Dolar 32,5901
%0.36
Euro 34,8646
%0.38
Altın 2.502,700
%0.73
Bist-100 9.684,00
%1.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Koştu'dan 'Millet Bahçesi' açıklaması: Açılan davalar mesnetsiz

Başkan Koştu'dan 'Millet Bahçesi' açıklaması: Açılan davalar mesnetsiz

Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Büyükizmir TV’de yayınlanan 8. Gün programında Gazeteci Mithat Umutoğulları’nın sorularını yanıtladı. Millet Bahçesi Projesi'nin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yargıya taşınmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Koştu, "Büyükşehir Belediyesi’nin, şehir plancıların açmış olduğu davalar mesnetsiz. Şehircilik ilkelerine ters düşen hiçbir şey yok. Yeni stadyumun yeri de belli. Her şey yerli yerinde itiraz edecek bir boyut yok. Burada AVM, gökdelen yapmıyoruz. Herkesin faydalanabileceği, küçük esnafımıza yer veren bir proje. Oradaki vatandaşların umutlarıyla oynuyorlar. Bergama zarar gördü, 1 yıl kaybettik" ifadelerini kullandı.

  • Ege Postası
  • 24.03.2022 - 18:59

EGEPOSTASI – Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Büyükizmir TV’de yayınlanan 8. Gün programının konuğu oldu. Gazeteci Mithat Umutoğulları’nın sorularını yanıtlayan Başkan Koştu Millet Bahçesi Projesi’nin yargıya taşınması, Selinos Antik Kanal Projesi, ilçeye yapılan ve yapılması planlanan projelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Başkan Koştu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

“3 YILI ÇOK İYİ DEĞERLENDİRDİK”

Her ne kadar deprem, pandemi gibi felaketler geçirsek de 3 yılı Bergama adına çok iyi değerlendirdiğimizi düşünüyoruz. Bergama medeniyetlere başkentlik yapmış, doğasıyla, ormanıyla gerçekten İzmir’in parlayan ilçelerinden birisi. Ama bu güzellikleri ortaya çıkarmak gerekiyordu. Biz de projelerimizi bunun üzerinde geliştirdik. Sorunları biliyorduk, sorunları bilmek zaten çözümün yarısıdır. Bergama bin 544 metrekare alanıyla İzmir’in coğrafya olarak en geniş ilçesi ve her mahalleye hizmet götürmekle yükümlüyüz. Şehrin sorunlarını hem kırsaldan, hem merkezden saptamıştık ve büyük projelerle buna yönelik çözümler getirdik. Bunları seçim projelerine yazarken tereddüt etmeidm. Bunları yapacağımızdan hiç şüphemiz yoktu.

“MİLLET BAHÇESİ BERGAMA’NIN YÜZÜNÜ DEĞİŞTİRECEK”

Millet Bahçesi projemiz en büyük projelerimizden birisi. Bergama’nın yüzünü değiştirecek, İnsanlar Bergama’ya geldiğinde ‘Böyle bir yer mi vardı? dedirtecek bir proje. İzmir’de bugün Kültürpark eğer varsa bu da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonuyla oluşturulmuştur. Millet Bahçeleri de Sayın Cumhurbaşkanı’mızın vizyonuyla başlatılan ve çok doğru bir proje. Daha atıl, eskimiş alanları döndürme projesi. 57 bin metrekarelik alanı projelendirdik. Bu projede bulunan yer altı otoparkı, spor alanları, basket sahaları, kaykay pisti, yürüşü yolu, bisiklet yolları, dinlenme alanları, sosyal tesisler ve çevresindeki yolların genişletilmesiyle Bergama’nın trafiği, otopark sorunu ve yeşil alan sorununu çözecek. Projeyi çözerken ilk Gençlik ve Spor Bakanlığı’na gittik. Takas işlemlerimizi gerçekleştrdik ve biz bunun için 9 ay uğraştık. Çevre ve Şehircilik Bakanı’mıza gittik. Bakanımız da pandemiye rağmen talimatını verdi ve projelendirmeye başladık. Nisan ayında ilk önce şehrimizdeki meslek odalarımız, esnaf odalarımız ve ticaret odalarımızla istişare ettik. Ardından şehir plancıları ve mimarlarla toplantı yaptık. Projelendirme 1 yıl sürdü. Proje sahası üzerinde eski, yıllar önce yapılmış betonarme yapılar söz konusuydu. Bunların kaldırılıp yeni düzenlemeyle alan içerisinde oturtulması gerekiyordu. Biz proje içerisinde enine boyuna her türlü tartıştık. Hatta meclisimizde bulunan partilerin grup başkanvekilleriyle oturup görüştük. Sonra maalesef mahkeme süreciyle karşılaştık.

