Dolar 32,4739
%-0.2
Euro 34,9302
%0.29
Altın 2.435,940
%0.53
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Selvitopu açıkladı: Kılıçdaroğlu’yla ne görüştü?

Başkan Selvitopu açıkladı: Kılıçdaroğlu’yla ne görüştü?

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, geçtiğimiz ay CHP Genel Merkezi’nde HP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını açıkladı. Karabağlar’da hayata geçirilen projeler hakkında Kılıçdaroğlu’na bilgi verdiğini ifade eden Başkan Selvitopu, temel atma töreni için Kılıçdaroğlu’nu İzmir’e davet ettiğini söyledi.

  • Ege Postası
  • 12.05.2021 - 15:11

EGEPOSTASI- Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, TV35 ekranlarında yayınlanan Kent ve Siyaset programında Mehmet Ali Deniz’in sorularını yanıtladı.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde başkanlık koltuğuna oturan Selvitopu, görevde geçirdiği iki yılı değerlendirirken Karabağlar’da hayata geçirilecek projelere ilişkin de bilgi verdi.

Başkan Selvitopu ayrıca geçtiğimiz ay CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ziyaretinin de ayrıntılarını paylaştı.

KILIÇDAROĞLU’NA DAVET

Başkan Selvitopu, geçtiğimiz ay CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu parti Genel Merkezi’nde ziyaret etmişti. Ziyarete ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Selvitopu, temel atma töreni için kendisini İzmir’e davet ettiklerini söyledi ve  “Benim ziyaretim hem nezaket ziyaretiydi hem de Sayın Genel Başkanımızı Karabağlar'a davet ettik. Çünkü Karabağlarda şu anda tamamladığımız birçok proje var. Bir de İzmir Büyükşehir Belediyesi ile gerçekleştireceğimiz Karabağlar Atatürk gençlik merkezi projemiz var. Temeli atıldı ve inşaat başladı. Oranın temelini atması için kendisini davet ettik. Tabi bu sırada da normal sohbetler oluyor. Biz de bu sayede Genel Başkanımızla İzmir ve Karabağlar’la ilgili sohbet etme fırsatımız oldu” dedi.

“2014’TEKİNDEN ÇOK DAHA FARKLI BİR KONUMDAYIZ”

2019 yerel seçimlerinin ardından görevde geçirdiği iki yılı değerlendiren Başkan Selvitopu, görev süresine geniş perspektiften bir değerlendirme getirerek, “Ben olaya sadece 2 yıl olarak bakmıyorum 7 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum Geriye dönüp baktığımızda Karabağlar çok daha farklı bir noktada. 2014’tekinden çok daha farklı bir konumdayız. Zamanı, koşulları en iyi şekilde değerlendirip çözümler üreterek bugünlere geldik. Karabağlar Belediyesi, bugün kendi yağında kavrulan kendine yeten ve hizmet üreten bir belediye. Tabi bunlar yeterli değil. Daha iyi olmamız gerekiyor. Bu yüzden elimizden geleni yapıyoruz. Bu anlayışımız, kalan 3 yıllık sürede de devam edecek. Hedefimiz Karabağları, modern ve herkesin yaşamak isteyeceği bir kent haline getirmek” diye konuştu.

“BİR BELEDİYE BÜTÇESİ STADYUM KADAR”

İlçe belediyelerine İller Bankasından gelen bütçeye de değinen Başkan Selvitopu, İller Bankası payından yapılan kesintinin mevcut koşullarda ekonomik olarak dar boğazda olan belediyeleri daha da zor duruma soktuğunu söyledi. Karabağlar Belediyesi’nin 400 milyonluk bütçesinin 500 bin kişilik nüfuslu ilçe için yeterli olmadığının altını çizen Başkan Selvitopu, Göztepe Stadı örneğini yineledi ve  “Vatandaş hizmetin bir an önce yapılmasını istiyor. İnsanlar günlük yaşamalarını rahat sürdürmek istiyorlar. Bunu yapabilmenin yolu da planlı ve programlı çalışmak. Bütün bunları yapabilmenin yolu bütçeden geçiyor. Elinizdeki bütçeyle bu işleri yapma imkanınız var. Sihirli bir değnek vurulup her şey değişecek diye bir şey yok. Biz de her ilçe gibi kendi imkânlarımızı en iyi şekilde değerlendirerek kenti en iyi yere taşımaya çalışıyoruz. Şu anda Türkiye’deki mevcut yasalar çerçevesinde şu anda belediye gelirleri çok yetersiz. Şu anda Karabağlar belediyesinin geliri 400 milyon lira. Biz bununla Karabağlar’da hizmet veriyoruz. Bir taraftan işleriz yaparken bir taraftan da yatırımlar yapıyoruz. Ayrıca bin 500 çalışanlarımızın özlük haklarını da karşılamak zorundayız. 500 bin kişilik ilçe için bu bütçe çok az. Göztepe Stadı’nın maliyeti 400 milyon lira. Bir belediye bütçesi stadyum kadar. Burada bir sıkıntı var. Bunun düzeltilmesi yasal düzenlemelerle olur. Yasaların üzerinden sihirbaz gibi gelir elde etmek mümkün değil. Bizde bu gelir arkadaşları gayrimenkulle ilgili. Vergileri belediyeler topluyor. Emlak vergileriyle ilgili de sıkıntı şu: Her 5 yılda bir değerlendirmeler yapılıyor. En son 2018’de yapılmıştı. Daha sonra kamuoyundaki eleştirilerin ardından bir kanun çıkarıldı ve en fazla yüzde 50 artış yapılacağı söylendi ve bu karar belediyelerin ellerinden alındı. Ama bu doğru değil. Belediyelerin kendi meclisi var. O kararın oradan çıkması lazım. Tabi fahiş fiyatların da önüne geçilmeli. Yüksek düzeyde artışları engellemek istiyorsak gayrimenkul uzmanlarıyla birlikte yapılacak görüşmeler ve konulacak kıstaslarla bu engellenebilir” ifadelerini kullandı.

