Dolar 32,3264
%0.23
Euro 35,0759
%-0.13
Altın 2.300,200
%1
Bist-100 9,00
%2.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Selvitopu duyurdu: Karabağlar'da kaç mülteci yaşıyor

Başkan Selvitopu duyurdu: Karabağlar'da kaç mülteci yaşıyor

Geçtiğimiz günlerde Afgan göçmenleri Türkiye’ye gelmeye başlamasıyla birlikte mülteci polemiği bir kez daha gündeme geldi. Mülteci 'sorunununu' ülkeyi iki kutba ayırken Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Karabağlar'da kaç mültecinin yaşadığını açıkladı. 

  • Ege Postası
  • 12.08.2021 - 18:24

EGEPOSTASI-  TR35 ekranlarında Mehmet Ali Deniz'in sunduğu Kent ve siyaset progrmanının bu haftaki konuğu Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu oldu. Başkan selvitopu, ülke gündemine ve kent gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. 
Son bir ay içinde Türkiye'de meydana gelen afetlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Selvitopu "Bütünşehir Yasasına" gönderme yaptı. Başkan Selvitopu, "İlçe belediyelerin yangınla ilgili bir görevi yok. Bana göre bu olmalı. Birçok konuyla ilgli kamu kurumlarının görevleri olmalı.Önceden büyükşehir belediyeleirnin il sınırları içerisinde belli bir sınıra kadar büyükşehir belediyeleri oluşturuyordu ama son yapılan düzenlemeyle büyükşehir belediyeleri yetkili oldu. Bununla birlikte bir takım yasal sıkıntılar oldu mu oldu. Hala sürüyor. Sadece orman, yangın değil. Başka konularda da zaman zaman sıkıntılar çıkıyor. Bunlarında düzenlemlerle giderilmesi gerekiyor" dedi.
Öte yandan Karabağlar Belediyesi'nin ödeme dengelerine yönelikte açıklamalarda bulunan Başkan Selvitopu, "Hedefimiz gelir gider dengesi olan bir belediye haline gelmek. Bu yıl zor görünüyor ama 2022'de bunun mümkün olacağı yönünde tespitlermiz var biz de yatırımları çalışmalrımızı ona göre hazırlıyoruz" diye konuştu. 

"CİĞERLERİMİZ YANDI"
Türkiye'nin birçok noktasında yaşanan afetlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Selvitopu, "Bu yangınların olamamsı hepimizin en büyük tememnisi. Maalsef  ülkemizin birçok noktasında çok büyük yangınlar yaşadık. Hepimizin ciğeri yandı, üzüldük. İzlerken insan çok etkileniyor. Çünkü orada bir yaşam yanıyor. Orada yaşanan ne kadar canlı varsa hepsi birden yok oluyor. Böylesine acı bir olay. Bu yangınlardan korunmanın en temel noktası tabşi ki eğitim. Toplumun bu kounda eğitilmesi gerekiyor. Eğitim yeterli mi? yeterli mi yetmez. Yangın olduğunda ne yapacağınızı bilmeniz gerekir. Yangınlara hazırlıklı olmak gerekir. Mallesef bizim de bu konuda eksiklerimiz ortaya çıktı. Müdahaleler oldu ama müdahale olana kadar yangın alanların çok genişledi. Birçok yer  yerleşim alanı yangınlardan zarar gördü. Canlılar zarar gördü Bunlara mücadele etmek hazırlıklı olmakla mümkündür. Ynagınlar olmaz diye bir şey yok. Önemli olan yangın çıktığı andan itibaren en kısa sürede yangınlara müdahale edilmesi gerekiyor. Yangını sınrılı tutmak en önemli görevlerden olması gerekir" ifadelerini kullandı. 


