Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Gümrükçü’den kentsel dönüşüm için ‘ortak akıl’ vurgusu

Başkan Gümrükçü’den kentsel dönüşüm için ‘ortak akıl’ vurgusu

Çiğli Belediyesi’nin Aralık ayı Olağan Meclis toplantısının ikinci birleşiminde Büyükçiğli’nin imar planları oy birliğiyle kabul edildi. Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, İzmir’e örnek oluşturabilecek bir kentsel dönüşüm modelini ortak akıl ile başlatmayı hedeflediklerini belirterek “Ocak ayı meclisinde başlıyoruz. Çiğli’nin dönüşüm süreci devam ediyor. 2022’de güzel şeyler olacak” dedi.

  • Ege Postası
  • 06.12.2021 - 21:02

EGEPOSTASI – Çiğli Belediyesi’nin Aralık ayı Olağan Meclis toplantısının ikinci birleşimi Belediye Başkanı Utku Gümrükçü idaresinde gerçekleşti. Belediye Meclis salonunda gerçekleşen oturumda meclis gündeminde yer alan önerge ve komisyon raporları görüşüldü.

CUMHUR İTTİFAKI’NIN ‘YENİ DÖNÜŞÜM’ ÖNERGESİNE RET

Oturumda AK Partili ve MHP’li Meclis üyeleri tarafından verilen, İzmir metropol kenti genelinde sağlıklı kentleşme ve yüksek yaşam standartlarını sağlayacak teknik alt yapı alanlarının, çocuk oyun alanlarının, spor alanlarının, sosyokültürel merkezlerin, kamusal hizmet alanlarının oluşturularak insan ölçekli, kent estetiğini ön plana çıkaran yeşil alanı bol ve kolay erişilebilir yaşam alanlarının yaratılması amaçlı yeni dönüşüm modelini belirleme ile ilgili önerge gündeme geldi. Altyapı ve Üstyapı Hizmetleri Koordinasyon Komisyonuna havale edilen önerge oy çokluğu ile reddedildi. 

BOZTEPE: BİZ ÖNERGEMİZİN ARKASINDAYIZ

AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, söz konusu önergenin reddedilmesi üzerine mecliste söz alarak eleştirilerini dile getirdi. Boztepe 30 Ekim 2020 İzmir Depremi’nin ardından Büyükşehir’de K bölgeleri ile ilgili bir çalışma yapıldığını, ancak bir sonuca varılamayacağından dolayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir ziyaretinde ‘emsal artışı’ talimatı verdiğini hatırlattı.  Boztepe, “Biz de K bölgeleri konuşurken emsal artışından bahsetmiştik. Ada bazında çözebiliriz demiştik. Büyükşehir’de Bayraklı ile ilgili bir karar vardı. Bayraklı kararı bizim verdiğimiz önergenin ete kemiğe bürünmüş hali. Daha sonra bütün İzmir için bir önerge geldi. Özel kalemde hazırlanmış bir önerge geldi. Bir kere Büyükşehir’de en son geçirdiğimiz önergeyi bana bir uygulamacı veya bilgili biri anlatsın. Böyle bir uygulamanın olması mümkün değil. Bu ancak aylık nizam olan yerlerde olur. Yüzde 60’dan fazlasına geçemezsin diyor. Taban alanı yüzde 70-80 olan çok binalar var. Geçen ay gelen önerge Bayraklı harici uygulanacak. Bayraklı’da alınan kararından daha sonra geçtiği için diğer ilçeler bu karar dışında kalacak. İzmir’in diğer ilçeleri bunun dışında kaldı. Bayraklı’yı ayrı Çiğli’yi, Karşıyaka’yı, Bornova’yı, Konak’ı ayrı düşünemezsin. Düşünmemek gerekir. Önerge özel kalemde hazırlanmış, hiçbir teknik kadro bilgisi olmayan bir önerge. Biz bunu bu şekilde Büyükşehir Meclisinde geçirdik. Bu İzmir için çok büyük bir ayıp. Orta hasarlı binaları görün, yüzde 60’ı geçmeyecek, en fazla 2 kat arttıracaksın. Bana 20 emsal artışını verin bende göreyim. Bunun uygulanma oranı yüzde 10’u geçemez. Bizim verdiğimiz önerge hem Çiğli’nin hem de İzmir’in önünü açacaktı. Umarım bu yanlıştan dönersiniz. Dilerdim ki biz Çiğli’de kendi kararımızı kendimiz alalım. Büyükşehir de nasıl reddedeceğini anlatsın. Bu önerge ile bu kenti kurtaracaklarını sanıyorlar. Siz reddediyorsanız reddedin, biz önergemizin arkasındayız” ifadelerini kullandı. 

