Dolar 32,4786
%-0.19
Euro 34,9606
%0.38
Altın 2.436,080
%0.53
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kırkpınar’dan flaş ‘cumhurbaşkanı adaylığı’ çıkışı: Erdoğan aday olmayabilir

Kırkpınar’dan flaş ‘cumhurbaşkanı adaylığı’ çıkışı: Erdoğan aday olmayabilir

İzmir ve ülke gündeminde erken seçim olacak mı sorusu ve cumhurbaşkanlığına kimler aday olacağı tartışılırken İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar’dan cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin flaş bir çıkış geldi. Başkan Kırkpınar, “2022’nin Ekim ya da Kasım ayında bir seçim görünüyor. Çünkü cumhurbaşkanı parlamentoyu feshederse 3. kez seçime girme hakkı kazanacak. Bana göre Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı adayı olmayabilir” dedi.

  • Ege Postası
  • 28.09.2021 - 16:38

EGEPOSTASI- İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, TR35 ekranlarında yayınlanan Haber15 programında Figen Avcıoğlu’nun kente ve gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Haftalardır yaşanan yurt krizi ve emsal artışına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Kırkpınar, erken seçim tartışmaları ve cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin de çarpıcı açıklamalar yaptı. Mevcut Cumhurbaşkanının 3. Kez cumhurbaşkanı adayı olabilmesi için erken seçim yapılması gerektiğine dikkat çeken Başkan Kırkpınar, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı olmayacağını düşündüğünü söyledi. 

İYİ PARTİ ÖĞRENCİLER İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Yaşanan yurt krizinde mağdur olan öğrencilere yardı etmek için İYİ Parti İzmir İl Başkanlığı için alternatif çözümler üzerinde çalıştıklarını ifade eden Başkan Kırkpınar, “Kiraların yüksek olmasından bahsediliyor ama sosyal devletin yapması gereken yükseköğretim kurumlarında okuyan öğrenciler için yurt temini olması lazım. Dün akşam itibariyle Sayın Recep Tayyip Erdoğan Bey’in açıklamasını dinlersek yurtla alakalı bir sorun yok. Biz yaklaşık 20- 25 gündür İzmir İYİ parti İl Başkanlığı ve ilçe teşkilatımız olarak üniversite olan kentlerimizde ilçelerimizde bu sıkıntıları yaşıyoruz. Geçen yıl online yapılan eğitimin bu yıl yüz yüz yapılacağı söylenildi. Ama bu tedbirsizliği ve öngörüsüzlüğü hayatın her alanında olduğu gibi yönetilemeyen bir Türkiye olduğu için her şey birbirine giriyor. Planlama yok, hesaplama yok. Bunların yanında kontenjanlar artırıldı. Biz de bunu İzmir’de daha derin hissediyoruz. KYK’nın kapasitesiyle yetersiz kalması durumu var. Kiraların yüksek olması da bu olayın 2. ayağı. Biz, yaşadığımız deprem sonrasında 30 ilçenin 7-8 ilçesinde deprem sebebiyle ilçelerden göç başladı. 27 bin vatandaşımız Bayraklı’dan taşandı. Ama gelin görü ki Bayraklı da konut fiyatları anormal derecede artmaya başladı. KYK’nın kapasitesi yok, özel yurtlar, kontenjanlarını kapattılar. Geriye konutlar kalıyor. Bizim yaptığımız bir planlama var. Yarın netleştireceğiz. Ekonomik olarak uygun olan kız öğrencilerin birkaçını bir araya getirerek onlara bir kira bulacağız. Bunu erkek öğrenciler için de yapacağız. Bu ülkeyi yönetenler plansız programsız iş yapıyorlar” dedi.

“İKİ TARAFIN TALEPLERİ ÇOK FARKLI”

Geçtiğimiz Pazar günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun depremzedelerle buluşmasında ‘emsal artışına’ ilişkin “Yapılacak” sözlerini de değerlendiren Başkan Kırkpınar, “Ben oralarda yetişmiş bir insanım. Vakti zamanında yapılmış çarpık işler… Sayın Kılıçdaroğlu’nun yaptığı toplantıya biz de katıldık. Orada bir dernek var. İzmir Deprem Dayanışma Derneği var bir tarafta da platform var. Fakat yaşanmışlıklar birbirine o kadar tezat bir şekilde tezahür edebiliyor ki… Bir yerin tarafı farklı diğerinin çok farklı. Platformu yöneten avukat hanım çok değerli konuşmalar yaptı kat yükseltmeyle ilgili. Sayın Tunç Bey bu konuda çalışmaları olduğunu söyledi. Sayın Kılıçdaroğlu da bunu ‘Değerlendireceğiz değil yapın’ dedi. Daha sonra büyükşehir tarafından yapılan açıklamalar baktığımızda bu kat artırımının bayraklıyla sınırlı kalacağı anlaşıldı” diye konuştu. 

