Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Koştu’dan Büyükşehir’e ‘ayrımcılık’ sitemi

Başkan Koştu’dan Büyükşehir’e ‘ayrımcılık’ sitemi

Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ilçe belediyeleri arasında destek anlamında ayrımcılık yaptığını ifade etti. Yol çalışmaları ve Antik Selinos projesi üzerinden örnek veren Başkan Koştu, “Büyükşehir'in büyük imkanları var. Bunların hangi ilçeye ne oranda kullanıldığını bilmiyorum ama Bergama’da yeterli oranda değil. Biz bu eksikliği yaşıyoruz. Mesela Atatürk Caddesi. Biz bunu Sayın Başkan’la konuştuk. Birkaç defa gelip baktılar ama projelendirme olmadı. Bir diğer husus da Selinos Projesi. Maalesef 3,5 yıldır oranın kanalizasyon sorunu hallolmadı. Bir türlü ihalesi ya da iş yapılamadı. Biz tarihi bir alanda gecekonduları kaldırıyoruz, projelendirmeler yapıyoruz, dereyi ıslah edip güzellikleri ortaya çıkarıyoruz. Ama oraya kanalizasyon akarken nasıl güzellikleri ortaya çıkaracağız” dedi.

  • Ege Postası
  • 15.11.2022 - 19:36

EGEPOSTASI- Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Büyük İzmirTV’de yayınlanan 8. Gün programında Gazeteci Mithat Umutoğulları’nın sorularını yanıtladı.

Ülkedeki ekonomik kriz ve siyasi iklime ilişkin değerlendirmelerde bulunan Koştu, ilçe gündemine de değindi.

Kentte uzun süre tartışma konusu olan Bergama Millet Bahçesi sürecini anlatan Başkan Koştu, dava konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tepki gösterdi. 

Koştu ayrıca, Büyükşehir’in Bergama’ya yeterli desteği vermediğini söyledi ve ilçe belediyeleri arasında ayrımcılık yapıldığını ifade etti.

“PROVOKATİF EYLEMLER OLDU”

Millet Bahçesi projesi sürecine değinen Koştu, açılan davaların yersiz olduğunu ve hem zaman hem de para kaybı olduğunun altını çizdi ve “Birçok projemiz var bu dönemde. Bergama coğrafi olarak İzmir’in en büyük ilçesi. Ormanlık alanları ve denize kıyısı olan bir ilçe. Aynı zamanda en çok köye sahip olan ve tarihi olan UNESCO şehri. Burada yapılacak birçok iş var ve yıllar boyunca bunlar hep ihmal edilmiş. Biz, halının altına süpürülen bu sorunları bir an önce temizleyip ilçemizi geleceğe taşıyacak projeler için harekete geçtik. Bunlardan biri de Millet Bahçesi. Bu proje zaten bizden önceki belediye başkalarının da seçim vaatleri arasında var. 30 yıldır bu yapılmak isteniyor. Biz, bu yatırımı yapmaya niyetli ve kararlıyız. Zaten projemiz de başladı. Şehrimizin tam merkezinde eski bir stadium ve etrafında kurallara uymayan işyerleri vardı. Biz bunun için bir proje yaptık. Biz bu konuda ilk yıl Gençlik  ve Spor Bakanlığı’ndan alanın mülkiyetini alıp projelendirme yaptık. Biz hevesliyiz. Burada bir yeşil alan yapacağız. Biz bu projeyi yaparken Çamlı Park’ı da dahil ettik. 57 bin metrekarelik bir proje bu. Burada trafik da dahil olmak üzere birçok sorun var. Biz bu projeyle bu sorunları da ortadan kaldıracağız. Bu trafik sorunu esnafı da olumsuz etkiliyordu. Mesela hiçbir millet bahçesinde yoktur ama bizim millet bahçemizde yer altında yaklaşık 10 bin metrekarelik bir yeraltı otoparkı yapacağız. Ama daha sonra provokatif eylemler söz konusu oldu. Biz bu konuları halkımızla ve esnafla konuştuk. Zaman kaybı oldu bu. Uzun süre mahkemelerle uğraştık. Ama bunların hepsi geride kaldı. Şu anda Büyükşehir'in Çevre ve Şehircilik Baknalığı’nın planlarına açtığı mahkemeler var. bunlar devam ediyor ama bunlar yapılacak iş ve işlemleri durdurmuyor. Aslında bu işler 2021 yılında yapılacaktı ama mahkemeler oldu ve biz yer teslimi yapamadık. Bu nedenle proje de iptal edildi. Sürenin uzaması maliyetleri de artırdı. Bu durum böyle olunca bakanlık projeyi iptal de edebilirdi ama biz projemizde kararlıydık. Milletvekillerimiz de bu konuda ısrarlı davrandı ve projenin yürümesi için Ankara’da her türlü desteği verdiler bize. Biz ikinci kez ihaleye çıktık ve şu anda çalışmalar devam ediyor. İmzalanan protokole göre millet bahçemiz Aralık 2023’te hazır olacak. Ama biz daha önce hazırlanmasını istiyoruz” dedi.

