Dolar 32,3244
%0.23
Euro 35,0705
%-0.15
Altın 2.282,260
%0.21
Bist-100 9,01
%2.29

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'9 Eylül' tartışması sürüyor! Soyer eleştirilere Atatürk'ün sözüyle yanıt verdi

'9 Eylül' tartışması sürüyor! Soyer eleştirilere Atatürk'ün sözüyle yanıt verdi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu’nun 100. yıl dönümü için hazırlattığı tanıtım görsellerinde "Barışın İkinci Yüzyılı" ifadesinin yer almasına yönelik tartışmalar devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, eleştirilere Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Yurtta sulh cihanda sulh' sözleriyle yanıt verdi.

  • Ege Postası
  • 22.08.2022 - 12:14

EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu’nun 100. yıl dönümü için hazırlattığı tanıtım görsellerinde "Barışın İkinci Yüzyılı" ifadesinin yer alması tepkileri beraberinde getirdi. 

Kentin birçok noktasına asılan afişler muhalefetin olduğu kadar Millet İttifakı ortağı İYİ Parti'den de eleştirilerin gelmesine neden oldu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, dün sosyal medyadan yaptığı açıklamada eleştiriler karşısında geri adım atmazken, "9 Eylül, sadece İzmir’in değil Türkiye’nin kurtuluşudur. Demokrasinin, özgürlüğün, bağımsızlığın, barışın zaferidir. Cumhuriyetimizin ve bağımsızlığımızın ikinci yüzyılı, aynı zamanda demokrasi ve barışın ikinci yüzyılıdır." demişti.

İzmir Büyükeşhir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Radyo İzmir'de konuk olduğu programına afiş tartışmaları ile ilgili Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Yurtta sulh cihanda sulh' sözlerini hatırlattı. 

Tunç Soyer canlı yayında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Barış, demokrasi, özgürlük dediğiniz şey bir toplumda mahrum kalınmış, yokluğu yaşanmış ve 9 Eylül’le beraber bir devletin omurgasını oluşturmuş. Kısacası bir zaferi büyük ve anlamlı kılan şey; zaferle elde edilen kazanımların bir başka savaşla elden gitmemesini sağlayacak kuvvetli bir barışın tesis edilmesidir. 9 Eylül o nedenle çok büyük bir zaferdir. O nedenle aslında barışın demokrasinin özgürlüğün temellerinin atıldığı gündür. Biz büyük bir heyecanla ve coşkuyla bu günü kutlamak istiyoruz.

Mustafa Kemal Atatürk, 1931'de 'Yurtta sulh cihanda sulh' diyor. Hatay'ı sulhle alıyor. Barış bizim her fırsatta hatırlamamamız gereken ve en çok sahip çıkmamız gereken önemli değer. Bu bize Mustafa Kemal Atatürk’ün mirası. Buna sonuna kadar sahip çıkmak zorundayız. Bu topraklar üzerinde yaşayan insanların istikbali, bizim barışa ne kadar sahip çıktığımızla çok ilgili. Bu coğrafya her zaman emperyalistlerin odağında olmuş bir yer. Biz Mustafa Kemal Atatürk'ün mirasına sahip çıkarak, barışa sahip çıkarak bu topraklarda o gün kazanılan değerleri, büyük zaferi yaşatmaya devam edeceğiz. 100 yıldır kesintisiz barış yaşıyorsak, o zaferin büyüklüğü ve kıymeti nedeniyledir. Cumhuriyetin yeni yüzyıllarında da barışı her daim, ilelebet, sımsıkı sahiplenmeye devam edeceğiz.

9 Eylül İzmir'in ve Türkiye'nin Kurtuluşu olmuş, Mustafa Kemal Atatürk 5 ay sonra İzmir'de İktisat Kongresi'ni düzenlemiş. İşgal yaşamış büyük tahribat yaşamış ve yangını görmüş şehirde 5 ay sonra, daha barış masada bitirilmeden, Türkiye Cumhuriyeti devleti kurulmadan, yeni devletin iktisat politikalarını oluşturmak hedefiyle iktisat kongresini toplanıyor ve muazzam kararlar çıkıyor. Hem kurtuluşa hem iktisat kongresine ev sahipliği yapmış bir şehir İzmir, biz 9 Eylül için nasıl heyecanlanmayalım. Bizmi gelecek kuşaklara emanet edeceğimiz çok kıymetli. Değerleri biz bu zaman aralığında yaşamış ve öğrenmişiz. O nedenle büyük çoşku ve heyecanla kutlama anmak ve gelecek nesillere onun değerlerini erdemlerini miras bırakmak istiyoruz."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.