Dolar 32,5380
%-0.01
Euro 34,9982
%0.49
Altın 2.434,350
%0.46
Bist-100 9.770,00
%0.49

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Arda’dan İzmir'in Çernobil’i için Bakanlığa çağrı: Burayı kamulaştırın

Başkan Arda’dan İzmir'in Çernobil’i için Bakanlığa çağrı: Burayı kamulaştırın

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, görevdeki iki yılını değerlendirdi. İlçede hayata geçirilen hizmetlerden bahseden Başkan Arda, gelecek dönemde hayata geçirilmesi planlanan projelere ilişkin de bilgiler verdi. İzmir'in Çernobil’i olarak adlandırılan nükleer atık bölgesinin akıbeti için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na çağrıda bulunan Başkan Arda, “Bir teklifim var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, burayı kamulaştırılsın ve burası nükleer temalı bir parka dönüştürülsün” dedi.

  • Ege Postası
  • 30.03.2021 - 12:16

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- 31 Mart 2029 Yerel seçimleriyle göreve gelen Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, görevde geçirdiği iki yılın raporunu düzenlenen basın toplantısıyla paylaştı.

İki yıl içerisinde ilçede hayata geçirdikleri proje ve hizmetleri hazırlanan sunumla anlatan Başkan Arda, hayata geçirilecek hizmetlere vurgu yaparken Gaziemir’in kronikleşmiş sorunları için de merkezi iktidara çağrıda bulundu.

Başkanlıkta geçirdiği görev süresinin pandemi öncesi ve sonrası olarak ikiye ayrılması gerektiğini belirten Başkan Arda, “Gaziemir’de yüzde 57.09 oyla, ilçemizde rekor bir oyla belediye başkanı seçildim. Rakibim ise yüzde 40’ta kaldı. Belediyemizi devraldığımızda borcu vardı. Biz, ‘Kamulaştırma, tasarruf, yeni kaynaklar’ diyerek yola çıktık. Çöp taşeronumuzu gönderdik. Bunun maliyeti ayda 600 bin TL idi. 6 milyon 300 bin liralık yatırımla araçlarımızı aldık. Buradan bir tasarruf elde etmeye başladık. Belediyemizin hemen her şeyi başka yerlere kiraya verilmişti. Belediyemizin işlettiği bir tesis yoktu. Bazı kiracıları yasalara uygun şekilde çıkartarak, belediyemizce vatandaşa temiz, uygun hizmet üretmeye başladık. Bazı tarihi binalarımızı kamulaştırdık. Kamulaştırma alanında Tepe Restoran ismiyle anılan kafeyi aldık, burada Gaziemirli kadınlar çalışacak.  Kadınlarımızı destekliyor ve önemsiyoruz. Üretici kadın kooperatifimiz var, burada kadınlarımız üretim yapacak, önünde Zeytin Evi olacak biz bunları satacağız. Yoksulluğu yönetmek değil, yoksulluğu yok etmek istiyoruz” dedi.

“YARDIMSEVERLER VE DEZAVANTAJLI GRUPLARI BİRARAYA GETİRDİK”

Özellikle pandemi sürecinde sosyal yardımların arttığına dikkat çeken Başkan Halil Arda, “Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğümüz 2 bin 574 aileye gıda kolisi dağıttı. Esnafımıza, vatandaşımıza, çek, patates dağıtımı, taziye hizmetlerimiz oldu. Sosyal Marketi hayata geçirdik. Bu market aracılığıyla, hayırseverlerin yaptıkları gıdaları gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Marketimiz ilk 350 aileye yardım olarak başladık şu an 521 aile ile devam ediyor. Ailelerimize kart verdik, bu kartlarda puan yüklü, her ay her üründen bir tane alabiliyor yani ürün yelpazesi geniş ve istismarın da önüne geçiliyor. 3 bin 518 aileye de ayni yardım yaptık. Marketimizde rafları hayırsever vatandaşlarımız dolduruyor. Dezavantajlı ailelerle dezavantajlı grupları bir araya getiriyoruz. Taziye evleri açtık, enteresandır ki seçim döneminde bazı mahallelerimizde en çok istenilen şey, taziye eviydi. Yeşile değer veriyoruz. 3 bini aşkın ağaç ve fidan dikimi gerçekleştirdik. 158 parkımız var. Yapılaşmasını yüzde 90’larda tamamlamış bir ilçe, Gaziemir, harita üzerinde bir en çok küçük bir ilçeyiz. Yeni park yapacak çok alanımız yok ama mevcut parkları yeniledik. 158 parkımızın düzenli bakımını yapmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

