Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Atmaca’dan ‘plan’ tepkisi: Büyükşehir bakanlıktan rol çalmaya çalışıyor

Atmaca’dan ‘plan’ tepkisi: Büyükşehir bakanlıktan rol çalmaya çalışıyor

Gaziemir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, İzmir’de CHP ve AK Parti arasında tartışma konusu olan Buca Cezaevi alanı ve Çeşme Projesi planları üzerinden İzmir Büyükşehir Belediyesini eleştirdi. Üstü kapalı olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın plan yaptığı yerlerde Büyükşehir'in bakanlıkla yarışa girdiğini ifade eden Atmaca, “İzmir’de bakanlık bir şey yapmaya çalıştığında Büyükşehir rol çalma çabasına giriyor. Mesela Yeşildere’de bakanlığın bir kentsel dönüşüm alanı çalışması vardı. Ortada bir şey yokken hemen EXPO konusu gündeme geldi .Bakanlık Buca’yla ilgili bir plan yapıyordu hemen apar topar gündem Büyükşehir Meclisi’ne geldi” dedi.

  • Ege Postası
  • 26.10.2022 - 14:31

EGEPOSTASI- Gaziemir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, Büyük İzmirTV’de yayınlanan Gündeme Dair programında Figen Avcıoğlu’nun sorularını yanıtladı.

Kent ve ilçe gündemine dair değerlendirmelerde bulunan Atmaca, kentsel dönüşüm ve Buca Cezaevi alanı planları üzerinden İzmir Büyükşehir belediyesi’ni eleştirirken “rol çalma” yorumu yaptı.

Atmaca ayrıca belediye meclisinde yaşanan tartışmalar üzerinden de Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’ya meclisi yönetememe eleştirisi yaptı.

“BELEDİYE İŞTİRAKLERİNİ İŞÇİ BULAM KURUMU GİBİ GÖRÜYORLAR"

Geçtiğimiz haftalarda Gaziemir Belediye Meclisinde görüşülen belediyenin 2023 yılı tahmini bütçesi konusunda iki noktaya dikkat çeken Atmaca, “Temel prensibimiz şu: Birincisi emekçi kardeşlerimizin haklarını alamadıkları kanaatindeyiz. Daha önce sendikayla yaşanan bazı sorunlar vardı. Emekçi kardeşlerimizin grev kararı olmasına rağmen uygulanmadı. Sendika başkanın yanında yer aldı. Bütçeye gelince… Bütçede yüzde 95 oranında artış ön görülürken emekçi kardeşlerimize yüzde 20 oranında artış görülmüş. Bu adaletsizliktir. Başkan da ‘Memurlara zammı biz mi yapıyoruz, hükümet yapıyor’ dedi. Yani geldiği noktadaki eksikliğini kendi ağzıyla itiraf etti. Bizim bütçemiz geçen yıla göre yüzde 120 oranında arttı. Bizim itiraz noktalarımızın başında emekçi kardeşlerimize verilen artış vardı. Diğeri de bu artışın performans programına yansımaması. Bütçe artıyor ama bu fark hizmete yansımıyor. Performans ve bütçe birbirinden ayrılmaz. Eğer ki siz bütçedeki artışı performans planına yansıtmıyorsanız burada aklımıza soru işareti gelir. CHPli belediyelerde en çok karşılaştığımız sorun, ‘işçilik’ problemi. Gaziemir Belediye Başkanı’nın yeğeni, Menderes Belediyesi’nde sözleşmeli personel oldu. Mustafa Kayalar’ın yeğeni de Gaziemir Belediyesi’nde istihdam edildi. Yani belediye ve belediye iştiraklerini işçi bulma kurumu olarak kullanmalarından dolayı CHP’li belediyelerde personel bolluğu var. Normalde işçilerin bütçeye oranı yüzde 40’ı geçmemesi lazım ama bu Gaziemir’de yüzde 50 oranında. Bu nedenle sizin bütçenizdeki artış performansa yansımıyor. Sebebi de personel giderleri. Evet pandemi oldu kriz var. Kabul ediyorum bu dönemde belediyelerin ayakta kalması bile büyük bir başarı. Ama siz bütçenizi performansınıza yansıtmak zorundasınız” dedi.

