Dolar 32,4448
%0.39
Euro 35,1039
%0.11
Altın 2.324,340
%0.17
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Batur’dan iktidara kongre tepkisi: Virüs kongrede bulaşmıyor esnafta mı bulaşıyor

Başkan Batur’dan iktidara kongre tepkisi: Virüs kongrede bulaşmıyor esnafta mı bulaşıyor

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, koronavirüs salgınıyla birlikte en büyük ekonomik darbeyi esnafların aldığını söyledi. Esnafın yaralarının sarılmasında yalnızca yerel yönetimlerin yeterli olmadığını ifade eden Başkan Batur, iktidara samimiyet çağrısı yaptı. Dün gerçekleştirilen AK Parti Kongresi’nde yaşanan kalabalığı da eleştiren Başkan Batur, “Kongrelerde hiç kimseye bulaş olmuyor, esnaf dükkanını açtığında oluyor. Yok öyle bir şey. Ben bu saatten sonra esnafın kapatılacağını sanmıyorum. Sadece yerel yönetimin değil merkezi iktidarın da esnafın yanında olacak kararlar alması lazım” dedi.

  • Ege Postası
  • 25.03.2021 - 18:45

EGEPOSTASI- Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, TV35 ekranlarında yayınlanan Beyaz Masa programında Gazeteci Ertuğrul Turan’ın sorularını yanıtladı.

Konak’ta yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin bilgi veren Başkan Batur, ilçede hayata geçirilecek yeni projelerin de müjdesini verdi.

Başkan Batur ayrıca, salgın dönemine de değinerek pandemi boyunca belediye olarak esnafın yanında olduklarını söyledi merkezi iktidara samimiyet çağrısında bulundu.

Konak’ta kentsel dönüşümün simgesi haline gelen ve kentin siluetinde önemli bir fark yaratması beklenen Beştepeler kentsel dönüşüm planlarına ilişkin bilgi veren Başkan Batur, planların onaylandığı bilgisini verdi ve “Beştepeler ’de hayli ilerledik. Planlar hazırlanıp meclise sunuldu. Beştepeler dediğimiz 200 hektarlık alan. Bununla ilgili planlama çalışmalarımızı kısa sürede bitirdik. Meclis üyelerimizin oylarına sunduk. Ben buradan tüm meclis üyesi arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Çünkü siyasi görüşleri ne olursa olsun planın uygulanması konusunda destek verdiklerini bize gösterdiler. Şimdi planlar Büyükşehir’e gönderildi. En kısa sürede bunların tamamlanması, onaylanması ve askıya çıkması gerekiyor. Beştepeler, o bölgeyi renklendirecek ve hayat katacak çalışmalar da görüyoruz. Mesela tam Atatürk maskının karşısında vatandaşlarımızı daha yükseğe taşımak için finiküler hattı koyduk. Çok güzel bir çalışma oldu. Sosyal donatı alanıyla kente değer katacak. Bu alan çok kaliteli bir şekilde kente değer katacak burada sadece inşaat olmayacak Sosyal donatı alanları ve yeşil alanlar olacak. Yaptığımız kent mobilyaları ve bunların yanında 6 meyanımıza ulaşım olacak. Her türlü detay düşünüldü ve benim içime çok sindi. Odalarımıza da fikirleri sorduk ve onların da fikirlerini alarak proje sürecini yürüttük” dedi. 

