Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Gürbüz: Pandemide büyük bir mücadele verdik

Başkan Gürbüz: Pandemide büyük bir mücadele verdik

Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, TV35 ekranlarında Mehmet Ali Deniz’in sunduğu Kent ve Siyaset programının konuğu oldu. Programda açıklamalarda bulunan Gürbüz, İzmir’de hem büyükşehir Belediyesi’nin hem de ilçe belediyelerin felaketlere karşı çok büyük bir mücadele verdiklerini dile getirdi.

  • Ege Postası
  • 16.04.2021 - 17:13

EGEPOSTASI- TV35 ekranlarında Mehmet Ali Deniz’in sunduğu Kent ve Siyaset programının konuğu olan Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, 2 yıl değerlendirmesi, sit alanları, pandemi döneminde Foça’daki esnafın durumu, 2021 yılı belediye bütçesi, Foça Belediyesi’ndeki vaka sayılarını ve daha birçok konuyu TV35 ekranlarında dile getirdi.

“FOÇA’NIN İMAR AÇISINDAN DESTEKLENMESİ GEREKİYOR”

2 yılını mücadeleci bir yıl olarak değerlendiren Başkan Gürbüz, “2 yıl bizim için zor bir o kadar da mücadeleyle geçti. Bir ilin başından geçebilecek her şey İzmir’in başından geçti. Deprem, sel, tsunemi… Fakat hem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer hem de bütün ilçe başkanlarımız büyük bir mücadele verdi” dedi.

Adaylık sürecinde taahhütname olarak dile getirdiğiniz projeler nasıl ilerliyor sorusuna yanıt veren Başkan Gürbüz,”Foça’da büyüdüğüm için bütün temel sorunları biliyordum. Foça’nın en büyük sıkıntısı su problemiydi. Yazın belli başlı kısımlara hiç su gitmiyordu. En son 2019 yılında bayramda sular 4 gün kesildi. Eski hattımız aspesli hattı. 26 km’lik yüzde 60’ı yolda dökülerek geliyordu ve Foça’da özelikle yazın nüfusun çok artması nedeniyle büyük su sıkıntısı yaşıyorduk. Sağ olsun Tunç Başkanımız bürokrasiyi devreye sokarak Foça’nın su hattını projelendirip ihaleye çıkıp yapmamızı sağladı. Şu anda projede yüzde 88’lerdeyiz yaklaşık 10 aydır su hiç kesilmiyor. Bizim 2 senedir uğraştığımız şeyler açıkçası 15 20 sene önce yapılması, kentin en büyük sorunu ve en büyük ihtiyacı olan şeyleri biz 2 yılda yaptık. Özellikle Foça gibi arkeolojik sitin olduğu, kentsel sitin olduğu birçok çarpanı olan bir yer. Orada bir şey yapılmak istendiği zaman kepçe kamyonla hemen girip yapamıyorsun. Çünkü inanılmaz bir tarihi var. Hem tarihini koruyacaksın hem de vatandaşın temel ihtiyacı olan gereksinimleri de yerine getirmek zorundasın. Ben iki yıl boyunca ekibimizle birlikte en az Foça’nın 70 yıllık su sorununu ortadan kaldırdık. Evet zor oldu, bir yandan hizmet ederken bir yandan da bozuyorsun. Foça açıkça konuşmak gerekirse tekrar kuruluyor. Foça’nın altyapıyla alakalı sorununu önümüzdeki 6 ayda çözüyoruz. Yapmak istediğimiz, çok fazla şey var. Hem bakanlıklardan hem de İzmir Büyükşehir Belediyesinden gerekli desteği alabiliyoruz. Çünkü yapmak istediğimiz her şey Foça’yı yetiştirmeye çalıştırdığımız, hak ettiğini görmek istediğimiz şeyler” dedi.

Foça’nın koruma amaçlı imar planı olmayan bir yer olduğunu dile getiren Başkan Gürbüz, Foça’nın her yeri sit alanı. Bağrası’da fazla göç almadığı için kiralar daha ucuz. Bizim orada askeri personel sayımız çok fazla. Onlar evlerini oraya açıyorlar. Orası daha da büyüyor. Yeni Foça, Yerenköy’ün ortası. İlerki zamanlarda 2030’larda, Bağırasının nüfusunu 25 binlerde görüyoruz. İmarı açıdan da desteklenmesi gerekiyor. Evet büyüyor ama büyürken kontrollü büyümeli” dedi.

