Dolar 32,5998
%0.39
Euro 34,8067
%0.21
Altın 2.488,280
%0.15
Bist-100 9.464,00
%-0.63

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Partili Hızal'dan Büyükşehir'e 'borç' eleştirisi

AK Partili Hızal'dan Büyükşehir'e 'borç' eleştirisi

İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, katıldığı bir canlı yayın programında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2,5 yıllık performansını değerlendirdi. Hızal, "Büyükşehir Belediyesi Tunç Soyer öncesinde kredibilitesi yüksek bir belediye görünümüdeydi. Bugün geldiğimiz noktada Büyükşehir, personelin maaşlarını ödeme noktasında ciddi sorunlar yaşıyor" dedi. Hızal ayrıca Buca Metrosu Projesi'nin ihalesi ve kentsel dönüşüm konuları üzerinden de Büyükşehir'e eleştirilerde bulundu.

  • Ege Postası
  • 21.01.2022 - 12:54

EGEPOSTASI – İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal , TV100’de yayınlanan 10’da 12 programının canlı yayın konuğu oldu. Hande Aydemir’in sorularını yanıtlayan Hızal, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Tunç Soyer dönemini kapsayan 2,5 yıllık performansını değerlendirdi.

“2,5 YILDA DEĞİŞEN ÇOK FAZLA BİR ŞEY OLMADI”

İzmir’in onlarca sorunu olduğunu ve Büyükşehir’in yapması gereken birçok yatırım olduğunu defalarca dile getirdiklerinin altını çizen Hızal, “Ancak 25 yıllık süreç boyunca Tunç Soyer öncesindeki üst üste gelmiş sorunlarla birlikte 2,5 yıllık süreçte de değişen çok fazla bir şey olmadı. İzmir denince akla trafik, koku ve kentsel dönüşüm sorunları akla geliyor. Yaklaşık 12,5 milyar TL bütçesi olan Büyükeşhir Belediyesi, 2,5 yıllık süreç boyunca söyleyemediğimiz, sıralayamadığımız bu sorunları ortadan kaldıracak yatırımlardan uzak bir performans ortaya koymuştur” dedi.

“529 MİLYONLA EN AZ 1000 KONUT YAPILABİLİR”

Açıklamalarında Buca Metrosu projesine de değinen Hızal, projeye başlamak için geç kalındığını dile getirirken, ihaleyle ilgili de eleştirilerde bulunarak şunları söyledi:

“Soyer’in vaatleri arasında ‘Görevim boyunca Buca Metrosu’nu kullanacağız’ diye bir vaadi vardı. 3 yıllık süreç geçti henüz kazma vurulmadı. Buca Metrsou 5 yıllık süre boyunca hayata geçirilemeyecek. Kaldı ki Buca Metrosu’nun ihalesini en düşük teklif veren firmadan alıp, 529 milyon TL bedelle başka bir firmaya verdiler. Bunun bir izahı yok. 529 milyonla İzmir’de neler yapılabilir? Kentsel dönüşümle en az 1000 konut yapabilir. İzmir Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşümle ilgili 2,5 yıl boyunca bir adım atamadı.

Buca Metrosu’nun kredi onayı Cumhurbaşkanımız tarafından yapıldı. Kredi Meclis’te gündeme geldiğinde, eğer her zaman yatırıma dönük krediyse Cumhur İttifakı olarak bunu onaylıyoruz. Büyükşehir’in onaylanmayan hiçbir kredisi yok. Ama mesele bu kredinin nereye kullanıldığı meselesi. Tunç Soyer’in adaylığı döneminde İzmir’e vaat ettiği hangi yatırımlara imza atıldı asıl mesele bu.”

“DEPREM ANITI ÜZERİNDEN PR YAPIYORLAR”

Büyükşehir’in 2,5 yıl boyunca kentsel dönüşümle ilgili bir adım atmadığını da söyleyen Hızal, “Büyükşehir Belediyesi’nin 30 Ekim 2020 depreminden sonra kentsel dönüşümle alakalı yapması gerekenler vardı. Büyküşehir’in kentsel dönüşümle alakalı Tunç Soyer döneminde başlayıp bitirdiği bir proje yok. Kendi hizmet binasını dahi dönüştürememiş bir belediyeden bahsediyoruz. Sadece deprem anıtı yaparak bunun üzerinden PR çalışması yapıyorlar” diye konuştu.

“BORÇ LİMİTİ DÖRT KAT ARTTI”

Hızal, Soyer göreve geldikten sonra Büyükşehir’in borçlanma konusunda ciddi bir artış yaşadığını belirterek, “Büyükeşhir Belediyesi’nin Tunç Soyer öncesinde 3 milyar TL gibi bir borç limiti vardı. Bugün Büyükşehir 12,5 milyar, yaklaşık dört katı borç limitiyle görev süresini devam ettiriyor. Borçlanmaya elbette karşı değiliz, ama günlük faaliyetler noktasında personel maaşlarını ödemek, asfalt üretimi yapmak gibi klasik faaliyetler için kullanırsanız ortada problemler var demektir. Ne yazık ki Büyükşehir bir taraftan borç stoğunu artırıken bir taraftan büyük yatırımlar noktasında ciddi problemler yaşıyor” ifadelerini kullandı.

“BÜYÜKŞEHİR PERSONEL MAAŞLARINI ÖDEMEDE SORUN YAŞIYOR”

Hızal, ayrıca “Büyükşehir Belediyesi Tunç Soyer öncesinde kredibilitesi yüksek olan, borç stoğu düşük olan bir belediye görünümüdeydi. Yatırımsal anlamında bazı sorunları vardı ama bugün geldiğimiz noktada Büyükşehir Belediyesi personelin maaşlarını ödeme noktasında ciddi sorunlar yaşıyor. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Buna neden olarak Büyükşehir’i yöneten Sayın Soyer’in öngörüsüzlüğü ve öngörüsüzlük neticesinde finansal açıdan gerçekte çok zor duruma sokması diyebiliriz. Onlaca sorunu olan, 12,5 milyar TL’lik bütçeye sahip olan Büyükşehir’in artık ihaleyi bir firmadan alıp başka firmaya vermek gibi işleri bırakıp, İzmirlilerin temel sorunlarını çözme noktasında bir çaba gösterirse çok daha mutlu oluruz diye düşünüyoruz” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.