YABO (Yurtdışı Akademik Burs Akademisi)

Gaziemir Belediyesi ile özdeşleşen ve binlerce öğrencinin yurt dışında eğitim hayaline destek niteliğinde olan YABO (Yurtdışı Akademik Burs Akademisi) hizmetinden kısaca bahseden Başkan Arda, “Hayata geçirilen bu projede eşinden esinlendiğini ifade eden Başkan Arda, “Ben Gaziemir Belediye Başkanı olduktan sonra YABO projesini hayata geçirdik. Bu konuda doktora yapan uzman iki kişiyi burada istihdam ettik. Hem projeyi yürüyorlar hem AB projeleriyle ilgileniyorlar hem de Yurt sışı projelerini takip ediyorlar Biz burada gençlere randevu verip hayallerini dinliyoruz. Ardından istekleri doğrultusunda araştırmalar yapıp kendileriyle bunları paylaşıyoruz. Biz burada köprü vazifesi görüyoruz ve motivasyon mektuplarıyla birlikte müracaatlarını kendimizi yapıyoruz. Bugüne kadar Almanya’da 70 tane karşılıksız burs tespit ettik. Buradaki hedefimiz orada eğitim almaları ve ülkemize dönüp ülkemize faydalı olmaları. Biz burada danışmanlık hizmeti veriyoruz. Şu ana kadar 200’den fazla öğrenciye danışmanlık hizmeti verdik ve beş öğrencimizi de yurt dışına gönderdik” dedi.

“ESNAFA TEK KURUŞ BORCUMUZ YOK”

Etkin mali yönetim ile görev süreleri boyunca belediyeyi mali açıdan kara soktuklarını ifade eden Başkan Arda, şu anda birçok belediyenin aksine esnafa borçsuz bir belediye olduklarının altını çizdi ve şunları söyledi; “En önemli konulardan biri mali denetim. Kamulaştırmayla birlikte tasarruf ve yeni kaynak yaratma gibi şeyleri hayata geçirdik ve bunların hepsini ne kadar doğru olduğunu gördük. Bu sayede bizim bugüne kadar esnaftan aldığımız her şeyin ödemesini yaptık ve şu anda esnafa tek kuruş borcumuz yok. Şu an sadece SGK’ya vergi borcumuz var ve onları da ödüyoruz. Şu anda Gaziemir Belediyesi kendi ayakları üzerinde duran bir belediye. Şu anda işçilerimiz 4 bin 757 lira maaş alıyor. Bu, yapılan en büyük toplu sözleşmelerden biri ve biz bu sözleşmeye KHK ile geçenleri de ekledik. 165 temizlik işçimiz de bu sözleşmeden faydalanıyor. Enflasyon+1 puan demiştik. Şu an en düşük işçi maaşımız 5 bin 15 lira. İşçiye borcumuz yok ve hem maaşlarını hem de ikramiyelerimizi günü gününe ödüyoruz.”

GAZİEMİR’İN ÇERNOBİL’İ İÇİN ALTERNATİF ÇÖZÜM

İzmir’in en önemli çevre sorunlarının başında gelen ve yıllardır çözüme kavuşturulmayı bekleyen nükleer atık sorunu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na çağrıda bulunan Başkan Arda, “Biliyorsunuz bir Çernobil’imiz var. Yaklaşık 15 yıl önce tespit edilen bir nükleer atık. Ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz ama eski bir kurşun fabrikası. Türkiye’de olmayan bir şey. Dışarıdan bir madde getiriliyor. Nükleer santrallerde kullanılıyor. Orada kurşun üretip atıklarını toprağın altına gömüyorlar. Bugün, yağmurlarla birlikte resmen toprağın altından duman tütüyor. Hem yeraltı sularına karışıyor, hem İzmir Körfezi’ne akıyor. Burasının temizlenmesini istiyorum buraya dikkat çekiyoruz. İzmir Valisi ilk geldiğinde kendisini ziyarete gittiğimde burasının temizlenmesi gerektiğini söyledim. Ve ’Gelin bu cenazeyi hep birlikte kaldıralım’ diye çağrılar yapıyorum Bir kez vali yardımcısıyla toplandık ve toplantı orada kaldı. Tehlike devam ediyor. Bir teklifim var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, burayı kamulaştırın ve burası nükleer temalı bir parka dönüştürülsün burası. İnşallah bu mücadeleyi yükseltip oranın temizlenmesini sağlarız” dedi.

