Dolar 32,5257
%0.24
Euro 34,7316
%0.03
Altın 2.490,860
%1.16
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Aksoy davasına da konu olmuştu: ‘Çöp araçları ihalesi’ mecliste tansiyonu yükseltti

Aksoy davasına da konu olmuştu: ‘Çöp araçları ihalesi’ mecliste tansiyonu yükseltti

Menemen Belediyesi Kasım ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci oturumu, Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan idaresinde gerçekleştirildi. Oturumda gündeme damgasını vuran konu ise Menemen Belediye Başkanı iken “zimmet ve irtikap” soruşturması kapsamında görevden uzaklaştırılan Serdar Aksoy döneminde yapılan ve soruşturmaya da konu olan çöp araçları ihalesinin feshedilmesi oldu. İhale feshi CHP ve AK Parti arasında tansiyonu yükseltti.

  • Ege Postası
  • 02.11.2021 - 19:44

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Menemen Belediyesi Kasım ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci oturumu Belediye Başkan Vekili aydın Pehlivan idaresinde gerçekleştirildi. Oturuma damgasını vuran konu ise Menemen Belediye Başkanı iken “zimmet ve irtikap” soruşturması kapsamında görevden uzaklaştırılan Serdar Aksoy döneminde yapılan ve soruşturmaya da konu olan çöp araçları ihalesinin feshedilmesi oldu. 

“ÇÖP İHALESİ İPTALİ DOĞRU MU?”

Gündem dışı konuşmalarda söz alan CHP Grup Başkanvekili Ali Yılmaz, bir önceki oturumda Seyrek’teki arazinin satış yetkisinin verilmesi tartışmalarında Başkan Vekili Pehlivan’ın sözlerini eleştirdi. Yılmaz ayrıca, ilçeye ilişkin bazı soruları da yöneltti ve “Kapanış konuşmasında bana göre talihsiz bir beyanda bulundunuz. Ben inançlı biriyim. Benden yanlış beklemeyiniz dediniz. Ancak demokrasilerde işler böyle yürümez. Muhalefet sorumlu kişinin inanlı biriyim diye beyanda bulundu. Muhalefet arkasını dönüp gitmez. Muhalefetin sorumluluğu araştırmak, geliştirmek ve eleştirmektir. Benim size sormak istediğim bazı şeyler ar. Devlet hastanesinin olduğu yerde T Yapımın yapımına yeni başladığı inşaat var. O bölgede 40 metre yüksekliğinde yapı ruhsatı verilmiş. Aldığımız duyumlara göre 53,5 metre yüksekliğinde 2 adet yapı ruhsatı kesilmiş. Bu doğru mudur? Eğer doğruysa bu ruhsat neye dayanarak düzenlendi? Diğer konu da çöp araçlarının ihaleden doğan sözleşmesini iptal ettiğiniz söylemiştiniz. Duyumlarımıza göre mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermiş. Bu doğru mudur? Diğer konu… Pazaryeri açılışı yapıldı geçtiğimiz günlerde. Ancak geçtiğimiz günlerde yapan yağmurdan sonra Şehit Aycan Aksoy caddesinde biriken suların pazaryerine aktığını tespit ettik. Bu soru nasıl çözülecek, bir çözümüzü var mı? Ayrıca pazaryeri açıldı ama kulağımıza gelenlere göre henüz kullanıma alınmayacakmış. Doğru mu? Ayrıca… Geçtiğimiz meclis toplantılarında personel maaşları konusundaki adaletsizlikleri dile getirmiştim. Anı şikayetimi yine dile getiriyorum. Personel maaşlarıyla ilgi bir diğer konu da şu: Son günlerde hepimizin bildiği gibi büyük bir ekonomik sıkıntı çekmekteyiz. Yapılan bilimsel araştırmalara göre açlık sınırı 3 bin 95 lira. Asgari ücret de 2 bin 800 lira. Yani asgari ücret açlık sınırının altında. Bununla ilgi çalışma yapabilir miyiz” dedi.

