Dolar 32,3682
%0.16
Euro 34,9474
%-0.34
Altın 2.325,340
%0.21
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Sandal’dan kamu bankalarına rest: Krediyi veriyorsanız…

Başkan Sandal’dan kamu bankalarına rest: Krediyi veriyorsanız…

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizden belediyelerin etkilenmemesinin mümkün olmadığının altını çizen Başkan Sandal, kredi konusunda kamu bankalarına sitemde bulundu ve “Şu anda kredi muslukları kapanmış durumda. Özellikle belediyelere. Resmi beyan olmasa da kredi alamayacağımıza ilişkin ifadeler bize geliyor. Bizim kredi alamamamızın gerekçesi ne olabilir? Ha eğer veriyoruz diyorlarsa biz hemen yarın gidip kredimizi alalım” dedi.

  • Ege Postası
  • 03.10.2022 - 13:17

EGEPOSTASI- Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Büyük İzmirTV’de yayınlanan Gündeme Dair programında Figen Avcıoğlu’nun sorularını yanıtladı.

İlçedeki çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Sandal, kentsel dönüşüm çalışmalarına ağırlık verdiklerini belirtirken belediyelere kredi verilmemesi konusunda da kamu bankalarına sitemde bulundu.

Depremzedelere verilen kredinin 400 bin liradan 600 bin liraya çıkarılmasını da değerlendiren Sandal, rezerv alanı için merkezi iktidara çağrıda bulundu.

“ADAY DEĞİL DEVLETİN NASIL İNŞA EDİLECEĞİ KONUŞULUYOR”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçtiğimiz haftalarda İzmir’de düzenlenen CHP kampında yaptığı konuşmadaki destek çağrısına ve 6’lı masanın cumhurbaşkanı adayının kim olacağına ilişkin yorumlarda bulunan Başkan Sandal, “6’lı masanın toplantısı aday belirlemekle ilgili bir araya gelerek yapılan toplantılar değil. Çünkü Güçlendirilmiş Parlamenter sisteme geçmek üzerine. Devlet yönetiminde asıl önemli olan şey sürdürülebilirlik. Ama iş bununla bitmiyor. 6’lı masa da hangi alanlarda çalışmalar yaptıklarını beyan ettiler ve bundan sonraki toplantılarda parça parça açıklayacakları ifade ettiler. Burada, adayın kimin olacağından çok devletin nasıl inşa edileceği konuşuyor. Biz de CHP’liler olarak genel başkanımızı aday olarak görmek istiyoruz. Bugün yaşanan sorunlarının çözümünde bile Sayın Genel Başkanımızın kişiliği bile çözüm noktasında birçok cevabı bile birlikte veriyor. Bizim gönlümüzden geçen cumhurbaşkanı adayı Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu” dedi ve Kılıçdaroğlu’nun adaylık için hazırım çıkışının ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral akşener’in açıklamalarına ilişkin, “Bu konu bizim yetki ve sınırlarını aşar noktada” diye konuştu.           

“BAYRAKLI TÜRKİYE'YLE İLGİLİ SONUÇLARI VERİYOR”

Bir sonraki seçimlerde Bayraklı’dan nasıl sonuç beklediklerine ilişkin kısa bir örnekle yanıt veren Sandal, “Biz hep sahadayız. Bugün CHP Bayraklı ilçe örgütümüzün çalışmaları neticesinde AKP ve MHP’den 750’ye yakın vatandaşımız o partilerden kayıtlarını sildirip CHP’ye üye oldular. Bayraklı eğer Türkiye'nin minik bir ölçeğiyle seçim sonuçlarıyla ilgili en güzel cevaplardan biri Bayraklı” ifadelerini kullandı.

“BU KURUM NEDEN KREDİ ALAMIYOR?”

Ekonomik durum üzerinden belediyelerin kredi alamaması noktasında kamu bankalarına sitemde bulunan Sandali “Şu anda kredi muslukları kapanmış durumda. Özellikle belediyelere. Resmi beyan olmasa da kredi alamayacağımıza ilişkin ifadeler bize geliyor. Ben geldiğimde bankalara 102 milyon lira borcumuz vardı. Ekonomik kriz, pandemi, deprem… Biz tek kuruş kredisi almadan bu borçları ödedik. Sadece bir bankaya 4 milyon borcumuz kaldı. Şimdi bu borçlarını bu kadar tutarlı ödeyen bir kurum… Bizim kredi alamamamızın gerekçesi ne olabilir? Bunu o kurumların yetkililerinden birine sormak lazım. Bu kurum neden kredi alamıyor diye. Ha eğer veriyoruz diyorlarsa biz hemen yarın gidip kredimizi alalım” dedi.

