Dolar 32,5611
%0.04
Euro 34,8933
%0.08
Altın 2.431,340
%0.05
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Batur’dan A’dan Z’ye 3 yıl raporu

Başkan Batur’dan A’dan Z’ye 3 yıl raporu

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, görevdeki 3 yılının A’dan Z’ye raporunu düzenlenen basın toplantısında sundu. Konak’ta hayata geçirilen projeler hakkında bilgi veren Başkan Batur, kentsel dönüşüm projeleri üzerine eğildi. Gültepe Kentsel Dönüşüm Projesi’ne yapılan itirazlara ilişkin Şehir Plancıları Odası’na ortak nokta konusunda yaptığı daveti yineleyen Batur, Beştepeler Planları’yla ilgili iddialı konuştu. Zorlu Projesi’ne yapılan itirazları da değerlendiren Başkan Batur, “Mahkemede çözülecek bir süreç” dedi.

  • Ege Postası
  • 16.03.2022 - 12:33

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, görevdeki 3 yılını Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen basın toplantısında değerlendirdi.

A’dan Z’ye Konak raporunun sunulduğu ‘Konak’ta Hizmet Dolu Üçüncü Yıl’ sloganlı toplantıda Başkan Batur’un odak noktası ise kentsel dönüşüm çalışmaları oldu.

Konak’ın tarihsel zenginliğine vurgu yapan Başkan Batur, tarihe sahip çıkarak tüm olumsuzluklara rağmen hedefleri doğrultusunda çalıştıklarını belirtti ve “Görev süremizin 3’te 2’lik bölümü ne yazık ki tüm dünyayı sarsan Covid-19 pandemisiyle geçti. Bu süreçte yardımlaşmayı ve dayanışmayı hep ön planda tuttuk ve bu dönem yatırım yılı değil yardım yılı oldu.  Salgın sürecinde imkanlarımızın büyük bir kısmını hemşerilerimize desteğe ayırdık, sosyal yardımlara ağırlık verdik, hemşerilerimiz arasında yardımlaşma ağları kurduk ve kurmaya devam ediyoruz. Meslek örgütleri ve STK’larla ortak akıl çerçevesinde işbirlikleri yaparken, muhtarlarımızla omuz omuza çalışıyor, hemşerilerimizin sesine kulak veriyoruz” dedi.

BAŞKAN BATUR ŞPO DAVETİNİ YİNELEDİ

Konak’taki en büyük sorunun eski ve yıpranmış yapı stoku olduğunun altını çizen Başkan Batur, İzmir’in en büyük kentsel dönüşüm projelerinden olan Gültepe Planları’na ilişkin bilgi verirken planlara açılan davalar konusunda Şehir Plancıları Odası’na daha önce yaptığı daveti yineledi ve “Bu konu üzerine var gücümüzle eğiliyoruz. İlçemizin mevcut yapı stokunu çağa uygun hale getirmek en büyük hedefimiz. Bu hedefe ulaşmanın yolu da eskiyen ve yıpranmış binaları yenilemekten geçiyor. Bir ülkede insan hakları ve demokrasinin gelişmişliği; o ülkenin kalkınmışlığı ile yakından ilgilidir. Konak’ta da vatandaşlarımıza kalkınma hakkını sunmanın yolunun eskiyen kenti yenilemekten geçtiğini biliyoruz. Bu yüzden, hemşerilerimizi daha kaliteli yaşam alanlarına kavuşturacak kentsel dönüşüm planları hazırlamak için çalışmalara başladık. Plansız yapılaşma, sağlıksız konutlar, sosyal tesis ve yeşil alan azlığı maalesef ilçemizin kanayan yarası. Göreve gelir gelmez 300 hektarlık bir alan içinde 14 mahalleyi kapsayan ve yaklaşık 50 bin kişiyi ilgilendiren Gültepe Bölgemizi ele aldık. 50 yıldır ihmal edilmiş, hep görmezden gelinmiş, çarpık yapılaşmada dünyaya örnek gösterilecek hale gelen Gültepe’nin kangrene dönmüş imar planı sorununa neşter vurduk. 9 ay gibi kısa bir sürede Gültepe Kentsel Dönüşüm Planı’nı tamamladık ve planımız, Büyükşehir Belediye Meclisinden oy birliği ile onay aldı. ‘Oy birliği’ kelimesinin altını özellikle çizmek istiyorum. Çünkü meclislerdeki tüm partilerin desteklediği bu plan, maalesef Şehir Plancıları Odamızın açtığı bir dava ile iptal oldu. Peki, biz Gültepe’yi yenilemekten vazgeçtik mi? Kesinlikle hayır! Mahkemenin işaret ettiği noktaları yeniden ele alıp, bu bölgenin planını hayata geçirmekte kararlıyız. Bu konuda odamızı masa başına davet etmiştik. Bu davetimizi tekrar ediyorum. Ne önerileri varsa getirsinler ve sorunu çözelim. Bu olay sadece bize ve bölgede yaşayan halka zaman kaybettirdi. Yılmak, moral bozmak bizim anlayışımızda yok. Kaldığımız yerden devam edeceğiz” diye konuştu.

