Dolar 32,5531
%0.21
Euro 34,9396
%-0.09
Altın 2.443,410
%0.3
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Umutoğulları’ndan büyük iddia: Batur Soyer’le anlaştı

Umutoğulları’ndan büyük iddia: Batur Soyer’le anlaştı

Gazeteci Mithat Umutoğulları, Büyük İzmir TV'de yayınlanan 8. Gün programında çarpıcı bir iddiada bulundu. Umutoğulları, “Ne kadar doğru bilmiyorum ama bir kulis bilgisi aldım. Oğuz Kaan Salıcı’nın Abdül Batur’a önümüzdeki dönem için ‘Sen Konak’ta kalacaksın. Tunç Soyer bir dönem daha Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na devam edecek’ dediği ve Batur’un da bunu kabul ettiği söyleniyor” diye konuştu. Umutoğulları ayrıca, milletvekili adayı olmak için görevinden istifa edeceği kulislerde konuşulan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'in istifa etmezse 2024 Yerel Seçimleri'nde Buca Belediye Başkanlığı'na aday olacağını da öne sürdü.

  • Ege Postası
  • 16.05.2022 - 18:08

EGEPOSTASI - Gazeteci Mithat Umutoğulları, Büyük İzmir TV'de yayınlanan 8. Gün programında Refik Pak’la birlikte İzmir siyasetindeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Umutoğulları, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ve CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in bir davette birlikte verdikleri fotoğrafın CHP kulislerindeki yansımasını değerlendirdi. Umutoğulları ayrıca CHP İzmir içindeki grupların çekişmesiyle ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Umutoğulları’nın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"CHP İÇİNDEKİ REKABET ALDI BAŞINI GİDİYOR"

“Seçimlere doğru gidilirken CHP içerisindeki rekabet aldı başını gidiyor. Böyle bir tabloda İzmir’de üç farklı siyasi ekip oluştu. Herkes ortak menfaatleri doğrultusunda pozisyon almış durumda. İlk olarak delege seçimleriyle başlayan, ilçe başkanlıkları ve il başkanlığı seçimiyle devam eden ve Kurultay’da finale giden bir süreç var. Deniz Yücel (CHP İzmir İl Başkanı) daha çok Abdül Batur’la (Konak Belediye Başkanı) fotoğraf veren bir isimdi. Diğer taraftan Tunç Soyer (İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı), Rıfat Nalbantoğlu (CHP PM Üyesi), Mustafa Özuslu (İzmir Büyükşehir Meclisi 1. Başkan Vekili) var. Bu grupta Devrim Barış Çelik (CHP PM Üyesi) de vardı, daha sonra ayrıldı.

DEVRİM BARIŞ ÇELİK SOYER'DEN NEDEN AYRILDI?

İlçe kongrelerinden önce özellike Büyükşehir cephesi Devrim Barış Çelik’le yol almak istiyordu. Fakat Kemal Kılıçdaroğlu devreye girdi ve Tunç Soyer’le konuşarak Deniz Yücel’le devam etmek istediğini söylediği ve Yücel’i desteklemesi konusunda talimat verdiği öğrenildi. Soyer de kendisine yakın olan ekip arkadaşlarına, Yücel’i istememesine rağmen onları da karşısına alarak, Genel Başkan’ın böyle bir talimatı olduğunu ve aday çıkarmanın doğru olmadığını ifade ederek bir tavır aldı. Bu tavır sonucunda Devrim Barış Çelik gibi önemli bir ismi kaybetti. 

Kongreye giderken Tunç Soyer net bir tavır ortaya koyarak Deniz Yücel’in arkasında durdu. Deniz Yücel, Abdül Batur ve Tuncay Özkan’ın içinde bulunduğu ekip Tunç Soyer’in ekibine karşı kongrede operasyon yaptı. İl kongresinde kurultay delegesi olmaması için çaba içerisine girdiler. Mustafa Özuslu, Cemil Tugay, Serdar Aksoy da bir tepki gösterdi. Kongrede sonuç itibarıyla karşı taraftaki ekip Tunç Soyer’e kazık attı. 