“GELİR YARATAMIYORSANIZ VİZYONUNUZ YOKTUR"

İller Bankası gelirlerine ilişkin Gaziemir Belediye Başkanı Arda’nın eleştirilerine de yanıt veren Atmaca, “Merkezi hükümetten gelen paylar, 185 milyon civarında ve bütçenin yüzde 30’u kadar. Ben Sayın Arda’ya kendinizi müdür olarak görüyorsunuz. Para gelecek siz de hizmet edeceksiniz gibi görüyorsunuz. Ama insanlar size hizmet için seçiyor. Kaynağı siz yaratacaksınız. Gaziemir Belediyesi gelir kazandığı işletmeleri kendi şirketine ayni sermaye yaptı. Siz bir gelir kalemini yok ettiniz. Kaldı ki başka gelir getiren kalemler olur. Bunu başaramıyorsanız zaten vizyonunuz yok demektir. Bana parayı ver, ben belediye başkanıyım gibi bir dünya yok”diye konuştu.

"BURAYI 30 SENEDE TAMAMLAYAMAZLAR"

Gaziemir’deki en önemli sorunlardan biri olan Aktepe-Emrez bölgesi dönüşümüne de değinen Atmaca, “plansızlık” noktasında tepki gösterdi ve “Gaziemir’i İzmir’den ayrı düşünmemek lazım. İzBB’nin 6 tane kentsel dönüşüm alanı var ve Aktepe-Emrez bölgesi de bunlardan biri. En büyük de coğrafi alana sahiptir. 10 yıldır bölgenin bütüncül imar planları yapılmadı. Bölgenin en büyük sorunu bu. Plan olmayan yerde dönüşüm olmaz. Şimdi hükümet parayı verse bile İzBB’nin yapacağı 3. etap yok. Çünkü planlı alan yok. Büyükşehir Belediyesi kendi mülkiyetindeki iki adaya 3 oran emsal yapılaşma oranı verdi. Bu da 3 bin metrekare kapalı alan demektir. Kendi yerine bunu verdi ama vatandaşla yapılan pazarlıkta 1,5 emsal veriliyor. Yani bölgedeki vatandaşlarımızın hakkı gasp ediliyor. Bizim kentsel dönüşüm değil, rantsal paylaşım diye eleştirdiğimiz konu bu. İş İnsanları Kooperatifi’ne gelirsek… Bu bölge evet kentsel dönüşüm alanı ilan edildi. O bölgedeki 50 metrekare bir kaçak tuvalet vardı. Büyükşehir bürokratları bunun üzerinden riskli bina tespitini konu ettiler. Siz bir tuvaleti riskli bina ilan edemezsiniz. Kanunların arkasından dolandılar. Biz bunu savcılığa verdik. Süreç devam ediyor. Burada kanun karşısında bir hile var. İşte bütün bu nedenlerle burada 10 yıldır planlama yapılmıyor. Vatandaş bütüncül planları görürse 1,5 emsale imza atmayacak. Büyükşehir de bunu bildiği için planları yapmıyor. Aktepe-Emrez bölgesi 10 bin konutluk bir alandır. Ama CHP Genel Başkanına temel attırdıkları yerde 285 konut var. Yüzde 3 bile değil. 10 senede bu oldu. Yani 30 senede burayı tamamlayamazlar” ifadelerini kullandı.

“EĞER SAMİMİYSENİZ…”

Akçay Caddesi üzerindeki plan değişikliğinde CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’e samimit çağrısında bulunan Atmaca, “Buca konusuna benzer bu. Orada bir AVM planı vardı ve iptal edildi. Biz diyoruz ki eğer ki AVM’ye karşıysanız samimiyet testi var. Akçay Caddesi’nde konu bizim muhalefetimize rağmen geçen bir konudur. Akçay Caddesi'ndeki konu 9 metre olarak belirlenmiştir ama Gaziemir Belediye Başkanı bu yüksekliği kaldırarak serbest yaptı. Aslında Optimum da inşa edilemezdi ama özel şartlar getirilerek bu yapıldı. Biz Deniz Yücel ve Tuncay Özkan’a Buca’da gösterdiğiniz samimiyeti Gaziemir’de gösterin diyoruz. Eğer samimiyseniz bu plan değişikliğini reddedin” ifadelerini kullandı.

“BÖYLE BİR YAKLAŞIM İZMİR’E KAYBETTİRİR”

Buca Cezaevi ve Çeşme Projesi üzerinden Büyükşehir'in bakanlıktan “rol çalmaya” çalıştığını ifade eden Atmaca, şunları söyledi; “İzmir’de bakanlık bir şey yapmaya çalıştığında Büyükşehir rol çalma çabasına giriyor. Mesela Yeşildere’de bakanlığın bir kentsel dönüşüm alanı çalışması vardı. Ortada bir şey yokken hemen EXPO konusu gündeme geldi .Bakanlık Buca’yla ilgili bir plan yapıyordu hemen apar topar gündem Büyükşehir Meclisi’ne geldi. Büyükşehir bu konuda neden bugüne kadar bir çalışma yapmadı. İzBB, iyi kötü bu kenti yönetiyor. Ben İzmir’in ne kenti olduğunu sorsam… Tarım mı, turizm mi sanayi mi? Hiçbiri. Bakanlık Çeşme’de güzel bir işe imza atarak Çeşme Projesi planına başlıyor. Süreç şeffaf yönetildi. En başında bu planlara karşı çıkılmazken daha sonra karşı çıkılmaya başlandı. Bugüne kadar Büyükşehir'in turizme bakış açısı yazlık konuttu sadece. İzmir Marmaris’in, Bodrum’un ve Antalya’nın yanında sıraya bile giremiyor. Yani işin özü bir rol çalma çalışması var. Böyle bir yaklaşım İzmir’e kaybettirir. Siz planlama görevinizi yapmazsanız bakanlık plan yapmaya başladığında da rol çalmaya çalışırsınız. İzmir’in planlama konusunda seviye atlaması lazım.”

