Dolar 32,6317
%0.48
Euro 34,7493
%0.05
Altın 2.508,570
%0.97
Bist-100 9.525,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Memleket Partili Güven’den ‘ılımlı’ ittifak mesajı

Memleket Partili Güven’den ‘ılımlı’ ittifak mesajı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir esi İl Başkanı iken istifa ederek Memleket Partisi’ne geçen ve Memleket Partisi MYK üyesi Asuman Ali Güven, ittifak zamanının seçim zamanı olduğunu söyledi. Ortak amacın ‘tek adam rejimini’ sona erdirmek olması gerektiğini ifade eden Güven, “Seçim kulvarına girersin orada güçler dengesine göre bir ittifak yapılır, ilkeleri belirlenir” dedi.

  • Ege Postası
  • 23.05.2021 - 14:43

EGEPOSTASI- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir esi İl Başkanı iken istifa ederek Memleket Partisi’ne geçen ve Memleket Partisi MYK üyesi Asuman Ali Güven, TV35 ekranlarında yayınlanan Özgür Yorum programında Doğan Beyazgül’ün sorularını yanıtladı.

Memleket Partisi’nin kuruluş ilkeleri ve muhalefet anlayışına ilişkin konuşan Güven, mevcut muhalefeti sert bir dille eleştirirken olası bir seçimde ittifak yapma konusunda ılımlı mesajlar da verdi. 

“SİYASİ PARTİLER İKTİDAR ALTERNATİFİ OLAMIYOR”

Türkiye’de bugün efektif bir muhalefetin olmadığını ifade eden Güven, Memleket Partisi’nin ihtiyaç duyulan muhalefeti gösterme gücüne sahip olduğunu söyledi ve “Türkiye’deki siyasi partiler çözüm üretemiyor ve iktidar alternatifi olamıyor. İktidarın oyları düşerken muhalefetin oyalarının çıkmak yerine düşmesi bizi de yeni bir parti kurma konusunda teşvik etti. Türkiye’de çözüm üretecek ve soruları çözecek bir partinin ihtiyacı olduğunu gösterdi bize. Biz bu umut olacağız. Memleket partisi sorunların çözümü olacaktır. Türkiye’de işsizin sorunlarını çözecektir, ekonomik sorunların çözümünde memleket partisi çözüm olacaktır. Türkiye’de hukuk, adalet ve bağımsız yargı yok. Bunların olmadığı ülkeye sermaye gelmez. Türkiye sermayeye ihtiyacı olan bir ülke. Bunun için Türkiye’ye demokrasiyi getirmek zorundasınız. Özgürlük ve barışı getirip özgürlüğü sağlamak zorundasınız. Onun için bunları sağlayabilecek bir parti lazım. Biz, oyuz diyoruz. Bizim seçmen kitle hedefimiz CHP’nin bir parçasını almak değil. CHP teşkilatlarıyla bu partiyi kurmak değil. Bizim kurucularımızın çoğu bugüne kadar hiçbir partiye üye olmamış ve önemli değerleri olan insanlar. Sosyal demokrat, Atatürkçülüğü, laikliği gerçek anlamda savunan bir parti kuruyoruz. Tabii ki de bunun içinde CHP’li önderler olacak. Olmak zorunda. Bu ilkeleri yani cumhuriyet değerlerini hayata geçirecek kişiler lazım. Cumhuriyet kuruluş değerleri dışında bizim 6 tane olmazsa olmazımız var. Atatürk’le sorunu olmayacak bir kişinin öncelikle. İkincisi doğaya ve çevreye saygısı olacak. Üç, kadına ve çocuğa tacizi yüksek sesle kınamayanları kabul etmiyoruz. 4.’sü terörün her türlüsünü lanetleyecek ve terörle ilgisi olmayacak. 5.’si, siyaseti rant için yapmayacak. 6.’sı; din, dil, ırk cinsiyet ayrımı yapmayacak” dedi.

