Dolar 32,5343
%0.18
Euro 34,7483
%0.05
Altın 2.490,540
%0.24
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Aliağa Meclisi’nin kararı mahkemeden döndü

Aliağa Meclisi’nin kararı mahkemeden döndü

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın Aliağa Belediyesi ve belediye iştirakleri içn toplamda 90 milyonluk kredi alma yetkisine karşı Aliağa Belediye Meclisi’nin CHP’li üyeleri tarafından açılan kararın iptali davasında karar açıklandı. İzmir 2. İdare Mahkemesi, kararın iptal edilmesine hükmetti. Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan, “Mahkemenin verdiği bu karar doğrultusunda sayın Acar umarız ki hukukun her zaman üstün geleceğini anlamıştır”

  • Ege Postası
  • 03.03.2021 - 16:05

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın Aliağa Belediyesi için 60,000,000, Aliağa Belediyesi Petrol A.Ş. için 20,000,000 ve Aliağa Belediyesi Jeotermal A.Ş. için 10,000,000 lira nakit banka kredisi kullanma yetkisi aldığı meclis kararı İzmir 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Aliağa Belediye Meclisi’nin CHP’li üyeleri tarafından açılan kararın iptali davasında, 5 Kasım 2019 tarihinde Meclis toplantısında alınan kararın hukuka ve mevzuata aykırı olduğu,  Belediye Başkanına böyle bir yetki verilmesinin yetki aşımı olacağı ve kararın belediye bütçesine, stratejik plana ve kamu yararına aykırı olduğu ileri sürülmüştü.

Aliağa Belediyesi’nin de mecliste verilen önergenin 5393 Sayılı Kanunun 21, maddesi uyarınca gündeme alınması akabinde yapılan görüşmeler neticesinde kabulüne karar verildiği ve meclise ait bir yetkinin belediye başkanına veya encümene devrinin söz konusu olmadığı iddiasıyla reddini istediği davada mahkeme ‘belediye bütçesi ve borçlanma limitleri yönünden her halükarda bir değerlendirme yapılmak üzere komisyon tarafından görüşülüp karara bağlandıktan sonra meclis gündemine alınması gerekmekte iken, bu usul işletilmeksizin alınan dava konusu belediye meclis kararında hukuka ve mavzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır’ şeklinde yorum yaptı.

Alınan kredi kullanma yetkisinin iptaline oybirliğiyle karar veren İzmir 2. İdare Mahkemesi mahkeme masrafları ve avukatlık vekalet ücretinin de davalı Aliağa Belediyesi’nden alınarak davacılara iadesine hükmetti.

OĞUZHAN ‘HUKUK KAZANDI’

CHP Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan mahkemenin aldığı kararı değerlendirerek “Sayın Serkan Acar, yangından mal kaçırır gibi meclis üyelerimizin geçerli mazeretlerle katılamadığı bir meclis toplantısında bu kararı gündeme almış ve emrivakiyle Aliağa halkını büyük bir borç yükü altına sokmaya kalkmıştı. Meclis üyelerimizin çabası ve parti grubumuzda aldığımız karar gereği başlattığımız mücadele neticesinde mahkemenin verdiği bu karar doğrultusunda sayın Acar umarız ki hukukun her zaman üstün geleceğini anlamıştır” şeklinde konuştu.

 “MEVZUATA UYGUN DAVRANMAYA DAVET EDİYORUZ”

Aliağa Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Hakan Turan da meclis toplantısında yaptığı açıklamada Acar’a hitaben  “İki yıllık maclis sürecimizde sürekli yaşadığımız bir problem var. Meclis gündemindeki kararların komisyon denetiminden geçmesine yönelik sürekli olarak talepte bulunuyoruz. Belediye kanunu’nda imar ve bütçeyi ilgilendiren kararların komisyon denetiminden geçme şarti var. 5 kasım 2019 tarihli maclis toplantısında da toplamda 90,000,000 liralık borçlanma yetkisini komisyona sevk etmeden, mecliste bizim ret oyu vermemize rağmen oy çokluğuyla geçirmiştiniz. Biz de bunu CHP grubu olarak yargıya taşımıştık. İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin 2020/1528 karar sayılı ilamıyla hukuka ve mavzuata uyarlılık bulunmadığı sebebiyle 90 milyon liralık borçlanma yetkisinin verildiği meclis kararı, mahkeme kararıyla şu anda iptal olmuş durumda. Sizi bundan sonra bir hukukçu olarak belediye mevzuatına uygun davranmaya davet ediyoruz” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.