Dolar 32,3336
%0.26
Euro 35,1187
%-0.01
Altın 2.302,480
%1.1
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Oran'dan çarpıcı açıklamalar: Sakız rekabeti

Başkan Oran'dan çarpıcı açıklamalar: Sakız rekabeti

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Sakız Belediye Başkanı ile yaşanan gerginliğin perde arkasını anlattı. Oran açıklamasında, ‘’ Sakız’da bir belediye başkanı seçildi. Belediye başkanı bir konuşmasında demiş ki; ‘En iyi Türk ölü Türktür.' Ben kendisinin özür dilemesini bekliyordum. Bu özür gelmedi ve ben onu artık tanımadığımı söylüyorum. Sakız halkı benim komşumdur ama bundan sonra Sakız ile Çeşme Belediyesi hiçbir şekilde yan yana gelmeyecektir’’ dedi. Öte yandan sakız üretimi için çalışmalara başlandığını duyuran Başkan Oran, Sakız Belediyesi ile rekabet içerisinde olacaklarını aktardı.

  • Ege Postası
  • 05.10.2022 - 13:54

EGEPOSTASI- Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran Büyük İzmir TV’de yayınlanan Gündeme Dair programında Figen Avcıoğlu’nun sorularını yanıtladı. 

Sakız konusunda ciddi çalışmalara imza atılacağını duyuran Başkan Ekrem Oran, Sakız Belediyesi ile rekabet içerisinde olduklarını belirtti. 

Sakız Belediyesi ile aralarında geçen polemiğin perde arkasını anlatan Ekrem Oran, ‘’Sakız’da bir belediye başkanı seçildi. Belediye başkanı bir konuşmasında demiş ki; ‘En iyi Türk ölü Türktür’. Ben kendisinin özür dilemesini bekliyordum. Bu özür gelmedi ve ben onu artık tanımadığımı söylüyorum. Sakız halkı benim komşumdur ama bundan sonra Sakız ile Çeşme Belediyesi hiçbir şekilde yan yana gelmeyecektir. Makamlar gelip geçici. O gidince muhakkak bu ilişkiler tekrardan kurulacaktır. Sakız Belediyesi’nin ekonomisi sakız bitkisinden elde ettikleri gelirlerdir. Ekonomileri buna dayanıyor. Biz 50 yıl sonra Çeşme’de sakız fidesini belediyemize ait yeşil alanlara diktik. Sakız konusunda çok ciddi çalışmalarımız var. Rekabet içerisinde olacağız’’ dedi. 

Tarımla ilgili çalışmalar tam gaz

Tarımın önemine dikkat çeken Oran, ‘’Biz pandemide tarımın ve üretimin önemini gördük. Biz Tarım Hizmetleri Müdürülüğü’nü kurduk. Organik değil ama iyi tarımı köylümüze öğretecek İyi Tarım Akademisi’nin hazırlıklarını yaptık. Çeşme anasonunu yıllar sonra ektirdik ve satın alama garantili olarak ürettirdik. Çeşme kavunu bu sene bir çok markette yerini aldı. Sakız enginarı ve zeytinyağımız ile ilgili çok ciddi çalışmalarımız var. Tarımla ilgili çalışmalarımız da devam edecek’’ dedi. 

‘’ Tunç Soyer’in arkasındayız’’

Başkan Oran, 9 Eylül kutlamalarında yaptığı konuşma sonrası Cumhur İttifakı tarafından çok sert eleştirilen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e destek verdi. Oran açıklamasında, ‘’Tunç başkanımızın söylediklerini ve kendisinin sonuna kadar arkasındayız ve destekçisiyiz. Ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Yanlış bir konuşma yaptığını kabul etmiyoruz. Bizin rehberimiz ‘Nutuk’tur. Kendisine bugüne kadar Çeşmemize yaptığı çalışmalar için teşekkür ederim’’ dedi. 