“FOÇA’YA HİMZET ETMEKTEN ZEVK ALIYORUM”

Sit alanlarından bahseden Başkan Gürbüz, “Foça’da bir karış altı tarihi esere çıkıyor. İzinlerini almak gerçekten kolay değil. Yaptığımız şey hem tarihi yapıya zarar vermeyecek hem de o hattı oradan geçirmek zorundasınız. Hem müzeler var, hem kazılar var. Kendin zaten dokuya zarar vermek istemiyorsun. Biz makine tarihi esere zarar verir diye 17 km’lik su hattına zarar verir diye elle kazdık. Alt yapıya yapılan pek görünmez deniliyor. Sular kesilince herkes haklı olarak isyan ediyor. Biz tankerlelere su taşıyorduk. Ama 10 aydır kimse demiyor su kesilmiyor. Eforumuzu enerjimizi her şeyimizi biz Foça’ya ayırıyoruz. Ben ve ekip arkadaşlarım Foça’ya hizmet etmekten zevk duyuyoruz. Umarım Vatandaşlarımız da zevk alıyordur”

Pandemi dönemindeki mücadelesinden bahseden Başkan Gürbüz, “Özelikle bizim gibi küçük ilçelerin bütçeleri belli ama dışarıdan bakılınca, İzmir’de sığınacak 3 yerden bir tanesi Foça. Kapanma olmadan önce bir iki hafta baya bir hareket oldu. Esnafın yüzü güldü ama aylardır kapalı olan esnaf sadece paket servis ile geçiniyordu. Biz Foça Belediyesi olarak gerçek anlamda, yapı limitimiz çok kısıtlı yapabileceğimiz her konuda destek oluyoruz ama bir an önce normalleşmesi lazım ülkenin. Bizim veya büyükşehir belediye başkanımızın ya da hükümetimizin bunu desteklemesi lazım.

Ben günde 2 tane erzak yardımı mesajı alıyordum şimdi 20 25 mesaj alıyoruz. İnsanlar zor durumda çorba kaynatamayanlar var. Açılım olduğunda biz esnafı rahat bıraktık. Pandemi sürecinde maske mesafe hijyen kurallarına dikkat edin dedik. Biz belediye olarak zor dönemlerden geçtiğinizi biliyoruz dedik. En azından bu dönemde kapanma olmasın. Biz vaka sayılarında Foça ve çevresinde biraz daha az olması için mücadele edeceğiz” diye açıklamalarda bulundu.

“12 BİN ERZAK KOLİSİ DAĞITTIK”

Foça’da 25’den fazla küçük esnafın kepenk kapattığını belirten Gürbüz, “Ben Foça’ya baktığımda, milli geliri yüksek olan bir yer diyordum. Ama biz bir sende 12 bin erzak kolisi dağıttık. Bu 36 bin kişi yapıyor bu benim nüfusumdan 3 bin kişi daha fazla. Bu bizim dağıttığımız. Kızılay’ın Kaymakamlığı’nın dağıttıklarını saymıyorum bile. Bir an önce umarım toparlanırız. Çünkü yapacağımız çoğu enerjiyi kovidle mücadeleye veriyoruz. Ama yeni bir yaşam bu, buna da alışıyoruz. Turizm ile alakalı da ben inanıyorum,en kısa zamanda bu illetten kurtulacağız. Bu yaz da bütün esnaflarımızla hızlı bir şekilde hareket geçeceğiz” dedi.

"FOÇA BEDİYESİ’NDE 10’DAN FAZLA VAKA VAR"

Son zamanlarda belediyelerdeki artan kovid vakalarından bahseden Başkan Gürbüz, “ En son gelen Bakanlar Kurulu kararıyla birlikte, idari izinli sayılması gerekenlerle birlikte biz de 40 kişiye yakın kişi izinli. 10 dan fazla da kovid var. Bulaş olanlar var. Yine bu şartlarda vatanadaşa hizmet etmek zorundasın. Foça Belediyesi’nde benimle beraber 300 çalışan var. Ama benim şansım şu, benim mesai arkadaşlarım Foça’yı seven insanlar. 10 yaşından küçük çocuğu olan da işe gelmeye devam ediyor, işlerini hallediyor” diye konuştu.

“BÜTÇEMİZ YETERLİ DEĞİL”

2021 yılı bütçesinden bahseden Gürbüz, belediye bütçesinin yetersiz olduğunu ifade etti. Gürbüz, “Bizim yıllık bütçemiz 46 milyar. Bu bütçe yeterli değil. Gerçek anlamada belediyenin her kuruşu çok kıymetli, vatandaşın cebinden çıkıyor. Hizmet edelim diye verilen paralar. Keşke 100 milyonlar olsa da bir yapmak yerine bin yapsak. Bu yönden şanslıyız. Büyükşehir Belediye başkanımız çok fazla destek oluyor. Bizim gibi küçük belediyelerin bütçesi çok kısıtlı. Eğer büyükşehriniz destek olmuyorsa, çok sıkıntı çekiyorsunuz” diye konuştu.

“BÜTÜN BAŞKANLARIMIZI SEVİYORUM”

Siyaseten en sevdiğiniz, desteğini hissettiğiniz kişi kimdir sorusuna yanıt veren Gürbüz, “Narlıdere Belediye Başkanımız Ali Engin, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Başkanı çok severim. Tunç başkan her zaman destek olmuştur. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin abi, Konak Belediye Başkanı Abdül abi, Dikili Belediye Başkanımız Adil abi, Efes Selçuk Belediye Başkanımız Filiz…. Ben bütün belediye başkanlarımızı ayrı ayrı çok seviyorum, telefonla konuşuyorum. Ama en çok telefonla konuştuğum kişi Tunç Başkanımız çünkü sürekli bir şeyler istiyorum” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.