“SANKİ HIRSIZLIĞI BEN YAPTIM”

Yılmaz’ın ardından söz alan AK Partili meclis üyesi Selahattin Yeşilkaya, konuşmasında Seyrek’te bulunan ve büyük tartışmalara nedne olan arazi üzerinden Serdar Aksoy’a yüklendi ve “Mecliste birbirimize gayet saygılı davranıyoruz. Memnuniyete bu durumu karşılıyoruz. Bizden önceki yönetimde bir sıkıntılar vardı. Sıkıntıdan dolayı dışarıda bizim sandıktan çıktık siz nerden geldiniz gibi söylemler var. Biz kimsenin apar topar bir yerden götürülmesini istemeyiz. Ben o arkadaşların ceza almasını dört duvar arasında kalmasını istemem Allah kolaylık versin. Kendiler ve aile fertleri, buraları yediniz yetmedi mi şimdi oraları yemeye gittiğiniz, seyrek arazilerini yediniz yetmedi mi diye konuşuyorlar. O beldede yaşadım diye özellikle benim adımı kullanıyorlar Seyrek'in arazilerini birilerini peşkeş çektiniz diye. Yok öyle bir şey. Kaldı ki başkanım izah etti. Milli emlak aracılığıyla değerlendirilecektir dendi. Hala kalkmışız aynı yerde ve aynı noktada ‘Adres sapıtılıyor’ deniliyor. Sanki hırsızlığı ben yaptım, sanki bizler suçluyuz, o beyefendi ve aile fertleri orada burada kamuoyu yaratmaya çalışıyorlar, adres saptırıyorlar” diye konuştu. 

"HUKUK MÜCADELEMİZ SONUNA KADAR DEVAM EDECEK"

Söz alarak Yılmaz’ın çöp araçları ihalesine ilişkin söylemlerini eleştiren MHP’li meclis üyesi Bahadır İnanlı, ihalede belediyenin maddi zarara uğratıldığını belirtti ve “Temizlik araçlarıyla ilgili zamanında yapılmış bir ihale var. O ihalenin bence çok geç kalınmış feshi oldu. Hatırlatmak gibi olacak ama zamanında bu kiralama 36 milyon gibi bir rakama yapılmıştı. O dönemde bu araçların tamamının alınacağı fiyat 6,5 milyon civarıydı. Burada ciddi bir zarar söz konusudur. Burada Menemen halkının zarara uğramaması için yapılması gereken yapılmıştır. Hukuksal süreçle ilgili de herke hukuk biriminden bilgi alabilir. Feshimiz, hukuka uygun yapılmıştır. Bu hukuksal bir süreç. Düşünebiliyor musunuz? Karşı taraf 7 milyona aldığı araçları mevcut fiyat artışları da yansıtılarak 40 milyonluk bir geliri olmasından bahsediyoruz. Buna bakarsak hukuksal mücadelemizin olması doğru değil midir? Bir diğer boyutu… 2 yıl boyunca kuruş almadan hizmet veriliyor. Hiç kimse bunu sormuyor mu? Bu konu yargıya intikal etti ve hukuk mücadelemiz sonuna kadar devam edecek. Burada araçları önce meydanda sergiliyorsunuz, sergilediğiniz araçlarla ilgili ihaleyi daha sonra yapıyorsunuz. Bunun izahı yok. İnanın çok geç kalmış bir fesihtir. Bugün olsa yine yapılır. Sonuna kadar da bu hukuk mücadelesi devam ettirilir. Burada 186 bin nüfusun kuşa kurda yem edilmemesidir önemli olan” ifadelerini kullandı.

