Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakanlığın Çiğli Arıtma Tesisi'ne kestiği cezaya İZSU'dan yanıt: Haksız ve keyfi

Bakanlığın Çiğli Arıtma Tesisi'ne kestiği cezaya İZSU'dan yanıt: Haksız ve keyfi

İZSU'dan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'ne yönelik para cezası uygulamalarının "haksız ve keyfi" olduğu açıklaması yapılırken, cezalara itiraz edileceği belirtildi. İZSU Genel Müdürlüğü'nden yapılana açıklamada "Mevzuat çerçevesinde gerekli tüm bildirimler yapılan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, süreç hakkında gerekli bilgilere sahip olmasına karşın İZSU Genel Müdürlüğü haksız ve keyfi ceza uygulamalarına maruz bırakılmaktadır. İzmir’in yüzde 97.2 ileri biyolojik atıksu arıtma oranıyla, sahip olduğu arıtma tesislerinin sayısıyla Türkiye’nin lideri olduğu ve bu alanda hiçbir kentimizin İzmir’le yarışamadığı gerçeği TÜİK tarafından bile tescillenmişken İZSU Genel Müdürlüğü’nün arıtmalar üzerinden ceza uygulamalarıyla karşılaşmasını üzüntüyle karşılamaktayız." denildi.

  • Ege Postası
  • 22.10.2022 - 12:36

EGEPOSTASI-   Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğüne (İZSU) bağlı Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'ne yönelik yapılan denetimlerde tesisten Körfez'e deşarj edilen atık sulardan alınan numunelerde deşarj şartlarına uyulmadığı ve tesisin mevzuatta verilen standartların üzerinde kirliliğe sahip atık su deşarj edildiği tespit edilmişti.

Bu tespite istinaden İZSU Genel Müdürlüğü'ne 394 bin lira para cezası uygulayacaklarını belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Denetimi Dairesi Başkanı Barış Ecevit Akgün, bu yılın mart ve temmuz aylarında yapılan denetimlerde de tesise 650 bin lira para cezası kesildiğini hatırlatmıştı.

Kesilen cezalarla ilgili İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nden (İZSU) açıklama yapıldı.

Açıklamada "Cezaların haksız ve keyfi" olduğuna vurgu yapılırken, yasal çerçevede gerekli itirazların yapılacağı belirtildi.

"DEFALARCA TESİSE GELİNDİ"

İZSU'dan yapılan açıklama şöyle:

"Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerince bazı basın kuruluşlarına yapılan açıklamalarda dile getirilen Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’ne yönelik ceza uygulaması hakkında kurumumuz nezdinde bir açıklama yapılması gerekliliği doğmuştur. Ceza uygulandığı ifade edilen Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi, 2000 yılında devreye alınmıştır ve 22 yıldır kesintisiz olarak idaremizce işletilmektedir. Günlük 604 bin 800 m3 arıtma kapasitesine sahip tesiste zaman içerisinde oluşan revizyon ihtiyacı tarafımızca tespit edilerek, 2022 yılı başında yapılan ihale sonrası gerekli çalışmalar başlatılmıştır. Bu kapsamda yapılacak orta ve uzun vadeli çalışmalara dair bildirimler de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü’ne yapılmış, sürecin yetkili il müdürlüğü tarafından denetim altına alınması sağlanmıştır. (İZSU Genel Müdürlüğü tarafından 11 Mayıs 2022, 18 Temmuz 2022 ve 23 Ağustos 2022 tarihlerinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne gönderilmiş resmi yazılarda yapılan çalışmalar detaylı olarak anlatılmıştır.) Çiğli AA Tesisimizde revizyon çalışması devam ettiği süreçte defalarca tesise gelinerek kurumumuza kasıtlı ceza yazılmıştır.

"İTİRAZLAR YAPILACAK"

Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nden çıkan çamurlar ise Temmuz 2022 tarihi itibari ile lisanslı bertaraf tesislerine iletilmektedir. Mevcut çamur stok sahalarının rehabilitasyonu için çevre mevzuatı uyarınca teknik rapor hazırlanmasına yönelik İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile bilimsel çalışmalar yürütülmektedir. Kasım ayı itibari ile söz konusu rapor tamamlanarak Bakanlık onayına sunulacaktır. Mevzuat çerçevesinde gerekli tüm bildirimler yapılan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, süreç hakkında gerekli bilgilere sahip olmasına karşın İZSU Genel Müdürlüğü haksız ve keyfi ceza uygulamalarına maruz bırakılmaktadır.

İzmir’in yüzde 97.2 ileri biyolojik atıksu arıtma oranıyla, sahip olduğu arıtma tesislerinin sayısıyla Türkiye’nin lideri olduğu ve bu alanda hiçbir kentimizin İzmir’le yarışamadığı gerçeği TÜİK tarafından bile tescillenmişken İZSU Genel Müdürlüğü’nün arıtmalar üzerinden ceza uygulamalarıyla karşılaşmasını üzüntüyle karşılamaktayız. Yasal çerçevede itirazlar yapılarak kurumumuzun ve İzmirlinin haklarının korunması için gerekli girişimlerde bulunulacaktır."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.