Dolar 32,3623
%0.14
Euro 35,0754
%0.03
Altın 2.324,300
%0.17
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Kılıç’tan çarpıcı açıklama: Borçsuz yerel yönetim olmaz

Başkan Kılıç’tan çarpıcı açıklama: Borçsuz yerel yönetim olmaz

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, yerel yönetimlerde son günlerin tartışmalı konusu olan ‘borçlanmayla’ ilgili konuştu. Borçsuz bir yerel yönetimin olmayacağını söyleyen Başkan Kılıç, doğru borçlanmanın önemine dikkat çekerek, “Borçlanmak belediyeler açısından olumsuz değil, doğru kullanıldığı takdirde pozitif bir şey. Para biriktirip yapmayı düşündüğün yatırımı 10 sene sonra yapmaktansa o yatırımı şu an vatandaşın hizmetine verirsen borçlanma her açıdan belediyeye artı getirir” dedi.

  • Ege Postası
  • 20.10.2020 - 18:16

EGEPOSTASI- Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç TV35 ekranlarında yayınlanan Kent ve Siyaset programında Buca’ya ve gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Başkanlıkta geçirdiği 550 gün boyunca pandemi nedeniyle büyük sıkıtılar yaşadıklarını kaydeden Başkan Kılıç, artık pandemiyle yaşamaya alıştıklarını ve bu doğrultuda önlerine bakacaklarını söyledi.

Son günlerde yerel yönetimlerin en çok konuşulan konusu olan borçlanmaya da değinen Kılıç, borçsuz bir belediyenin olmayacağını savundu. Borçlanmada doğru planın önemine vurgu yapan Başkan Kılıç, “Borçlanmak belediyeler açısından olumsuz değil, doğru kullanıldığı takdirde pozitif bir şey. Borçlanmada önemli olan borçlanmanın sürdürülebilir ve yönetilebilir olması lazım” ifadelerini kullandı.

“PANDEMİYLE YAŞAMAYA ALIŞTIK”

Görevdeki 500 gününü değerlendiren Başkan Kılıç, pandemi nedeniyle zorlu bir süreç yaşadıklarını belirtti ve, “Bu süreç içerisinde pandemiyi yok saymak mümkün değil. Yasa koyucunun yerel seçimleri 5 yılda bir yapmasının gerekçesinin şu olduğunu düşünüyorum: İlk yılın stratejik plan ve önündeki 4 yılı nasıl götüreceğin konusunda yerel yönetimlere verilmiş bir süre olduğunu düşünüyorum. Biz de her belediye gibi acil problemler, acil problemlere çözümler ve önümüzdeki 4 yılda Buca’da yapmayı planladığımız statejik planını hazırladığımız bir dönem olarak gördük ilk yılı. Açıkçası teorinin pratiğe dönüştürüldüğü dönemdi. Mali disiplini sağlama, önümüzdeki dönem yapılacak projelerin altını hazırlama ve hizmet açısından pratiğe geçme düşüncemiz vardı ama pandeminin çıktığı günle birlikte biz bunları atiğe bırakmıştık. Ancak pandemi beklediğimizden uzun sürdü. Bu yüzden pandemiyle birlikte neler yaparız ona doğru evrildik. Pandemi var ve onunla yaşamaya alıştık. Pandemi gibi beklenmeyen durumlarda yasa da esnekleşir. Bu aşamadan sonra bizim için pandemi bir mazeret değil. 2021’den itibaren yaptığımız bütçeyle birlikte olması gereken noktaya gelebilmek için çalıştık. 550 günümüz de, mali disiplin yoğunluklu, stratejik planının hazırlandığı, Buca’nın acil sorunlarına nasıl neşter vururuz düşüncesi ve pandemiyle mücadeleyle geçen bir dönem oldu. Özellikle 2021’den itibaren Buca’da yatırımın başlangıcı diyebileceğimiz bir periyot başlıyor bizim için” dedi.

“2021 YILINI MİLAD OLARAK ALDIK”

Buca’da başkanlık koltuğuna oturan her kişinin çözüm bulması gereken öncelikle ve kronik sorunlar olduğunu belirten Başkan Kılıç, “Buca’da öncelikle temizlik işinin halledilmiş olması lazım. Buca’da belediye başkanı değişse de bu konuda aksama olmaması gerekiyor. Bunun yanında park ve bahçeler var. Buca’daki vatandaşlarımızın en çabuk rahatlayabileceği yerler evlerinin önündeki parklar. Bu parkların hem bakımlı hem de ihtiyaçları karşılayabilecek düzeyde olması lazım. Bir de yollar... Yollarda da araçların rahat gitmesini sağlamak gerekiyor. Yamalamaların ya da kilit parkelerin yapılması gerekiyor. Önce 5393 sayılı yasanın bize vermiş olduğu yükümlülükleri en iyi şekilde yerine getirmek lazım. Bu söylediklerimi yaptıktan sonra negatiften nötre geliyorsun. Biz önce bunu yapmayı düşünüyoruz. Sonrasında seni ve belediyeyi pozitif noktaya projelere yöneliyorsun. Biz maalesef ki 1,5 yılda bunu yapamadık ve 2021 yılını milad olarak aldık. Bu dönemde bahsettiğim konular en iyi noktaya doğru evrilecek. Biz Buca’da mali stratejiyi sağladık. 2021’den sonra daha iyi olacak. 2021 bütçemizi de onayladık. Yaklaşık 450 milyon lira kadar bir bütçemiz var. 2021’de temizliğe yoğunluk veriyoruz. 2021’de Buca’nın kendi araçlarıyla temizlik yapma düşüncemiz var. Bütçenin büyük bir bölümü temizliğe ayrıldı. Bunu yanında belediyeye ait tesisler düzenlemesine fazla olmasa da bütçe ayırdık. Yarım kalan projeleri de tamamladıktan sonra kendi geliştirdiğimiz projelerin çalışmasını yapmayı düşünüyoruz. 2021 yılı içerisinde 3-4 projeyi hayata geçirmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.

