Dolar 32,4329
%0.07
Euro 34,4444
%-0.14
Altın 2.488,300
%0.21
Bist-100 9.680,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Balkan Festivali başladı: Soyer’den ‘barış’ ve ‘kardeşlik’ mesajları

Balkan Festivali başladı: Soyer’den ‘barış’ ve ‘kardeşlik’ mesajları

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 15’incisi düzenlenen Balkan Halk Dansları ve Kültürü Festivali, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle başladı. Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Birincisi, Atamız’dan bize yadigâr bu eşsiz kültür mirasına sahip çıkmak. İkincisi ise yine ondan aldığımız ilhamla, dünya barışına ses vermek. Bu yıl Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Yunanistan ve Türkiye’den sanatçılar farklı renkleri ve sesleri İzmir’e taşırken, diğer yandan aramızdaki benzerlikleri hatırlatacak. Sanatın kardeşliğe açılan bir köprü olduğunu gözler önüne serecek” dedi. Öte yandan törende üzücü bir olay da yaşandı. Soyer, açılış konuşmasını sürdürürken, önceki dönem İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Vahap Savaşan rahatsızlık geçirdi.

  • Ege Postası
  • 25.09.2021 - 10:59

ARDA AKDENİZ/EGEPOSTASI – İlk kez Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde 1935 ve 1936 yıllarında düzenlenen Balkanlar Halk Dansları Festivali, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Aziz Kocaoğlu’nun başkanlığı döneminde tekrar düzenlenmeye başlamıştı. Kocaoğlu’nun ardından Tunç Soyer’in de devam ettirdiği Balkanlar Halk Dansları ve Kültürü Festivali, 15’inci yılında da görkemli bir törenle başladı. Balkanlılar Halk Dansları ve Kültürü Festivali, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle başladı. 
Bu yılki festivalin konuk ülkeleri Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Yunanistan oldu.

Festivalin açılış töreni Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi. Törene ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra CHP İzmir Milletvekilleri Kani Beko ve Kamil Okyay Sındır, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, sivil toplum kuruluşları ve dernek temsilcileri katıldı.

“ANA FİKİR DEĞİŞMEDİ: YURTTA SULH CİHANDA SULH”

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, festivalin 86 yıl önce imzalanan Balkan Antantı’nın ardından Mustafa Kemal Atatürk’ün isteğiyle düzenlenen Balkan Oyunları Festivali’nin devamı olması nedeniyle tarihi bir önem taşıdığının altını çizdi. Soyer, “Ana fikir aradan geçen 86 yılın ardından anlam ve değerini hiç kaybetmedi. Yurtta sulh, cihanda sulh. Balkan Festivali’ni görkemli şekilde gerçekleştirmemizin iki temel nedeni var. Birincisi, Atamız’dan bize yadigâr bu eşsiz kültür mirasına sahip çıkmak. İkincisi ise yine ondan aldığımız ilhamla, dünya barışına ses vermek. Festivalimizin Rumeli ve Balkan kökenli İzmirlilerin tüm taleplerini dikkate alarak en kapsamlı şekilde yapılmasını sağladık. Kendi dedemin de Priştine’den gelerek Ege’ye yerleşen Balkan Türklerinden biri olması nedeniyle, bugün çok farklı bir heyecan yaşıyorum” dedi.

“KÜLTÜR BİR ŞEHRİN ÖZÜNÜ OLUŞTURUYOR”

Bu yıl 15’incisi düzenlenecek festivalin detayları hakkında da bilgi veren Soyer, “Bu yıl Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Yunanistan ve Türkiye’den sanatçılar farklı renkleri ve sesleri İzmir’e taşırken, diğer yandan aramızdaki benzerlikleri hatırlatacak.  Sanatın kardeşliğe açılan bir köprü olduğunu gözler önüne serecek. Buluşmamızı bu sene kent merkeziyle sınırlı tutmayarak, İzmir’in 8 ilçesine yayılacak etkinliklerle kutlayacağız. Coşkumuz Buca, Bornova, Karşıyaka, Gaziemir, Ödemiş ve Tire’de devam edecek. Kültür bir şehrin, toplumun, ruhunu, özünü oluşturuyor. Kültürün barışın yeşermesi ve dostluğun güçlenmesi için siyasi diplomatik ve ekonomik ilişkilerin ötesinde bağ kurmasını sağlıyor. Bedenlerimizin hayatta kalması için ekmek ve suya ne kadar ihtiyaç duyuyorsak, toplumların ayakta kalması için de barışa, kardeşliğe ve dayanışmaya bir o kadar ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

“BALKANLARIN SAVAŞ ALANI OLMASINI ARZU ETMİYORUZ”

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Sabri Mutlu ise konfederasyon olarak Balkanlarda yaşayan tüm halkların birlik, beraberlik, dostluk ve kardeşlik içerisinde yaşamalarını arzu ettiklerini belirterek, “Hiçbir zaman Balkanların savaş alanı olmasını arzu etmiyoruz. Oradaki kardeşliğin sağlanması, Atatürk’ün bize vasiyetidir. Balkan göçmenleri olarak oralardaki dostluğu, kardeşliği pekiştirmemiz gerekiyor. Bundan sonra dostlarımla, siyasi partiler ve belediye başkanlarıyla birlikte hem oraya giderek, hem onları buraya davet ederek, kardeşlik köprüleri kurarak bizler bu davaya hizmet etmeye hazırız” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından Başkan Soyer, Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği Başkanı Akın Kazançoğlu’na plaket takdim etti.

Açılış töreninin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde Gündoğdu Meydanı'ndan Kültürpark'a kadar kortej yürüyüşü düzenlendi. Katılımcı ülkelerin halk dansları ekiplerinin birbirinden renkli görüntüleri ile festival coşkusu kente yayıldı. Korteje İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve festival katılımcıları da eşlik etti.

Kortejin ardından Başkan Soyer ve eşi Neptün Soyer, Kültürpark Pakistan Pavyonu’nda “Gönül Köprümüz Balkanlar Fotoğraf Sergisi”nin açılışına katıldı. Soyer çifti, Balkan derneklerinin stantlarını teker teker ziyaret ederek katılımcılarla sohbet etti. Balkan halayına da eşlik eden Başkan Soyer ve eşi Neptün Soyer, katılımcı ülkelerin bayrakları önünde katılımcılarla birlikte açılış hatırası fotoğrafı çektirdi.

VAHAP SAVAŞAN RAHATSIZLANDI

Öte yandan törende üzücü bir olay da yaşandı. Soyer, açılış konuşmasını sürdürürken, önceki dönem İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Vahap Savaşan rahatsızlık geçirdi.

Olay yerine ambulans ekiplerinin sevk edilmesiyle hastaneye kaldırılan Savaşan’ın durumunun iyi olduğu öğrenildi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.