“ÇALIŞMALAR DAVALARDAKİ SEYRİ DEĞİŞTİRMEDİ”

Büyükşehir tarafından projeye açılan davaya ilişkin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’le görüştüğünü ancak bir sonuç elde edemediğini belirten Başkan Koştu, “Ben Sayın Tunç Soyer’le o dönemde itirazları nedir diye görüştüm. Sayın Başkan esnaftan dolayı kaygılı olduklarını söyledi. Bizim bunu düşündüğümüzü ve fikirlerimizin olduğunu söyledim. Ben Sayın Bakanla da görüşüp ticari alanı artırmaya çalışacağız dedim ve bu yapıldı. Ama bu açılan davalardaki seyri değiştirmedi. Büyükşehir teknik bazı gerekçelerle bakanlığın yaptığı planlara itiraz etti. Ama tahliyeler tamamlandı. Proje şu anda uygulama aşamasında. Ama keşke biz konuştuğumuzda bu davalar geri çekilseydi. Bu, bir AVM ya da gökdelen projesi değil. Yeşil alan yapmak istiyoruz biz buraya. Harika bir proje bu. Biz itiraz ve mahkemelere anlam veremedik ama doğru bildiğimiz yolda ilerlemeye devam ediyoruz” diye konuştu. 

“BİZ YAPINCA SORUN OLAN DİKİLİ YAPINCA SORUN OLMUYOR”

İlçe muhalefeti tarafından sıkça eleştirilen arazi satışlarında Dikili Belediyesi örneği veren Başkan Koştu, ikillikli tavır sergilendiğini belirtti ve “Arsa satışları değil ama tarım arazilerinin satışıyla ilgili itirazlar vardı. Sadece Bergama Belediyesi değil ki gayrimenkul satışı yapan. Büyükşehir de dahil olmak üzere birçok belediye bunu yapıyor. Pandemi nedeniyle her belediyenin ekonomik sıkıntıları var. Biz bu arazilerin kira gelirlerinden büyük birşey elde edemiyoruz. Zaten bu arazilerin çoğunda hacizler vardı. Borçlu bir belediyeye geldik biz. Biz bu sorunları hallettik. Daha sonra da ciddi projeler başlattık. Bu projeler için de ciddi bir meblağa ihtiyaç vardı. Biz de bunu gayrimenkul satışlarından elde ettiğimiz gelirlerle yapmak durumundaydık. Ben bu satışları doğru buluyorum. Zaten kira gelirleri yeterli olmuyor.  Ben yapılan itirazların siyasi olduğunu düşünüyorum. Mesela Dikili Belediyesi aynı satışları gerçekleştirirken… Bergama Belediyesi bu satışları yaptığında itiraz ediyorsunuz ama Dikili  yapınca sorun olmuyor. Yanlışsa hepimize yanlış” ifadelerini kullandı.

“BUNUN İÇİN BÜYÜKŞEHİR’İ BEKLEYEMEZDİK”

İlçede, büyükşehirin uhdesinde olan alanlardaki çalışmaları da yürüttüklerini ifadee den Koştu, “Enflasyondaki dalgalanmalar bizi zor duruma soktu ama yatırımların da yapılması gerekiyor. Mesela ana arterlerin ışıklandırılması. Normalde 17 metrenin üzerindeki yollar büyükşehir belediyesinin görevindedir. Ama bunu biz yaptık. Biz belediyeye geldiğimizde kasa boştu. Mali anlamda çok sıkıntı vardı. Biz birçok tedbir aldık ve bunlar işe yaradı. Aslında Bergama Belediye kendi kendine yetebilecek bir belediye ama doğru yönetilmiyordu sadece. Biz baktığımızda yaptığımız projelerin 100 milyona vardığını gördük. Bizim yaptığımız bu ana caddelerin ışıklandırılmasını ya da düzenlenmesi için büyükşehir beklenemezdi. Biz bunu bekleyemezdik ve beklemedik de. Altyapı çalışmalarını bitirip üst yapıya geçtik. Keşke büyükşehir yapsaydı ama yapmadı. 2023 yılında ana arterlerdeki çalışmaları bitirmiş olacağız” dedi. 

