Dolar 32,5437
%0.18
Euro 34,9387
%-0.09
Altın 2.436,010
%-0.01
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Torbalı'nın yeni belediye başkanı belli oldu

Torbalı'nın yeni belediye başkanı belli oldu

Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur’un vefatının ardından, belediye meclisi bugün yeni belediye başkanını seçmek için toplandı. Cumhur İttifakı aday olarak Özgür Erman Çağlar’ı çıkarırken, CHP'nin adayı Mithat Tekin oldu. Oylamanın ilk turunda 31 oy kullanıldı. Tüm oyların geçerli sayıldığı oylamada, CHP’nin adayı Tekin 16 oy, Cumhur İttifakı’nın adayı Çağlar ise 15 oy aldı. CHP grubu ilk turdan fire verdi. İkinci tur oylamada ise Mithat Tekin kullanılan oyların 17'sini alırken, Özgür Erman Çağlar ise 14 oy aldı. Üçüncü turda kullanılan 31 oyun tamamı geçerli sayıldı. CHP’nin adayı Tekin, üçüncü turda da 17 oy alırken Cumhur İttifakı adayı Çağlar, 14  oyda kaldı. Salt çoğunluğun sağlanmasıyla birlikte Torbalı Belediyesi yeni Belediye Başkanı CHP adayı Mithat Tekin oldu.

  • Ege Postası
  • 27.04.2021 - 12:33

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur'un vefatının ardından bugün mecliste yapılacak toplantıyla yeni belediye başkanı belirlendi.

31 meclis üyesinin tamamının katıldığıoOlağanüstü meclis toplantısında Millet İttifakı Mithat Tekin'i, Cumhur İttifakı da Özgür Erman Çağlar'ı başkan adayı olarak gösterdi.

MECLİS GRUP DAĞILIMI 

Torbalı Belediye Meclisinde 18’i CHP’li, 10’u AK Partili, 2’si MHP’li ve 1’i de DEVA Partili olmak üzere toplamda 31 meclis üyesi bulunuyor.

Mecliste, Belediye Başkanı, yapılacak gizli oylamayla seçildi.

OYLAMA BAŞLADI

Saat 14.00’te seçim için belediye meclis üyeleri, parti il başkanlarıyla birlikte meclis salonuna geçti. 

Torbalı Kültür Merkezinde, Belediye Meclisi Birinci Başkan Vekili Özkan Yıldız idaresinde toplanan mecliste, CHP Grubu adına toplantıya Başkan Soyer ve İl Başkanı Yücel katılırken Cumhur İttifakı adına AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ve MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin katıldı. 

Öte yandan; CHP İzmir milletvekilleri Tacettin Bayır, Ednan Arslan ve Sevda Erdan Kılıç ile AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya da seçimi takip etmek üzere belediye binasına geldi.

Merkezin çeşitli noktalarına “Büyük Başkanım, kalbimizdesin” yazılı afişler asıldı.

Oturum başlangıcında CHP’nin adayı Mithat Tekin olarak açıklandı. 

Meclis toplantısında CHP adına konuşan Yıldırım Baytekin, “Torbalı başkanını kaybetti ve bugün bunun için toplandık. Millet İttifakı olarak adayımız Mithat Tekin'dir. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun” dedi.

CHP grubunun adayını açıklamasının ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Erman Çağlar da belediye başkanlığına aday olduğunu söyledi ve “Aday olacak arkadaşlara şimdiden başarılar diliyorum. Torbalı’yı kim daha iyi yönetecekse onun kazanmasını umuyorum” dedi.

Merhum başkan İsmail Uygur adına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından seçim kuralları açıklandı ve oylamaya geçildi.

İLK TURDA CHP’DEN FİRE

Oylamanın ilk turunda 31 oy kullanıldı. Tüm oyların geçerli sayıldığı oylamada, CHP’nin adayı Tekin 16 oy, Cumhur İttifakı’nın adayı Çağlar ise 15 oy aldı. CHP grubu ilk turdan fire verdi.

Belediye Kanunu’nun 45. maddesi gereği ilk turda üçte iki çoğunluk sağlanamadığı için oylamada ikinci tura geçildi.

OTURUMDA "TELEFON" GERGİNLİĞİ

Oturumda ikinci tur oylama yapılırken Cumhur İttifakı adayı Çağlar, oy kabinine telefonla girildiğini, CHP’li meclis üyelerinin oylarını telefonla çekmek zorunda bırakıldıklarını ileri sürdü. İnsanların bu şekilde baskı altına alınmalarının yanlış olduğunu iddia eden Çağlar, şerh koyduklarını söyledi ve “Bu durum ileride yasal bir yol oluşturur” dedi.

