Dolar 32,3879
%0.22
Euro 35,0337
%-0.09
Altın 2.326,280
%0.25
Bist-100 9,14
%0.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Soyer’den muhalefete tepki: Kara çalmaya çalışmak akıl alacak gibi değil

Soyer’den muhalefete tepki: Kara çalmaya çalışmak akıl alacak gibi değil

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, TV 35 ekranlarında geçtiğimiz günlerde yaptığı 550 gün sunumunu değerlendirdi. Buca Metrosu’nun mutabakatının yakında gerçekleştirileceğini söyleyen Başkan Soyer, muhalefetin eleştirileri konusunda “Bu proje İzmir’e büyük bir dinamizm kazandıracak. Yüzlerce belki binlerce insana iş olacak, bağlı olduğu güzergahlarda hayat değişecek... Yani buna kara çalmaya çalışmak akıl alacak gibi değil” ifadelerini kullandı.

  • Ege Postası
  • 24.10.2020 - 15:18

EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, TV35 ekranlarında yayınlanan Haftanın Notları programında Mithat Umutoğulları’nın sorularını yanıtladı. Geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yaptığı 550 günü raporlandıran Soyer, yaptığı sunumu Umutoğulları’na yorumladı.

550 gün sunumunda kendisini en çok heyecanlandıran haberin Ege Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm haberi olduğunu söyleyen Başkan Soyer, “Benim açımdan en heyecan verici kısmı o gün Ege Mahallesi ile ilgili yaptığımız kentsel dönüşüm ihalesinin sonuçlanmış olmasıydı. Çünkü defalarca ihaleye çıkılmış ancak bazı sorunlar nedeniyle bir türlü adım atılamamıştı. Ama bu sefer arkadaşlarımız çok çalıştı. Ve Türkiye’nin önde gelen iki büyük şirketi büyük bir rekabete girdiler. En sonunda ihale birinde kaldı. 120 bin metrekare kapalı alan yaklaşık bedeli de 80 milyon dolar civarında olan bir  yatırım maliyetinde olan bir ihale gerçekleştirdik. Ama en önemlisi de Ege Mahallesi artık kentin göbeğinde kalmış ancak maalesef ki berbat yapılardan oluşan bir yaşam alanı. Oradaki hem kentin merkezine yakışmayan dokuyu yenilemiş olacağız hem de oradaki insanlarımızın yaşam kalitesini iyileştireceğiz. Bir çok açıdan çok önemli bir haberdi. Çünkü arkası da gelecek” dedi.

“2030’A GİDEN YOLUN DÖŞENMESİ ANLAMINA GELİYOR”

Başkan Soyer’in 550 gün sunumunda verdiği müjdelerden biri de 2026 Botanik EXPO’sunun İzmir’de gerçekleşecek olmasıydı. Bu haberin kendisini çok heyecanlandıran bir gelişme olduğunu aktaran Başkan Soyer, “Çok zor sakladık ama bilerek sakladık. O günün en büyük müjdesi o olacaktı. Şu kadarını söyleyeyim. Açıklama anı bizi çok heyecanlandıran bir andı. Bu tabi 2030’a giden yolun da döşenmesi anlamına geliyor. Burasıyla ilgili güzel bir lansman hazırlıyoruz. Önümüzdeki aylarda biraz daha olgunlaşmış haliyle projeyi paylaşacağız” diye konuştu.

KÜÇÜK ÜRETİCİMİZİ KORUMAMIZ LAZIM

Türkiye’nin en çok tartışılan konularından olan ve Başkan Soyer’in Seferihisar Belediye Başkanlığı döneminde de üzerinde titrediği ve birçok atılımı gerçekleştirdiği tarımsal kalkınma hareketi ve planıyla ilgili  de konuşan Soyer, “Bizim toprağımızı ve küçük üreticimizi korumamız lazım. Girdi maliyetini aşağıya çekecek çalışmalar yapmalıyız. Ürünününü hem içeride hem de uluslararası alanda ihracatını gerçekleştireceği destekleri olgunlaştırmamız lazım. Ve tabii ki yerel tohumlara ve yerel ırklara özel destek vermemiz lazım. Çünkü bunlar hem maliyeti aşağıya çeken hem de bu coğrafyanın iklimi, bereketiyle ve kokusuyla uygun. Bunlar aynı zamanda rekabet gücümüzü artırıyor. Bizim ana konumuz bunlar olacak. Ürünü dönüştürmek, yetiştirmek, pazarlamak, endüstriyel tasarımını iyi yapmak ve kooperatifleşmek... Bunu sadece İzmir bazında değil Ege Bölgesi bazında düşünüyoruz. Ege bölgesi aslında bir bütün. Ve biz bütün Ege’de tarımsal üretimin güçlenmesi için elimizden geleni yapacağız” ifadelerini kullandı.

“YÜZLERCE İNSANA İŞ OLACAK”

Hayata geçirdiği projelerle ve başkanlık süresince söyleidkleriyle sık sık muhalefetin oklarının hedefinde olan Başkan Soyer, muhalefetin sunumda bahsi geçen konularda da kendisini eleştirmesine şaşırmayacağını söyledi. Soyer, “Neredeyse dövizi de bana bağlayacaklar ama onu ben artırmadım. Dövizin yükselişin benim bir payım yok. Ama şunu söyleyebilirim. Buca Metrosunun yatırım mutabakatını yapacağız. Burada 490 milyon eurodan bahsediyoruz. Bu kadar büyük bir meblağın bir konsorsiyum çatısı altında örgütlenmiş olması büyük bir başarı ve İzmir için büyük bir güvendir. Bu inşaat başladığında yan sektörlerine getireceği canlanmayı, istihdam edilecek insanların sayısını düşünürseniz bunun sadece adının metro olan bir şey olmadığını görürsünüz. Bu proje İzmir’e büyük bir dinamizm kazandıracak. Yüzlerce belki binlerce insana iş olacak, bağlı olduğu güzergahlarda hayat değişecek... Yani buna kara çalmaya çalışmak akıl alacak gibi değil. Böyle eleştiriler gelirse şaşırmam. Ama dilerim ki bunun ne anlama geldiğini insanlar hatırlasınlar” dedi.

Başkan Soyer ayrıca üretilen ve 550 gün sunumunda tanıtılan İzmir’in ilk yerli mozarellasının İtalya’ya ihraç edileceği müjdesini de verdi.

Soyer sözlerini, “Bu kişisel inat değil. Bu siyasi bir kararlılık meselesi. Nefesimin son anına ve kanımın son damlasına kadar bu kente hizmet ediyor olmanın gururunu yaşayacağım ve bun en başarılı şekilde yapabilmek için de ne gerekiyorsa onu yapacağım. Ya bu yolu bulacağız ya da yeni bir yol açacağız” diyerek sonlandırdı.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.