‘’Akarca planları sonuçlansın’’

Çeşme’de yaşanan konut sorununa ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Ekrem Oran, ‘’Konut problemi çok ciddi bir problem. Bununla ilgili hükümet belli girişimlerde bulundu. Kısmi olarak vatandaşa avantaj olarak döndü ama hala büyük bir sıkıntı var. Çeşme’de kiralar uçmuş vaziyette. Özellikle pandemiden sonra inanılmaz yükseldi. Çeşme’de kiraların yükselmesine panzehir olarak yeni arasa üretimin ve sosyal konutun olması gerektiğini düşünüyoruz. Çeşme’de akarca planları olarak bilinen Çeşme otogarının arkasındaki planların ben daha meclis üyesiyken yani 2014’ten önce buraların imara açılması ile ilgili planlar yaptık. İmar planları bir vatandaş tarafından mahkemeye verildi ve durduruldu 3 kat verilmişken 2 kata indirildi. Ondan sonra Büyükşehir’e bağlandık. Şu an çalışmalar hala devam ediyor. Biz biz Akarca planlarının en kısa sürede sonuçlanmasını bekliyoruz Çeşme’de kiralar şuan bu kadar yüksekse bu Akarca planlarını durduran ve benim karşıma daha sonra bağımsız olarak çıkan vatandaşın bu konuda çok büyük suçu var. Akarca planlarının durdurulması ve burada yeni 
arsa üretimin yapılamaması ,2500 yeni konutun üretileceği bu yerde yapılaması Çeşmelilerin pahalı evlerde oturmasına sebeptir’’ ifadelerini kullandı. 

417 konutun imarlı projeli arsalar için şeffaf kura 

İhtiyaç sahiplerine imarlı ve projeli arsalar satılacağına dikkat çeken Başkan Oran, ‘’Ben başkan olmadan meclisi olağanüstü toplayarak belediyemize ait gecekondu engelleme bölgesinde arsalarımızın bir kooperatife uygunsuz şekilde verilmesinden dolayı büyük bir gecikme oldu. Biz bu karar için mahkemelere gittik ve biz mahkemeyi kazandık. Şuan da sosyal konut arazileri belediyeye geldi. Biz toplu konut üretim yaptırmak istediğimizde önümüze ekonomik kriz çıktı. Hiç bir müteahhit buraya TL bazında sabit bir fiyat veremiyor. Biz plan değiştirdik ve sosyal konut arazilerinde projeleri çizelim ve projeli imarlı arsaları kuraya sokalım dedik. Bununla ilgili projeler bakanlıkta onaya gitti, bakanlıktan geldikten sonra başvuruları almaya başlayacağız ve 417 konutun imarlı projeli arsaların kurasını çekeceğiz.  Kuraları şeffaf bir şekilde çekeceğiz. Biz gerçek ihtiyaç sahiplerine imarlı ve projesi olan arsaları satacağız’’ dedi. 

İZSU 1 yıldır hazır bekliyor! 

Reisdere TOKİ’de yaşanan su sorunun çözümü için İZSU’nun 1 yıldır hazır beklediğini ancak TOKİ yönetiminin adım atmadığını belirten Oran, ‘’Reisdere TOKİ’nin su problemi vardı ve biz İZSU ile hallettik. İZSU, TOKİ’ye suyu vermeye hazır. TOKİ şuan kuyu suyu kullanıyor. İZSU biz hazırız ama TOKİ yönetimin her yerde olduğu gibi su saatlerini zemine indirmesi gerekiyor dedi. TOKİ yönetiminin bu çalışmayı yapması gerekiyor. O kalitesiz suyun kullanılmasının sebebi su saatlerini zeminde olmaması. İZSU sizin suyunuzu bağlamak için 1 yıldır hazır bekliyor’’ ifadelerini kullandı.