“CHP İLE BİR MESELE ÇIKARMAK HEDEFİMİZ YOK” 

CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Sağ, sol bitmiştir’ söylemi üzerinden CHP’nin sosyal demokrat anlayışının sekteye uğradığını ifade eden Güven, “Biz sosyalist enternasyonal üyesiydik CHP’nin. Bu üyelik Ecevit dönemine dayanır. Şimdi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ‘Sağ, sol bitmiştir’ diyor. Ben bunu kabul etmiyorum. Bende bitmedi. Ben solcuyum. Bunu kabul etmiyorum. CHP de özü ve değerleri sol bir partidir. CHP, dünyadaki ilk ulusal kurtuluş mücadelesini vermiş partidir. Bugün Mustafa Kemal Atatürk’ün birçok ülkede heykeli varsa ve birçok ülkede ders kitabı olarak okutuluyorsa bunun bir nedeni vardır ve o da ulusal kurtuluş mücadelesinin dünyadaki ilk örneği olmasıdır. Sen o eserin ilkelerine sadık kalmazsan, sen ‘Atatürkçü Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci cumhuriyeti kurulmak zorunda’ diyen kişileri meydanlarda savunursan bu iş olmaz. CHP, çok önemli bir partidir. Bizim CHP ile bir mesele çıkarmak hedefimiz yok. Bizim hedefimiz iktidar. Yani CHP de iktidar olsun. Ama sayın genel başkan 10 yıldır başaramamış. Biz bunu başarabileceğiz diyoruz. Biz yeni bir anlayışla siyaset yapmak zorundayız” diyen Güven, sol görüşün Türkiye’de hala geçerliliğinin olduğunu belirterek, “Siz CHP olarak hiçbir milli bayrama, Cumhuriyet Bayramı dahil olmak üzere defalarca kayılmamış bir kişiyi cumhurbaşkanı yapmaya kalkıyorsunuz. Böyle şey olmaz. Yine gündemde. Biz bunu kabul etmiyoruz. Kişiler diyor ki biz ömrümüz boyunca CHP’yle uğraştık, hep karşısında olduk hep eleştirdik ama şimdi kol kokayız.  Biz tüm seçmeni kucaklayacağız. Bizim tavrımız tarzımız ve politikamız hepsine hitap ediyor. Sen kalkıp sağ sol bitmiştir derse... Ee biz unca yıl ne için uğraştık?? Biz neden 6 Mayıs’ın yasını tutuyoruz. O gençler boşuna mı öldü? Benim inancım devam ediyor. Bunu benim elimden hiç kimse alamaz. Ben 6 Mayıs savunuyorsam demek ki ülkede sol bitmemiştir” diye konuştu.

“İTTİFAK ZAMANI SEÇİM ZAMANIDIR”

Memleket Partisi’nin Cumhur İttifakı’na muhalefet edecek bir parti anlayışıyla kurulduğunu altını çizerken seçim zamanı olası ittifaklara ilişkin de ılımlı mesajlar verdi ve şunları söyledi; “Biz muhalefet tarafıyız. Biz iktidardan yana değiliz Cumhur İttifakı’na ye karlı kurulmuş bir partiyiz. Yani şu an Millet İttifakı’nın içindeki partiler yeteri kadar büyüme performansı gösteremiyorlar. Sıkıntımız burada. Yani demek ki Türkiye’de yeni bir partiye ihtiyaç var. Muhalefeti büyütüp oylarını çoğaltacak bir parti. İttifak zamanı seçim zamanıdır. Seçim kulvarına girersin orada güçler dengesine göre bir ittifak yapılır, ilkeleri belirlenir. Her partinin kendi değerleri vardır ama ortak değerler üzerinde birleşilebilir. Ortak payda oluşturabilirsin. Özetlersek, ‘Tek adam rejimini değiştireceğiz, Türkiye’de tekrar demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü kuracağız yeniden kuvvetler ayrımını yerine getireceğiz’ deyip bir anlaşma yapabilirsin. Ama önemli olan şu ki muhalefetin oyunun çok daha fazla olması lazım. Cumhur İttifakı’nın oyları yüzde 30’lara inmeli, muhalefetin de oyları yüzde 60’lara çıkarılmalı.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.