Dolar 32,3300
%0.25
Euro 35,0433
%-0.22
Altın 2.280,490
%0.13
Bist-100 9,00
%2.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Memleket Partisi İl Başkanı Oğuz'dan Soyer'e 'Buca Metrosu' eleştirisi

Memleket Partisi İl Başkanı Oğuz'dan Soyer'e 'Buca Metrosu' eleştirisi

Memleket Partisi İzmir İl Başkanı Cüneyt Oğuz, Büyükizmir TV’de yayınlanan ‘Doğan Beyazgül ile Özgür Yorum’ programında İzmir’de depremzedelerin sorunlarının bir an önce çözülmesi gerektiğini belirterek, “Bazen de konu vatandaşların menfaatiyse siyaseti biraz arka plana atarak yerel yönetimlerin hükümet kanadıyla ortak hareket edilmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Deprem konutlarının, çürük stokların bir an önce yenilenmesi, gerekirse emsal artışlarının bir şekilde verilmesi, bunlar yapılırken STK’larla, odalarla iş birliğinin yapılması gerektiğini savunuyorum” dedi. Oğuz ayrıca Buca Metrosu ihalesiyle ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i eleştirerek "Türkiye’de Kamu İhale Kanunu’na göre yapılmış bir ihale var. O ihalede çok açık bir şekilde en düşük teklifi veren firmaya ihale verilir. Niye bu ihaleyi 529 milyon lira daha yüksek meblağda teklif veren bir firmaya verdiniz? Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi lazım" ifadelerini kullandı.

  • Ege Postası
  • 08.04.2022 - 20:01

EGEPOSTASI - Memleket Partisi İzmir İl Başkanı Cüneyt Oğuz, Büyükizmir TV’de yayınlanan ‘Özgür Yorum’ programının konuğu oldu.

Türkiye ve İzmir gündemine ilişkin Doğan Beyazgül’ün sorularını yanıtlayan Oğuz, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 3 yıllık performansı, depremzedelerin sorunları, Buca Metrosu Projesi’yle ilgili açıklamalarda bulunurken, İzmir’deki örgütlenme çalışmaları hakkında da bilgi verdi.

Oğuz’un açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

“İZMİR’İN EN TEMEL SORUNU DEPREM”

“Belediyelere çok büyük yükler düşüyor. 2 yıl önce dünyada bir pandemi krizi çıktı, hala tamamen kurtulamadık. Pandemi, belediyenin hizmetleri vatandaşa ulaştırma anlamında olumsuzluk getirdi. Bu konuda belediye başkanlarına bir kredi verdim, değerlendirmelerimi yaparken objektif olma konusunda gayret ediyorum. İzmir özelinde Büyükşehir Belediyesi uzun zamandan beri CHP’de. İzmir’in en temel sorunu, deprem sorunu. İzmir’in deprem bölgesi olduğunu düşünürsek konut stoku sorununun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Sadece yerel yönetim değil merkezi hükümetin de bu konuda yardımcı olması lazım. Ama yerel yönetimin de biraz bu konularda çözümcül davranması lazım. 

“HÜKÜMET KANADIYLA, STK’LARLA ORTAK HAREKET EDİLMELİ”

Genel Başkanımızın geçtiğimiz haftaki İzmir ziyaretinde ilk olarak depremzedelere gittik ve onların sorunlarını dinledik. Bir an önce öncelik tanınması ve çözülmesi gerekem sorunlar yaşanıyor. Burada belediyelere büyük görevler düşüyor. Bazen de konu vatandaşların menfaatiyse siyaseti biraz arka plana atarak yerel yönetimlerin hükümet kanadıyla ortak hareket edilmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Deprem konutlarının, çürük stokların bir an önce yenilenmesi, gerekirse emsal artışlarının bir şekilde verilmesi, bunlar yapılırken STK’larla, odalarla iş birliğinin yapılması gerektiğini savunuyorum. 

“AKILLI KAMERA SİSTEMLERİ YERİNDE AMA İŞLEVİ YOK”

Ulaşım ciddi bir sorun. Kışın yağmur yağdığı zaman bir yerden bir yere gitmek büyük bir sıkıntı yaratıyor. Alternatif yolların, battı çıktıların yapılması lazım. Büyükşehir Belediyesi tarafından, önceki dönemde 3-4 yıl önce akıllı kamera sistemleri döşenmişti. 3-4 sene oldu hayata geçirilmedi, kameralar yerinde duruyor ama işlevi yok.  

