Dolar 32,4662
%-0.06
Euro 34,8024
%-0.48
Altın 2.440,740
%0.19
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Batur’dan şehir plancılarına ‘Beştepeler’ çağrısı: Planı yapın uygulayayım

Başkan Batur’dan şehir plancılarına ‘Beştepeler’ çağrısı: Planı yapın uygulayayım

Konak Belediyesi Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısına, son aylarda art arda gelen “sıralı tam lise” zamların belediyeye etkisi ve Beştepeler planlarına yapılan itirazlara ilişkin konuşmalar damgasını vurdu. Beştepeler planlarına ilişkin Şehir Plancılarının sunumlarda öneride bulunmayıp ‘istemezükçü’ tavırla daha sonrasında itiraz ettiklerini ifade etti. Odaya planlar konusunda çağrıda bulunan Başkan Batur, “Bu planın sunumunda, tanıtımında hem mimarlara hem de diğer odalara ayrı sunum yaptık ayrıca eleştirdikleri noktalar konusunda yazılı eleştiri istedik. Ama Şehir Plancıları odası ne cevap vermeye tenezzül etti ne de sunumda tepki gösterdi. Bundan sonra mahkeme sürecini devam ettirecekler ben hiçbir çekincem olmadan söylüyorum. Önerileri varsa ben uygulamaya hazırım” dedi.

  • Ege Postası
  • 03.01.2022 - 19:01

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Konak Belediyesi Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci bileşimi Konak Belediye Başkanı Abdül Batur idaresinde gerçekleştirildi. 2022 yılının ilk meclisine ise son aylarda art arda gelen ve yılbaşı gecesinde “sıralı tam lise” şekilde getirilen zamların belediyeye etkisi ve Beştepeler planlarına yapılan itirazlara ilişkin konuşmalar damgasını vurdu.

Oturumun açılışında konuşan Başkan Batur, belediyenin çalışmaları hakkında kısa bir bilgilendirme yaptı ve “Beştepeler, Bilim Merkezi ve aydın Erten Rekreasyon alnında çalışmaların sonuna geldik. Beştepelerin Haziran ayında tamamlanmasını planlıyoruz. Bilim Merkezi’ni de yapı olarak tamladık. Şuanda da küresel mekanizmanın yerleştirilmesiyle ilgili çalışmaları yapıyoruz. Ayrıca, 11 Ocak’ta Ahmet Adnan Saygın Kültür Merkezi’nde her yıl İGC ile yaptığımız Eflatun Nuri Karikatür yarışmamız olacak. Bu yarışma ulusal çapta bir yarışma. Geçtiğimiz ay jürimiz değerlendirmesini yaptı ve 11 Ocak’ta birlikte olmayı umuyoruz” dedi. 

Oturumda ayrıca belediyenin 2020 yılı Sayıştay Raporuna ilişkin eksiklerle ilgili de bilgi verildi. 

SATIŞLARA ZAM TEPKİSİ

Belediyenin ve belediyeye bağlı şirketlerin taşınır ve taşınmaz mallarının satışından elde edilen gelirlere ilişkin AK Partili meclis üyelerinden gelen önergenin üzerine son 3 aydır iğneden ipliğe her şeye gelen zamlara tepki gösteren Başkan Batur, zamlar nedeniyle belediye bütçesinin harcanmadan yüzde 30 azaldığını ifade etti ve “Belediye komu kurumdur, kamu kurumları bir yer satışında belediye emeklisine getirmek mecburiyetindedir. Bizim 3 yıl içinde bu meclise satış için getirdiğimiz tek şeyler hisse satışlarıdır. Bunun ardından belediye encümeninin satış yetkisi yoktur. Meclisi takip ettiyseniz bilirsiniz. Belediye meclisi bir satışa karar veriyor, meclise getiriyor. Oradan encümene gidiyor ve encümen satışı yapıyor. Keşke satılacak yer olsa da satsak. Belediyeleri bu hale getirdiniz. Belediyeler satacak bir mal arayacak, mülk arayacak. Gerçekten böyle. Şu anda bütçemizin yüzde 30’u gitti bu zamlardan dolayı. Her yere zam geldi. Bunu yapabilmek zaten büyük başarıydı. 1 milyon koymuşuz bütüm bütçesine şu anda o 5 milyon.  Bizim mazot gider artışımız 600 bin lira. Keşke olsa da satsak. Siz de elinizi kaldırışınız o zaman inanıyorum” diye konuştu.

