Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
‘Kongrede ayrımcılık’ iddialarına Genel Merkez düzeyinde yanıt

‘Kongrede ayrımcılık’ iddialarına Genel Merkez düzeyinde yanıt

İYİ Parti İzmir, 3. Olağan İl Kongresi için gün sayarken kongre sürecine dün yapılan “parti büyüklerinin adaylar arasında ayrımcılık yaptığı” iddiaları gündeme damgasını vurmuştu. İddiaların ardından, eski adayların gündeme getirdiği “ayrımcılık” iddialarına İYİ Parti Genel Merkezi düzeyinde genel başkan yardımcıları ve İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu’ndan yanıt geldi. Yapılan konuşmalarda ortak mesaj ise İyİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in her adaya eşit mesafede olduğu ve “ayrımcılık” iddialarının gerçeği yansıtmadığı oldu.

  • Ege Postası
  • 19.01.2023 - 15:36

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu gündeme dair açıklamalarda bulundu.

İl başkanlığında düzenlenen açıklamaya ayrıca İYİ Parti genel başkan yardımcıları Hakan Sıdalı, Rıdvan Uz, Mehmet Tolga Akalın, Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Edirne Milletvekili Orhan Çakır ve Tekirdağ Milletvekili Enis Kaplan katıldı.

Toplantının ana gündem maddesi ise dün İYİ Parti İzmir İl Başkan adaylığından çekildiklerini açıklayan İl Başkan Yardımcısı Şakir Genç ve İl Başkan Yardımcısı Oğuzhan Yar’ın Genel merkez düzeyinde adaylar arasında “ayrımcılık” yapıldığı ve “taraf tutulduğu” iddiaları ve iddialara verilen yanıtlar oldu.

Toplantı başlangıcında çok kısa bir konuşma yapan Dervişoğlu, “Pazar günü kongremiz var. İhtiyaç olursa kongreden önce yine konuşabiliriz ama ben bundan sonra sözlerimi kongreye saklıyorum” ifadelerini kullandı

AKALIN: İYİ PARTİ EVLATLARI ARASINDA AYRIM YAPMAZ

İlk konuşması yapan Mehmet Tolga Akalın, ortaya atılan ‘kayırma ve ötekileştirme’ iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi ve “Türk siyasi tarihinin gördüğü en muazzam siyasi hareketlerden biri İYİ Parti Çünkü Türk siyasi tarihinin en ceberut döneminde en ceberut iktidarına karşı kuruldu. Bunu bir Türk kadının ve anasının önderliğinde yapmıştır. Türk siyasetinin ironisidir. Bu muazzam demokrasi mücadelesini bir dönemin “faşistleri” yapmıştır. Bu siyasal mücadelenin yani 7. Senenin sonunda bizler Türk siyasetini yeniden tanzim etmek için yola çıktık. Türkiye’yi bu istibdat döneminden kurtarıp demokrasiyi inşa etmenin bir zorunluluk olduğunu düşünüyoruz. Biz demokrasiyi içselleştirmiş bir siyasal hareketiz. Bugün birçok ilimiz ve ilçemizde yaptığımız kongrelerde yüzlerce metre insan kuyrukları oluştu. Biz gerçekten öğrenen ve öğreten demokrasiyi içselleştirdik. Türkiye’yi bir tahterevalli siyaseti içinde başı açık-kapalı eksenine oturtmak isteyen arkadaşlarımız mecliste makulün yolunu ortaya koyuyor. Bizler Türkiye’yi kurucu ruhunun yönetmesi gerektiğine inanıyoruz. Bugün burada sizleri ziyaret ediyoruz ve bununla ortaya koyuyoruz ki İYİ Parti kuruluş ilklerinden zerre sapmaksızın onu iktidarla taçlandıracak bir yürüyüş yaparken İYİ Parti her evladına eşit mesafede durmayı becerdi ve bundan sonra mutlak suretle böyle olacaktır. Hiçbir adaya ne İzmir özelinde ne de Türkiye genelinde milim oynamak suretiyle bir yakınlığı olmamakla birlikte bütün adaylar eşit yakınlıktadır. İYİ Parti evlatları arasında ayrım yapmaz, tüm evlatlarını kucaklar. Dün de böyle oldu yarın da böyle olacak.  Siyasette bazen rekabet koşullarının dışında mesafeler uzaklaşmalar ve yakınlaşmalar olabilir. Belki İzmir’de de böyle bir yaklaşım kulağınıza gelmiştir. Bizim burada olmamız göstermektedir ki Sayın Genel Başkanımız ve partimiz İzmir’deki tüm dava arkadaşlarımıza aynı mesafededir” dedi.

