Dolar 32,3671
%0.15
Euro 35,0026
%-0.18
Altın 2.325,850
%0.23
Bist-100 9,10
%0.22

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Üniversiteye TOKİ ısrarı TBMM gündeminde! Arslan'dan referandum çağrısı

Üniversiteye TOKİ ısrarı TBMM gündeminde! Arslan'dan referandum çağrısı

Karabağlar Uzundere sınırları içindeki 80 hektarlık İzmir Demokrasi Üniversitesi kampüs alanının 42 hektarlık bölümüne TOKİ tarafından konut yapılmak istenmesi tartışmaları TBMM'nin gündemine de taşındı.

  • Ege Postası
  • 05.03.2021 - 13:40

Karabağlar Uzundere sınırları içindeki 80 hektarlık İzmir Demokrasi Üniversitesi kampüs alanının 42 hektarlık bölümüne TOKİ tarafından konut yapılmak istenmesi tartışmaları TBMM'nin gündemine de taşındı. CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, alanının tamamının üniversiteye ayrılması konusunda ısrarcı olan Karabağlar Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Selvitopu'na destek verirken, "üniversite mi konut mu istendiği" konusunda referandum yapılmasını önerdi.

CHP’li Arslan, alanın tamamının üniversiteye ayrılması konusunda Karabağlar Belediye Meclisi'nde AK Partililerin de desteği sonucu oybirliği ile alınan karara işaret etti. Arslan, Ege Üniversitesi’nin alanının 345 hektar. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 1650 hektar, Yüksek Teknoloji Üniversitesi’nin alanının ise 2 bin hektar olduğunu belirtirken, "Burada 87 hektarlık alan var, onun 35 hektarına üniversite, geri kalanına ise Adalet ve Kalkınma Partili siyasetçiler hararetle konut yapılmasını istiyorlar" dedi.

Arslan şöyle devam etti:

"Karabağlar Belediye Meclisi bile buna oy birliğiyle ret ediyor, alanın tamamının üniversite alanı olmasını istiyor. Bundan sonra bakanlık tekrar devreye giriyor. Plan iptal olduğu için ikinci plan yapılıyor. İkinci planla da 24 Ocak 2020 tarihinde İzmir 1’inci İdare Mahkemesi’ne açılmış olan üniversite alanı konut alanı ve diğer kullanım alanları için yürütmeyi durdurma kararı alıyor. İzmir 6’ıncıİdare Mahkemesi birinci planı iptal ediyor. Karabağlar Belediye Meclisi toplanıyor, ‘bu alan küçüktür, tamamı üniversite alanı olsun’ diyor. AKP ve MHP’li meclis üyeleri oy birliğiyle karar alıyor. İzmir 1’inci İdare Mahkemesi ikinci planın yürütmeyi durdurma kararı veriyor. Ama yargı reformundan bahsedenler maalesef bu süreçte yargı kararını görmezden gelmeye devam ediyor. Bir de baktık, 26 Ocak 2021 tarihinde TOKİ bu alada yürütmeyi durdurma kararına rağmen konut yapım ihalesine çıkmış. Plansız konumda olan alanda hukuki temeli olmayan ihalenin iptali ve yürütmeyi durdurma kararına istemiyle belediyemiz Ankara 4’üncü İdare Mahkemesi’ne dava açmasına rağmen ihale, 11 Şubat 2021 tarihinde kesinleşmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hemen bir gün sonrasında üçüncü kez 1/5000 ve 1/1000’lik imar planları onaylamıştır ve bunları yeni diye yutturmaya çalışmıştır.”

REFERANDUM ÇAĞRISI

Eski ve yeni planların görsellerini kürsüden gösteren Arslan, “Bu eski, bu yeni plan. Allah rızası için bu iki plan arasında ne fark var? Biz alanın tamamında üniversite yapılmasını istiyoruz. Siz ise üniversite manzaralı konut yapmak istiyorsunuz. Aramızdaki fark bu! Buradan her daim milli iradeye vurgu yapan Adalet ve Kalkınma Partisi’ne bir çağrıda bulunuyor. Hep milli irade, sandık diyorsunuz ya, bu alanı geleceği ile ilgili Karabağlar halkın önüne sandık koyalım. Üniversite mi istiyor, konut mu istiyor, onun kararını Karabağlarlılar versin. Çıkan sonuca da saygı gösterelim diyorum” dedi.

BAŞKAN DA KÖYLÜ DE TOKİ'YE KARŞI

İlçede konut ihtiyacı olmadığını ve alanın tamamının üniversiteye tahsis edilmesini isteyen Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya tarafından "üniversiteyi istememekle" suçlanmıştı. ANKA Haber Ajansı ekipleri ile birlikte üniversiteye tahsis edilen alana giden Başkan Selvitopu, TOKİ'nin bölgeye girmemesi konusundaki ısrarını dile getirmişti.

Uzundere köylüleri de TOKİ'yi istemediklerini, alanın tamamının üniversite olmasını istediklerini söylemişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.