“AÇILAN DAVALAR MESNETSİZ”

Geçtiğimiz yılın bahar aylarında esnafımızla konuştuğumuzda bir sorun yoktu. Eylül ayı geldiğinde oradaki esnafımızı da artık kışkırtılarak mı, ya da kandırılarak mı bir şekilde bir kısmına dava açtırtıldı. O günden bugüne davaların sonuçlanmasını bekledik. Bir mahkeme süreci yüzde 100 haklı olduğnuz konu olsa dahi 6 aydan önce sonuçlanmaz. Büyükşehir Belediyesi’nin, mimarların, şehir plancıların açımış olduğu davalar mesnetsiz. Buradaki planlama Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapıldı. Şehircilik ilkelerine ters düşen hiçbir şey yok. Ticari alanı bir bölgeden alıp, bir bölgeye taşırken, belki onun 20 kat fazlasını bu alanda oluşturduk. Yapı bütünlüğü ve estetik içerisinde gerçekleştirildi. Yeni stadyumun yeri de belli, Atatürk Mahallesi’nde. Bir tane daha stat yapacağız. Her şey yerli yerinde itiraz edecek bir boyut yok. Burada AVM, gökdelen yapmıyoruz. Herkesin faydalanabileceği, küçük esnafımıza yer veren bir proje. 

“1 YIL KAYBETTİK”

Geçtiğimiz günlerde işlemleri başlatarak, önce elektirk ve su kesintileri ile ilgili idari yazılarımızı yazdık. Elektrikler kesildi. 30’un üzerinde arkadaşımız yerini boşalttı. Bir kısmı da bu hafta sonu boşaltacak. Oradaki vatandaşların umutlarıyla oynuyorlar. Eğer bu davalar açılmamış olsaydı birkaç ay içerisinde yazın yeni çarşıya geçmiş olacaklardı. Bergama zarar gördü, herkes kaybetti. Biz 1 yıl kaybetmiş olduk. Haziran’a kadar daha alanı boşaltamayacağız. Biz Çamlıpark dediğimiz bölgeyi daha sonra projeye ekledik. Bu proje kapsamında ihale edildi hepsi. Ben göreve geldiğimde orada yüzde 10 seviyesinde iş vardı. Kendi imkanlarımızla tamamladık. Peyzaj alanları stratejik planla koyduk, Büyükşehir’le anlaştık. Onlar yapacaktı. Ama olmadı. Daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gittiğimizde peyzaj kısımları projenin içine ekledik. Millet Bahçesi konusnda Bergama Belediyesi’nden bir kuruş çıkmadan, tek başına 300 milyonluk bir projeyi şehrin merkezinde hayata geçireceğiz. Davalar sonuçlandı. En son 4 adet dükkanla ilgili yürütmeyi durudrma kararı kaldırıldı. Normalde bu işin 1,5 yıllık bir süresi var ama Türkiye’de bu işi yapan firmalar artık 1 yıl içerisine tamamlayabilir. 