CHP grubundan ise gruplarının böyle bir kararı olmadığı belirtildi.

Oy kabinine telefonla girilmesi hususu, kısa bir gerginlik yarattı.

Yaşanan gerginliğin ardından CHP grubu ara talep etti ancak kabul edilmedi. 

Konu üzerine konuşan Çağlar, “Telefonla kabine girilmesi açık oylamaya girer ve yasalara aykırı, bu, seçimin iptaline kadar gider” dedi.

AK Parti’nin telefon ısrarını sürdürmesi üzerine CHP Grup Başkanvekili Baytekin, “Grubumuzun aldığı böyle bir karar yok. Grubumuzun da bunun farkında. Bunun yasal olmadığı konusunda bizler de hemfikiriz. Arkadaşlarımızın da böyle bir davranışı yok. Bize gelen böyle bir duyum yok” diye konuştu.

Yaşanan gerginliğin ardından oylamaya devam edildi.

ÇAĞLAR’DAN DAVA RESTİ

Tartışmalarla tamamlanan ikinci turda kullanılan 31 oyun tamamı geçerli sayıldı. CHP’nin adayı Tekin ikinci turda 17oy alırken Cumhur İttifakı adayı Çağlar, 14 oy aldı.

Oyların sayımının ardından Çağlar telefon konusunu yeniden açarak, “Burada amacımız şeffaf bir seçim. Madem telefonla fotoğraf isteniyor, bu konuda bir karar vermemiz gerekiyor” dedi.

Baytekin ise konuya ilişkin söz aldı ve “Meclis çalışma yönetmeliğinin 13. maddesi gizli oyla ilgili. Burada meclis üyelerinin oy kullanacakları kişilerle ilgili seçimi ya da Ret yazıp tanıcı hiçbir ifade koymadan sandığa atmasıdır deniliyor. Dolayısıyla yönetmeliğin belirtildiği şekilde şu anda yapılan oylama yasaldır ve bu haliyle devam etmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Çağlar ise, “Bu olay yarın mahkemeye taşınır. Bu konu bu şekilde gerildiği takdirde ben davamı yarın açacağım. Ben hakkımı yedirmem. Ben kimsenin" dedi.

Baytekin ise, “ Fotoğraf çekmek arkadaşlarımızın kendi tercihi. Bizim grup olarak böyle bir kararımız yok. Biz burada Torbalı halkının hakkını savunmak için buradayız. Biz burada Torbalı halkının seçilmiş iradesini devam ettirmek için buradayız” diyerek Çağlar’a cevap verdi.

Çağlar ise “Ben Cumhur İttifakı’nın ve Torbalı halkının hakkını korumak zorundayım. Eğer böyle olursa Mithat Abi de olsa ben yarın davamı açarım. Bu konuda bir karar verilsin ve telefonlar bırakılıp o şekilde girilsin” dedi.

Yapılan tartışmaların ardından telefon hususunda herhangi bir karar verilmeden oylamada üçüncü tura geçildi.

YENİ BAŞKAN BELLİ OLDU

Üçüncü tur oylamanın yapıldığı esnada, Çağlar söz alarak, CHP’li meclis üyelerinin kabine hala telefonla girildiğine dair canlı yayına mesaj geldiğini söyledi.

CHP’li Baydemir ise; yönetmeliğe aykırı bir durum olmadığını tekrar ederek oylamaya devam edilmesini talep ettiklerini söyledi. 

İlk iki turda belediye başkanı seçilebilmek için meclisin üçte ikisinin oyunu alma şartı aranırken kanuna göre üçüncü turda ise salt çoğunluğun sağlanması yeterli sayılıyor.

Üçüncü turda kullanılan 31 oyun tamamı geçerli sayıldı. CHP’nin adayı Tekin, üçüncü turda 17 oy alırken Cumhur İttifakı adayı Çağlar, 14  oy aldı.

Salt çoğunluğun sağlanmasıyla birlikte Torbalı Belediyesi yeni Belediye Başkanı CHP adayı Mithat Tekin oldu.

Toplantı sonunda belediye binasına gelen partililer tezahüratlar etti. Başkan seçilen Mithat Tekin, “Torbalı'ya layık olmaya çalışacağız. Torbalı'yı, merhum başkanımızın bıraktığı yerden onun projelerini aynen devam ettireceğiz. Allah utandırmasın, herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.