Dolar 32,4930
%0.25
Euro 34,5866
%0.27
Altın 2.480,800
%-0.1
Bist-100 9.585,00
%-0.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kocaoğlu ve Yücel'den 'Çeşme Projesi'ne tepki: Talan ve rant projesi!

Kocaoğlu ve Yücel'den 'Çeşme Projesi'ne tepki: Talan ve rant projesi!

Önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hayata geçirmek istediği Ege Turizm Merkezi-Çeşme Projesi'ni eleştirdi. Kocaoğlu, "Bu aynen Kanal İstanbul gibi İzmir'deki 16 bin dönüm arazinin satılması projesi. Bugün bizleri yönetenler İzmir'i, Çeşme'yi tek kelime ile satmak istiyorlar. Biz başından beri buna karşıyız. Karşı çıkmaya da devam edeceğiz" dedi. Yücel ise "Bu proje bir rant, bir betonlaştırma projesidir. İzmir'in Çeşme'nin en değerli ve kıymetli olan doğa açısından zenginlikleri olan alanın yabancı sermaye gruplarına, Genel Başkanımızın ifade ettiği gibi 5'li çetenin uzantıları olan bir takım sermaye gruplarına peşkeş çekilmesi çabasından başka hiçbir şey değil. Böyle bir projenin ne Çeşme'ye, ne İzmir'e, ne Türkiye'ye faydası var" ifadelerini kullandı.

  • Ege Postası
  • 18.04.2022 - 10:04

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI – Geçtiğimiz hafta sonu TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK), İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Çeşme Çevre Platformu ve 96 çevre örgütü Ege Turizm Merkezi-Çeşme Projesi’ne karşı çıkmak için Alaçatı Sulak Alanı’nda bir araya geldi.

Düzelenen basın açıklamasına katılan önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel de projeyle ilgili eleştirilerini dile getirdi.

KOCAOĞLU: TAM BİR TALAN PROJESİ

Çeşme Projesi için ‘talan projesi’ yorumunu yapan önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Aklın ve bilimin rehberliğinde, nereden bakarsanız bakın böyle bir proje olmaz. Bu aynen Kanal İstanbul gibi İzmir'deki 16 bin dönüm arazinin satılması projesi. Biz başından beri buna karşıyız.  Karşı çıkmaya da devam edeceğiz. Eğer tüm İzmirliler, yarım adalılar, duyarlı insanlar sahip  çıkarsa  bu olay püskürtülür ve İzmir kurtulur. Ancak burada biz 1/25000'lik ve 1/100000 planları var buranın o planlar çerçevesinde burada böyle bir uygulama yapılmaz. Bu tamamen bir dayatmadır. Bu ters ozmoz gibi konuların hepsi burayı satmak için bir 'gerekçe' olmaktan ileriye gidilemez. Ters ozmozda nasıl ve ne kadara üretildiğini biliyoruz. Bugün bizleri yönetenler İzmir'i, Çeşme'yi tek kelime ile satmak istiyorlar. Biz de buna karşı çıkıyoruz” dedi.

“ÖZTRAK’IN AÇIKLAMASI TÜM CHP’LİLERİ BAĞLAR”

Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in projeyle ilgili yaptığı açıklamaların kendisine sorulması üzerine “Ben Başkanıma saygı duyuyorum.  Başkanımız ne dedi ben onları takip etmedim. Ancak Genel Başkan Yardımcımız ve Parti Sözcümüz Faik Öztrak geçenlerde Çeşme Projesi konusunda bir açıklama yaptı ve o açıklama Genel Başkan'ın talimatı olmadan yapılamaz ve o yapılan açıklama da yerel yönetimlerden tutun ilçe örgütüne kadar tüm CHP'lileri bağlar.  Tunç Bey ne düşünüyor bilmiyorum ancak bu görüş Çeşme Projesi’ne karşı tüm CHP'lilerin karşı çıkması görevini vermiştir ve bizim de görevimizi yapmamız gerekir. Ben sade bir vatandaş olarak, eski bir İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak ve Cumhuriyet Halk Partili olarak çevre duyarlılığı ve rant projesine karşı olmak için bireysel olarak gelip katılıyorum. Bireysel duruşumu belirtiyorum. Kimin ne dediği tartışmalarına girmiyorum ve lütfen beni sokmayın” yanıtını verdi.