“İNSAN SOKAĞA ÇIKMAYA UTANIR”

AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Demircioğu ise, pazaryerini su basması konusunda sorumluların İZSU ve önceki dönem belediye yönetimi olduğun belirtti. Çöp araçları ihalesine de değinen Demircioğlu, Aksoy’a sert sözlerle yüklendi ve şunları söyledi; İnançlı bir insan olduğunuzu söylemenizde bence bir sorunu yok. Ben bu noktada Ali Bey’e katılmıyorum. Planı, projesi CHP döneminde yapılmış. Eğer su basmışsa CHP’nin iş bilmezliğinden olmuştur bunlar. Vay efendim su basmış. Neden böyle oldu? Kot veremiyor muydunuz? Ayrıca İZSU var. Yani altyapıların bütün sorumluluğu onlara ait. İZSU burada kanalda çalışma yapmamış, yıllardır Menemen’in altyapısı aynı. Binalar yenileniyor, insanlar artıyor, kanallar yağmur suyunu dahi tahliye edemiyor. Herhangi bir yağmurda İzmir’de gondolla gezi yapabilirsiniz Gelecek hafta büyükşehir meclis var. Cesaretiniz varsa gelin söyleyelim. Biz pazaryerinin binasını yaptık. Altyapısı İZSU’da. Daha önceki dönemde CHP’li belediye vardı. Siz 1,5 yıl görev yaptınız. Gidip kontrol etseydiniz kotları, yolları. Amaç ne, gölge düşürmek. Gölge düşüremezsiniz. Çünkü bugüne kadar çözülmesi mümkün görünmeyen bir sorunu AK Parti çözdü. İşinize gelmiyor. Biz proje ve hizmet üretmeye çalışıyoruz. Yaptırsaydınız.  Sizin 1,5 senelik bir önceki dönem belediye başkanı döneminde… Hala ‘Ben belediye başkanıyım, geri dönüyorum’ diye sağda solda iddialarda bulunan Serdar Aksoy var ya… Ortalıkta atmak tutmak kolay ya. ‘Ben belediye başkanıyım’ diye. İnsan sokağa çıkmaya utanır. Bu belediyenin 650 milyon borcu var. Buna rağmen hizmetler yapılıyor. Biraz sorumluluk sahibi olun ya. Sonra da inançlıyım cümlesine takılıyorsunuz. Muhalefet yapmayı seviyorsun. Ben de muhalefet yaptım. Ama etkin muhalefet yaptım. Siz de öyle yapın. ‘Araçlarla alakalı yeterli araştırma yapılmadı mı?’ deniliyor. Araştırma yapıldı. Aslanlar gibi de elimizde geçen ilk fırsatta bu ihale iptal edildi. Geçen ay hep birlikte 33 tane araç aldık. Menemen’in öz malı. Onlar bize 24 tane vermişti. 33 araç alındığında sadece yakıt masrafımız olacak. 7 yılda ödenecek masrafları. Ayda 280 bin lira verilecek. Bu bir başarı. Ali Bey bunu alkışlayın. Ama eleştirmek çok kolay. Son olarak şunu söylemek istiyorum pazaryeriyle ilgili. İZSU’ya kanallar temizletildi, rögarlar yerleştirildi. Bu sorunlar yine olabilir mi olabilir. Bu sorunu Büyükşehir’de konuşabiliriz.”

“O SÖZLERİN MUHATABI BİZ DEĞİLİZ”

Demircioğlu’nun ardından yeniden söz alan CHP’li Yılmaz, “AK Parti sözcüleri havada uçan sineğe bile laf yetiştiriyorlar. Ben hiçbir şekilde belediyeyi ya da belediye başkanını eleştirmedim. Ben Menemen’de yalanan sorunları buraya taşıdım konuşulup tartışılsın diye. Siz yaptınız demedim. Ama AK Parti sözcüleri ellerine mikrofonu aldıklarında adeta meydan dayağı atıyorlar. Ben burada CHP’nin grup başkanvekiliyim. Menemen’in yaşadığı sorunu gündeme getirmeyecek miyim? Yusuf Bey’e soruyorum. Eski vergi dairesi binası TÜGVA’ya tahsisi edildi. O da boyatıldı. Bu işi belediye mi yaptı? Selahattin Bey’in ithamlarına da geleyim. O sözlerin muhatabı biz değiliz. Gidin kendisine söyleyin” dedi. 

“CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ GÖREVİNİ YERİNE GETİREMİYOR MU?” 

