Dolar 32,4971
%0.15
Euro 34,7634
%0.12
Altın 2.488,560
%1.07
Bist-100 9.539,00
%0.08

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
‘Atakent’ tartışmaları meclise sıçradı: Başkan Tugay’dan bakanlığa rapor resti

‘Atakent’ tartışmaları meclise sıçradı: Başkan Tugay’dan bakanlığa rapor resti

Karşıyaka Belediye Meclisi Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısına depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılacağı açıklamasıyla İzmir gündemine oturan Atakent Anadolu Lisesi üzerine yapılan tartışmalar damgasını vurdu. AK Partili meclis üyesi Ahmet Uğur Baran’ın Atakent Anadolu Lisesi’ne ilişkin ifadelerine yanıt veren Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, deprem dayanıklılık testinin yapıldığına ilişkin iz olmadığının altını çizerken raporların sonuçlarının açıklanması için Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulundu. Sert konuşan Tugay, “300 çocuğun kaydını yaptılar bu yıl okula. 4 yıl içinde inşaatı bitecek mi okulun? Bitmeyecek. Biz bunu Cumhuriyet İlkokulu’ndan, yaklaşık 1 yıl önce ruhsatı verdiğimiz halde çivi çakılmayan Gazi Lisesi’nden biliyoruz. Biz bunları yaşadık. Biz çok basit bir şey istiyoruz. Bunun bir testi ve bu testin raporu yok mu? Biz bunu görmek istiyoruz. Devlet sırrı mı bu rapor” dedi.

  • Ege Postası
  • 01.09.2022 - 17:03

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Karşıyaka Belediye Meclisi Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci bileşimi Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay idaresinde gerçekleştirildi.

Oturumda konuşan Başkan Tugay, belediyenin 10 yıllık icraatlarının teftiş edildiğini ve bir rapor hazırlandığını söylerken raporun içeriğine ilişkin bilgilendirme yaptı.

Oturuma damgasını vuran konu ise AK Partili meclis üyesi Ahmet Uğur Baran’ın, yıkım kararı verilen ve ardından rant tartışmalarının odağına oturan Atakent Anadolu Lisesi’ne ilişkin ifadelerine Başkan Tugay’ın verdiği yanıtlar ve yaşanan tartışma oldu.

“ATALARIMIZ BUGÜN OLSA BİZE NE SÖYLEYLERDİ?”

Oturum açılışında konuşan Başkan Tugay, 30 Ağustos mesajı verirken birliktelik vurgusu yaptı ve “Biz, o gün o kahraman savaşı veren insanların evlatlarıyız. Biz onların devamıyız. O gün, milletimiz nasıl bir orduya dönüştü ve haksızlığa başkaldırıp nasıl o gün onları buradan defetmeyi başardıysa önümüze çukan her zorlukta biz tekrar tek vücut olup mücadele ettiğimizde mutlaka başarırız. Muhtaç olduğumuz kudret sadece damarlarımızdaki asil kanda mevcut. Bütün milletimizin 30 Ağustos zaferin 100. Yılını kutladığımız bugünlerde bunu tekrar hatırlamasını yürekten diliyorum. Biz Karşıyaka’yı temsilen bir grup olarak o yürüyüşte vardık. 30 Ağustos akşamı da Karşıyakalıların katılımıyla o coşkuyu tekrar yaşadık. Ben milletimize şükran ve atalarımıza minnet duyuyorum. Bizler çocuklarımıza o zaferin nasıl kazanıldığın anlatmalıyız. Anlatmayanlara bakmamalıyız. Onlar anlatmıyorsa biz anlatmalıyız. Türk milleti en mücadeleci millettir. Hiçbirimizin birbirimize güvenmeme hakkı yok. Sadece inanmamız, omuz omuz olmamız ve yere düşen arkadaşımızı kaldırmayı bilmemiz gerekiyor. Bu milletin her evladı değerlidir. Hiçbirini birbirinden ayıramayız. İyileşeceksek hep beraber halledeceğiz. İçimizden sadece birilerini kollayarak değil. Bu ülkede hiç kimsenin adaletsizliğe maruz kalmasını istemeden, unu önünde durarak bu mücadeleyi yapacağız. Sizlerden rica ediyorum. Onlar bugün aramızda olsalardı ne tavsiye edelerdi ne söylerlerdi? ‘Biz size bağımsız bir devlet bıraktık. Sadece çalışıp dürüst ve onurlu insanlar olmanız, kimseye boyun eğmemeniz gerekiyordu’ derlerdi bence” dedi.