"İLÇE BELEDİYELERİNE DE YETKİ VERİLMELİ"
İlçe belediyelerinin ellerindeki yetkilerin çoğunu alan "Bütünşehir Yasasına" gönderme yapan Başkan Selvitopu, "İlçe belediyelerin yangınla ilgili bir görevi yok. Bana göre bu olmalı. Birçok konuyla ilgli kamu kurumlarının görevleri olmalı. Karbağlar, 10 bin hektar alan bunun  2 bin 700 hektar yerleşim alanı. Geri kalan bölgeleri ise ormanlık alan. Herhangi bir olay olduğu zamanda da tabii ki Bakanlığın ve Orman Genel Müdürlüğü'nün müdahaleisni beliyoruz. Onlara destek olmaya çalışıyoruz. Onun yanında bence yerel yönetmlerinin de özelikle ormanlık alana sahip ilçe belediyelerinin buna hazırlıklı olması gerekiyor. Bununla ilgili görev ve yetkerinin olması gerekiyor. Belediyelerde bu konuyla ilgili sorumluluklara olmalı. Afetelere yönelik hazırlıklı olmaları gerektiğini de düşünüyorum. Kendi ilçe sınrılarımız içersinde yerel yönetimlerin de sorumlukları olmaları ona göre de araç gereç ve ekipleri oluşturulmalı. Biz yangına karşı duyarlı bir kurumuz. Bize bilgiler geliyor bilgi geldiği anda eliplermiz olay yerine intikal ediyor. Biz ekipleirmizi her an teyakkuzda tutuyoruz. İlgili kurumlarla iletişme geçiyoruz. Bodrum'da çıkan yangında, kurumlarla iletişime geçtik ve oradaki ihtiaç listesine göre o bölgenin ihtiyaçlarını yerine getirmeye çalıştık" dedi. 


İBB'NİN ALDIĞI KARAR YOL GÖSTERECEK"
"Bütünşehir Yasasının" bazı sıkıntılar doğurduğunu ifade eden Başkan Selvitopu "Her kurum kendi çalışmalarını yapmakta ama büyükşehir belediyleri il beldiye stastüsüne dönüştürüldü. Önceden büyükşehir belediyeleirnin il sınırları içerisinde belli bir sınıra kadar büyükşehir belediyeleri oluşturuyordu ama son yapılan düzenlemeyle büyükşehir belediyeleri yetkili oldu. Bununla birlikte bir takım yasal sıkıntılar oldu mu oldu. Hala sürüyor. Sadece orman, yangın değil. Başka konularda da zaman zaman sıkıntılar çıkıyor. Bunlarında düzenlemlerle giderilmesi gerekiyor. Yasal düzenlemler çıkarken yeterince tartışılmadan çıkıyor. Bu nedenle de sorunları yasa çıktıktan sonra yaşıyoruz. Ülkemizde daha önceki yıllarda yasalar değiştirilrken bu yasal değişikliklerle ilgili uzun bir süreç vardı. Son yıllarda bu süreçlerle ilgli eksiklikler var. Bu sürece yeterince özen gösterilmiyor.  Bu süreçlere özen gösterilse daha olumlu sonuçlar alırız diye düşünüyorum. Yerel yönetimlerin yasalarının düzenlenmesinde eksiklikler var. Şimdi büyükşehir belediyelerinin görevleri var ilçe belediyelerinin görevleri var. İlçe belediyelerinin bütçe oluşumları çok eksik. Tabii o bütçeyle de siz kente görevleirnizi yapmaya çalışıyorsunuz. Ama bütçe buna imkan vermiyor. Ya da çeşitli belediyeler arasında bütçe dengesizlikleri de var. Aklınıza gelen birçok konuda yeni bir düzenlemenin yapılması bir ihtiyaç gibi gözüküyor. Bu yönüyle de bir çalışma yapılması gerek. İzmir Büyükşehir Belediye meclisinin almış olduğu kararda buna bir yol göstercek" dedi. 


