Dolar 32,5185
%-0.09
Euro 34,7960
%-0.2
Altın 2.421,520
%-0.35
Bist-100 9.720,00
%0.78

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Aktepe-Emrez’de 2. adım atıldı: MHP’li Şahin’den Büyükşehir’e çağrı

Aktepe-Emrez’de 2. adım atıldı: MHP’li Şahin’den Büyükşehir’e çağrı

İzmir’de kentsel dönüşüm konusunda en çok tartışılan alanlardan biri olan ve geçtiğimiz aylarda ‘kooperatif’ modeliyle ilk etap çalışmaları başlayan Gaziemir Aktepe-Emrez’deki kentsel dönüşüm çalışmalarının 2. etabı için de İzmir Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz günlerde kat karşılığı ihaleye çıkmıştı. Bölgedeki dönüşüm çalışmalarında kooperatif modelini sıkça eleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi MHP Grup Başkanvekili ve Gaziemir Belediyesi meclis üyesi Selahattin Şahin, 2. etabın ihale usulü yapılması konusunda, “İhaleye çıkılması doğru bir davranış. İnşallah 1. etapta yaptıkları yanlıştan da dönerler. Bizim temennimiz bu yönde” dedi.

  • Ege Postası
  • 23.05.2022 - 10:47

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir’de kentsel dönüşüm noktasında en çok tartışılan alanlarından olan Gaziemir’deki Aktepe-Emrez bölgesindeki kentsel dönüşüm çalışmaları için ilk adım Şubat ayında atılmıştı.

Alandaki 1. Etap dönüşüm çalışmaları için İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ‘kentsel dönüşümde Türkiye’ye örnek model’ olarak tanıttığı kentsel dönüşümde kooperatif modelini uygulamaya başlamış ve dönüşümü iş dünyası kooperatiflerine bırakmıştı. 

Aktepe-Emrez bölgesindeki dönüşüm projesinin 1. etabı için geçtiğimiz aylarda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki İZBETON A.Ş. ile İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi arasında protokol imzalanmıştı.

Kentsel dönüşümde kooperatif modeline ilişkin tartışmalar devam ederken Büyükşehir, ikinci etap için ihaleye çıkmıştı. 7 bin 45 metrekarelik alanı kapsayan dönüşüm ihalesinin kat karşılığı yapılacağı belirtilmişti.

DAVA AÇMIŞLARDI

Öte yandan; dönüşüm çalışmalarının kooperatif aracılığıyla yapılmasına tepki gösteren İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi MHP Grup Başkanvekili ve Gaziemir Belediyesi meclis üyesi Selahattin Şahin, çalışmaların ihaleyle yapılması gerektiğini sıkça dile getirmişti. Şahin ayrıca Gaziemir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca’yla konuyu yargıya taşımıştı.

2. etabın ihale usulü yapılması konusunda olumlu görüş belirten Şahin, ilk etapta verilen karardan da dönülmesi çağrısında bulundu

“SADECE 2 ADANIN İMARI VAR”

Bölgedeki kentsel dönüşüm çalışmalarının başlangıcıyla ilgili bilgi veren Şahin, ilk etap çalışmalarında kooperatif modelinin uygulanması konusunda yasalara aykırı davranıldığını belirtti ve “Olayın başlangıcına bakmak gerekiyor. O bölge yaklaşık 80 dönümlük bir yer. Milli Emlak’tan kanun gereği 12 milyon gibi ucuz bir fiyata aldı Büyükşehir. Buranın sadece 2 adasına imar planı yapıldı. Yani 1. Ve 2. Etap. 1. Etabı İZBETON üzerinden ihalesiz verdi. 2. Etabı için ihaleye çıkılıyor. Devlet, yasa gereği kentsel dönüşüm çalışmaları için ‘eğer bir bölgede deprem olduysa ve hasar varsa burayı ihalesiz yapabilirsin’ diye yetki vermiş. Eğer afet riski varsa… Burada pazarcıların kullanmak için yaptığı bir kaçak tuvalet var. Bu tuvaleti hasarlı bina olarak göstermiş Büyükşehir ve İZBETON buradaki dönüşümü Gaziemir İş İnsanları Kooperati’ne devretti. Bunu yapamaz, yasaya aykırı. Madem kooperatif yapacaksın o bölgedeki insanların olduğu bir kooperatif olsun. Sen o bölgedeki bütün insanları buna dahil et. Bu kooperatif de doğru bir kooperatif modeli değil. Kaldı ki kime verirse versin ihalesiz veremez. Kanuna ve yasaya aykırı. Kooperatif de ihalesiz aldığı yer için dairelerin satış ilanını vermiş. Sanıyorum kooperatif yüzde 50’yle anlaşmış. Burada dikkat çeken hususlardan biri Büyükşehir'in bir daireyi yapmasının masrafı 20 bin lira” dedi.

“KİM YAPTIYSA ONA AÇTIK DAVAYI”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in geçtiğimiz meclis oturumlarında Şahin ‘e yönelik olarak “Bana dava açmışsınız” söylemine de yanıt veren Şahin, “Biz her zaman ‘ihalesiz verilemez dedik ve buna karşı çıktık. Bunun için suç duyurusunda bulunduk. Tunç Bey’in şahsıyla bir işimiz yok ki. Hatalı bir uygulama bu. Vazgeçilsin diye kim yaptıysa ona açtık davayı” diye konuştu.

"TEMENNİMİZ BU YÖNDE”

2. etap çalışmalarında ihaleye çıkılması kararına olumlu yaklaşan Şahin, “İhaleye çıkılması doğru bir davranış. İnşallah 1. etapta yaptıkları yanlıştan da dönerler. Bizim temennimiz bu yönde” ifadelerini kullandı. 

“KANUNLARA UYGUN HAREKET EDİLMESİNİ İSTİYORUZ"

1. etap için açılan davanın seyrine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Şahin, “Eğer bizim lehimize bir sonuç çıkarsa birinci etaptaki çalışmalar durdurulur. Ama bu ikinci etabı ve sonrasındaki etkilemez. Zaten orada sadece 2 adanın imar planları var.  2348 ada ihalesiz verildi, 2349 ada da ihaleye çıkıldı zaten. Zaten 3. ve 4. adaların imar planları yok. İhalesine çıkamaz zaten. Biz sadece kanunlara uygun hareket edilmesi için mücadele veriyoruz” dedi.


 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.