“BORÇLANMA HER AÇIDAN BELEDİYEYE ARTI GETİRİR”

500 gün sunumlarıyla birlikte gündemde konuşulmaya başlayan belediyelerin borçlanması konusunda da konuşan Başkan Kılıç, doğru borçlanmaların belediyeleri ileri taşıyacağını ifade ederek şunları söyledi; “Biliyorsunuz ki borçsuz yerel yönetim olmaz. Borçlanma da gelecekte yapılacak yatırımları öne çekmek için yapılır. Daha önce de bu yapılmış. Borçlanmak belediyeler açısından olumsuz değil, doğru kullanıldığı takdirde pozitif bir şey. Borçlanmada önemli olan borçlanmanın sürdürülebilir ve yönetilebilir olması lazım. Bunu sağladıktan sonra borçlanma belediyeler açısından olumsuz bir şey değil. Bir proje için para biriktirip yapmayı düşündüğün yatırımı 10 sene sonra yapmaktansa o yatırımı şu an vatandaşın hizmetine verirsen borçlanma her açıdan belediyeye artı getirir. Yapmış olduğun yatırımın vatandaşa getirisi, ülke ekonomisine getirisi ve borçlanmanın götürüsünü hesapladığında borçlanmayla yapılan yeni yatırımlar daha olumlu.”

“ASIL OLAN ÜRETİMDE İSTİHDAMIN SAĞLANMASI”

Türkiye’nin kronikleşmiş en önemli sorunlarından işsizliğe de Buca yerelinde değinen Başkan Kılıç, üretimin önemine vurgu yaparak, “CV bakamızda yaklaşık 20-30 bin civarı başvuru var. Farazi olarak Buca Belediyesi’nde çalışan herkesin işten çıktığını düşünün. 20 defa işe alsam yine de yeterli gelmiyor başvuruları karşılamaya. Bence dünyanın en kutsal talebi iş talebidir. Ama belediyeler istihdam sağlayacak kurumlar değildir. İstihdamın sağlanacağı kurumlar yapılan her istihdamla üretimin artacağı ve artı değer kazandırılacak kurumlardır.  Ama Buca Belediyesi’ne bin kişi de alsam herhangi bir üretim olmadığı için bu hem belediyeye yük olur hem de belediyenin yapması gereken asli işlerine de engel olur. Yani asıl olan üretimde istihdamın sağlanmasıdır. Başka türlü bizim istihdam problemini çözmemiz mümkün değil. Bu yüzden üretim üretim üretim... Bizim istihdam için kurduğumuz bir birimimiz var. Oraya başvuran vatandaşlarımızı çeşitli fabrikalarda özellikle BEGOS’taki iş alanlarına yönlendiriyoruz. Bu şekilde bugüne kadar birçok iş alanı da yarattık” ifadelerini kullandı.

600 FİLM BAŞVURDU

Başkan Kılıç, standart hizmetlerin yanında kültür ve sanat aktivitelerine de büyük bir önem verdiklerinin altını çizerek geçtiğimiz günlerde başlayan Panaroma Film Festivali’ne yoğun bir ilgi olduğunun söyledi. Kılıç, “Bu yıl Panaroma Film Festivali’nin 6.’sını düzenliyoruz. Yaklaşık 14 Balkan ülkesinden filmler yarışıyor. Bu yıl çok büyük talep gördük. Yaklaşık 600 tane film başvuru yaptı ve jürinin elemelerinden sonra 20 finalistimiz kaldı. Yarın ödüller sahiplerini bulacak” diyen Başkan Kılıç, vatandaşlarıbu sanat şölenini kaçırmaması çağrısında bulundu.

CEZAEVİ SORUNUNUNda SON DÖNEMECE GELİNDİ

Özellikle Buca’da birçok vatandaş şehrin içindeki cezaevinden oldukça rahatsız olduklarını sıkça dile getiriyor. Başkan Kılıç, yıllardır devam eden şikayetlerin yakın zamanda çözüme kavuşacağını belirterek, “Cezaevinin kaldırılmasıyla ilgi biz öncelikle siyasi iradenin oluşması gerektiğini söyledik ve Türkiye’ye örnek bir şekilde parti ayrımı gözetmeksizin bunu başardık. Hem AK Partili hem de CHP’li vekiller ve bakanlarla birlikte çok ciddi emek sarfedildi. Cezaevinin kaldırılması konusunda büyük bir yok katedildi. Artık sonuca doğru ilerliyor. Bu iş şu anda bakanlığın elinde. Benim bildiğim o cezaevinin oradan kalkacağı yönünde bir fikrin oluştuğu. Hizmetin siyaseti olmaz dendi ve Buca için tüm siyasi partiler bir araya geldi. Yakın zamanda kaldırılacağını düşünüyorum. Cezaevinin kalkmasıyla Menderes caddesi başta olmak üzere Buca’daki trafik sorunu büyük ölçüde azalacak. Siyasilerimiz cezaevinin kaldırılması konusunda iradelerini ortaya koydular. Ve bu işin en kısa sürede çözüleceğini düşünüyorum. Önceliğimiz cezaevinin kaldırılması. Kullanımıyla ilgili bazı fikirler var ama bunların Bucalıların aleyhine olacağını düşünmüyorum. Dediğim gibi önceliğimiz kalkması. Bir kalksın sonra bakalım” dedi.

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.