“BU PLANIN ÖNÜ KESİLEMEZ”

Konak’taki kentsel dönüşüm çalışmalarının 2. Ayağı olan Beştepeler Planlarına da değinen Başkan Batur, planlara ilişkin iddialı konuştu ve “Planlama çalışmalarımızı Gültepe ile sınırlı da tutmadık. Aynı şekilde ihmal edilmiş, daracık sokakları, yetersiz altyapısı ve sağlıksız yapı stokuna sahip Beştepeler Bölgemiz için de planlama çalışması başlattık. Yine 14 mahalleyi ve yaklaşık 55 bin nüfusu doğrudan ilgilendiren 200 hektarlık alanın plan çalışması kısa zamanda tamamlandı. Bu plan da hem Konak Belediye Meclisimizden hem de Büyükşehir Belediye Meclisi’mizden oy birliği ile geçti. İzmir’in tam kalbinde yer alan bölgenin kaderini tamamen değiştirecek bir plan oldu. Bölgenin eğimli yapısını dikkate alarak Finiküler sistemini de burada devreye sokacağız. Bu sistem İzmir’de ilk olacak. Biz iddialıyız! Bu planın önü kesilmez, hayata geçerse Beştepeler bölgesi sadece Konak’ın değil, İzmir’in yeni cazibe merkezi olacak. Hem manzarası hem konumu itibariyle göz dolduracak” ifadelerini kullandı.

 “BU SÜREÇ SABIR GEREKTİREN BİR İŞ”

Kentsel yenileme adına atılan adımlardan K alanlarına ilişkin de bilgi veren Başkan Batur, “İki yıl önce hiç birimizin bir daha yaşamak istemediği deprem felaketi ile sarsıldık. Olası bir deprem hepimizin korkulu rüyası. Bu yüzden vakit kaybetmeden felaketlere hazır olmamız gerekiyor. Kent merkezinde bulunan eskimiş binaların mutlaka yenilenmesi lazım. 40-50 yıl önceki imar uygulamasına göre yapılmış bu binaların, bugünkü imar uygulamaları ve yönetmeliklerle yenilenmesi ne yazık ki imkansız. Bu nedenle K bölgeleri belirleyip, meclisimizden aldığımız kararla, binaların yapıldığı yıldaki imar uygulamasına tabi olacak şekilde dönüşümünün önünü açacak hayati bir kararı da uygulamaya geçirmiş olduk. Kentsel Yenileme Planlarımızı sadece Gültepe ve Beştepeler bölgelerimizle de sınırlı tutmadık. Çalışmalarını sürdürdüğümüz Gürçeşme ve Yenişehir bölgelerimiz de var. Bu çalışmalar da hayata geçtiğinde Konak değişecek, gelişecek ve yenilenecek. Tabii bu dönüşüm bugünden yarına hemen olmayacak. Uzun bir süreç ve sabır gerektiren bir iş. Bizim bugün attığımız adımlar gelecekteki değişimin de önünü açacak” dedi.