DENETİM KOMİSYONU ÜYELERİ SEÇİLDİ

Oturumda, Belediye Kanunu gereğinde 2022 yılında belediye meclisinin denetim komisyonlarında görev yapacak Denetim Komisyonu üyeleri seçildi. Komisyona CHP grubundan Nesrin İlkutlav, Nurten Serhadbeyi, Cumhur Ter ve Ozan Ali İlgazi, AK Parti grubundan İsmail Özen seçildi.

BEŞTEPELER İTİRAZLARINA OY BİRLİĞİ

Mecliste gündeme gelen konulardan biri Konak Belediyesi’nin ikinci büyük kentsel dönüşüm projesi olan ve 14 mahalleyi kapsayan Beştepeler Bölgesi kentsel dönüşüm planlarına yapılan itirazlar oldu. 11 Ekim-9 Kasım tarihleri arasında askıya çıkarılan planlara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü, TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve vatandaşlar tarafından toplamda 708’e yakı itiraz gelmişti. 

Yapılan itirazların temelinde ise; ‘hak kaybından dolayı mağduriyet yaşanacağı, kentsel dönüşüm istenmediği, yeterli bilgi verilmediği, sosyal ve teknik altyapı alanlarında kaldığından mağduriyet yaşanacağı, düzenleme ortaklık payının yüksek olduğu, dikey yapılaşmanın kent siluetini olumsuz etkileyeceği, mevcut dokunun yok sayıldığı, sosyolojik boyutlarının göz önüne alınmadığı, yöre halkının çok katlı apartmanlaşmaya karşı olduğu, tek ada tek parsel önerisi nedeniyle mağduriyetler yaşanacağı v.b.’ gerekçeleri olmuştu. Yapılan itirazların arasında teknik gerekçelerle yapılan itirazlar ve evinin kentsel dönüşüme girmesini istemeyen vatandaşların itirazları da yer almıştı.

Oturumda, gündeme gelen ve komisyonlar tarafından değerlendirilen itirazlardan İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün, TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü İzmir Bölge Müdürlüğü’nün itirazları oybirliği ile uygun bulunmazken vatandaşlar tarafından yapılan itirazlar oy çokluğu ile uygun bulunmadı.

Beştepeler planlarına yapılan itirazların arasından yapılan tek bir itiraz komisyonlardan geçebildi.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün itirazlarını da değerlendiren komisyonlar, müdürlüğün Beştepeler planlarına yaptığı itirazı, oybirliği ile kabul etti.

AK PARTİLİ YILDIZ’DAN İZBETON ÖNERİSİ

İtirazlara ilişkin söz alan AK Partili meclis üyesi Hakan Yıldız, itiraz gerekçelerini açıklarken Beştepeler’de İZBETON’un devreye girmesi çağrısında bulundu ve “3 yılı geride bıraktık. Geçmiş günlerimize baktığımızda Konak Belediye meclisi birçok konuda emsal olabilecek bir meclis grubu. Dönem dönem siyasi farklılıklarımızı paylaşsak da konu Konak olduğu zaman siyaset yapmadık. Beştepeler Planlarına da bu planla bakmıştık. Planlar ilk geldiğinde oybirliğiyle geçirdik. Çünkü bu kentte kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Biz nedenler değil sonuçlar üzerinden bir siyaset ürettik. 2021’e baktığımızda Gültepe’de de bazı çekincelerimiz ortaya koymuştuk bugün Beştepe planlarında da yapıyoruz. Kamu kurumlarından elen itirazlar vardı ama biz oybirliğiyle reddettik. Mesela Hazine’ye ait araziler varı ama biz Hazine de olsa reddedelim dedik. Bunun yanında Millî Savuma Bakanlığı tahsisinde olan alanlar vardı. Burada sorun çıkacaktır. Ama biz yine de itirazı reddettik. Vatandaşlarımız çoğunluklu olarak orada kentsel dönüşüm istemediklerini, dönüşüme karşı olduklarını ya da çok katlı yapılaşmaya karşı olduklarını belirtiyorlar ama biz radikal bir karar veriyorsak genel tanımlara bakamayız. Burada ayrıştığımız 2 nokta var. 240 itiraz içinde bazı gruplamalar oldu. 3 gruba ayrıldı. Biz, iki noktadakine itiraz ettik Hem uygulama esas vatandaşların, yolda kalanların, donatı alanlarının ya da DOPK oranlarına yönelik yapılan itirazların daha sağlıklı uygulanamasın gerektiği kanaatimiz olduğu için Cumhur İttifakı olarak vatandaş kaybının oluşmaması için tekrar irdelenmesini istedik. Bu anlamda bakıldığında en temel sorunumuz şu: vatandaşımız bilmediği konuda kaygılar yaşıyor. Biz şunu arzu ediyoruz: Beştepelerde planlar bir an önce uygulamaya geçtin ki TMMOB’nin de itirazları var. Halbuki bu planlar odalara anlatılıyor ama odalar o anda itiraz etmektense daha sonra itiraz ediyorlar bu durum esasen kenti kitleye yönelik adımlar oluyor. Odalar bu anlamda mevcut durumlarını sorgulamalı. Biz 2022 yılında Büyükşehir’i Beştepeler konusunda daha aktif olmaya davet ediyoruz. Biz Büyükşehir’i Konak meselelerini öteliyorlar. Biz son 2 yılda Büyükşehir’in Konak’ta daha aktif olmasını istiyoruz. Beştepeler’de de Gültepe’deki gibi yol kazasına uğramak istemiyoruz. Hızlı bir şekilde uygulamasının başlamasını istiyoruz. Çünkü odanın tavrı belli. Bizce Büyükşehir, İZBETON aracılığıyla devreye girmeli” dedi.

