Dolar 32,5328
%0.14
Euro 34,9110
%-0.17
Altın 2.438,750
%0.1
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan İduğ açıkladı: Bornova’da 95 milyonluk kamulaştırma bedeli çıktı

Başkan İduğ açıkladı: Bornova’da 95 milyonluk kamulaştırma bedeli çıktı

Bornova Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısına, imar affı ve ilçedeki kaçak yapılar üzerine yapılan tartışmalar damgasını vurdu. AK Parti Grup Başkanvekili Fatih Taştan, kaçak yapıların, kentsel dönüşüm noktasında içinden çıkılmaz bir hale geldiğinin altını çizerken önlem alınması konusunda uyarıda bulundu. Mecliste dikkat çeken bir diğer husus da Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’un teftiş raporuna ilişkin bilgilendirmesi oldu. Başkan İduğ, 95 milyonluk kamulaştırma bedeli çıktığını belirtti ve “Bornova Belediyesi’nin 1995 yılından kalma 95 milyonluk bir kamulaştırma bedeli çıktı. Bizim ölçeğimizdeki hiçbir belediyenin bunu ödemesi mümkün değil. Şu anda 31 milyon lirayı ödemek zorunda kaldık ve bu ödendi. Zaten bütçelerin denk olmadığı durumda belediyelerimizi zor duruma sokacaktır” dedi.

  • Ege Postası
  • 04.10.2022 - 19:22

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Bornova Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci bileşimi Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ idaresinde gerçekleştirildi.

Oturumun başında konuşan Başkan İduğ, belediye üzerine kamulaştırma bedeli çıktığı bilgisini verdi ve “Maalesef Bornova Belediyesi’ni bekleyen riskler adında konuştuğumuz bir konu vardı. Bornova Belediyesi’nin 1995 yılından kalma 95 milyonluk bir kamulaştırma bedeli çıktı. Bizim ölçeğimizdeki hiçbir belediyenin bunu ödemesi mümkün değil. Fiili el atmada parayı hemen ödemeniz lazım, hukuki anlamda da teminat vermeniz gerekiyor. Şu anda 31 milyon lirayı ödemek zorunda kaldık ve bu ödendi. Ama bu gerçekten belediyelerin bütçesini çok zor durumda bırakacak. Özellikle Büyükşehir belediyelerinin imar plan uygulamalarından doğan yükler yerele belediyeleri çok zor durumda bırakacak. Zaten bütçelerin denk olmadığı durumda belediyelerimizi zor duruma sokacaktır. Bunla ilgili Fatma Şahin ile Konak Belediye Başkanımız Abdül Batur görüşmeler yaptı ve umarım bu konuda bir çalışma yapılacak” dedi.

TEFTİŞ RAPORUNDA USUL TARTIŞMASI

Gündem maddelerinin görüşülmesine geçmeden önce CHP Grup Sözcüsü Bahar Gürsul’un teftiş raporuna ilişkin kullandığı ifadeler AK Parti Grup Başkanvekili Fatih taşta tarafından; bilgilendirmenin yalnızda meclis başkanı ya da divan tarafından yapılabileceği ve Gürsul’un sözlerinin bilgilendirme ifadeleri de kapsadığı gerekçesiyle tepkiyle karşılandı. “

Gürsul’un sözlerini bitirmesinin ardından konulan Taştan, “Çalışma yönetmeliği ile ilgili konuyu sizin gözden geçirmenizi talep ediyorum. İkinci veya üçüncü kezdi şahsıma ‘Rahatsızlığınız neden’ diye soruyorsunuz. Benim kişisel olarak size rahatsızlığımız yok. Ben az önce bahsettiğiniz konuda size oy vermiş ve destek vermiş bir grup başkanvekiliyim. Burada çok küçük bir bölüm haricinde siz ve meclis üyeleri haricinde Bornova’nın büyük bir kısmı mağdur halinde. Sizden önceli dönemlerde yıkımlar yapılmamış ve burada bize yönelik tutum oluyor. Şu an hangi sokağa girsek Bornova’da herkes çatısını yıkıp yeni bir kat çıkma peşinde. Bunlar bu dönem göze batmıyor ancak bunda 3 dönem sonra göze batıyor şekle gelecek. Kentsel dönüm dediğinizde vatandaşa 5 katı 8 kata çıkaracak ve ek pay isteyecek. Kentsel dönüşümü içinden çıkılmaz bir hal haline getireceğiz. Dolayısıyla 20 dakika önce önümüze elmiş olan teftiş raporu hakkında eleştirel bir şey konuşma hakkımız yok. Usul, çalışma yönetmeliğine göre rapor hakkında bilgilendirmenin sizin tarafınızdan ya da divan tarafından yapılması yönündedir” dedi.