TÜRKKAN: HERKES ONUN EVLADIDIR

Lütfü Türkkan ise kongreler için düğün benzetmesi yaparken delege kararı vurgusu yaptı ve “Bize o zamanlarda ‘Parti kuramaz’ demişlerdi. Ama bir cesur kadın buna cesaret etti. Sonra seçime giremezler dendi seçime girildi. Kazanamazlar dendi. Mecliste grubumuz var. Geldiğimiz noktada birkaç gün son gerçekleşecek İzmir kongresi, İYİ Parti’nin muhalefetteki son kongresi olacak. Bundan sonraki kongremiz İYİ Parti iktidarında olacak. Kongreler, siyasi partilerin düğünüdür. Düğünde herkes bir arada olur. Kimisi damadın kimisi gelinin eksiğini tamamlar. O düğün bütün katılımcıların katkısıyla oluşur. Adaylar konusuna gelince… Meral Akşener’e bütün millet ‘anne, abla’ diyor. Anne hiçbir evladını diğerinden ayırt etmez. Herkes onun evladıdır. Burada bütün adayların hepsi bizim kıymetlimiz ve uçbeyimizdir. Hangisi kazanırsa bizim il başkanımızdır. Bu meseleye ne müdahale ederiz ne de bir girişimde bulunulur. İzmir İYİ Parti’nin kaderini, İYİ Parti İzmir delegelerine terk etmek zorundayız. Hiçbirimizin hükmü ve müdahale hakkı yoktur. Genel Başkanımız, burada bulunan üyeden, mevcut il başkanımıza kadar herkese eşit mesafededir. Bu nedenle bütün adaylarımız, yöneticilerimiz ve üyelerimiz kıymetlidir ve değerlidir” diye konuştu.

UZ: ÇİLEYİ ÇEKENLERİN…

Kısa bir konuşma yapan Rıdvan Uz ise İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in kongrelere ilişkin talimatını hatırlattı ve “Kongremiz öncesinde bu zamana kadar çok güzel ifadeler kullanıldı. Sadece unutmayın ki bu hanımefendi partiyi kurarken alttan üstten tekmelediler. Ama hiç vazgeçmedi. Vazgeçmeyen bir liderimiz var. Genel başkanımız bütün kongrelerimizde ‘Her arkadaşımızın aday olmaya hakkı vardır. Önlerinin açılarak demokratik kongreler istiyorum’ demiştir. Dolayısıyla Genel Başkanımız buradaki iki adaya da eşit mesafededir. Biz buraya akıl satmaya gelmedik. Çileyi çekenlerin zafere talip olma yükümlülükleri vardır” ifadelerini kullandı.

DERVİŞOĞLU: BU DURUM SPEKÜLE EDİLDİ

Genç’in ‘ayrımcılık yapılıyor’ ve ‘Parti büyükleri taraf oluyor çimler eziliyor’ ifadelerine yanıt veren Dervişoğlu, “İYİ Parti’nin içinde İYİ Parti’nin birliğine zarar vermesi muhtemel en küçük bir şeyin konuşulmasına dahi izin verilmeyeceğini gösteriyoruz. Sayın genel başkanımız kongre sürecinde her adaya eşit mesafededir. Bu durum speküle edildi. Asıl mesele anlatıldığı gibi değil” dedi.

“GÖREVİMİZ KUTUPLAŞTIRMAK DEĞİL KUCAKLAŞTIRMAK”

Açıklamaya İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray’ın katılmamasına ilişkin soruyu da yanıtlayan Dervişoğlu,   “Bizler bir şeyi kırmak için değil parti büyüleri olarak bazı şeyleri ortadan kaldırmak için buradayız bizler demokrasiyi içselleştirdik. İzmir İYİ Parti için çok önemli bir yerdedir, İzmir İYİ Parti'yi kuran yer. O nedenle meseleyi kişiselleştiremezsiniz Biz açıkça söylüyoruz. Parti büyüklerinin görevi kutuplaştırmak değil kucaklaştırmaktır” diye konuştu.

“YERİNE GETİRİLMESİ GEREKEN GÖREVLER VAR”

Kongre öncesinde bazı il başkanlıklarının belli adaylara açıktan destek vereceklerini açıklamalarını da yorumlayan Dervişoğlu, şunları söyledi; Siyasette öyle şeyler olur Hepsinin kararlarına saygı duyuyorum. Benim bir oyum ya da iki oyum var diyemiyorum. Dolayısıyla delegenin iradesinin kongre sonuçlarına da yansıyacağı inancını taşıyorum. Öyle de olacak. Bütün adaylara başarılar diliyorum. Adaylarla bir sorunumuz asla yok. Ama yöntemlerle ilgili sıkıntılar olduğu görülüyor. Siyasette kırgınlık olmaz. Siyaset kararlı insanların işidir. İYİ Parti iyilerin ve cesurların yeridir. İzmir demokrasinin aynı zamanda beşiğidir. İzmir’in bu süreçte de icra etmesi ve yerine getirilmesi icap eden görevleri olacaktır. İzmir demokrasi inancı çerçevesinde yerine getirecektir. İzmir, dersler şehridir. Biz buraya gelince çok şey öğrendik. Burada siyaset yapanların da öğrenecekleri çok şey vardır.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.