“MALİYET ARTIŞLARI 600 BİN LİRAYI SİLİP SÜPÜRÜR”

Dün Resmi Gazetede yayımlanan kararla birlikte depremzedelere 400 bin lira olarak verilen kentsel dönüşüm kredisi 600 bin liraya yükseltildi. Kredi meblağının yükseltilmesini değerlendiren Sandal, bunun yeterli olmadığının altını çizerken hükümete çağrıda bulundu ve “Depremde biz yerel yöneticiler olarak üzerimize düşen her şeyi yerine getirdik. Bu anlamda bir itirazı kabul etmeyiz. Sonrasında çadır sürecinde vatandaşlarımızı hiçbir ihtiyacı olmayacak hale getirdik. Geçici konutlara yerleşme konusunda da öyle oldu. Buraya kadar hiçbir sorun yok. Türkiye'de ilk kez yıkılan evlerin yenisi yapılırken vatandaşlarımızın yaklaşık yüzde 30 kaybı oluyordu. Biz K sınırlarıyla bunu telafi ettik. Bu da yetmedi yüzde 20 ve 30 emsal artışı getiridk. Bu da yetmedi şimdi Halk Konut’la sorunları çözüyoruz. Aslında burada olması gereken şu: Mağdur olmuş vatandaşların çözümüyle ilgili kamunun daha ivedi ve net bir şekilde soruna müdahil olması gerekirdi. Biz bu krediyi zamanında miktar olarak 600 bin lira olarak belirleyip faizi de yüzde 1’in altında tutsaydık depremzede vatandaşlarımızın yarısının derdi çözülmüş olacaktı. Ama o günden bu güne artan maliyetler nedeniyle artık 600 bin lira da çözüm için yetmiyor. Biz kamudan şunu istiyoruz: Bir, vatandaşımızın ihtiyaç duyduğu kredi miktarını bir konutun maliyeti düzeyine getirin. İkncisi… Depremde her şeyini kaybetmiş vatandaşımızın ödeme kabiliyeti çok kısıtlı. 2 yılı ödemesiz, 18 yıl geri ödemeli sıfır faizle bu krediyi verin. Bunun dışında söylenen her iş vatandaşın derdine derman olmak yerine ufak pansumanlar gibi olur.  Ama maliyet artışları 400 bin lirada olduğu gibi o 600 bin lirayı da süpürüp götürür” diye konuştu.

“DEZAVANTAJLI SÖZÜNÜ KABUL ETMİYORUZ”

Bayraklı’yla iligli kullanılan “dezavantajlı” kelimesinin de tarihe karışması gerektiğini belirten Başkan Sandal, “Bayraklı’nın artık şu dezavantajlı ilçe tanımında kurtulması lazım. Gecekondu mu fazla? Hayır. Birçok metropol ilçeden daha az. Biz dezavantaj sözünü kabul etmiyoruz. Bayraklı İzmir’in ilk kurulduğu merkez. Yeni kent merkezi de bayraklı. İzmir’in kalbi bayraklı diyoruz. Hem İzmir’în hem de Türkiye'nin gözbebeği olacak Bayraklı. Sadece bir 10 yıla ihtiyacımız var ifadelerini kullandı. 

“TABİİ Kİ DE 2. DÖNEM İSTİYORUZ”

İlçede yoğunluklu olarak devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarının meyvesini verdiğinin görülmesi için ikinci dönemde de belediye başkanlığı yapmak istediğini belirten Başkan Sandali şunları söyledi; “Kentsel dönüşüm… Biz olaya sadece gecekondu olarak bakmıyoruz. Biz bu vatandaşlarımızın da İzmir’in en modern yerinde oturan çocuklarla aynı yaşama hakkı var diyoruz. Kentsel dönüşüm bir kentin olmazsa olmazı. Biz bunu yaparken tercihi vatandaşımıza bırakıyoruz. Kentsel dönüşümün en önemli 3 ayağı; belediye, vatandaş ve müteahhit. Bu 3 ayağı sağlam ayarlamanız gerekiyor. Vatandaşa her şeyi doğru götürmeniz gerekiyor. Biz tabi ki de 2. zönem istiyoruz. Yeni kent meydanı projemiz var. 6 ayda proje sürecini tamamlamış olacağız. Bu bize bağlı bir şey değil çünkü alan sit alanı. Yani orada bir şey yapabilmek için birçok yasal prosedür işliyor.”

SANDAL’DAN MİLLET BAHÇESİ ÇAĞRISI

CHP’li belediyelerin merkezi iktidar tarafından merkezi iktidar projelerinin de CHP’li yerel yönetimler tarafından engellendiğine ilişkin iddialara örnek üzerinden yanıt veren Sandal, “En somut örnek deprem. Herhangi bir kamu kurumu, Bayraklı Belediyesi’nin engellediğini söyleyebilir mi? Ne derlerse yaptık. Rezerv alanı mesela. Merkezi hükümetle birlikte çalıştık. Ben Bayraklı Belediyesi olarak merkezi idareyle birlikte çalışmak istiyorum. Taleplerimiz, beklentilerimiz, başlattığımız işlemler var. Bunlardan dönüş bekliyoruz. Mesela rezerv alandan yer istiyoruz. Gayet doğal bir şey. Ama  çabuk mu geç mi kısmını geçtim ortada bir cevap yok. Bir kez daha soruyorum. Rezerv alanı kimlere verilecek? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ’nin bu konuda açıklama yapması lazım. Bu konutlar depremzede dışında kimseye verilmeyecek diye açıklama yapması lazım. Mesela bizim askeri alanımız var. Gelin millet bahçesi yapalım. ORası, ileride İzmir’in akciğer olacak bir bölge. Gelin o alanı yeniden düzenleyelim ve İzmir’in akciğeri olarak kalsın. Ben yerel yönetici olarak üzerime düşeni yapmaya hazırım” dedi. 