BELEDİYE TEFTİŞİNİN AYRINTILARI PAYLAŞILDI

Belediyemiz önemli bir teftiş geçirmiştir. Mülkiye başmüfettişi idaremiz birimlerinde yapılan çalışmaları inceleme almış ve raportörlerin de yardımıyla belediyemizde ciddi bir teftiş çalışması yapmışlardır. Bu sürecin sonunda 16 Aralık 2012 ve 27 Temmuz 2022 arasında kalan 10 yıllık dönemde idaremizde gerçeklemiş olan genel iş yürütüm faaliyetleri ayrıntılı rapora bağlanmıştır. Bu raporun ayrıntılarının paylaşmak zorundayım. Elimizde bulunan rapor, 10 senelik döneme karşılık geliyor. Belediye başkanı olarak bu teftişten ve soncunda düzenlenen rapordan dolayı memnuniyet duyuyorum. Raporu incelediğimde Karşıyaka Belediyesi’nin kurumsal yapısını oturtmuş, faaliyetlerini vizyon ve misyonuna uygun yülüttüğünün tespit edildiğini gördüm. Raporda en dikkat çekici nokta genel olarak belediyemiz çalışmalarının takdir edildiği hususudur. Müfettişler bazı tavsiye ve önerilerin yanında mevcut uygulamanın devamını önermişlerdir. Öncelikle olumlu değerlendirmelere dikkatinizi çekmek istiyorum. Öncelikle belediye meclisimizin belediyeyle alakası olmayan siyasi bir karar almadığı tespit edilmiştir. Ayrıca meclis toplantıların halka açık yapılması ve canlı yayınlanmasına da dikkat çekilmiştir. Belediyemiz birimlerimizin bazılarıyla ilgili bazı eksikliklerin tespit edilerek tamamlanması tavsiye edilmiştir. Birimlerimizde detaylı incelemeler yapılmış ve önemli bir eksikliğe rastlanmamıştır. Emlak ve İstimlak uygulamalarında bazı usul eksikliklerine dikkat çekilmiştir. Ecrimisil tahsilatında ihmale yer verilmemesi, işgallerin sonlandırılması, tahsis kiralama ve satış işlemlerinde fiyat belirlemede mevzuata uyulması gerektiği hatırlatılmaktadır. Ayrıca teftiş raporunda yenilikçi ve güncel uygulamalara da dikkat çekilmiş ve yerinde uygulama olarak tanımlanmıştır. Daha önceden de söylemiştim. Her bir denetim bizim için ders niteliğindedir. Eksikliklerimizi bize gösteren ayna gibidir” diye konuştu.

OTOPARK SORUNUNA NEŞTER

Oturumda, İzmir genelinde önemli bir sorun olan ve Karşıyaka gibi merkezi ilçelerde daha da derinden hissedilen otopark sorununun çözümüne ilişkin karar alındı.

Alınan kadar kapsamında trafik sorununda en büyük paya sahip olan yol kenarına park edilmesinin önüne geçmeyi hedefleyen Karşıyaka Belediyesi ise ‘otopark teşviki’ planını devreye sokuldu. Bu kapsamda; Zübeyde Hanım Mahallesi 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğinde düzenleme yapma kararı alan Karşıyaka Belediyesi İmar Komisyonu, “1 Kat otopark katı yapılabilir” kararı alındı.