'K ALANLARI PLANLARI' BİR AY SONR ASKIDA

Kentsel dönüşümün deprem gerçekliğine karşı alınabilecek en etkili çözümlerden biri olduğu mesajını veren Başkan Batur, geçtiğimiz aylarda önce İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edilen ve ardından ilçe belediyelerinin üzerinde çalıştığı, binalarını yenilemek isteyen vatandaşların hak kaybı yaşamasını engelleyecek planlara da değinerek şunları söyledi; “Kentin en önemli ihtiyaçlarından biri kentsel dönüşüm. Biz 30 Ekim’i çok çabuk unutuyoruz. Biz kentsel dönüşümün önemini o gün yaşadık. Bunun yanında kentsel dönüşümün daha cazip hale gelmesi için radikal kararlar alınması lazım emiştim. Bir deprem gerçeğiyle karşı karıyayız. Bunu bertaraf edecek güvenli yapılara ihtiyacımız var. Özellikle Konak. Konak yapı olarak çok eski bir ilçe. Bununla ilgili büyükşehirde alınan bir karar. ‘K alanlarıyla’ ilgili. Kentsel dönüşüm isteyen vatandaşlara bu kararla kolaylık sağlanacak. Biz ilçe meclisimizde olağanüstü meclis yaparak bu planları onayladık. Özellikle Konak için şöyle bir kolaylık geldi: Bu yönetmelik geçmeden bir vatandaş gelip apartmanını yenilemek istese biz yüzde 40 eksik inşaat hakkı veriyorduk yönetmelik gereği. Öyle olduğunda da vatandaş eski binada oturmayı tercih ediyor. Bizim şu an önceliğimiz güvenli yapıyı teşvik etmek. Biz meclisimizde bu kararı aldık. Alsancak ve Hatay bölgelerindeki tüm yapı sahipleri bu aldığımız karardan yararlanacaklar. Biz bu kararı büyükşehire gönderdik. Onlar nisan ayında bu planları onaylayacak ve 1 ay askıda kalacak. Haziran ayından itibaren vatandaşlarımız bize müracaat edebilirler. Biz burada hak kaybı olmadan ruhsat hakkı vereceğiz. Hiçbir kayıpları olmayacak. Bu önemli bir karar. Kentte dönüşüme, harekete ve depreme dayanıklı binaların yapılmasına katkısı olacağını düşünüyorum. Kentte böyle kararlar lamamız lazım artık. Kentsel dönüşümün bu kentteki en öncelikli projeleri olması lazım.” 

GÜLTEPE PLANLARI EYLÜLDE ASKIYA ÇIKACAK

Gültepe planlarına ilişkin de bilgi veren Başkan Batur, “Gültepe planları tasdiklenmişti. İtirazlar değerlendirildi. Bu 300 hektarlık 14 mahalleyi ilgilendiren bir plan. Biz her ay mahalle muhtarlarıyla buluşup bilgilendirme toplantısı yapıyoruz Bütün itirazlardı. değerlendirdik ve sıkıntı yok. Şimdi parselasyon planlarına başlıyoruz. Bugünden itibaren parselasyon planlarına start verdik. Tahmin ediyorum ki Eylül ayında askıya çıkartmış olacağız” ifadelerini kullandı.

YENİ BELEDİYE BİNASININ TEMELLERİ ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA ATILACAK

30 Ekim’de meydana gelen depremde Cam bina olarak bilinen Konak Belediye Hizmet Binası zarar görmüştü. Konu, Konak Belediye Meclisinde gündeme getirilmiş ve yeni bir belediye hizmet binası yapılmasına karar verilmişti. Kararın ardından cam binanın yıkımına başlandığını aktaran Başkan Batur, “Cam bina dediğimiz ESHOT binası olarak kullanılan bir cam bina. Bu binanın artık ömrü doldu. Yıkılması gerekiyordu Biz bununla ilgili hemen harekete geçtik. Konuyu meclis gündemine getirdik. Binanın yıkımı yarın tamamlanmış olacak. Bu arada mimari projelerin çizilmesine de başladık. Ve kente yakışan güzel bir hizmet binasını kente kazandırmak istiyoruz. Mimar olarak bu konuda iddialıyız. Kente yakışan bir hizmet binasını kente kazandırıyoruz Onu yaptığımızda bütün birimlerimiz tek bir yere toplanmış olacak. Hedefimiz 4-5 ay içinde temel atmak. Bunun yanında finansmanını hazırlamaya çalışıyoruz. Akıllı ve kente damga vuran bir hizmet binası yapmak istiyoruz. Bin 200 metrekareye oturan bir planlama anlayışı var. 8 kat bina ve 2 kat otopark düşünüyoruz” dedi.