GÜMRÜKÇÜ’DEN BOZTEPE’YE CEVAP

Boztepe’nin eleştirilerine cevap veren Başkan Gümrükçü, “Bu Büyükşehir’de yapılmış bir tartışma. Bu bizim ilçemizi de bağlayan genel bir karar aldı. Büyükşehir’in kararı üzerine karar almamızda hukuken mantıklı değil, dolayısıyla biz bunu bu şekilde oylayalım” dedi. 

BÜYÜKÇİĞLİ İMAR PLANLARI MECLİS’TEN GEÇTİ

1/1000 ölçekli Büyük Çiğli Ova kesimi imar planında plan onama sınırı dışında bırakılması sonucunda plansız kalan alanın 1/5000 ölçekli nazım imar planına uygun olarak bitişik nizam 3 kat ve alanın batısından geçen 12 metrelik imar yolundan cephe alan parsellerin bitişik nizam 4 kat olarak belirlenmesi ile hazırlanan 1/1000 ölçekli imar plan değişikliği ile ilgili İmar, Kentsel Dönüşüm, Deprem ve Afet ile Çevre Komisyonlarına havale edilmişti. Komisyonlardan oy birliği ile gelen önerge, Meclis’ten de oy birliği ile geçti.

Önerge hakkında konuşan Boztepe, “Grubumuz olarak tartıştık bunu. Sizde grubumuza geldiniz ve bu konuyla ilgili bilgilendirdiniz. Burada yine aynı şekilde tıkanıyoruz. Oysa bizim önergemiz geçmiş olsaydı, bu önergede de çok rahatlayacaktık. Eğer geçmiş olsaydı, hem Büyükşehir’de hem de Çiğli’mizde, bu insanlarımız çok rahat ederdi. Dönüşüme daha çabuk bir şekilde başlayabilirdik. Sen Bayraklı için bir karar alıyorsun ama Çiğli’ye uygulamıyoruz. Çok farklı bir şey. Ayrı ayrı iki ülke gibi davranılıyor” dedi. 

“2022’DE GÜZEL ŞEYLER OLACAK”

Gümrükçü ise, “Bizim dönüşüm önerimiz Çiğli olarak bölge bazlı sunmamıza engel değil az önce aldığımız karar. Biz Köyiçi’nde mesela bir dönüşüm süreci yaratacaksak eğer, oradaki emsal artışın, yeşil alan terklerini, bir bir model olarak koyabiliriz ama bunu tüm İzmir veya tüm Çiğli bazında değil de bölge bazlı çalışalım diye düşünüyoruz. Ocak ayından başlayarak önümüzdeki meclislerde önergelerimiz gelecek. Zaten revizyon çalışıyoruz Balatçık’ta, Ataşehir ve Köyiçi’nde. Orada yaptığımız önerilerle ama etap etap, Ada ada, bölge bölge ya da bütününde bir dönüşüm önerisini hep beraber burada katılımcı ve şeffaf bir şekilde konuşalım. İzmir’e belki de örnek oluşturabilecek bir modeli ortak akıl ile başlatacağımızı düşünüyoruz. Ocak ayı meclisinde başlıyoruz. Çiğli’nin dönüşüm süreci devam ediyor. 2022’de güzel şeyler olacak” diye konuştu. 

O TAŞINMAZ BÜYÜKŞEHİR’E TAHSİS EDİLECEK

Büyükçiğli Mahallesi’nde bulunan ve sağlık tesisi alanı olarak ayrılan taşınmazın, Sağlık Bakanlığına tahsis ile ilgili alınan 07.09.2021 tarihli 90 no’lu kararın iptal edilerek Büyükşehir’e 25 yıl süre ile tahsis edilmesine dair önerge Sağlık, İmar, Plan Bütçe ve Hukuk Komisyonlarından oy birliği ile geldi. İlgili önerge Meclis’ten oy birliği ile geçti.
Bölgedeki sağlık ocağının 30 Ekim 2020 depreminde olumsuz etkilendiğini söyleyen Gümrükçü, “Ciddi bir güçlendirme maliyeti ile karşı karşıya kalındı. Sonra İBB bu arsayı bizden de meclis kararına binaen alarak bölgeye bir aile sağlığı merkezi olarak kullanılmak üzere bir bina kazandırmak kararı aldı. O kapsamda bu binayı bizden istedi. Biz de bakanlığa dahil de daha hızlı ve somut bir şekilde yapma olanağı olan Büyükşehir’den geçmesini uygun gördük” dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.