“AKTÖRLER DEĞİŞİYOR AMA İL BAŞKANI AYNI”

O dönem Deniz Yücel, Tunç Soyer ve Tuncay Özkan’ın bir arada bulunduğu bir fotoğraf vardı. Şimdi de Abdül Batur, Tunç Soyer ve Deniz Yücel’in fotoğrafı var. Aktörler değişiyopr ama il başkanı aynı kalıyor. O dönem Deniz Yücel, Tuncay Özkan ve Abdül Batur birlikte hareket ettiler. Kongreden sonra Deniz Yücel’le Tunç Soyer arasında bir gerilim başladı. İki ismin arasında soğuk rüzgarlar esti. Yücel’in Batur’dan yana tavır koyması ve Batur’un Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı düşünüyor olması bunda çok etkili oldu. Yücel’in Tuncay Özkan’la da arası açıldı. Abdül Batur istediği ortamı toparlayamadı. Ekipleşme, beraber olma insanların samimiyet duyguyusyla alakalıdır. Dolayısıyla bir ekip oluşturulamadı. Milletvekilliği seçimine giderken Batur cephesinde gücü toparlayamayınca Deniz Yücel, direksiyonu Tunç Soyer’e doğru kırdı. 

“YÜCEL SOYER’E TESLİM OLDU”

Yücel’in çevresine ‘Tunç Soyer’le aramızdaki problemleri çözdük. Aramızda sıkıntı yok. Bundan sonra beraber hareket edeceğiz’ demiş. CHP Genel Merkezi, milletvekili adayı olmak isteyenlerin örgütten bir yıl önce istifa etmesiyle ilgili bir genelge yayınlayacak. Yücel de bunu bildiği için sadece milletvekili olabilmek adına 3 yıldır muhalif olduğu Tunç Soyer’e teslim oldu. Bir taraftan da yanındakileri de sürüklüyor. Örgüt içerisinde Tunç Soyer’in zayıfladığı, iyi bir belediye başkanlığı yapamadığı ve bir sonraki dönem için Abdül Batur’un isminin öne çıktığı konuşuluyordu. Ama sonra Deniz Yücel, sadece kendi istikbali için direksiyonu Büyükşehir’e doğru kırdı. 

“SOYER BATUR’LA ANLAŞTI”

İl kongresinde Tuncay Özkan, Deniz Yücel ve Tunç Soyer’in fotoğrafı vardı. Üçü de fotoğrafta gülüyordu. Sevgili Tunç Başkan kongrede başına gelecekleri bilmiyordu. İkinci fotoğrafta ise aktörler değişmişti. Serdar Sandal (Bayraklı Belediye Başkanı), Abdül Batur ve Tunç Soyer yer alıyor. Başrolde ise yine Deniz Yücel var. Deniz Yücel’in gülen fotoğrafını çok az görürsün. Burada mesaj önemli. Yücel ile Abdül Batur’un arasına Tunç Soyer girmiş. arasnda tunç soyer girmiş. Özel bir televizyonun açılışında bayram değil, seyran değil bu fotoğraf niye çekilir? Bu kare Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün Büyükşehir Meclisi Grup Başkanvekilliği için adaylık açıklamasıyla bir araya geldi. Aslında bu birliği belgeleyen bir fotoğraftır. Ortak düşmanları ise Tuncay Özkan ve ekibi… Buradaki birliktelik il başkanı belirleninceye kadar gider. Ne kadar doğru bilmiyorum ama kulis bilgisi aldım. Abdül Batur, Tunç Soyer, Oğuz Kaan Salıcı ve Deniz Yücel’in bir araya geldiği bir toplantı olmuş. Oğuz Kaan Salıcı’nın Abdül Batur’a önümüzdeki dönem için ‘Sen Konak’ta kalacaksın. Tunç Soyer bir dönem daha devam edecek’ dediği ve Batur’un da bunu kabul ettiği söyleniyor. Eğer böyle bir durum varsa Deniz Yücel’in Tunç Soyer’e yanaşmasının altında aklıma başka bir şey gelmiyor. 