İDUĞ: ÇÖZÜM İÇİN BURADAYIZ

Taştan’ın sözlerine yanıt veren Başkan İduğ, kaçak yapı sorununun ilerde katlanarak devam edeceğini ifade etti ve “Yakın zaman içerisinde imarsız yerlere elektrik ve su bağlatılma kararı verildi. Size söylüyorum. Bu imar affıyla ilgili 3,5 yılda yaşadığımız sorunlar ilerleyen yıllarda da devam edecek. Biz sorunları başka döneme bırakmak için değil, çözmek için buradayız. Bu arada 95 milyon lira gidiyor. Bu benim bütün planlarımı bozan bir çalışma” diye konuştuç

TATLI: YIKILSINLAR DEMİYORUZ AMA…

İduğ’un ardından söz alan AK Partili meclis üyesi Sait Tatlı, kaçak yapılar için önlem alınması gerektiğini belirtti ve “2017 imar affından bahsettiniz. O zamanda elektriği ve suyu olmayan evler vardı. Toplumsal bir yara haline gelmişti ve çözülmesi gerekiyordu. Çözüldü de. Siz Bornova’nın denetim organın başındasınız. Sokağa çıktığınızda da kaçak yapı yok gibi. Yıkılsınlar demiyoruz ama bir önlem alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

TAŞTAN’DAN ARŞİV ÖRNEKLİ YANIT

Yapılan konuşmalar üzerine yeniden söz alan Taştan, imar affına ilişkin CHP’li yöneticilerin sözlerini hatırlatarak İduğ’un sözlerine yanıt verdi ve “İmar affıyla ilgi şeyleri ben kendimce söylemedim. CHP’nin en yetkili organı söyledi . ‘Evet imar affı çıkmak zorundaydı. Sayın başbakan ve cumhurbaşkanıyla olan görüşmelerimizde de bunu ifade ettik. Biz bunları yıkamıyoruz. Yeni bir sayfa açmak zorundayız. Başka çaremiz yok.’ Demişti. Sayın Aziz Kocaoğlu da bunu televizyonlarda defalarca kez deklere etti. Yapılmazsa ne olacak? Yapmazsa vatandaş bundan cesaret alacak. Ondan da başkası cesaret alacak. Ve bundan yıllar sonraki belediye başkanına bizim vasiyetimiz bu olmuş olacak” dedi.

ŞEHİTLER İÇİN ÖNERGE

Oturumda, Rafetpaşa Mahallesi 5184 Sokak ile 5185 Sokak kesişiminde bulunan mevcut üçgen parka 24 Mayıs tarihinde Pençe - Kilit Harekatında şehit olan P. Uzm. Çvş. Hüseyin Cankaya’nın, Karacaoğlan Mahallesi 6253 Sokak ile Narova Sitesi arasında bulunan mevcut parka ise Pençe - Kilit Harekatı kapsamında şehit olan İs. Asb. Çvş. Batuhan Şimşek’in adının verilmesi önergeleri gündeme geldi. 
Başkanlıktan gelen önergeler kapsamında görüşülen konular, mecliste doğrudan oylanırken oybirliğiyle kabul edildi.

DEPREM KURBANI İKİZLERİN ADI BORNOVA’DA YAŞACAYACAK

Oturumda ayrıca, 30 Ekim 2020’de meydana gelen depremde enkaz altında kalarak 15 yaşında can veren Sayra ve Çınar Alpgündüz kardeşlerin isminin Fatih Sultan Mehmet Caddesi ile 235 Sokak kesişiminde bulunan parka verilmesi hususu gündeme geldi.

Hukuk Komisyonu ile Çevre ve Sağlık Komisyonundan oybirliğiyle gelen önerge, mecliste de oybirliğiyle kabul edildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.