KONAK’A YENİ HİZMET BİNASI

Sosyal belediyecilik anlayışıyla hayata geçirilen projeler hakkında da bilgi veren Başkan Batur, açılan eğitim merkezine ilişkin bilgi verirken 30 Ekim depreminde zarar görmesinin ardından yıkılan ‘cam bina’ olarak bilinen hizmet binasının son durumuna ilişkin de bilgi verdi ve şunları söyledi; “Depremin ardından boşalttığımız Basmane’deki camlı hizmet binamızın yıkımını tamamladık, zemin etüdü çalışmalarını yaptık, çevresindeki kamulaştırma işlemlerini de tamamladık. Yeni binamızın projesini de hazırladık. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar bizi de etkilemesine rağmen en kısa sürede temel atmayı planlıyoruz. Hedefimiz, belediyemize yakışan ve halkımızın rahat ulaşabildiği bir hizmet binası inşa etmek. Bunu da yapacak güçte ve inançtayız.”

“BÜTÇEMİZ ŞİMDİDEN YÜZDE 30 ORANINDA ERİDİ”

Seçim öncesi verilen sözlerin yüzde 80'inin gerçekleştirildiğinin altını çizen Başkan Batur, ülkenin ekonomik koşullarının belediyeleri de etkilediğine dikkat çekerken artan masraflar üzerinden örnekler verdi ve “Bu yatırımları yaparken ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krize rağmen Konak Belediyesi öz kaynaklarıyla yatırım yapan, mali yapısı güçlü bir belediye oldu. 2022 yılı belediye bütçemizi 634 milyon olarak belirledik. Ancak ülkece yaşadığımız ekonomik çalkantı nedeniyle bütçemiz şimdiden yüzde 30 oranında eridi.  Örneğin; 2021 yılının Ağustos ayında mazotun litre fiyatı 7 lira 41 kuruşken, bugün 23 liraya yaklaştı. Yine betonun metreküpü 2021 yılı Ağustos ayında 211 lirayken, bugün 650 liraya çıktı. Çimentonun torba fiyatı yüzde 124 arttı. Daha önce 29 lira olan bir torba çimento 65 liraya alınıyor. Demirin tonu yüzde 124 arttı ve 7 bin lirayken şimdi 22 bin 500 lira oldu. Asfaltın hammadde fiyatının tonu 27 liradan 75 liraya çıktı. Fazla söze gerek yok, rakamlar ortada… Bu zamlar hem vatandaşımızı hem de belediyeler olarak bizleri derinden sarstı. Bu zorluklara rağmen hizmet üretmekten, yatırım yapmaktan geri kalmadık. 3 yılda altyapı yatırımlarına 140, kültürel ve sanatsal faaliyetlere de yaklaşık 25 milyon lira harcadık. 20 milyonluk akaryakıt ve 10 milyonu bulan pandemi dönemi sosyal yardımlarımızı da eklediğimiz de Konak’a hizmetlerimizin toplam tutarı 195 milyon lirayı buldu. Tüm bu zorluklara rağmen söz verdiğimiz ne varsa, kalan hizmet süremiz içinde tamamlayacağız ve daha fazlasını yapacağız. Bir yandan da gelecek dönem için yeni projeler hazırlayıp bunları hayata geçirmek hedefindeyiz. O yüzden bugünden sonra görev ve sorumluluğumuz eskisinden daha büyük olacak. Konak için çalışmaya devam edeceğiz ve Konak için yaptıklarımızdan daha fazlasını yapacağız” dedi.

“MAHKEMEDE ÇÖZÜLECEK”

Yüksekliği ve yapılan itirazlarla sıkça kent gündemine gelen Zorlu Holding’e ait Zorlu Gökdelen Projesi’nin, Konak Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi arasında gidip gelen itirazlarının son durumunu da değerlendiren Başkan Batur, sorunun mahkemede çözüleceğini söyledi ve “Zorlu projesi yükseklik sıkıntısı olan bir projeydi 2008 yılında başlayan bir plan tadilatı süreci var. 2019 seçimlerinden 2 ay önce de inşaat ruhsatı verilmiş biz göreve geldiğimizde 156 metre olarak kentin siluetini rahatsız edecek yükseklikte olduğunu tespit ettik ve bununla ilgili yaptığımız çalışmada en yüksek bina olan 131 metre Hilton’u baz alıp 131 metrede karar aldık daha sonra Büyükşehir’e gitti bu kadar. Orada yapılan çalışmalar sonrasında Kadifekale siluetinde sıkıntı yaratacağı için binanın yüksekliği 84 metreye düşürüldü. Bunu ardından hem odalar hem vatandaşlar hem de yapımcı firma tarafından yapılan itirazlar oldu. 84 metre kararını veren meclis bizim meclisimiz değil. Bu kararı veren ve değerlendirmeyi yağıp kararı verecek olan da Büyükşehir Belediye meclis. Görünen o ki bu iş mahkemeye doğru gidiyor. Odalar ve yapımcı firmanın itirazları doğrultusunda mahkemede çözülecek bir süreç olacak" ifadelerini kullandı.