“YÜCEL İSTİFA ETMEZSE BUCA’DAN ADAY OLACAK”

Deniz Yücel il başkanlığından istifa etmezse kesinlikle Buca Belediye Başkan adayı olacak. Hatta Yücel’le ilgili Hacer Taş Gültepe’nin (CHP Buca İlçe Başkanı) ufak ufak kulis yaptığı gelen bilgiler arasında. Yücel’in Soyer’le yakınlaşmasından, Büyükşehir cephesinde Soyer'e yakın olan bazı kişilerin rahatsız olduğu ve ‘Bize bu kadar muhalefet etmiş bir kişiyle tekrar nasıl bir araya geliriz’ diye kulislerde tepkili oldukları ifade ediliyor. Bir de Deniz Yücel’in bir dönem arasının bozuk olduğu Murat Bakan’la (CHP İzmir Milletvekili) ilişkileri düzelttiği haberleri de geliyor. Yücel’in daha 2-3 ay öncesine kadar özel toplantılarda Murat Bakan ve Tunç Soyer’le ilgili neler söylediğini masasında oturan kişiler bize anlattı. 

"YÜCEL'İN MİLLETVEKİLİ OLMASI HAKSIZLIK OLUR"

Deniz Yücel’in ne kadar başarılı olduğuyla ilgili eleştiriler daha önce yaptım. Görevden alınmış ilçe başkanları, yerel seçimde kaybedilmiş belediyeler var. Seçimden sonra örgütü toparlayamamış, birçok ilçede sorunlar yaşanmış ve Menemen’in kaybedilme sürecinde ciddi yanlışlar yapmış. Geçmiş dönemde başarılı olmuş il başkanları milletvekili olamazken Yücel’in sadece Kılıçdaroğlu’yla ya da yukarıdakililerle kurduğu ilişkiler sayesinde milletvekili olması büyük haksızlık olur. Deniz Yücel’in il başkanlığı süresince yaptığı yanlışlara rağmen hala görevinde kalıyor olması onun için bir ödüldür. Bu kadar başarısız olmuş bir il başkanının milletvekili olunca bu partiye ne vereceği tartışılır bir durum. 

“ALİ ENGİN ATİLA’YI DESTEKLİYOR”

Bence en önemli konulardan birisi de Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin… Ali Engin’in sessiz sedasız siyaset içindeki varlığını artırıyor olması da önemli. Oğuz Kaan Salıcı’yla yakın bir dostluğu var. Dolayısıyla Ali Engin’in önmüzdeki süreçle ilgili ciddi bir etkisi olacak. Ali Engin, Olgun Atila’nın (Önceki dönem Bornova Belediye Başkanı) il başkanı olması önemli bir çaba sarf ediyor. Ali Engin’in Genel Merkez’le ilişkilerinin hafife alınmaması gerektiğini ve il başkanlığı konusunda Genel Merkez’le ikna edici bir çaba içerisinde olabileceğini düşünenlerdenim. Bence Ali Engin’in, Soyer, Batur ve Yücel’den bağımsız olarak Genel Merkez’de Atila’yla ilgili önemli bir çalışma yaptığını söylemek yanlış olmaz. 

“KİMSE ELİNDEKİ KOZU BIRAKMAK İSTEMİYOR”

Ben CHP’nin içinde bulunduğu kaosun içerisinden nasıl çıkacağını kestiremiyorum. İl başkanı istifa ettiğinde herkes bir sonraki il başkanının siyaseti dizayn edeceğinden emin. Atanacak il başkanının bir sonraki döneme ciddi bir etkisi olacak. Kimse elindeki kozu bırakmak istemiyor. Durum böyle olunca başka hikayeler olacak."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.