Dolar 32,5457
%0.02
Euro 34,9188
%0.26
Altın 2.431,750
%0.35
Bist-100 9.712,00
%-0.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Parti’nin trafik eleştirilerine Büyükşehir’den kalem kalem yanıt

AK Parti’nin trafik eleştirilerine Büyükşehir’den kalem kalem yanıt

İzmir’in kronikleşmiş sorunu olan trafik, İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısı 2. Bileşiminde masaya yatırıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe ve Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak, trafik sorununun nedeni ve çözüm için atılan adımlar hakkında ayrıntılı bir sunum yaparken konuya ilişkin AK Parti tarafından gelen eleştirilere kalem kalem yanıt verildi.

  • Ege Postası
  • 14.07.2021 - 20:19

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısı 2. Bileşimi Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi.

İzmir’in kangren haline gelen sorunlarından olan ve her geçen gün artarak devam eden trafik sorunu, İzmir siyasetinin muhalefeti AK Parti tarafından sıklıkla gündeme getirilirken trafiğin iyileştirilmesi konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin efektif adımlar atılmaması da sert bir dille eleştiriliyor. 

İzmir’in kronikleşmiş sorunu olan trafik, mecliste masaya yatırıldı. Oturum başlangıcında İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe ve Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak, yapılan eleştirilere yanıt olarak trafik sorunun nedenleri ve büyükşehir tarafından sorunun çözümlerine ilişkin atılan adımları anlatan bir sunum yaptı.

Atak, konuşmasında şunları söyledi “Bir süredir İzmir’deki trafik sorunu konuşuluyor. Bu sadece İzmir’in değil, pandemi sürecinde tüm büyük kentlerin bir sorunu oldu. Trafik sıkışıklığının nedeninin seçilen ulaşım aracında aranması gerekiyor. Türkiye’nin büyük kentlerine baktığımızda aslında toplu taşıma araçları yoların yüzde 10’unu kaplarken yolcuların yüzde 7902ini kaplıyor. Otomobiller ise yüzde 90 oranında yol kaplayıp yolcuların yüzde 30’unu kapsıyor. Yani trafiğin oluşmasındaki en önemli nedenlerinden biri de otomobillerin artması. Otomobil merkezli ulaşımın yarattığı bazı zararlar var. Fosil yakıt kullanımının artması, hava ve gürültü kirliliği, trafik güvenliği sorunlarının artması, toplu taşımacılığın ihmal edilmesi, sınıfsal ayrımcılık ve sosyal ilişkilerin zaafa uğraması gibi sorunlara yol açıyor. Araba kullanmayacak mıyız? Evet kullanılacak. Ama nasıl? Sorunumuz şu: Sadece sabah işe gidip akşam işten gelmek için araba kullanımı trafik sorunlarını artırıyor. Evet araba kullanmak zorunda olanlar olacaklar ama bu kişilerin yüzde 25’i geçmemesi lazım. Geçtiği zaman kentteki trafik ne kadar yol ve kavşak yapsanız da trafiği yönetemez hale geliyorsunuz. Ulaşım sadece otomobilden ibaret değil. Ulaşımın tüm kesimleri kapsayan şekilde planlanması gerekiyor. Sürdürülebilir trafik yaklaşımı için toplu ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi, toplu ulaşıma öncelik vermek, yaya ve bisiklet ulaşımının geliştirilmesi gerekiyor.

PANDEMİDE TOPLU TAŞIMA KULLANIMI AZALDI

Son 2 yılda tüm dünya pandemiyle tanıştı ve ulaşım alışkanlıkları değişti. Ne oldu? İnsanlar toplu taşımadan özel araca yöneldi. Kentimiz yoğun bir göç aldı. İzmir kentindeki yerleşim tercihleri değişmeye başladı. Herkes kırsalda arazi almaya çalıştı. Buralara ulaşımı da arabalarla sağlamaya başladılar yani hafta sonu trafiği tüm haftaya yayıldı. Kamu toplu taşımadaki biniş sayıları pendemiden önce 1 milyon 800 bin iken nisan ayında 258 binlere düşüyor. Ve dalgalı bir seyirle Haziran 2021’de 948 binlere geliyor. Dolayısıyla yüzde 30’şuk bir azalma var. Haziran ayının ardından bir artış gerçekleşti be 1 milyon 100 binlere çıktı ancak hala eksik var. Altyapı çalışmalarımızın da seyahat süresine etkisi oldu. 

NELER YAPILDI?