Alınan kararla birlikte ilçedeki hem trafik hem de otopark sorununun azalması amaçlanıyor.  

BARAN’IN ATAKENT AÇIKLAMALARINA YANIT

Gündem dışı konuşmalarda söz alan Başkan Tugay, AK Partili meclis üyesi Ahmet Uğur Baran’ın Atakent Anadolu Lisesi üzerinden Başkan Tugay’a ve belediyeye yönelik eleştirilerine yanıt verdi ve şunları söyledi; “Dün bir Ahmet Uğur Baran’ın açıklamalarına karşılık vermek istiyorum. Kendisi, Atakent Anadolu Lisesi için CHP’den ve Karşıyaka Belediyesi’nden gelen açıklamalara tepki göstermiş. Sorduğu sorular ya da yorumlar var. Bunların bazıları beni ve belediyeyi de ilgilendiriyor. Karşıyaka’da devletin tasarrufundaki arazide devlet kendi okulun depreme karşı dayanıksız olduğu için yenileme kararı almış ve bunun için ruhsat başvurusunda bulunmuştur. Buna rağmen başta belediye başkanı Cemil Tugay olmak üzere hizmet üretmek yerine laf üretmeyi seçen CHP Karşıyaka burada algı operasyonu yapmaya çalışmakta. Hizmetsizliklerini kamufle etmek adına hamasate kapılmaktır’ demiş. Devamı da var. Benim yaptığım bir açıklamada bize öğrenci velilerinin sorduğu bir soru bar. Dediler ki ‘Bu binanın depremle ilgili testlerinin ne zaman yapıldığına dair sizin bilginiz var mı?’ dediler. Biz de kayıtlarımızda böyle bir bilginin olmadığını söyledik. Biz İl Milli Eğitim Müdürü’ne bu soruları sorduk. Ailelerin kararı şaşkınlıkla karşıladığını söyledik ve bilgiye ihtiyaç olduğunu belirttik. Bu binanı deprem testleri ne zaman yapıldı, depreme dayanıklılığı ne konuda, boşaltılması acil ihtiyaç mı? Raporlar hemen boşaltın diyorsa bu yapılır. Ama enteresan bir şekilde ortada rapor yok. Okuldan karot alındığına dair hiçbir biz yok. Yani şifai bir şekilde depreme dayanıksız olduğu söyleniyor. Orada ailelerin bir mağduriyeti var. Bu öğrencilere başka okula gidin deniyor. Bu istenebilir. Ama bu öğrencilere 3-5 ay önceden söylenebilirdi. Bu okula yeni dönem kayıtları alınmayabilirdi. Buradaki mağduriyete saygı duymak zorundayız. Halk bizden hesap sorabilir. Hepimizden sorabilir .Bu kararı alan herkesten hesap sormaya halkın hakkı vardır. Biz hesap sormuyoruz. Mağduriyet olduğu için bilgi istiyoruz. Ama neden bilgi verilmediğini anlamıyoruz. Karot örneği alınmadan nasıl test yapıldı anlamıyoruz? Bilgi talep etmek bir idari itaatsizlik değildir. Bunu her vatandaş yapabilir. Biz hizmetsizlik diyorsunuz. Bu konuda nasıl bir hizmet bekliyorsunuz anlamıyorum. Biz bütün okullar için ruhsat taleplerini karşıladık. Sadece Atakent Anadolu Lisesi’ni beklettik. Çünkü bilgi istedik ve onun gelmesini bekledik. Bu konudaki suçlamalarınızı reddediyorum. ‘Tarih sizi okul inşaatını baltalama çabanızla hatırlayacak’ demişsiniz. Hangi okulun yapımını baltalama çalışması? Bizim ruhsat verdiğimiz halde okulların yapılmadığını, yıkıldığı halde ruhsat başvurusunda dahi bulunmayanın Milli Eğitim Bakanlığı olduğunu hatırlatırım. Ben bu suçlamaları reddediyorum. Sizi de ayıplıyorum demek isterdim ama demiyorum.