“529 MİLYON LİRALIK YANLIŞ YAPILMIŞ"

İzmir’de hayata geçirilmesi gereken birtakım projeler var. Buca Metrosu da bunlardan birisi. Burada bir talihsizlik var. Burada ben biraz işbilmezlik görüyorum. Büyükşehir Belediye Başkanımızı bu konuda eleştiriyorum kusura bakmasın. Bu konularla ilgili her zaman işbirliği yapmaya açığız, yeter ki kendisi istesin. Türkiye’de Kamu İhale Kanunu’na göre yapılmış bir ihale var. O ihalede çok açık bir şekilde en düşük teklifi veren firmaya ihale verilir. Tabi ki bu firmanın teklif şartnamesi, referansı ve iş bitirmesi koşuluyla. Orada 529 milyon liralık yanlış yapılmış. Bugün Kiraz, Beydağ, Ödemiş, Kınık, Foça, Dikili, Bergama gibi belediyelerin yıllık belediye bütçelerinin toplamı kadar bir rakam… İhalenin bu kadar yükek fiyat vermiş bir firmaya verilmesi açıklanacak bir şey değil. Bu konuyla ilgili İzmirliler ve Memleket Partilier adına gerekçeli bir açıklama beklyiorum. Niye bu ihaleyi 529 milyon lira daha yüksek meblağda teklif veren bir firmaya verdiniz?

“BU YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ”

İhaleye giren firmaları bildiğimden ötürü düşük teklif veren firmaların yüksek teklif veren firmalardan daha donanımlı olduğunu öngörüyorum. Böyle bir durum varken daha yüksek fiyata ihale etmeyi, İzmirlilerin parasını hesapsızca harcamak olarak nitelendiriyorum. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi lazım. Velev ki hala burada bir zaman kaybı var. Metronun temel atma törenine bir sürü siyasi geldi. Billboardlarda, pankartlarla o kadar çok reklam yapıldı ki… Sayın Deniz Yücel ‘Buca’ya metro gelmesi engellenemez’ demiş. Metronun önüne geçmek isteyenlerle önce ben kavga ederim. Bizim demek istediğimiz konu 529 milyon daha yüksek rakama ihale edilmiş olması. Kamu İhale Kanunu’na göre usulsüzlük var. Burada İzmir kaybediyor. Sadece Buca’da yaşayan vatandaşlar değil, İzmir’de yaşayan diğer insanlar da bu metrodan faydalanamayacak. Örneğin 2023’te bitmesi gerekiyorsa, 2025’te bitecek. Bu kadar insanın bu imkandan 2 sene geç faydalanmasından dolayı oluşacak kaybı kim nasıl açıklayacak? Bu metro yapılmış olsa Bucalılar temiz havada yaşyacak. Bu kadar insan arabasıyla değil, metroyla işe gidecek. Türkiye’de mazot daha az tüketilecek. Yollarda olan trafik kazaları sayısı düşecek. Bu yanlıştan bir an önce dönüp bu yasal sürecin daha da uzatılmaması, uzatıldıkça İzmirlilerin alacakları hizmetin gecikeceği kanaatindeyim. 

‘ULAŞIM ZAMMI’ YORUMU

Toplu ulaşımda inanılmaz zamlar var, ama burada yerel yönetimleri de bir şekilde hoş görmek lazım. Bu bir maliyet işdir. Mazotun fiyatının nerden nereye geldiğini hepimiz gözlemlyioruz. Son 3 ayda Türkiye inanılmaz bir devalüasyon yaşadı. TL’nin değer kaybı, enflasyon ve bunun fiyatlara yansımasını gördük. Hala bunlar piyasaya tam olarak yansımış değil.

“18 İLÇEDE ÖRGÜTLENDİK, İKİ İLÇE YOLDA”

5 Haziran günü Genel Başkanımızı İzmir’de misafir ettik. Hemen ilçelerimizde örgütlerimizi kurup, 11 ilçede örgütlendikten sonra kongrelerimizi tamamladık. 22 Ağustos 2021’de il kongremizi yaptık, 18 Eylül 2021’de kurultayımızı yapmayı başardık ve seçime girebilme hakkını elde ettik. O günden bugüne İzmir’de örgütlenme çalışmalarımız devam ediyor. 18 ilçede bitirdik. 19 ve 20. ilçeler yolda, hazırlanıyor. Kısa zaman sonra İzmir’in tamamında örgütleneceğiz.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.