“KAYIP OLAN BÜTÜN FATURALARI BULDUK”

Yıllardır devam eden ve özellikle Sarnıç’taki Balkan göçmenlerinin mustarip olduğu tapu sorununun görev süresince çözüme kavuştuğunu aktaran Başkan Arda, şunları söyledi; “Sarnıç’ta tapuyla ilgili birçok sorun var. Buraları muhtar belgeleriyle insanlara satılmış. Evler vatandaşlara toprak devlete ait. Devlet buraları satmak istiyoruz. Bir yasa çıkarılmış. Evler, evlerin size ait olduğunu ispat edin biz de toprağı size satalım diyor. Buradaki vatandaşlar 29006 yılında faturalarla birlikte bu evlerin o vatandaşlara ait olduğunu ispat etmişler. Ama Hazine ecrimisil almayı durdurması gerekirken bunu yapmaya devam etmiş. Ben geldim bu sorunu kucağımda buldum. 15 yıllık faturalar ortada yok. Bu konu üzerinden negatif propagandayla karşılaştık. Oradaki arkadaşlarımızla toplantı yaparak yasalar ne gerektiriyor, biz ne yapmışız diyerek mücadele bayrağını yükselttik ve kayıp olan bütün faturaları bulduk Sarnıç’taki ecrimisilleri durdurduk. Tapular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gitti. Bize bu tapuların telsim edilmesi gerekiyor ki biz de bunları vatandaşlarımıza satalım.”

“NEDEN GAZİEMİR’E BU ŞEKİLDE YALAN SÖYLÜYORSUN?”

Geçtiğimiz haftalarda asında yer alan ve kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan Elzheimer Demas Merkezi’ne ve ortaya atılan iddialara da değinen Başkan Arda, “55 bin liralık Gaziemir belediyesi böreğe doymuyor gibi bir haber çıktı. Bunu KAP Grup Başkanvekili bu haber servis ediyor Ortada böyle bir fatura yok. Merkezimize gelen hastalarımıza öğlen yemek çıkarıyor. Yıllık anlaşma yaptık bir lokantayla. Ocak ayında 2 bin 200 liralık, Şubat ayında 2 bin 300 liralık yemek almışız. Pandemiyle birlikte merkezi kapatıp yıl boyunca yemek almamışız. Sözleşme 55 bin liralık ama bizim aldığımız miktar var ortada. Bunu inceleyen komisyon üyesi olan AKP’li arkadaş ‘Tek seferde 55 bin liralık börek alınmış’ diyor. Fatura yok bir şey yok. İşte bu yüzden buradayım. Halkın doğru haber alma hakkını basınla sağlayacağız. Mecliste bu arkadaşımıza 55 bin liralık fatura görüp görmediğini sordum. 55 bin liralık sözleşmemiz var. Neden iftira attığını sordum. Neden Gaziemir’e bu şekilde yalan söylüyorsun? Biz kendimizi bu şekilde ifade etmeye çalıyoruz” ifadelerini kullandı.

“MURAT 124’ÜZ AMA BİN KİLOMETRE HIZLA GİDİYORUZ”

Görev süresinin yarısını koronavirüsle mücadele ederek geçiren Başkan Arda, salgın döneminde belediye bünyesinde yapılanlara da kısaca değindi ve “Biz bütün belediyeler olarak görevimizi yaptık. Bu süreçte hem dönüşümlü çalışmalar filyasyon ekibi oluşturmalar, personel ve ekonomiyle ilgili büyük sıkıntılar yaşamamıza rağmen görevlerimizi başarıyla yerine getirdik. Denetimlerimiz hala devam ediyor. Kuaförlere yardımlar yaptık. Kamu birimlerine destekte bulunuyoruz. Kaymakamlığın Vefa Destek Grubu’na 6 araçla destek olduk ama daha sonra şoförümüzün üstündeki Gaziemir Belediyesi yeleklerinden rahatsız oldular. 34 gün sonra bu hizmeti dışarıdan alarak bizi gönderdiler. Şimdi de aşı ekiplerine destken veriyoruz. Bu süreçte psikolojik desteklere başladık. Yalnızlıkla mücadele dünya çapında ele alınmaya başlandı. İnsanlar kendilerini yalnız hissediyorlar. Artık bu teknolojik hayat bize çok sürat yaptırıyor. Ben hep şunu söylüyorum: Biz Murat 124’üz ama bin kilometre hızla gidiyoruz ve dağılıyoruz. Bunun artık Bakanlık boyutunda ele alınması gerekiyor” diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE ORTAKLIĞI İLE HAYATA GEÇİRİLEN PROJELER