"BİRİMLER KURULMALI"
Başkan Selvitopu, belediyelerde yangın birimlerininkurulması gerektiğini vurgulayarak "Büyükşehir Belediyeleirinde İtfaye Daire Başkanlıkları var. İl Belediyelerinde, İtfaye Müdürlükleri var.  Büyükşehir statüsünde olan ilçe belediyeleirinde böyle bir şey yok. Bana göre bu bir eksiklik. Bir yasal düzenlemeyle bu görev de olabilir. Birim kurulabilir. İlçe belediyesi de bu konuda kendi olanaklarıyla hazırlıklı olur" diye konuştu 

"ÜLKEYE GÖÇ HÜKÜMETİN SORUNU"
Göçmen değerlendirmesi yapan Başkan Selvitopu "Ülkeye göç olayı birinci derecede hükümetin sorunu. Her isteyenin bizim ülkemize girmesi hoş bir durum değil. Bu kadar gelen nufusu kalıracak halimiz yok. Suriye'deki olan olaylardan sonra ülekmeize yaklaşık 3 buçuk milyon civarında Suriyeli vatandaş geldi. Onlar bizim ülkemizin ekonomisi için bir yük. Olayın insani boyutuda var. İnsani boyutundan soyutlanarak söylemiyorum. Tabii ki insanın ülkesinde savaş çıkmış sığınacak bir yer arıyorsa tabii ki insanların en doğal hakalrı kendi canlarını kurtararak bir yerden bir yere zorunlu olarak göç ediyor. Kendi iradeleriyle oluşan bir durum da değil. Ama bu duruma yol açanlarında bütün yükü  bizim gibi ülkelere atması da ayrı bir konu. Bunların siyasal açıda kendi partimizin de değerlendirmeleri var. Bunun bir de kente yansıyan, bize yansıytan yüzü var. Karabağlar'da yaşamı etkiliyor mu etkiliyor. Sonuçta bu insanlar kalacak yer arıyorlar, çalışacak yer arıyorlar. Hayat mücadelesine giriyor hayat mücadelesine girdiğinde de kentte karşınıza çıkıyor.  Vatandaşlarda bu durumdan rahatsız onlarda haklı. Buna ülke olarak süratle bir çözüm bulmamız gerekir. Herkesin kendi ülkesinde barış içerisinde yaşaması en doğrusu" ifadelerini kullandı. 


KARABAĞLAR'DA KAÇ GÖÇMEN YAŞIYOR?
Karabağlar'da yaşayan mülteci sayısını açıklayan Başkan Selvitopu, Bize gelen rakam 23 bin civarında. Bu yüksek bir nüfus. Şimdi  göçmenlerde ucuz yerler arıyor. Ucuz semtlerde nerde yer bulurlarsa oraya yerleşmeye çalışıyorlar. Yaşam mücadelesi veriyorlar. Bizim vatandaşlarımız da bir yaşam mücadelesi veriyor. Son döenmlerde ekonomik koşullar maalesef çok ağırlaştı. Gelen göçmenlerinde onalrın yaşam mücadelesine etkileri var. Bu da rahatsızlık yaratıyor. Ama insanlarımızın  sakin olamsı lazım. Adli olaylara mğsade etmemesş lazım. Çünkü bu her yönüyle toplumumuza zarar verir. Dikkatli olmakta fayda var. Genel başkanımızn söyeldiği gibi, bir barış ortamı sağlayacaz mümkün mü bana göre mümkün. Barış ortamı sağlanırsa insanlar kendi topraklarına bana göre dönerler. Ama döenbilmeleeri için güven duymaları lazım. Bir barış ortamı lazım. Biz bu ortamı sağlayacağız" dedi. 

"HEDEFİMİZ GELİR GİDER DENGESİ OLAN BİR BELEDİYE  OLAMAK"


Karabağlar Belediyesi'ndeki ödeme dengelerine ilişikin konuşan başkan Selvitopu,  Sıkıntılar tabii ki var. Genel itibariyle ilçe belediyelerinde bütçe sıkıntıları var. Bizde de var ama biz şu an bir denegye gelidk. Çok iyi bir denge değil. Ama ne yapmamız gerektiğini biliyoruz. Ona göre tedbir alıyoruz. Hedefimiz gelir gider dengesi olan bir belediye haline gelmek. Bu yıl zor görünüyor ama 2022'de bunun mümkün olacağı yönünde tespitlermiz var biz de yatırımları çalışmalrımızı ona göre hazırlıyoruz" dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.