 “EN AŞAĞI 20 YILLIK BİR SÜREÇ”

Konak'ta belediye başkanı olarak devam mı etmek istediği yoksa Büyükşehir'i mi düşündüğü yönündeki soruyu da yanıtlayan Batur "Önümüzdeki dönem için yeni projeler hazırlayıp bunları hayata geçirmek niyetindeyiz. Biz Konak'ta kentsel dönüşümde en azından temel atma sürecine gelmeye gayret ediyoruz. Biz İşe başlamak işin yarısı. Bundan sonraki süreç uzun soluklu bir süreç. Ben hazırladığımız planlara Anayasa diyorum. Bu anayasaya göre; kentsel dönüşüm daha sağlıklı ve emin adımlarla yürüyecek hale gelir. Bu 3 dönem m olur 5 dönem mi bilemiyorum. Ben sonrasına talibim de demiyorum. Ama bu en aşağı 20 yıllık bir süreç” dedi.

“RAHAT RAHAT ÇALIŞMAK İÇİN YAPIYOR”

Tunç Soyer ile aralarının bozuk olduğu iddialarına da yanıt veren Başkan Batur, isim vermeden AK Parti Konak İlçe Başkanı Sait Başdaş’a yüklendi ve “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile arasında sorun olduğu yönündeki söylemleri de yalanlayan Batur, "Onu bir ilçe başkanı yapıyor biliyorum. O bizden kurtulup rahat rahat çalışmak istiyor ve seçimi kazanacağını düşünüyor. Biz başkanımız ile omuz omuza birbirimiz dinleyerek uzlaşarak, seçim sürecindeki birbirimize olan saygımız aynı devam ediyor. Başkanımızdan da sıkıntımız yok" ifadelerini kullandı

“TMSF’DEN GÜNLERCE AYLARCA CEVAP GELMEDİ”

Konak Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’nin ortak çalışmaları noktasındaki soruyu da yanıtlayan Başkan Batur, Basmane Çukuru konusunda TMSF’ye sitem etti ve “Basmane Çukuru kentin en büyük ayıbı. Herkes bana ne olacağını soruyor. Bu anlayışla bu hükümet değişmediği müddetçe 55 yıl daha böyle gider. Niye? Depremden sonra Tunç Başkan bu alana talip oldu. ‘Bize burayı satın ya da ben başka bir yer vereyim’ dedi. Ama TMSF’den günlerce aylarca cevap gelmedi. Bunun yanında Kültürpark’la ilgili… Bununla ilgili yakın süre içinde bilgilendirme olur. Orda anlaşılmayacak bir şey yok Bazı noktalarda sıkıntı var. Bina yapımı gibi. Holler var mesela. Büyükşehir şu anda oralarda hizmet üretiyor. Nasıl yıkılsın? Belli bir süreç verilmesi lazım. Ben yakından takip ediyorum Basmane Çukuru ve Kültürpark konusunda Tunç Başkan muazzam bir çaba sarf ediyor” diye konuştu.

“BAŞIMIZA GELMEYEN KALMADI”

Son olarak mevcut koşullarda diğer ilçe başkanlarının performansının da değerlendiren Başkan Batur, şunları söyledi; “Bu dönemde belediye başkanlığı yapmak önceki dönemlere göre çok zor. İzmir’de deprem, yangın, sel… Başımıza gelmeyen kalmadı. Yetmedi ekonomik kriz geldi o da yetmedi savaş başladı. Bu dönemde şunu söyleyebilirim ki tüm ilçe belediye başkanlarımız elinden gelenin en iyisini yaptı.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.