Yılmaz'ın ardından tekrar konuşan AK Partili Demircioğlu ise; “‘Ben eleştirmedim’ dediniz. Ama konuşmanın başında ’Muhalefet araştırı, geliştirir, eleştirir’ dediniz. Sonra da kendinizce eleştiriler dizdiniz. Ben de hakkaniyetli eleştiriler olması gerektiğini söyledim. Ama siz sonra eleştiri yapmadım diyorsunuz. O zaman şunu mu anlayalım? CHP Grup Başkanvekili görevini yerine getiremiyor mu” diye konuştu. 

PEHLİVAN’DAN KALEM KALEM YANIT

Yapılan tüm konuşmaların ardından konuşan ve hem eleştiri hem de sorulara yanıt veren Pehlivan, şunları söyledi; “Evet inançlı insanlarız. Yarım saatlik konuşmanın içinden bunu cımbızla çekmeniz çok abesle iştigal. Bunu gündeme getirmeniz beni üzdü. Ben yarım saatlik açıklama yapmıştım. T Yapı inşaata başlamış demiştiniz. Ben inşaatla ilgili araştırma sürecini başlattım. Bitince kamuoyuna ve size gerekli bilgiyi vereceğiz. İhalenin iptaline gelirsek… Yeterli çalışma yapılıp yapılmadığı soruldu. İhalenin iptal edilmesi sizi rahatsız etti mi? Keşke zamanında bu özveriyi gösterseydiniz de bu ihaleler olmasaydı Menemen halkının malı harcanmasaydı. 7 milyon lira alınacak araçların, 45 milyonu geçen rakamlarla kiralanması kabul edilemez. Biz hukukçularımızla oturduk ve orada bir madde var. Gerekli dayanağının olduğunu biliyoruz. O konuyla ilgili hukuki süreç başlayacak, mahkeme süreci işleyecek. Hukukçularımız mücadelesini başlatacaklar. Biz bu konuyla ilgi sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bu konuda Danıştay kararları var elimizde. Şu anda adalet önünde olan bir dosya. Şunu vurgulamak istiyorum. Menemenimiz için kara bir lekedir. Biz bu kara leke için verdiğimiz kararın arkasındayız. Yarın da olsa aynı kararı veririz. Bunu usulsüz ve vicdansız yapılan her ihale için yapacağız. Bu ihaleyi siz yaptınız. Önümde karar defteri var. Onda Tahir Şahin’in de Serdar Aksoy’un da imzası var. Aynı partinin çatısı altındasınız. Kendinizi bu işten ayrı tutamazsınız. Hukuksal süreçle ilgili de bilgilendirmeleri yapacağız. Menemen’de biz bunu iptal etmemiz gerekiyordu. Menemen’i ciddi bir yükten kurtarmamız gerekiyordu. E sokaklar ne olacak? Temizlenmesi gerekiyor. Biz insanlarımızın hayatını kolaylaştırabilmek adına bu mücadeleyi veriyoruz. Siyaset dediğimiz ben daha iyi yapabilirim sanatadır. Bunu bir dönem siz yaptınız, şimdi de biz yapıyoruz. Takdir halkta. Pazaryeri konusundaki tespitleriniz doğru. Alanın 4 tarafından kot alınıyor ve zamanında bu kotlar yanlış alınmış. Bunu tekrardan yıkalım diye bir durum yok. Buranın planlamasını ve inşaatını yapan biz değiliz. Bununla ilgili araştırmalarımız da devam ediyor. Pazaryerini zemini olarak alınabilecek tedbirleri drenajlarla almaya çalıştık. Kışın da kanal yöntemiyle çözmeye çalışacağız. Ama yanlış mı yapılmış evet yanlış yapılmış. Gözle görülür bir hata var. Vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırabilmek adına bu projeyi ürettik. Personel maaşı… Görev tanımına, liyakat ve becerilerine göre maaşlar değişir. Bugün hiçbir şirkette farklı pozisyonlar farklı maaşlar alıyorlar. Bu durum sizin döneminizde de vardı bizim dönemimizde de var. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.