‘’Cevabı halk sandıkta verdi’’ 

Derinleşen ekonomik krizin belediye projelerine yansıdığını aktaran Oran, ‘’Bir belediyenin en büyük gider kalemi personel sonra akaryakıt ve elektiriktir. Saydığım kalemlerdeki zamları halkımız biliyor. Çeşme Belediyesi son 3 yılda finansını tamamlanmış ve ödenmemiş borcu olmayan ve ihaleleri gününde kuruş kuruş ödeyen bir belediye. Sizin ekonomik durumuzun iyi ve borçlarınız zamanında ödeniyorsa sorun olmuyor. Çeşme Belediyesi çok uygun fiyatlarla iş yaptırıyor. Tabi ki her yerde yaşanan ekonomik zorluklar bizimde yeni proje yapma aşamasında bir engel olarak ortaya çıkıyot. Bunun siyasetini yapan arkaşalarımız var ama çok yakında bir arsa satışımız var. Daha dün gelmiş bir ilçe başkanı ‘Arsa satıp festival yapıyorsunuz’ diyor. Hayır biz Çeşme sahilini, Alaçatıda seyir terası yapıyoruz. Ben bu insanlara cevap bile vermiyorum. Nezaketsiz insanlara Ekrem Oran’ında belediyenin de verecek cevabı yok. Cevabı halkımız sandıkta verdi.’’ dedi. 

‘’Çeşme sadece deniz kum güneşten ibaret değil’’

Çeşme Festivali’ni değerlendiren Çeşme Belediye Başkanı Oran, öznümüdeki yıl ‘Akdeniz’ temasıyla festival düzenleneceğini duyurdu. Ekrem Oran açıklamasında, ‘’Çeşme Festivali yıllarca yapılmadı ve 2019 yılında festivallerin efsanesini yeniden yapalım dedik. Ege’nin 12 yakası temasıyla 2019 yılında yaptık. Çok ciddi konserler söyleşiler ve atölyeler yaptık. maalesef 2020 ve 2021’de pandemi bize engel oldu. 2022’de pandeminin sonuna geldiğimizde ‘Balkan Günleri’ temasıyla yaptık. Biz Çeşme’de Balkan göçünü konuştuk. Çeşme’nin ve Alaçatı’nın kökleri hep balkanlara dayanıyor. Çeşme’de ‘sezon bitti’ diyenlere inat inanılmaz bir kalabalık ile festivalimizi tamamladık. Festival önümüzdeki yıl ‘Akdeniz’ temsasıyla yapılacak. Yine eylül ayının ikinci yarısında ‘bu zamanda festival mi olur?’ dedikleri dönemde yapacağız. Çeşme sadece deniz kum güneşten ibaret değil, kültür sanat, gastronomi, spor ve turizm cenneti.’’ dedi. 

2019 seçim döneminde verilen sözlerin yüzde 80’inin yerine getirildiğine dikkat çeken Ekrem Oran, ‘’ Biz yapabileceğimiz sözleri verdik ve şuan yüzde 80’inini gerçekleştirdik. Bitti mi bitmez… Daha bir çok projemiz var. Kimileri yapılmakta, kimileri planlanmakta. Biz kadromuzu güçlendirdik ve belediyemizde eksik olan personellerimizi aldık. Eğlence ve dinlence dengesini kurmak için ciddi çalışmalar yaptık. Çeşme’nin sorunları anketini yaptığımzıda, en büyük sorun alt yapı, sonraki işsizlik ve sokak hayvanları olduğunu gördük.  Alt yapı ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi ile çok ciddi projeler yapıyoruz. Pandemide suyun önemini gördük, biz Çeşme’de su sıkıntısı çekmedik Biz Çeşme’nin tatlı suyunu garantiye almak için büyük çalışmalar yapıyoruz. Alt yapı diyince kanalizasyon geliyor. Söz verdiğimiz ovacık ve Germiyan alt yapılarında ihale yapıldı. Biz Ovacık ve Germiyan’ı en kısa sürede alt yapı ile buluşturacağız. İkinci sorunumuz işsizlikti. Biz belediye şirketimizi büyüttük. 250 gencimize iş sahası yarattık. Çeşme pahalılığı diyenlere fiyatları çok uygun olan bir çok tesis yarattık. Tesisler ile gençlerimize istihdam yarattık. Kariyer sitesi yaparak eleman arayan  ile iş arayanları buluşturuyoruz’’ dedi. 