YASAL DÜZENLEME ÇAĞRISI

Belediyelerin bütçeleri konusunda yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade eden Başkan Selvitopu, “İlçe belediye bütçelerinin yasal düzenlemelerle hak ettiği yere gelmeleri gerekiyor ki daha iyi hizmet versin. Aksi halde gayrimenkul satışı ve borçlanmaya gidiliyor. Biz Karabağlar Belediyesi olarak ayağımızı yorganımıza göre uzatıyoruz daha büyük sıkıntılar çekmeyelim diye. Şu anda biz istikrarlı bir yapıya kavuştuk. Bütün bunların yanında İller Bankası’ndan kesinti oluyor. Kamu borçlarından dolayı, yüzde 40 olan kesinti yüzde 50’ye çıkarıldı. Hele ki pandemi döneminde bunun yapılması hiç doğru değil. Pandeminin en çok yükünü çeken kurumlardan biri yerel yönetimler. Siz payın yarısını kesince sıkıntılar başlıyor. En azından pandemi sürecinde kesintilerin yüzde 25’ler civarında kalmış olsaydı biz hizmetlerimizi daha iyi verirdik. Yılbaşından bu yana İller Bankası tahakkuklarından Karabağlar Belediyesi’nden yapılan kesinti 23 milyon lira. Bütün bunlara rağmen devlet kurumları içerisinde en çok yatırım yapan belediyelerden biri de Karabağlar Belediyesi” dedi.

“ARTIK GERİ DÖNÜŞ YOK”

İlçede hayata geçirilmesi beklenen en önemli projelerden biri olan kent meydanı projesinin son durumuna ilişkin de bilgi veren Başkan Selvitopu, bölgede yaşayan vatandaşların alanı terk etmelerinin ardından düzenlemelerin başlayacağını söyledi ve “Planlama ve altyapı olarak herhangi bir sorun kalmadı. Projesi de hazır Ancak beklediğimiz bir konu var. Üç parsel yan yana bu bölgede. Biriyle ilgili hukuki süreç vardı ve o bitti. Tabi orada belediye, ‘Hukuki süreç bitti, başlıyoruz’ diyemiyor. Oradaki vatandaşlarımızı tasarrufunu bekliyoruz. Ama proje artık kesinleşti. Artık geri dönüş yok. Süreç tamamlanıp vatandaşlarımız terk işlemlerini yaptıktan sonra sıra düzenlemeye gelecek. Yaklaşık 42 bin metrekarelik bir alan. Karabağlar meydanına kavuşacak” diye konuştu.

“EFEVARİ TAVIRLAR DEVLET YÖNETİMİNDE HİÇ DOĞRU DEĞİL”

Bir başkan olarak birtakım yasal sorumlulukları olduğunu hatırlatan Başkan Selvitopu, hukuk ve hukukun talimatlarının görevinde kırmızı çizgisi olduğunu ifade eden Başkan Selvitopu şunları söyledi;  “Eğer benimsemediğimiz bir konu varsa duruşumuzu baştan belli ediyoruz. Ama belediye başkanının da yasal zorunlulukları vardır. Ona uygun hareket etmek zorundasınız. Bazen böyle kurumsal hizmetlerde şu olur: Çok benimsemeseniz de görev olarak yapmak zorunda olursunuz Ama yanlış olan bir konuda da hukuk yolundan taviz vermeyeceğiz. Bir ‘Yapmayız, etmeyiz’ tavrı var. Bu efevari tavırlar devlet yönetiminde hiç doğru değil. Onun yerine hukukun verdiği kararlara saygı göstermemiz lazım. Bizim de tavrımız bu yönde olacaktır. Benim görevim bir kamu görevi. Ben kendi düşünceme göre hareket edemem. Bu görevde hukuka göre hareket etmem lazım. Sonucu hoşuma gitse de gitmese de bu benim görevim. Zaten bizim ülkemizde en önemli sorun bu. Hukukun verdiği kararlara uyulmuyor. Bu da toplumda yaralara yol açıyor, güven duygusunu zedeliyor.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.