BARAN: SİZ RUHSATI KESİN OKUL YAPILMAZSA…

Tugay’ın açıklamalarına yanıt veren Baran, ruhsatın bir an önce verilmesi gerektiğini belirtti ve “Beni ayıplıyor olmanızı anlamlandıramadım. Hamaset dediğimde kızıyorsunuz ama konuşmanız hamaset ve çarpıtma doluydu. Ben ne söyledim siz ne cevap verdiniz. Ortada ruhsat başvuru olan bir okul var. Siz çıktınız ‘bu okulu yıktırmayız’ diyorsunuz. Bu okulun yerine okul yapılacak, AVM yapılmayacak Ya da sizden buranın lejantını benzinliğe çevirin diyen de yok. NE zaman böyle bir konu konuşsak konunu dışına çıkıyorsunuz. Yapılmaya çalışan hizmeti engellemeye çalıştığınızı gizliyorsunuz. 5 yıldır hayal dünyasından çıkamamışsınız. Buradaki okul yıkılacak ve yerine okul yapılacak. Siz açıklama yaptığınızda 2 deprem oldu dün. Sizin yapmanız gereken şu: Ben ruhsatı kestim, benim işim bu. Buyurun okulu yapın demeniz gerekiyor. Yani ruhsatı kesmeyi geciktirdiğiniz söylüyorsunuz, karşılığında evrak istedik gelmedi diyorsunuz. Siz bir ruhsatınızı kesin. Sonra okul yapılmazsa o zaman gidelim Milli Eğitim Bakanlığı’na” diye konuştu.

TUGAY: BU RAPOR DEVLET SIRRI MI?

Son olarak konuşan Tugay, ruhsatı kesseler dahi okulun zamanında yapılmayacağını belirtirken örnekler üzerinden konuştu ve “Ben az önce söylediklerimi sizin açıklamalarınız üzerine söyledim. Her birinin nedeni sizin açılmalarınızdır. Ruhsat verin gerisine karışmayı diyorsunuz. Biz ruhsat veriyoruz, gerisine de karışmıyoruz. Bin 200 öğrencinin ve ailesinin mağduriyetini, bize başvurularını görmezden gelmemi nasıl bekliyorsunuz? Siz bizi ilgilendirmiyorsunuz arkadaş bize ne mi diyelim? O çocuklardan bazıları beni yolda gördüklerinde ‘Başkanım biz ne olacağız’ dediler. O çocuklar o okula girmek için deliler gibi çalıştılar. 300 çocuğun kaydını yaptılar bu yıl okula. 4 yıl içinde inşaatı bitecek mi okulun? Bitmeyecek. Biz bunu Cumhuriyet İlkokulu’ndan, yaklaşık 1 yıl önce ruhsatı verdiğimiz halde çivi çakılmayan Gazi Lisesi’nden biliyoruz. Biz bunları yaşadık. Biz çok basit bir şey istiyoruz. Bunun bir testi ve bu testin raporu yok mu? Biz bunu görmek istiyoruz. Devlet sırrı mı bu rapor? Bunları inşalarımız endişeyle karşılıyor. 2 yıl önce deprem oldu okula ciddi bir hasar oluşmadı. 2 yıldır bu çocuklar burada okuyor. O zaman biz senelerdir ölümle burun buruna mı yaşıyorduk diye soruyorlar bize. İnsanlar bize sığınıyorlar. Şunu bilin. İnsanlar belediyeye güveniyor ama Milli Eğitim Bakanlığı’na güvenmiyor. Güven sağlamak istiyorsanız o testlerin raporlarını çıkartın ortaya. Bizi sevmiyorsunuz diyelim. Ama o öğrencilere ve ailelerine karşı sorumluluğunuz var. Bu konuda vicdanlı davranın” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.