"TARİHİ KANALİZASYONDA BOĞULMAKTAN KURTARALIM"

Millet Bahçesi Projesi ile Selinos Antik Kanal Projesi 30 yıldır her belediye başkanın hayaliydi. Kağıt üstünde kalmış, bugüne kadar gerçekleştirilememiş dev, ama bir o kadar da zor projedir. Restorasyon, kentsel dönüşüm, ıslah çalışması ve daha birçok şey bir arada. Proje yaklaşık 1,5 km’lik bir alanı kapsıyor. Bu alan üzerinde dere yatağına yapılmış, eski kerpiç kötü yapılar var. Bu yapıların oradan kaldırılıp temizlenmesi gerekiyor. Bununla ilgili DSİ kamulaştırma işlemlerini gerçekleştirdi. Kamulaştırmada vatandaşın mağdur olmaması adına her şey yapıldı. Proje yavaş yavaş şekilleniyor. 10 yıldır kanal kenarında bulunan eksi tabakhene fabirkası gibi yerlerde sosyal alanlar, tematik müze gibi alanlar yapıyoruz. Onun arkasında topçu kışlası dediğimiz noktada yeni bir müzeye ihtiyacımız var. Bergama’daki müze Türkiye’nin ilk müzelerinden birisidir. Ancak eserler depolarda saklanıyor ve yeni bir müze yapıyouz. Proje üzerinde mutabık kalındı ve saatli bir şekilde ilerliyor. Burası ortaya çıktığında estetik şehrin dokusu bir anda orada nefes almaya başlayacak ve Venedik gibi olacak. 6 mahallemiz var burada. Bu mahallelerin kanalizasyonu bölgeye akıyor maalesef. Bu mahalleyle ilgili Büyükşehir’e önemli görev düşyüor. Bu bölgeyle ilgili bir an önce kanalizasyon projelerinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Geçen hafta İZSU yetkilileri geldi. Bütün kurumlarla işbirliği içerisinde yürütmemiz gerekiyor. Biz tarihi kanalizasyonda boğulmaktan kurtaralım. Bu kadar değerli bir alanın dünya üzerinde başka bir yerde olduğuna inanmıyorum. Bittikten sonra pırıl pırıl ortaya çıkmış olacak.

YURT PROJESİ

500 kişilik yurt projesi bitme aşamasında. 1 ay içerisinde bitmiş olacak.  Bergama’da 9 Eylül ve Ege Üniversitesi’nin yüksekokulları var ama büyüyemiyor. Bunun en önemli sebebi de barınma… Biz bunu o günden ön gördüğümüz için bakanımıza gidip, dosyayı verdik. 1 hafta sonra ‘Olur’ yanıtı geldi. Siz öğrencilere imkan tanırsanız, o şehrin öğrenci şehri olması içten değil.

“OSB’DE BÜYÜK BİR İHTİSAS ALANI OLACAK”

Bergama geçmişte tarımıyla, turizmiyle daha çok bilinirdi. Bugüne kadar böyle olması bizi istihdam alanında oldukça zorladı. Yeni yetişen neslin işe istihdama ihtiyacı var. Şehrin dengeli bi şekilde büyümesi gerekiyor. Bergama OSB’de planlı büyümeyle birçok fabrikanın temelleri atıldı ve önümüzdzeki aylarda, yıllarda büyük bir ihtisas alanı olacak. Tarıma Dayalı İshtisas OSB binlerce kişiye iş fırsatı olacak. İnşallah çok kısa zamanda kurulup hayata geçecek. Yatırımcısı hazır olan ve Bergama’ya çok büyük değer katacak bir serbest bölgemiz var. Bu bölgede de önümüzdeki günlerde imar çalışması var. Onlar bittikten sonra yatırımcıların hızlı bi şekilde hücum edeceği, fabrikaların yükseleceği, birçok kişinin istihdam edileceği bir bölge hızlıca yükseliyor. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.