‘’Biz ezberleri bozduk’’

Çeşme için çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Oran, ‘’Sokak hayvanları kliniği açtık. Barınağımızı yeniledik ve yenilemeye devam ediyoruz. 4 tane Partipark’ı hizmete açtık. Binlerce kedi ve köpeğini kısırlaştırdık, tedavi ettik. Ben geldiğimizde 1 tane veteriner vardı, şuan 4 tane var. Çeşme’yi sosyal belediyecilik ile tanıştırdık. Çeşme’ye evde bakım hizmetleri getirdik. Ilıca’da Aile Danışma ve Terapi merkezimizde çalışmalar devam ediyor. Biz ezberleri bozduk. Çeşmelilerle yardımlaşarak pandemiyi de hep beraber atlattık. 3 tane Masal Evi açtık. Masal Evi’nde 6 yaşa kadar çocuklarımıza eğitim, annelerine ise meslek eğitimi veriyoruz’’ dedi. 

Oran: Çalışmalar devam ediyor 

Çeşme’de tamamlanan projelerden bahseden Oran, ‘’Alaçatı Belediye binası kimseye sorulmadan kapandı.  Biz belediye binasında görev yapan personelleri aldık. Ben gelir gelmez Alaçatı Ek Hizmet binamızı hizmete açtık. Akıllı belediyeciliği getirdik. İnternet sitemizi yeniledik, şuan da bir çok işlemi sitemiz üzerinden yapılabiliyor. Ilıca plajımızı halka açtık. Belediye şirketi tarafından işletilen Ilıca plajı üst üste en iyi halk plajı seçildi. Mavi bayrağı ilk defa biz çektik. Çeşme’nin vitrini olan Ilıca’ya iadeyi itibar yaptık. Benden önceki başkanların konuŞtuğu bir şeyi gerçekleştirdik. Biz Ilıca’da 20 dönüm üzerinden  Ilıca Termal Tesislerini açıyoruz. Bu temeli atarak Ilıca çarşımızın da temellerini atmış olacağız. Kasım ayında bu termal tesisin ihalesini yapacağız.  Çeşme Cumhuriyet Meydanı’na tepki verenler şimdi teşekkür ediyor. Otopark sayısını çoğalttık, yeşil alanı çoğalttık, terasımızı açtık. Kalemizin önünü pırıl pırıl yaptık. ve o yolu yayalaştıracağız. Çalışmalarımız devam ediyor’’ dedi. 

Başkan Ekrem Oran açıklamasının devamında, ‘’Gümrük binamızda çalışmalarımız bitmek üzere. Restorasyon büyük ölçüde bitti, yakında müze olarak hizmete girecek. Çeşme köy camiisi ciddi bir restorasyona sokuldu. İzmir Valimize değerli katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.  Alaçatı’ya yeni bir kültür merkezi geliyor.  Alaçatı modern sanat müzesi turizme çok büyük katkı sunacak. Çok yakında temelini atacağiz kasım ayı sonunda ihalesi yapılacak. Bunlar bir kısmı, sayamadığımız daha çok şey var. Engelli çocuklarımız için belediyemize bağlı sosyal hizmetler departmanımız var. Biz ailelerimizi bir araya getirdik. Anneler günü, babalar günü gibi özel günlerde bir araya geliyoruz. Onlar için spor faaliyetleri yapıyoruz. Engelsiz olduklarını göstermek için çalışıyoruz. Ailelere işbirlikleri için teşekkür ediyorum’’ ifadelerini kullandı. 

Yeni Boğaziçi Belediyesi ile Kardeşlik protokolü 

Öte yandan Oran, Ekim ayının 14’ünde Çeşme Belediyesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuiyeti Yeni Boğaziçi Belediyesi ile kardeşlik protoklünü Çeşme’de imzalanacağını duyurdu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.