Dolar 32,5303
%0.13
Euro 34,9399
%-0.09
Altın 2.437,080
%0.03
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Aktepe-Emrez önergesine komisyonlardan veto

Aktepe-Emrez önergesine komisyonlardan veto

Gaziemir Belediye Meclisi’nde Cumhur İttifakı’nın geçtiğimiz Mayıs ayında kentsel dönüşüm ve bölgede yaşanan sorunlarla sıkça tartışma konusu olan Aktepe-Emrez bölgesine doğalgaz şebekesi bağlanabilmesi adına meclis kararı alınmasına yönelik yazılı önergesine ilişkin komisyonlar karar verdi. Üç farklı komisyonda görüşülen önerge, reddedilirken redde gerekçe olarak ise bölgedeki yapıların yüzde 40’ının yapı kayıt bölgelerini almamış olması ve Aktepe-Emrez’de 1. ve 2. etap kentsel dönüşüm projelerinin başlanmış olması gösterildi.

  • Ege Postası
  • 29.08.2022 - 13:52

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Gaziemir ilçesinde bulunan Aktepe-Emrez bölgesi sık sık CHP ve Cumhur İttifakı arasında ipleri gereken bölge son olarka kentsle dönüşüm ve bölgedeki konutlara doğalgaz hattı bağlanmasıyla gündeme gelmişti.

Konuya ilişkin geçtiğimiz Mayıs ayında Cumhur İttifakı Gaziemir Belediye Meclisi’nde bölgedeki vatandaşların evlerine doğalgaz dağıtımı yapılabilmesi amacıyla meclis kararı alınması için yazılı önerge vermişlerdi.

Cumhur İttifakı tarafından verilen önergede Elektrik piyasası kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi gerekçe gösterilirken alınacak meclis kararıyla birlikte bölgede doğalgaz yatırım şirketleri tarafından yatırım yapılabileceği belirtildi.

KOMİSYON KARARINI VERDİ

Öte yandan; önergenin verilmesinden 3 ay sonra meclis komisyonlarında görüşülen önerge, komisyonlarda karar bağlandı.

Önergeyi görüşen ve tamamı CHP’li meclis üyelerinden oluşan Bayındırlık ve İmar, Hukuk ile Çevre Komisyonları ilgili önergeyi oybirliğiyle reddetti.

Önergenin reddedilmesine gerekçe olarak ise bölgedeki yapıların yüzde 40’ının yapı kayıt bölgelerini almamış olması ve Aktepe-Emrez’de 1. ve 2. etap kentsel dönüşüm projelerinin başlanmış olması gerekçe gösterildi.

İlgili komisyon kararına ilişkin şu ifadelere yer verildi; “Önergeye konu olan yasal düzenlemelerden Yapı Kayıt Belgesi alınmasına dair yasal değişiklik 04.05.2018 tarihli 7143 sayılı kanunun 16.maddesi ile yapılarak 3194 sayılı yasaya işlenmiştir. 25.11.2020 tarihli 7257 sayılı kanunun 7.maddesi ile de 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanununun 4.maddesine eklenen 8.fıkra ile imar planı olmayan veya imar planı olmakla birlikte yolların imar mevzuatına uygun açılmamış olması halinde yapı kayıt belgesi almış olan yapılara doğalgaz dağıtım şirketleri tarafından şebeke yatırımı yapılması, ilgili belediyesince 10 yıl içerisinde deplase edilmesi gerektiğinde deplase maliyetlerini üstleneceğini taahhüt etmesi koşuluna bağlanmıştır. İlgili düzenlemelerden Doğalgaz Piyasası Kanununda yapı kayıt belgesi alan yapılar için istisnai düzenleme 2020 yılında imar yasasındaki imar barışına (yapı kayıt belgesi) ilişkin düzenleme ise 2018 yılında gerçekleştirilmiştir. 1) Bu hali ile yapı kayıt belgesine ilişkin başvuruların yapıldığı süreçte ilgili istisnai hüküm ile ilgili düzenleme yapılmamış olduğundan hukukun genel ilkelerinden olan “Hukuki öngörülebilirliğin” olmaması, 2) Aktepe-Emrez mahallelerinde bulunan yapıların %40’ının yapı kayıt belgesi almamış olması, 3) Ayrıca söz konusu bölgede 1.ve 2. etap kentsel dönüşümün başlamış olması sebepleriyle 10 yıl içerisinde söz konusu yatırımın deplase edilmesi gerekeceği açık olduğundan ve bu haliyle kamu zararına sebebiyet vermemek adına önergenin oy birliği ile reddi”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.