Peki çözüm, önlem ve yatırımlarımız neler? Birincisi Kemeraltı’ndaki kuşaklama çalışmaları. İkincisi de Altınyol’daki yağmur suyu drenaj problemine ilişkin yapılan çalışmalar. Bu çalışmalar, söz konusu bölgelerde önemli bir trafik sıkışıklığına yol açtı. Ancak bu çalışmaların da en geç Temmuz ayı sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor. Pandemi döneminde özellikle bazı işletmelerden bize gelen talepler oldu. Çalışanlarının daha sağlıklı gidip gelebilmesi için. Biz de S Plaka ihalesine çıktık ve 280 adet S Plaka verdik .,Bunun da trafiğe önemli bir etkisi olacağını düşünüyoruz. Öte yandan İZUM’dan 466 akıllı kavşak ve 108 noktadaki trafik izlemesiyle yaşanan tüm sorunlara en kısa sürede müdahale edebiliyoruz. Bunu yanında arızalanan araçların da trafiğe olumsuz etkisi olduğunu tespit etik ve bunun için de büyükşehir belediyesi olarak ücretsiz çekici hizmeti vermeye başladık. Ayrıca iki yeni feribotumuzla birlikte feribotların sefer sıklıklarını artırdık. Ayrıca arabalı vapurlarımıza da ekleme olacak ve çok yakında 7arabalı vapurumuz hizmet verecek. Toplu taşımanın geliştirilmesi çerçevesine otobüs filomuzun yenilenmesi de önemli bir adım oldu. İBB tarafından toplanda 451 yeni otobüs alındı. Bu şekilde vatandaşlarımız daha konforlu ulaşım sağladı. Ayrıca yeni güzergahlar açıldı ve sefer saatleri eklendi. Bu şekilde toplu ulaşımda önemli bir iyileşme sağlandı. Ayrıca kentin birçok kritik kavşağında kavşak düzenlemeleri de yapıldı.  Orta vadede yapılan çalışmalar da var. Narlıdere Metrosu yüzde 70 oranında tamamlandı. Çiğli Tramvayı çalışmaları hala devam ediyor. Buca Onat Tüneli ve bağlantı yolları... Bu önemli bir proje. Daha önce tavsiye olmuştu ve projeleri tekrar çizildi. Ağustos ayında yeniden ihalesine çıkacağız. Bu şekilde transit geçmek isteyen araçlar için bir güzergah. Bu şekilde şehir içi trafiği de önemli ölçüde azalacak. Bizim esas amacımız toplu taşımayı yaygınlaştırma, toplu taşımayı daha konforlu hale getirmek ve çalışmalarımızı bunun üzerine şekillendiriyoruz.”

“RAYLI SİSTEM YATIRIMLARI KONFORLU YATIRIMLAR”

Atak’ın ardından kürsüye geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, kent genelinde trafiğin rahatlatılması için raylı sistemlerin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı ve "Biz esasında çağdaş ulaşım planlarının temel ilkesine uygun hareket etmeye çalışıyoruz. Bizim eğitimimiz şunu söylüyor; kentin merkezinde tüm yol kesişimlerinde battı-çıktı yapılarak trafik sorunu çözülemez. Bir sonraki kavşakta da battı-çıktı yapmanıza yol açar ve bu sürdürülemez. Kamu kaynaklarının kullanımı konusunda da sıkıntı yaratır. Merkeze gelecek bireysel ulaşım sayısını azaltmak gerekiyor. Toplu ulaşımı geliştirmek, bireysel ulaşımı sınırlandırmak, bisiklet ve yaya ulaşımını arttırmak gerekiyor. Toplu taşımanın konforunu arttırmanız gerekiyor. Raylı sistemle ilgili yatırımların büyük ağırlık kazandığını anlatıyoruz. Metrolarda ayrıca otoparklar olacak. Çiğli tramvayı yapılıyor. Raylı sistem ve deniz ulaşımına entegre olan yatırımlar konforlu yatırımlardır. Bazı ülkelerde bireysel ulaşımı sınırlandırmak için ücretlendirme politikaları yapılıyor. Ama bizim için teşviklerle bunu yapmak mümkün” dedi.

“YIL SONUNDA TÜM ÇALIŞMALARI BİTİRMEYİ PLANLIYORUZ”

Trafiğin rahatlatılması için büyükşehir tarafından yapılan yatırımlara da değinen Gökçe,  “Biz İZBAN'ın Torbalı'da Tire ve Beydağ'a da uzanmasını öngörüyoruz, bunun içinde TCDD ile görüşeceğiz. Biz çağdaş ulaşım planlamasının temel ilkelerine uygun hareket etmeye çalışıyoruz. Bizim eğitimimiz çağdaş ulaşım planlaması kentin merkezinde battı çıktı yaparak sorun çözülemez. Üstelik bu kamu kaynaklarının verimsiz kullanımı anlamına gelir. Daha ince dokunuşlar ile sorunu çözmeye çalışıyorsanız doğruyu yağıyorsunuz demektir. Çok önemli 2 yol yatırımından bahsettik.  Buca- Onat hattı çok önemli bir hat. Konak Tüneli'nden çıktığımız yerde bir uçan yol var, şimdi orada tünel çalışmasını bitirdik, geri kalan çalışmaları da tamamlamak üzereyiz. Bu yıl sonunda tüm çalışmaları bitirmeyi planlıyoruz. Bu çalışmalar yapıldığında Altındağ trafiğini büyük ölçüde rahatlatmayı planlıyoruz.  Bu bize alternatifsiz yolu olmayan durumundan kurtaracak. Bir alt merkeze ihtiyacımız var. Merkeze olan zorunlu yolculukların azaltılmasını sağlayacak. Ulaşım planımızın söylediği gerekliliklerden bir tanesi. Ben Ankaralıyım, Ankara'daki kentin merkezi Kızılay yanlış politikalardan dolayı çökmüş durumda. İzmir'de Alsancak'ın çökmemesi için herkesin araçla içinden geçtiği ama göremediği bir ulaşım düzeni oluşturulmaması gerekiyor. Hem kısa, orta ve uzun vadede önemli yatırımlarımız var" diye konuştu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.