YÜCEL: 5’Lİ ÇETENİN UZANTILARINA PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ise bu projenin en başından beri şeffaf ve katılımcı bir şekilde yürütülemediğini ifade ettiklerinin altını çizerek, “Bir takım toplantılar yapıldı. Gizli kapılar arkasında… Bu toplantılara bizim seçilmiş Çeşme Belediye Başkanımız ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız davet edilmedi. CHP'li milletvekilleri de sürece dahil edilmedi. Ne zaman tepkiler ortaya çıkmaya başladı o zaman  gelen davetler üzerine bir takım toplantılar yapıldı. Biz başından beri projenin karşısında durduk. İşin özü; Bu proje bir rant, bir betonlaştırma projesidir. İzmir'in Çeşme'nin en değerli ve kıymetli olan doğa açısından zenginlikleri olan alanın yabancı sermaye gruplarına, Genel Başkanımızın ifade ettiği gibi 5'li çetenin uzantıları olan bir takım sermaye gruplarına peşkeş çekilmesi çabasından başka hiçbir şey değil. Böyle bir projenin ne Çeşme'ye, ne İzmir'e, ne Türkiye'ye faydası var. Bu projenin belli sermaye gruplarına faydası var. İşin en başında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yaklaşık 200 hektarlık alanın acele kamulaştırması kararı verildi.Sonra gelen tepkiler sonrası geri adım atıldı. Bu alanın 150 hektarındaki karar kaldırıldı, sonra tamamı kaldırıldı. Yapılan  işlemlerin nereden bakılırsa bakılsın devlet terbiyesi, ciddiyeti ve geleneği ile uzaktan yakından ilgisi ve alakası yok. Acele kamulaştırma kararının alınabilmesi için bir takım koşullar var. Ülke güvenliği, yurt savunması için yapılması gerekiyor. Çeşme Projesinin hiçbir tarafından böyle bir şey yok. Böyle bir proje hayata geçse burada yaşayan vatandaşlarımız atarlarından kalan topraklarından edilecekler. Burada ucuz iş gücü, insan kaynağı olarak istihdam edilmeleri dışında hiçbir faydası olmayacak. Biz sonuna kadar bu mücadelenin yanındayız. Bu  mücadeleye her koşulda ve mecrada gerek hukuki gerek siyasi  destek vereceğiz” şeklinde konuştu.

“BİLİRKİŞİ RAPORU ÇOK NET”

Projeyle ilgili bilirkişi raporunun önemini vurgulayan Yücel, 20 yıllık hukukçu olarak söylemek gerekirse eğer; Türkiye'de hukuk yavaş işliyor. Bu bir gerçek. Bu Türkiye'nin sorunu. Böyle önemli bir davada da hukukun yavaş işlemesinin getireceği olumsuzluklar var. Geç gelen adalet adalet değildir. Geç gelen adalet bir yerde anlamını kaybediyor. Ancak bakıyoruz bazı siyasi konularda jet hızıyla 3-5 günde 1 haftada  kararlar çıkarabiliyorlar. Bilirkişi raporu çok net ve kıymetli. Ben davaya bakan yerel mahkemenin bu bilirkişi raporuna karşı kayıtsız kalamayacağını düşünüyorum. Eninde sonunda  iptal ve yürütmeyi durdurma kararları çıkacaktır. Ancak ne yazık ki yargı çok yavaş işliyor ülkemizde” dedi.

"BAŞINDAN BERİ AYNI TAVIRDAYIZ"

Yücel, yerel yönetimlerin projeye karşı sergilediği tutuma yönelik eleştirilere, “Bazen bazı şeyleri düzeltmek için o şeyin içine girmek gerekiyor. O masada olmak gerekir. Karşıdakinin bakış açısını yada ellerindeki  doneleri ve argümanları görmek gerekir. O işin içinde olursanız, ya da o masada olursanız o iş yanlış yolda ilerliyorsa doğru bir yola, doğru mercilere kaydırma ve yön verme imkanınız olur. O yüzden işin en başında hem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’mızın, hem de Çeşme Belediye Başkanı’mızın bu toplantılara çağrılmamasını eleştirip doğru olmadığını belirterek tepki koyduk. Ancak; Büyükşehir Belediyemizin bu bölgedeki sit kararının düşürülmesi ile ilgili açmış olduğu bir dava var. Başından beri bu hukuki mücadele devam ediyor.  Bu nedenle zaman zaman bazı sorular soruluyor, 'Belediye başkanları yeteri kadar tavır almıyor' diye ancak böyle bir şey söz konusu değil. Belediye başkanları seçildikleri ilçenin ve kentin tüm seçmenleri ile bir diyalog halinde olmaları gerekir. onların görüşleri ve hassasiyetlerini bilerek tavır almak gibi bir sorumlulukları var. Aziz Bey'in söylediği gibi CHP'nin bir programı var, CHP'nin bir tüzüğü var ve Genel Başkan Yardımcımız Faik Öztrak'ın da bir açıklaması var. Bizim gerek örgütler, gerek  yerel yönetimler olarak bunun dışında hareket etmemiz zaten söz konusu değil. Biz başında da aynı durumda ve tavırdaydık, şimdi de aynı durum ve tavırdayız. Bazen bazı sorular belli kişileri, grupları karşı karşıya getirmek için sorulabiliyor. Basının öncelikli görevi halka doğru haber vermek, gerçek haber vermek, kamuoyunu doğru bilgilendirmek ve  aydınlatmak. Sizleri tenzih ediyorum ancak zaman zaman böyle sorular sorulabiliyor. Bizim kimin, hangi soruyu neden sorduğunu kavrayabilecek bir süzgeçten geçirip ona göre cevap verecek birikimimiz ve yeterliliğimiz var. Bu nedenle haksızlık yapıldı yapılmadı gibi bir polemiğin içine girmeyiz. Biz bugün burada CHP'yi temsilen buradayız.  TMMOB'un, çevre derneklerinin, İzmir Barosu'nun verdiği mücadeleye destek olmak ve onların yanında olduğumuzu göstermek ve bu mücadelede sonuna kadar birlikte yürüdüğümüzü hissettirmek için buradayız” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.