Dolar 32,4827
%-0.18
Euro 34,9587
%0.37
Altın 2.432,910
%0.4
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Partili Mısırlı’dan ‘Buca Metrosu’ çıkışı: Soyer kararı anlamamış, suç işliyor

AK Partili Mısırlı’dan ‘Buca Metrosu’ çıkışı: Soyer kararı anlamamış, suç işliyor

Danıştay 13. Dairesi'nin buca Metrosu ihalesine yönelik yapılan itirazlarda nihai kararını vermesinin ardından projeye ilişkin tartışmalar yeniden alevlendi. Bir yandan ihalenin tamamen iptal edildiği iddia edilirken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı metronun yapımı için hukuki bir engel kalmadığını söyledi. Öte yandan; İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Partili Meclis üyesi Fikret Mısırlı, Başkan Soyer’in kararı yanlış yorumladığını ifade etti ve “Bu süreçte Gülermak A.Ş. ile yola devam niteliğinde olduğu anlaşılan açıklama hukuksuz olmasının yanında yeni dava konularına da açıktır. Bunu sürdürerek Sayın Soyer suç işlemektedir” dedi.

  • Ege Postası
  • 22.07.2022 - 11:38

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük yatırımı olan ve 14 Şubat'ta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımıyla temelleri atılan Buca Metrosu ihalesine ilişkin geçtiğimiz günlerde Danıştay’ın verdiği karar, tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Metronun yapım işi ihalesini Gülermak Şirketi kazanırken ihalede 529 milyon daha düşük bedelle en düşük teklifi veren Nurol İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi ile Yapı Merkezi İnşaat Sanayi Anonim Şirketi, konuyu yargıya taşınmıştı. Davanın ilk aşamasında İzmir 4. İdare Mahkemesi aldığı kararla belirlediği eksikliklerin altını çizip ihaleyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Büyükşehir ise mahkemenin kararını üst yargıya taşınmıştı.

Başvurunun ardından geçtiğimiz günlerde Danıştay 13. Dairesi Büyükşehir'in itirazını reddetti. Danıştay kararı kamuoyunda farklı algılar yaratırken metronun akıbetinin ne olacağı merak konusu oldu. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kararın ardından "Ortada hukuki bir müzakere sürecini, bir tartışmayı gerektirecek bir konu kalmadı. O nedenle Buca Metrosu kaldığı yerden devam ediyor. Hiç bir hukuki engel yok" darken kararın ardından 3 farklı iddia ortaya atıldı.

Öte yandan; İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Partili Meclis üyesi Fikret Mısırlı, Başkan Soyer’in kararı yanlış yorumladığını ifade ederken Gülermak firmasıyla yola devam edilmesiyle Anayasal suç işleneceğinin altını çizdi. 

“AYNI OYUN BURADA SÖKMEZ”

Büyükşehir tarafından yapılan açıklamalarla farklı9 bişr algı yaratılmaya çalışıldığını ifade eden Mısırlı, “İzmir Büyükşehir Belediyesince yapılan hukuki değerlendirmesiyle ilgili yapılan açıklamada Danıştay 13. Dairesince verilen karar Büyükşehir Belediyesi’ni haklı bulmuş gibi duyurması tamamen yanlış. Başka bir algı ile haklı olmaya çalışılıyor. Bu süreçte Gülermak A.Ş. ile yola devam niteliğinde olduğu anlaşılan açıklama hukuksuz olmasının yanında yeni dava konularına da açıktır. Açıkçası bu konuda da aynı ESHOT zammında olduğu gibi yerel ve üst mahkeme kararlarının işlevsiz bırakılması için başka taktik denenmek istiyor. Yani aynı oyun burada sökmez” dedi.

“SAYIN SOYER SUÇ İŞLEMEKTEDİR”

Mısırlı Soyer’in İzmir 4. bölge idare mahkemesinin verdiği yürütmeyi durudurma kararını uygulamadığını belirtti ve “Sayın Tunç Soyer, yapılan itiraz üst mahkemece de kabul görmemesine rağmen Danıştay tarafından da onanmış bu kararıda işlevsiz bırakmak için bükerek tersten okuyup başka anlam yüklemek için zorluyor.  Danıştay 13. Dairesince yapılan inceleme, bir olay incelemesi olmayıp ilk derece yargı yerince verilen kararın hukuka uygunluk yönünden denetlenmesi niteliğindedir. İdare Mahkemesince islemin iptal edilmesi nedeniyle yeniden idari işleme ihtiyaç olduğunu, İzmir Büyükşehir Belediyesinin yargılama devam ederken yaptığı iddia işlemlerin hiçbir geçerliliği yoktur. Bunu sürdürerek Sayın Soyer suç işlemektedir” diye konuştu.

“KARARI UYGULAMAMASI ANLAŞILIR GİBİ DEĞİL”

Danıştay kararının 30 gün içinde uygulanması gerektiğinin altını çizen Mısırlı, “Danıştay 13. Dairesince Gerekçeli Kararı ya okumamış ya da anlamamış. Karar sonucu açıklanan nedenlerle; 1. Tarafların ve müdahilin temyiz istemlerinin reddine yani Büyükşehir Temyiz İstemi ret olmuş. İki, dava konusu işlemin iptali yolundaki İzmir 4. İdare Mahkemesi'nin temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından anılan mahkeme kararının onanmasına yani yürütmenin durdurulmasına karar verilmiş. Mahkemenin beş üyeside ortak bir karar almış bunu anlamak için hukukçu olmak gerekmez avukat olmak gerekmez karar net siyasi karar gibi de gösterilemez hiç ayrı fikirde olan üye yok. Sayın Soyer suç işliyor. Anayasamızın 138/son maddesine göre de suç işiyor 5237 sayılı TCK 96. maddesinin 1. fıkrası, İdari Yargı Kararlarının uygulanmaması 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 28/4’ Mahkeme kararlarının 30 gün içinde uygulaması davacıya tazminat ödemek veı kamu zararının karşılamak zorunda kalacağını bu yasal yükümlülük ortadayken mahkeme kararını uygulamaması anlaşılır değil” ifadelerini kullandı.

“SOYER HIRSINA YENİK DÜŞMÜŞTÜR”

Mısırlı ayrıca Soyer’in sürdürdüğü tutumu da eleştirdi ve şunları söyledi; “Sayın Soyer, İzmir halkına 529 milyon lira fazladan ödetmekteki ısrarıyla Buca Metrosunu kaosa sürükleyecek. Soyer, hırsına yenik düşmüştür. Aynı firma ile devam etmesinde sorumluluk aldığını İzmir’e göz göre göre zarar veriyor ve bu kararın gözden geçirilmesi gerekiyor. Mevcut mahkeme kararlarını işlevsiz birakmaya çalışarak Büyükşehir, davacı şirkete tazminat ödemek zorunda kalacak. Tunç Soyer’in yol yakınken dönmesinin herkes için hayırlı olacaktır.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.