“ZAMAN KAYBINA TAHAMMÜLÜMÜZ YOK”

Yıldız’a yanıt veren Başkan Batur, Şehir Plancıları Odası’na sert sözlerle çıkıştı ve şunları söyledi; “Gültepe planlarında konunun buraya gelmesinde belediyenin ya da meclis bir etkisi yok. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Üst mahkemeye müracaat ettik ve o da yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda da 1/5000’lik ve 1/25000’lik planlar arasındaki uyumsuzluğu gerekçe gösterdi. Büyükşehir Meclisi’ne getireceğiz şimdi. Bu teknik sıkıntı da ortadan kalkınca bir sorun kalmayacak. Tabii biz parselasyon planlarının ihalesini yapmıştık ama yürütmeyi durdurma gelince ona da devam edemiyoruz. Beştepeler planı… Gereçten oradaki silueti değiştirecek, ıradaki insanların yaşam tarzını değiştirecek bir plan. Bu planın sunumunda, tanıtımında hem mimarlara hem de diğer odalara ayrı sunum yaptık ayrıca eleştirdikleri noktalar konusunda yazılı eleştiri istedik. Mimarlar Odası sağolsun cevap verdiler. Ama Şehir Plancıları odası ne cevap vermeye tenezzül etti ne de sunumda tepki gösterdi. Bundan sonra mahkeme sürecini devam ettirecekler ben hiçbir çekincem olmadan söylüyorum. Önerileri varsa ben uygulamaya hazırım. Bu önerdikleri planı tartışalım. Ama bizim kadar yeşil alan ve sosyal donatı alanı kalacak. Yerinde dönüşüm olacak. Bu şekilde bir dönüşüm modelini getirsinler biz de bunu uygulayalım. Bunu teklif ediyorum. Ama yok. Bu kentin bir an önce dönüşüme ihtiyacı var. Zaman kaybına tahammülümüz yok.”

“SIKINTI YAŞARSAK İZBETON’A MÜRACAAT EDERİZ”

İZBETON önerisinde de değinen Başkan Batur, henüz planlama aşamasında olduklarının altını çizdi ve “Büyükşehir’in aktif olması… Biz daha parselasyon planlarını bitirip uygulamaya gelmedik. O noktada bir sorun yaşarsak Büyükşehir, bizim büyükşehrimiz. O zaman gider İZBETON devreye girsin deriz. Ama daha o noktaya gelmedik. Planlar oluşmadan bunu söylemek olmaz. Görünen o ki müteahhitlik sektörü de döviz kurları ve zamlar yüzünden de sıkıntıya girecek. Döviz yükselirken zam yapanlar döviz düşünce fiyatları indirmiyor. Biz bu konuda bir sıkıntı yaşarsak İZBETON’a müracaat ederiz. Eski Genel Müdür olarak bize de torpil yaparlar herhâlde. Eğer iş oraya gelirse biz de Büyükşehir’e gideriz” dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.