Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Batur’dan ‘orman yangınları’ için uyarı: Uçaklar belirleyici olacak

Başkan Batur’dan ‘orman yangınları’ için uyarı: Uçaklar belirleyici olacak

Türkiye yaklaşık 8 gündür ülkenin dört bir yanında patlak veren yangınlarla boğuşurken yangınlarla mücadelede merkezi hükümetin bazı noktalarda yetersiz kalmasıyla birlikte gözler belediyelere çevrildi. Konuya ilişkin Konak Belediye Başkanı ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Abdül Batur, yangınla mücadelede sivil halkın eğitiminin ve yangın söndürme uçaklarının sayısının önemine vurgu yaptı ve “Baştan uçakların daha fazla olması yangınların ileri safhaya gitmesini ve yaygınlaşmasını önleyecektir. Bu zaten matematiksel bir olay. Yangın söndürme uçaklarının konuşlandırılması orman yangınlarının daha hafif atlatılması noktasında belirleyici olacak” dedi.

  • Ege Postası
  • 04.08.2021 - 09:18

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Türkiye’nin güney aksı günlerdir yangınlarla mücadele ediyor. 7 gün önce Antalya Manavgat’ta çıkan yangın hala söndürülemezken Marmaris, Osmaniye, Marmaris, Tunceli, Datça, Milas, Bodrum da dahil olmak üzere toplanda 130 noktada birbiri ardına yangınlar çıkmaya başladı.

Ülke genelindeki yangınlar rüzgar ve sıcak havanın da etkisiyle yayılarak devam ederken henüz büyük yangınlardan herhangi biri henüz kontrol altına alınamadı. Yangınla mücadelede merkezi hükümet ve bakanlıkların müdahaleleri belirli bölgelerde yetersiz kalırken belediyeler ve sivil halk yangınların kontrol altına alınması için seferber olmuş durumda.

Ülke genelinde devam eden yangınlar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, geçtiğimiz hafta sonu CHP’li ilçe belediye başkanlarıyla yaptığı toplantıların da ana gündemi olmuştu.  Toplantılarda olası yangınlara karşı alınacak önlemler masaya yatırılırken yangınlarla mücadele konusunda gönüllü olan sivil halkın eğitilmesi için kararı da alınmıştı. Toplantıda ayrıca Türk Hava Kurumu’nun hangarında bekletilen uçaklardan birinin kiralanması konusu da görüşüldü.

Toplantının ayrıntılarına ve yangınla mücadelede Konak ilçesinin durumuna ilişkin Egepostası’na konuşan Konak Belediye Başkanı ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Abdül Batur, tam teyakkuz halinde olduklarını söyledi.

“EĞİTİM ŞART”

Toplantının ana gündeminin yangın olduğunu ifade eden Başkan Batur, yangınla mücadelede sivil halkın eğitiminin önemine vurgu yaptı ve “Orada büyükşehir belediyesinin özelikle bundan sonra olabilecek orman yangınları ve  yangınlarla mücadele konusunda bir alımıyla ilgili bir gündem maddesi vardı. Onun kiralama  modelinin daha uygun olacağı konusunda arkadaşlarımızla bir uzlaşı sağlandı. Diğer bir gündem maddemiz de bu mültecilerle ilgili konuydu. Onun dışında belediyelerden çok yangınlarla ilgiliydi. Yangın gönüllüleri şeklindeki bir oluşumla vatandaşların da bu işin içine girebileceği, İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından vatandaşların eğitilmesi konuşuldu. Evet vatandaşımız gönüllü oluyor sahaya çıkıyor ama yangının ortasında kalıveriyor. O nedenle eğitim şart” dedi.

TOP BÜYÜKŞEHİR'DE

Başkan Soyer’in THK’nın hangarındaki uçaklardan birinin kiralanmasına ilişkin sürecin başladığını ifade eden Batur, “Bu konuda yapılması gereken yazışma vb. işlemler büyükşehir belediyenin ilgili makamları takip edecektir” ifadelerini kullandı.

SAYISI ARTIRILMALI

Yangınlarla birlikte ülkede patlak veren yangın söndürme uçaklarına ilişkin çelişkileri ifadeleri de değerlendiren Başkan Batur, her daim hazırda bekleyen uçaklar olması gerektiğinin altını çizdi ve şunları söyledi; “Baştan uçakların daha fazla olması yangınların ileri safhaya gitmesini ve yaygınlaşmasını önleyecektir. Bu zaten matematiksel bir olay. Yani 3 uçakla başlayıp şimdi 16-17 uçağa çıktı. Onun için ilk başta yangın söndürme uçaklarının konuşlandırılması orman yangınlarının daha hafif atlatılması noktasında belirleyici olacak. Profesyonelce çalışan yangın söndürme uçaklarının kapasitesi ortada. Yani bence özellikle yaz aylarında bunun sayısının artırılmasının büyük faydası var.”

“TÜRKİYE BÜYÜK BİR FELAKET YAŞIYOR”

Son olarak Konak’ın yangınlarla mücadele konusunda tam teyakkuz halinde olduğunu belirten Başkan Batur, küresel iklim krizi göz önünde bulundurulduğunda her daim hazırlıklı olmanın önemine dikkat çekti ve “Biz Bodrum’a ekipman ve arazöz gönderdik. Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı olarak arkadaşlarımı aradım. Sürekli iletişim halindeyiz. Sadece belediye başkanları değil, orman işçilerimiz, emekçilerimiz… Herkes çok büyük bir çalışma içinde. Halkımız elinde kürekle yangını söndürmeye koşuyor. Büyük bir felaket yaşıyor Türkiye. İklim değişikliğinin geldi son safhayı götürüyoruz. Bu dünyayı bu hale biz getirdik. Yağmurlar eskisi gibi yapmıyor, yangınlar eskisi gibi olmuyor. Bunlara alışmamız lazım. Biz de Konak Belediyesi olarak ne talep gelirse karınca kararınca yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.