Dolar 32,3398
%0.18
Euro 35,1019
%-0.23
Altın 2.239,950
%-0.16
Bist-100 8,89
%1.97

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Arda: Rant uğruna doğanın talanı son bulmalıdır

Başkan Arda: Rant uğruna doğanın talanı son bulmalıdır

Giresun’da yaşanan doğa katliamına dikkat çeken Başkan Halil Arda, “Gaziemir’deki nükleer atıklar temizlenmeli, nükleer santral yapımından vazgeçilmeli, Kaz Dağları’ndaki, Karadeniz’deki doğamızı yok eden madencilik faaliyetleri durdurulmalıdır” dedi.

  • Ege Postası
  • 08.12.2021 - 15:02

Gaziemir Emrez Mahallesi’ndeki İzmir’in Çernobil’i olarak bilinen ve normal değerin 7 bin 291 katı oranında radyasyon yayan radyoaktif atıklar 14 yıldır temizlenmiyorken ülkenin dört bir yanından yeni çevre felaketi haberleri peşi sıra geliyor. Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde, 19 Kasım'da Nesko Madencilik A.Ş.’ye ait maden ocaklarında kullanılan siyanür ve diğer zehirli atıkların depolandığı havuzlar patladı. Patlamayla birlikte tesisin çevresinde bulunan akarsulara karışan zehirli atıklar, Giresun, Tokat, Sivas ve Samsun’a kadar geniş bir bölgeye yayıldı. Atıklar nedeniyle insanların ve tüm canlıların sağlığı; bölgede yaşayan insanların geçim kaynağı olan tatlı su balıkçılığı, hayvancılık ve tarım yok olma tehdidiyle karşı karşıya.

İzmir’in Çernobil’i bitmeden Giresun’un Çernobil’i

Gaziemir’deki eski kurşun fabrikasının bahçesinde gömülü atıklara dikkat çekmek ve sorunun çözümü için 3 ay süren Duran Adam eylemi yapan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, “Akarsularımız, denizlerimiz, ormanlarımız, tarım alanlarımız rant uğruna talan ediliyor. Türkiye’nin dört bir yanı çevre felaketleri ile sallanıyor. İzmir’in Çernobil’i bitmeden Giresun’un Çernobil’i patlak verdi. Nesko Madencilik A.Ş.’ye ait maden ocaklarında kullanılan atıkların depolandığı havuzlar patladı. Patlamayla birlikte derelerin sularına karışan zehirli atıklar, Kelkit Vadisi’ne ve Yeşilırmak Havzası’na akıyor. Giresun, Tokat, Sivas ve Samsun’a yayılan zehirli atıklar nedeniyle bölgede çok büyük bir çevre felaketi yaşanıyor. Çevre felaketi nedeniyle, bölgenin geçim kaynağı olan tatlı su balıkçılığı, hayvancılık ve tarım yok olma tehdidiyle karşı karşıya. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bir an önce harekete geçmeli, İzmir’in Çernobil’i olarak bilinen Gaziemir’deki nükleer atıklar temizlenmeli, nükleer santral yapımından vazgeçilmeli, Kaz Dağları’ndaki, Karadeniz’deki doğamızı yok eden madencilik faaliyetleri durdurulmalıdır. Rant uğruna yaşam alanlarımızın, doğamızın yok edilmesine artık dur demeliyiz” diye konuştu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.