“BERGAMA’YA VERİLEN DESTEK YETERLİ ORANDA DEĞİL”

Büyükşehirin ilçe belediyeleri arasında ayrımcılık yaptığını ifade eden Koştu, Antik Selinos örneğini verirken “Biz kendi yağımızda kavrulmaya çalışıyoruz. Büyükşehir'in büyük imkanları var. Bunların hangi ilçeye ne poranda kullanıldığını bilmiyorum ama Bergama’da yeterli oranda değil. Biz bu eksikliği yaşıyoruz. Mesela Atatürk Caddesi. Biz bunu Sayın Başkan’la konuştuk Birkaç defa gelip baktılar ama projelendirme olmadı. Eğer yapmazlarsa biz bunu yaparız sorun değil. Ama en önemli görevlerinden biri bu caddeyi yenilemek. Çünkü harabe durumda. Bir diğer husus da Selinos Projesi. Bu projede birçok kurumla işbirliği içerisinde çalışıyoruz, biri de Büyükşehir ama maalesef 3,5 yıldır oranın kanalizasyon sorunu hallolmadı. Bir türlü ihalesi ya da iş yapılamadı. Biz tarihi bir alanda gecekonduları kaldırıyoruz, projelendirmeler yapıyoruz, dereyi ıslah edip güzellikleri ortaya çıkarıyoruz. Ama oraya kanalizasyon akarken nasıl güzellikleri ortaya çıkaracağız! Bizim oranın yapısal sorunlarını çözmemiz gerekiyor. Ufak tefek işlerle oradaki sorunun üstünü örtemeyiz. Günü kurtaran işlerle Bergama’nın vakit kaybetmemesi gerekiyor. Biz orada çok köklü bir iş yapıyoruz. Bu işle UNESCO listesindeki titrinize sahip çıkmak da söz konusu” dedi ve şunları söyledi; “Çok zor başlayan bir süreç oldu. Birçok bileşeni vardı. Bir masa etrafında toplandığımızda birçok arkadaşımız ‘Bu iş olmayacak’ dedi. Ama ben ısrarla üzerinde durdum ve inandım. Yaklaşık 1 yıl sonra kurumlar birbiriyle kaynaşıp anlaşmaya başladı. Şu anda proje tıkır tıkır işliyor. Bergama Belediyesi burada orkestra şefliği yaptı ve birçok farklı kurumu bir araya getirerek bu projenin ortaya çıkmasını sağladı. 2023 yılında projenin ana kısmı tamamlanmış olacak. Köprülerin ihalesi yapıldı ve yapımına başlandı. Birçok kurumun bu projede emeği var. Biz burada bir hizmet üretiyoruz ve bu kalıcı olacak. Çok büyük bir mirasa sahip çıkıp aynı zamanda miras bırakıyoruz.” 

“BÖYLE GİDERSE İŞÇİ ÇÖKÜŞÜ OLACAK”

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizde çıkış yolunu mevcut hükümetin bulunacağını belirten Başkan Koştu, yatırım konusunda sıkıntı yaşanmadığını hatta işçi açığını olduğunu belirtti ve “Pandemi sonrası ekonomik tsunami her yerde var. Önemli olan bu dalgalı denizden nasıl geçeriz, bu denizden bizi geçirebilecek en tecrübeli kaptan kimdir. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır bu kişi. Kriz var ama sanayimizde üretimde bir sorun yok. Üretim deniliyor ve üretiyoruz. İstihdama baktığımızda aslında birçok sanayi kolunda işçi açığı var. Çok hızlı bir üretim söz konusu ve böyle giderse işçi çöküşü olacak. Bergama’da birçok sanayi kuruluşu ortaya çıkıyor, bazıları kapasite artırıyor. Hızlı bir şekilde üretim olacak. Türkiye yatırım anlamında önemli bir liman. Hem yerli hem de yabancı yatırımlar alıyor. Bu süreçte ülkemizin tecrübeli bir yöneticiye ihtiyacı var. Türkiye birkaç yıl sonra bu krizden en iyi şekilde faydalanan ülke olacak. Mesela dolar gelirinde Türkiye bu yıl dolar gelirinde rekor kırdı. Bu da bazı kesimlere batıyor tabi” dedi.

“HALKTA KARŞILIKLARI YOK”

Son olarak ülkedeki 6 muhalefet partisinin bileşeni olduğu 6’lı masadan halkın umudunun olmadığını söyleyen Koştu, “sokakta gördüğüm kadarıyla 6’lı masanın bir karşılığı yok. Vatandaş bir umut beslemiyor. 1 yıldır topanıyorlar ama ortada hiçbir somut çıktı yok. Vatandaşımızın siyasi basiretine hep güvendik. Vatandaşımızın yapacağı seçim başımızın tacıdır. Biz vatandaşımıza güveniyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.