirken Karabağlar’da olan kırtasiyelerde kullanılacak. Bu sayede hem esnafa hem velilere destek verdik. Okullara boya,badana,tamirat desteği veriyoruz. Karabağların bütçesinin önemli bir kısmı buralara gidiyor. Geleceğimiz olan gençlerimizin çocuklarımızın eğitimine destek veriyoruz’’ ifadelelerini kullandı. 

Karabağlar’da hizmet kalitesinin yukarı çekmeyi amaçladıklarını söyleyen Selvitopu, ‘’Araç filomuzu yeniledik. Eski araçları azalttık. yeni araçlar aldik. Karbel şirketimizin araçlarını yeniliyoruz. Fen işleri şantiyemizde bunları yapıyoruz. Araç filomuzu güçlendirmeye çalışıyoruz. Karabağlar kendi olanaklarıyla başaran belediyelerden biri. Bundan sonra da hizmet kalitemizi yükseltmeye çalışacağız. Dijital arşiiv çalışmamız var bütün bunlarla Karabağlar’da hizmet kalitesinin yukarı çekmeyi amaçlıyoruz’’ dedi. 

Kültür sanata farklı bir bakış 

Kültür sanat faaliyetlerimiz yoğun olarak devam ettiğine değinen Başkan Muhittin Selvitopu, ‘’Kültür sanat sadece konser, tiyatro değildir. Kültürün sanatın halk tarafından yaşanması ya da isteyenlerin gidip yapma olanaklarını arttırmak lazım. Bizim politikamız bu. Doğrudan icra etmek isteyen yurttaşlarımızı da kültür sanat ile buluşturma gayreti içerisindeyiz. Gençlerimizin aktif olarak yer alması için çabalıyoruz. Kavacık Üzüm Festivalimizi Kavacık üzümünü tanıtmak ve köylüye getirisini arttırmak için yapıyoruz. Festival olduğu günlerde köyde ne var ne yok hepsi tüketiliyor. Bunun tanıtımına yönelik festivalimiz oturdu. Bilinir hale geldi. Ama biz sadece orada festival düzenlemiyoruz. Kavacık kentsel ve gelişim projemiz var. Bu yıl meydan ve meydana bakan binaların cephe düzenlemeleri yapıldı. Çok beğeni aldı. Bu çalışmalarımız bundan sonra Kavacık sokaklarında yapılacak. Hepsini birden yapma imkanımız yok. Her yıl biraz biraz yaparak Kavacık farklı bir noktaya getirilecek. Bu yıl eknomik sıkıntılardan dolayı köylü gübre alamamıştı. Bizde köylümüze desteğimizi verdik. Kavacık’ta kadın koooperatifimiz var. Ekonomik olarak belli bir noktaya geldiler. Kooperatifler tam istediğimiz faaliyette değil onları da daha farklı noktalara getirmek için çalışmalarımız var’’ dedi. Sokak hayvanları ile ilgili çalışmaların detaylarını paylaşan Selvitopu, ‘’Sokak hayvanları ile ilgili 3 merkezimiz var. Biri Uğur Mumcu parkının içerisinde, diğeri Nazım Hikmet parkı içerisinde bir diğeri de veteriner müdürlüğü içerisinde. Hayvan sağlığı merkezinde her türlü ameliyet tedavi yapıllıyor. Daha ilerde bu kompleksi geliştirmeyi düşünütyoruz’’ dedi. 

Karabağlar’ın modern yüzü yakın tarihte kendini gösterecek

Karabağlar ile ilgili çalışmaları ankatan Başkan Selvitopu, ‘’Meydan projemiz var, vazgeçmiş değiliz. Karabağlar kent meydanına kavuşacak. Mülkiyet ile ilgili bir sorun var onun çözülmesini bekliyoruz. Pazar yerleri ile ilgili projemiz var. Bütün projelerimiz hazır. Hayata geçmek için sıra bekliyorlar. Sorunlar çözüldükçe hepsini hayat geçireceğiz. Ulaşım ile ilgili Büyükşehir’in projeleri var. Büyükşehir’in kentsel dönüşüm çalışması var. Karabağlar’ın geleceği çok iyi, gelişme potansiyeli yüksek bir ilçe. Biz Karabağlar’ı modernleştirmeye uğraşıyoruz. Çok uzun sürmeyecek Karabağlar’ın modern yüzü yakın tarihte kendini gösterecek. Bir kentteki gelişme sadece yüksek binalar ile olmuyor. Eksik olan oradaki sosyo teknik alt yapılar. Bunlar olmayınca kente bir faydası olmaz. Biz böyle bir Karabağlar’ı hayal ederek çalışmaları sürdürüyoruz’’ dedi. 

İzmir’de engellemeler hep oldu! 

Kenti tanısanız çok daha rahat projeler üretebilrisiniz. Bu da zamanı iyi kullanmanızı sağlar. Bizim ülkemizde en büyük sorunlardan birisi zamanın doğru kullanılmaması. Osman Osman Aksüner’de kaybedilen zaman 4 yıl. Biz 4 yılda o projeyi hayata geçirirdik. İzmir’de bu tür engellemeler hep yapıldı. Örneğin bu Cennet Çeşme kentsel dönüşüm projesi engellendi. Bu engellemenin kime ne faydası oldu. Halka, kente ve ülkemize zararı oldu. 

Halkın haber alma özgürlüğü asla kısıtlanmamalı

Mecliste görüşülmeye devam edilen Basın yasası hakkında önemli açıklamalarda bulunan Selvitopu, ‘’Halkın haber alma özgürlüğü asla kısıtlanmamalı. Gazetecilerin görevlerini rahatlıkla yapabilmesi açısından sıkıntılarla karşılaşmamalı. Toplumda haberleşme eksikliği sorun yaratır. Bizim özgürlük sağlayacağımız yerde kısıtlamalara gidilmesini doğru bulmuyorum. Umarım yanlıştan dönülür'' dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.