“SORUNLARIN YAŞANMASINDA TEK NEDEN HALİL ARDA’DIR”

Gaziemir Belediye Meclisi’nde Ekim ayı bileşiminde Divan üyelerinin istifaları ve mecliste yaşanan tartışmalar üzerinden Başkan Arda’yı eleştiren Atmaca, yaşananların sorumlusu olarak Arda’yı gösterdi ve “CHP’nin iç dinamiklerine söz söylemek istemem. Ama bizim meclisimizde yaşanan süreç açısından değerlendirirsek… Başlangıçtan beri bir kavga ortamı halm ve bunun tek sorumlusu Halil Arda. Biz kendisini hem ilçe başkanımızla hem de sayın milletvekilimiz Necip Nasır’la ziyaret ederek kendilerine iletilecekke her konuda çözüm için elinden yapacağını söyledi. Evet anlıyorum muhalefetle kavga edebilirsiniz. Ama kendi meclis üyelerimizle meclis toplantılarında yaşadığınız gerilimin tek müsebbibi sizsiniz. Kaldı ki kendisi ilçe kongrelerinde kendi ilçe başkanınıza benden ihale istedi demişsiniz. Kendisi bağımsız meclis üyesi LEvent Çağlarsu’nun kendisinden çiçek ihalesi istediğini söyledi. Ama biz o döneme baktık ve o dönemde bir çiçek ihalesi yok. İlçe Başkanı Kasım Özkan’ın da kendisinden ambalaj atıklarının toplanması için ihale istediğini iddia etti. Ancak biz mecliste neden ambalaj atıklarının toplanması için ihale yapılmıyor diye sorduk. Yani ortada bir ihale yok ki istensin.  Bu gibi sataşmalar ve aslı olmayan ifadelerle kendi ilçe başkanını ve meclis üyelerini itham eden birinin böyle sorunlar yaşaması çok doğal. Sağduyulu CHP’li meclis üyesi arkadaşlarımız var. Biz komisyonlarda Halil Arda’nın kendi önergesini komisyonda reddetmiş ve mecliste de bunu tekrar reddetmiş bir yapıya sahibiz. Gaziemir’i bu açıdan diğer belediyelerden ayrı tutmalıyız. Yani bu sorunların yaşanmasındaki tek neden Halil Arda’dır. Çok anlamsız konuları başkan gündeme getiriyor. Biz de yeri geldiğinde de bu konuda konuşacağız görüşeceğiz ama geri planda duralım dediğimiz konular oluyor. Ama ben iyi muhalefet yaptığımızı düşünüyorum. Zaten konu Gaziemir olduğunda ben muhalefet olarak görmüyorum yaptığımız şeyi. Bakış açımızda sorun yok, Halil Arda’da bir sorun var. Söz verip vermeme konusundaki söz verme konsu da bu. Eğer ki siz adaletli olursanız kimsenin sesi çıkmaz. Mesela dilek ve temennilerde bir sataşma oluyor, cevap verme durumumuz oluyor. Ama hayır. Bir kez söz aldın mı bir kez daha alamıyorsun. Kaldı ki çok defa söz hakkı vermeden meclisi kapattığını da gördük” dedi.

“HALİL ARDA RÜYADAN UYANDI”

Son olarak Gaziemir Belediye Başkanı Arda’nın son dönemde sıkça sahaya çıkmasını da yorumlayan Atmaca, “Ben hangi saikle hareket ettiğini bilmiyorum. 3,5 yıl geçti. Son 6 ayı saymayalım. Dolu dolu 1 yıl avar. Ben Sayın Halil Arda’nın rüyadan uyandığını düşünüyorum. Bugüne kadar rüya alemindeydi. Anlattığıyla gerçek Gaziemir çok ayrıydı. Şimdi uykusundan uyandı ve ayakları yere basmaya başladı. Halkın arasına girmeye çalışıyor ama bence karşılığı yok” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.