“ÇÖZÜME KAVUŞMAZSA CİDDİ BİR KAOS BİZİ BEKLİYOR”

Açılışı daha önce birkaç kez ertelenen ve “Şehir efsanesi” olarak tanımlanan Şehir Hastanesi’nin açılması durumunda ilçedeki oluşacak trafik yoğunluğuna çözüm için atılan adımlar hakkında da bilgi veren Sandal, “Görüntü itibariyle bu ay açılması pek mümkün gibi değil. Ama burada sorumlu yetkili firma. Türkerler’di sanırım yetkili firma. Onlara sormamız gerekiyor açıyor musunuz açmıyor musunuz diye. Trafik konusunda bakanlığın bir çalışması var. Hem hastanenin sütünden bir çevre yolu hem de hastanenin altından Altınyol'dan rezerv alanına gidecek bir yol. Bu hem bizi hem de bakanlıkların masasında olan önemli bir konu. Umarım kısa sürede çözüme kavuşur. Çözüme kavuşmazsa ciddi bir kaos bizi bekliyor” ifadelerini kullandı.

VAPURA İZBAN ENGELİ

İlçeye vağur seferlerinin yapılabilmesi için herhangi bir çalışmanın olup olmadığı noktasında İZBAN ve Altınyol engeline dikkat çeken Sandal, “Bizim orada küçük bir iskelemiz var. Ama oraya vapurla getirdiğiniz insanın oradan alınıp gideceği yere götürülmesi gerekiyor. Ama hem Altınyol hem de İZBAN hattı bununla ilgili ciddi bir engel teşkil ediyo. Mesela bizim projelerimizden biri o iskelenin yeniden canlandırılması ve Sevgi Yolu’nun sağlıklaştırılması. Biz turistik bir aks oluşturmak istiyoruz. Ama bu kısa vadede mümkün mü? Aslında İZBAN ve Altınyol yer altında alınmadan bu işin istenilen ölçekte yürüme imkanı çok yok. Büyükşehir şu anda Altınyol’un  yer altına alınması için çalışıyor. Ayrıca öbür tarafta da büyükçe bir alaa İZBAN hattıyla birleştirilerek büyükçe bir meydan ve suyun içinde büyük bir homeros heykeli yapılması planı var. Bunu yapabilirsek o bölgeyi büyük oranda düzenlemiş olacağız” diye konuştu.

“BİZ O ENGELLERİ KALDIRIRIZ”

Saha çalışmalarına da değinen Başkan Sandal, en çok şikayet gelen konu hakkında da bilgi verdi ve “Biz mahalleleri gezerken muhtarımıza, esnafımıza, kanaat önderlerine uğruyoruz. Sorunları dinliyoruz Amacımız sıkıntıyı alanda dinleyerek çözümü de orada üretmek. Bize çalışmalarımızda en çok sorulan soru doğalgaz. Bu meselenin Bayraklı Belediyesi’yle alakası yok. Doğalgaz faturamızı İZmirGaz’a yatırıyoruz. Yani İzmirgaz'ın yapacağı işlerle ilgili bizim bir sorumluluğumuz yok. Ama İzmirGaz, vatandaşın herhangi bir alanda doğalgazla ilgili sıkıntıyı dile getirip o projeyi uygulamıyorlarsa çağrıda bulunuyorum. Biz o engelleri kaldırırız. Siz yeter ki gelin vatandaşın derdine çare olun” dedi. 

“DENK GETİRDİKLERİNE GÖRE TESADÜFTÜR HERHALDE”

Son olarak 9 Eylül’de yaptığı konuşmanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yargı yolu üzerindenden işaret ettiği Tunç soyer’e ilişkin 2 konuda soruşturma izni verilmesini ve soruşturma izinlerinin verildiği dönemin tam da 9 Eylül sonrasına gelmesinin tesadüf olup olmadığı konusunda yorumlarda bulunan Sandal, şunları söyledi; “Denk getirdiklerine göre tesadüftür herhalde. Tunç Soyer, bu kent için bir şans. Duruşuyla, vizyonuyla başka bir başkan. Pandemi metropol ilçelerin bir vurduğunda Büyükşehir’I 20 vuruyor. Bizim borçlarımız TL üzerinden Büyükşehirin döviz üzerinden. Ama bunlara rağmen Narlıdere Metrosu bitmek üzere, Çiğli Tramvayı için gün sayıyoruz. Yapılan bütün işlere baktığımızda en çok iş yapılan dönem. SAdece hizmetle olmaz. Uluslararası düzeyde de bilinirlik gerekiyor. Tunç Başkanımız bu yönde elinden geleni yapıyor. Ben sonuna kadar Tunç Başbakanımızın yanındayım.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.