Dolar 32,5616
%0.07
Euro 34,9857
%0.45
Altın 2.430,820
%0.32
Bist-100 9.745,00
%0.24

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Arda’nın ‘Çernobil’ önergesine ‘özel alan’ engeli

Başkan Arda’nın ‘Çernobil’ önergesine ‘özel alan’ engeli

İzmir’in Çernobili olarak bilinen ve normal değerin 7 bin 219 katı radyasyon yayan atıkların bulunduğu eski kurşun fabrikası arazisindeki atıkların çevreye etkisinin araştırılması ve raporlandırılması için çalışması yapılması amacıyla Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunduğu önerge, önergenin incelendiği Çevre ve Sağlık – Deprem ve Afet Komisyonlarınca “Söz konusu alanın özel mülkiyet olması sebebiyle” uygun bulunmadı.

  • Ege Postası
  • 10.06.2022 - 09:39

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI-  İzmir’in en önemli çevre sorunlarının başında gelen ve yıllardır çözüme kavuşturulmayı bekleyen nükleer atık sorunu olan ve İzmir’in Çernobili olarak bilinen Gaziemir’deki eski kurşun fabrikası bir kez daha gündeme geldi.

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, normal değerin 7 bin 219 katı radyasyon yayan atıkların bulunduğu alanın kamulaştırılması ve nükleer temalı bir parka dönüştürülmesi için geçtiğimiz yıl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na çağrıda bulunmuş, ancak Başkan Arda’nın çağrısı yanıtsız kalmıştı.

Arda, bölgedeki tehlikeye dikkat çekmek için geçtiğimiz yıl Mayıs ayında başlayıp Ağustos ayında son bulacak şekilde alanda 13 hafta “Duran Adam” eylemi de yapmış ancak eylemlerin ardından da merkezi yönetim kanadından bölge için herhangi bir hale gelmemişti.

ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERİLMİŞTİ

Son olarak Halil Arda, Necati Kırmaz, İzel Zenginobuz Derinsu ve İbrahim Özkara, Nisan ayında bölgede inceleme yapılması ve Büyükşehir Belediyemiz önderliğinde bölgenin toprak, hava ve su kirliliğinin tespiti için bilimsel bir çalışma yapılması ayrıca söz konusu nükleer atıkların İzmir’in tamamına ilişkin etkilerinin tespit edilmesi ve yine halk sağlığına ilişkin etkilerinin raporlanması amacıyla bilimsel çalışmalar yapılması amacıyla İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne önerge vermişlerdi.

ÖNERGEYE ENGEL

Öte yandan; Gaziemir tarafından yapılan ve görüşülmek üzere İmar ve  Bayındırlık Komisyonu ve Çevre ve Sağlık – Deprem ve Afet Komisyonuna gönderilen önerge, uygun bulunmadığı gerekçesiyle reddedildi.

Araştırma çalışmalarının yapılmamasına gerekçe olarak ise İmar ve  Bayındırlık Komisyonunca “Karar alınmasına yer olmadığını”, Çevre ve Sağlık – Deprem ve Afet Komisyonlarınca “Söz konusu alanın özel mülkiyet olması sebebiyle, hukuksal boyutu değerlendirildikten sonra yapılmasını” gösterdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.