“BEN BU SAATTEN SONRA ESNAFIN KAPATILACAĞINI SANMIYORUM”

Koronavirüs salgınında ülkelerin sağlık sistemleriyle birlikte ekonomi sistemleri de büyük bir darbe aldı. Türkiye’de ise ekonomik olarak en büyük sıkıntıları yaşayan kesimin başında esnaflar geldi. Konak Belediyesi olarak salgın döneminde esnafa ellerinden geldiğince destek olduklarını söyleyen Başkan Batur, “Bugün acı bir olay yaşadık. Karabağlardaki kahveci bir arkadaşımız borcu nedeniyle intihar etti. İşte esnafın geldiği durum. Kahveci esnafı, lokantacılar… Sayabileceğimiz her türlü hizmet sektörü çok zor durumda. Pandemi dünyanın başına gelen en büyük sağlık felaketlerinden biri. Hiç kimse beklemiyordu. Özellikle 11 Mart’tan 1 Haziran’a kadar tüm mekanların kapanması. Daha sonra birinci normalleşme başladı. Bugün bu durumdayız. Biz esnafımız için elimizden geleni yapıyoruz Esnaftan işgaliye almadık. Veresiye defterleriyle ilgili kampanya başlattık. Bunun yanında geçtiğimiz günlerde yaptığımız çalışmalarla onlara bir destek vermeye başladık. Gücümüz ne kadar yetiyorsa o kadar destek olmaya çalışıyoruz esnafımıza. Ama sadece yerel yönetimin değil merkezi iktidarın da esnafın yanında olacak kararlar alması lazım” diye konuştu ve dün gerçekleştirilen AK Parti 7. Olağan Kongresi’nde ki kalabalığı da eleştirdi ve iktidara samimiyet çağrısı yaparak şunları söyledi; “Gündem kongre. Yaklaşık 30 bin kişi bir yerde toplandı. Ve o kişiler oradan çıkıp ilçelerine dağıldılar. Konu esnafa gelince akşam 19.00’a kadar diyorsun. E akşam 19.00’a kadar açık tutulacaksa hiç tutulmaması daha iyi. Samimi olmak lazım. Kongrelerde hiç kimseye bulaş olmuyor, esnaf dükkanını açtığında oluyor. Yok öyle bir şey. Ben bu saatten sonra esnafın kapatılacağını sanmıyorum. Sağlık önemli. Ama sağlık bir yandan çökerken esnaf da ekonomik olarak çöktü. Biz elimizden geldiğinde esnafımıza destek olmaya devam edeceğiz.”

KONAK’TA 3 YENİ PROJE MÜJDESİ

Son olarak görevde geçirdikleri iki yılı değerlendiren Başkan Batur, Engelsiz yaşam köyü ve üç yeni proje müjdesi verdi ve “Engelsiz yaşam köyümüz var. Kimse bilmiyor daha. Yakın zamanda açılışını yapacağız. Bu engelsiz köy Eşrefpaşa hastanesinin arkasında. Binalar yapılmış ama faaliyete geçmemiş bir alandı. Bu binaları restore ettik ve ahşap binalar yaptık. Buradaki amacımız şu: Engelsizİzmir sloganımız vardır. Down Sendromlu çocuklarımız burada eğitim görebilecek. Bunu küçük modelini Narlıdere’de yapmıştık ama bu daha çok köy gibi. Çocuklarımız burada eğitim görüyor, yeteneklerini geliştiriyor. Meslek edinme konusunda yetiştiriliyorlar. Gerçekten kentimize yakışan bir hizmet. Önümüzdeki süreçte de 3 büyük projesinin ihalesi yapılacak. 9 Mart’ta Çınarlı rekreasyon alanında çocuklara yönelik bir bilim merkezi projemiz vardı. 9 Martta onun ihalesini yaptık. Çocukların uzayı takip edebilecekleri güle bir bilim merkezi. Birkaç gün içinde de Aydın Ertan rekreasyon alanının ihalesini yapacağız. Burada da çocuklara yönelik macera ve oyun parkı olacak. 3ç ihalemiz de Cem evi projemiz. Bununla ilgili de her türlü çalışmayı yaptık. Nisan ayı içerisinde ihalesine çıkacağız” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.