Dolar 32,5213
%-0.08
Euro 34,7970
%-0.2
Altın 2.421,690
%-0.35
Bist-100 9.709,00
%0.66

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
MHP’li Kalyoncu’dan İZSU’ya şeffaflık çağrısı: 8 maddelik çözüm önerisi

MHP’li Kalyoncu’dan İZSU’ya şeffaflık çağrısı: 8 maddelik çözüm önerisi

MHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan Kalyoncu İZSU’nun kayıp-kaçak verilerini açıklamasının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU’ya şeffaf olmaları yönünde çağrı yaparken, İzmir’de su sorunun nasıl çözüleceğine dair önerilerini 8 maddede sıraladı.

  • Ege Postası
  • 12.12.2020 - 17:22

EGEPOSTASI- İzmir’de kurak geçen mevsimin ardından barajlardaki su seviyeleri kritik oranın da altına düştü. Yetkilliler vatandaşları su kullanımında  tasarruf yapmaları konusunda uyarırken, MHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan Kalyoncu ile İZSU arasında kayıp kaçak tartışması devam ediyor.

MHP’li vekil Kalyoncu geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada İzmir’deki kayıp-kaçak su oranının yüzde 40 olduğunu ileri sürerek, kısıtlı olan su kaynaklarının yüzde 40 gibi önemli bir bölümünün daha musluğa gelmeden yok olduğunu belirtmişti. Kalyoncu, “Kayıp- kaçak denilince sadece şebekeden sızıntılar anlaşılmamalıdır.Kaçak kullanma, iskanı olmayan yerlerde su kullanımı ve sair yollarla faturalandırılmayan şebeke suyu kullanımları da burada hesaplanır. Dolayısıyla kayıp- kaçak miktarının azaltılması, doğrudan doğruya belediyenin işidir” açıklamasında bulunmuştu.

Kalyoncu’nun iddialarının ardından İZSU yetkilileri İzmir’de yürütülen altyapı çalışmaları hakkında bilgi verirken, son verileri paylaşarak metropol ilçelerde kayıp kaçak oranın yüzde 28, dış ilçelerde ise yüzde 30 olduğu belirtilmiş, su tasarrufu konusunda vatandaşlara uyarıda bulunulduğu, gerekli önlemlerin alındığı da aktarılmıştı.. 

ŞEFFAFLIK ÇAĞRISI

İZSU’nun yaptığı kayıp kaçak veri açıklamasının 2018 tarihinde yer alan veriler olduğuna dikkat çeken  Kalyoncu, basında paylaşılan rakamların herhangi bir tarih içermediğini ifade etti.  2019’da bu rakamların arttığını belirten Kalyoncu,  İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni iş yapmamakla suçlarken, Büyükşehir Belediyesi ve İZSU yöneticilerine şeffaflık çağrısı yaptı.

İZSU FARKLI RAKAMLARLA KONUŞUYOR

Kalyoncu sosyal medyadan, yaptığı açıklamada şunları dile getirdi;

“Bizim İzmir'de su sıkıntısının gerçek bir tehdit olduğunu ve %40 su kayıp kaçağı olduğunu söylememiz üzerine İZSU tarafından basına bir açıklama yapılmış. Biz açıklamamızda İZSU verilerine bakıp %40,37 oranını bulmuş ve yuvarlak %40 demiştik.Yapılan açıklamada gördük ki, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU herhalde farklı rakamlarla konuşuyor. Belediye meclis üyesinin sorusuna cevaben verilen rakamlar 2018 yılına ait, basında paylaşılan rakamlar belli bir tarih kaydı içermiyor.

Kendi internet sayfasında 2019 raporu yer alıyor. Orada da 11 ilçe dedikleri şehir merkezi başta olmak üzere 9 ilçenin kayıp kaçak oranının yükseldiği görülmektedir. Belediye ve şirketleri laf yetiştirmek yerine iş yapsalar kayıp kaçak oranı her geçen gün artmazdı.

Büyükşehir Belediyesi ve İZSU yöneticilerine sesleniyorum: Vatandaşı yanıltmayın! Yaptığınız açıklamalar ve rakamlarınız şeffaf olsun! Ayrıca İzmir’de en büyük su tüketicisi Büyükşehir Belediyesi’nin kendisidir.İZSU keşke yağmur suyu deponi alanları ve arıtma tesisleri ile ilgili de bir açıklama yapsaydı! Biz İZSU ve belediyenin verilerini dile getirdik. İZSU, açıklamasında hangi verileri kullanmış, belli değil!”

SU SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR'

Öte yandan MHP’li vekil Prof. Dr. Hasan Kalyoncu İzmir’de su sorunun nasıl çözüleceğine dair önerilerini 8 maddede sıraladı.

Kalyoncu önerileri şöyle;

“İzmir'de su sorunu nasıl çözülür: 

1)Yağmur sularını depolama alanları yapılacak ve sisteme entegre edilecek. 

2)Şehir bitkilendirme çalışmalarında az su isteyen bitkiler seçilecek. 

3)Kayıp kaçak oranı en düşük düzeye çekilecek.

4)Arıtma tesisinde arıtılan sular sisteme entegre edilecek. 

5)Araç yıkama, süs havuzları, havuzlu konutlar ve diğer kullanımlar tam denetim altına alınacak.

6)Belediye, halkı bilgilendirip bilinçlendirerek tasarrufa yöneltecek.

7)Bilgileri şeffaf ve doğru açıklayacak. 

8)Bunları yapmazsanız yağmuru bekleyeceksiniz! 
İzmir Büyükşehir Belediyesi ise yağmurun yağmasını bekliyor, maalesef!"

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.