İzmir Büyükşehir Belediyesi il birliği ile hayata geçirilen projelere de değinen Başkan Arda, şunları söyledi; “Aktepe Emrez Mahallesindeki kentsel dönüşüm çalışması… Orada evler kaçak yapılan yapılar oradaki derelerin alanı daralmış ve biz buradaki derelerin ıslahını gerçekleştirdik.  Dere Mahallesi’nde kanalizasyon sorunu vardı. İZSU ile birlikte iş birliği yaparak buradaki sorunları çözüme kavuşturduk. Bir tane tarihi köprümüz var. Çok önemli iki mahalleyi birbirine bağlıyor. Bu köprü tek yönlü olduğu için ihtiyaca yanıt vermiyor. Şu anda yanında ikinci bir köprü yapımı için ihaleye çıkacağız ve var olan köprüyü restore edeceğiz. Bunun yanında, Gaziemir İlçe Stadımızı yeniledik ve Cumartesi günü açılışını yaptık Artık bir park habitatı doğuyor. Burası benim çıkarttığım bir ödenekle yapılmıştı ve benim dönemimde yapılması nasip oldu.”

GAZİEMİR KAPILARINI YURT DIŞINA AÇIYOR

Dil öğreniminin önemine vurgu yapan Başkan Arda, dil eğitimi için yeni bir projeye başlayacakları müjdesini verdi ve “Ayrıca ‘Bir dil bir iş’ diyoruz. Gaziemir’de dil bilen insanlara çok ihtiyacımız var. Arıyoruz ama bulamıyoruz. Burada bir dil eğitim merkezi yapmayı düşünüyoruz. 5 Katlı bir bina olacak. Binamız yaklaşık 400 metrekareye oturuyor. Ayrıca Almanya’da Almanca öğretmenliği okuyan arkadaşlarımızın stajlarını burada yapmasını istiyoruz. Masrafları bizim tarafımızdan karşılanacak. Yalnızca gelsinler bizim gençlerimize dil öğretsinler” ifadelerini kullandı.

“AKTEPE EMREZ’DE VATANDAŞ 10 YILDIR MAĞDUR”

Aktepe Emrez bölgesi kentsel dönüşü alanı. 10 yıl önce bölgemiz 5 bin 500 konutun olduğu bölge kentsel dönüşüm alanı ilan edilmiş. Buradaki yapılarda, hazine miktar fazlalığı var. Vatandaşta 100 metrekare tapu var, evraka yani kütüğe bakıyorsunuz 80 metrekare yazıyor. Vatandaşlar bu tapuları satın alırken burada hazine miktar fazlalığı olduğu söylenmemiş. Vatandaşlar evi alırken 100 metrekare için para ödemiş. Bu insanlar 10 yıldır mağdurlar. Biz de burada çivi çakamıyoruz, doğalgaz gelmiyor. Vatandaşlarımıza buranın devrini istiyoruz” açıklamasında bulundu.

GAZİEMİR METROSU’NA EMİN ADIMLARLA İLERLENİYOR

Gaziemir Metrosu müjdesini bir kez daha duyuran Başkan Arda, “Gaziemir Metrosunu İzmirliler ilk kez benden duydu. İzmir’in orta ve uzun vadeli master planlarında yapılması planlanıyor. Bu 15 yıl demek oluyor. Ben bunu bir gün bile erkene çekebilirsem benim için iyi bir şey. Göreve geldiğimde Tunç Başkan ile görüştüğümde ilk projem bu edim. Hemen bir hafta sonra ‘Gaziemir’e metro geliyor’ diye basında yer aldı ve dedim ki; ‘Ok yaydan çıktı.’ 2019 kasımda proje ihalesine çıkıldı ve firma şu anda metronun projesini çiziyor. Bunun için şu anda jeolojik etütler yapılıyor. Uzun bir proje biliyorum ama Çiğli Tramvayı yapılıyor, Buca Metrosu da yapılıyor. Narlıdere Metrosu da 2022’de bitecek ve şu anda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önündeki en büyük proje bu. Bunun benim dönemimde başlaması benim için çok mutluluk verici. 28 kilometrelik bir hattan bahsediyoruz”dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.