"SİSTEM DEĞİŞENE KADAR BİRLİKTE HAREKET EDECEĞİZ"

İYİ Parti tarafından İzmir’e ilişkin yapılan birçok açıklama kamuoyunda sık sık “İttifakta çatlama mı oluyor” şeklinde yorumlanıyor. Mevcut sistemin ittifakları zorunlu kıldığını ifade eden Başkan Kırkpınar, İzmir’de hedefe ulaşana kadar ittifakın baki olacağını söyledi ve “Ülke maalesef partili cumhurbaşkanı yönetim sisteminden kaynaklı bir ittifaklara döndü. Bizim her iki genel başkanımızın başlattığı bir demokrasi yolculuğu var. Sayın Erdoğan karşıtlığı veya AK Parti karşıtlığı… Biz sistem karşıtlığı olarak iki blok olduk. Bunların biri Cumhur İttifakı diğeri de Millet İttifakı. Her iki partinin de kendi kitlesi var. İttifak olsak da farklı diller kullanıyoruz. Ama burada esas olan demokrasi yolculuğunda beraber hedefe kitlenerek sistemin değişeceği güne kadar birlikteyiz. İttifaklar seçimlerde yapılır. Yoksa kurumsal olarak İYİ Parti’nin Türkiye’de olup bütüne bakışıyla CHP’ninki paralellik arz edecek diye bir şey yok. Hepimiz aynı şehirde yaşıyoruz. İzmir’in temel problemlerinden bahsetmek kadar doğal bir ey yok ki! Ama İzmir’de ittifakın bozulmasını çok arzu eden bir Cumhur İttifakı var karşımızda. Ama biz Millet İttifakı’nın demokrasi yolculuğunu taçlandıracağımız gün yani bu sistemi değiştirene kadar birlikte hareket edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

“TAŞINMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”

İYİ Parti Güzelbahçe İlçe Başkanlığı’nın üst katında oturan vatandaşın üst kattan Recep Tayyip Erdoğan posteri sarkıtmasıyla birlikte patlak veren İYİ Parti Güzelbahçe’de yaşanan pankart krizine ilişkin de açıklama yapan Başkan Kırkpınar, şunları söyledi; “İki kardeşe ait iki binalı bir bina. Üzülerek ifade edeyim. O binanın alt katında İYİ Parti İlçe Başkanlığı var. Ama üst katta oturan şahıs…  Ben o olayın yaşandığı gün teşkilat başkanımız ve il sekreterimizle birlikte oraya gittik. Bu şahıs üzülerek söylüyorum ki temelen akıl muhasebesini kaybetmiş birisi. Sayın Genel Başkanımızın portresinin üzerinde ya da İYİ Parti’nin logosundaki güneş görseli üzerinde çizimler yaparak aşlayan bir serüven. Bu durum hoş bir durum değil. Ama üst kattan en son yapılan şey benzeri bir şekilde AK Parti Genel Başkanının bezden bir portresini aşağıya sallandırarak bizim yazılı olan tabelalarımız kapatmak oldu. İki kardeşe ait bir bina. Birinin kiracısı biziz. Bu muameleyle karşılaşıyoruz. İlçe başkanımızla da görüştük uygun bir yer bulununca taşınmayı düşünüyoruz.” 

“PARLAMENTO FESHEDİLİRSE CUMHURBAŞKANI 3. KEZ ADAY OLABİLİR”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “Ben başbakan adayıyım” açıklamasını da değerlendiren Kırkpınar, “Genel Başkanımız böyle bir açıklamada bulundu. O açıklamanın öncesi şu: Ben cumhurbaşkanlığına değil başbakanlığa adayıyım. Cumhur İttifakı’nın küçük ortağı olan MHP Genle Başkanı tarafından ‘2023 Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır’ açıklamasına nokta kondu. Ama küçük ortağın adayı. Kendileri henüz bu açıklamayı yapmadı. Anayasanın 61. ve 116. Maddesine baktığımızda partili cumhurbaşkanlığı yönetim sistemine geçildiğinde o maddeden biri şunu söyler: Cumhurbaşkanı 5 yılda bir yapılacak seçimlerde ancak 2 kez aday olabilir. 116. Madde de diyor ki: Cumhurbaşkanının parlamentoyu feshi halinde 3. kez aday olabilir. Bu açık. Yani 2023’ten önce parlamento feshedilirse Cumhurbaşkanı 3. kez aday olabilir” dedi.

“2022’NİN EKİM YA DA KASIM AYINDA BİR SEÇİM GÖRÜNÜYOR”

Seçimler yaklaştıkça ittifak bileşenleri soruları da çoğalırken son günlerde sıkça tartışmalara konu olan HDP’den ittifaka ilişkin flaş bir açıklama gelmişti. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, dün ittifak tartışmaları üzerine konuştu. Buldan, "Herhangi bir ittifak içinde yer alma arayışımızın olmadığını açıklıkla vurguluyoruz" açıklamasını yapmıştı. HDP kanadından yapılan açıklamayı değerlendiren Başkan Kırkpınar, çarpıcı bir açıklamada bulundu ve şunları söyledi; “Millet İttifakı herhangi bir siyasi partinin eklenmesiyle ancak ve ancak güç kazanır. Yani Parlamenter Sisteme geçmek için İYİ Parti ve CHP’den sonra Saadet Partisi ve Demokrat Parti de bu görüşmelere katıldı. Buna Gelecek Partisi ve DEVA Partisi de katılınca toplam sayı 6 oldu. Bizim bir partinin seçmen tabanına hitap etmemiz için o seçmen tabanın da partiyi kabul etmesi lazım. Sayı 6 olur 7 olur bilemem. Ama Millet İttifakı’nı katılacağı bir seçimde birinci turda cumhurbaşkanını yüksek bir oyla seçeceğine inanıyorum. İnanmaktan çok bu konudaki veriler… Yıpranmış bir 19 yıllık hükümetin olduğu ve oylarının düştüğü bir gerçek. Yoksa durduk yerde neden seçim barajını yüzde 7’ye düşürsünler? Belki siyasi partiler kanunlarıyla ilgili de teklifleri olacak. Bundan sonra geriye çıkarılan kanunların uygulanması için 1 yıla ihtiyaç var. O zaman da insanın aklına 2022’nin Ekim ya da Kasım ayında bir seçim görünüyor. Çünkü cumhurbaşkanı parlamentoyu feshederse 3. kez seçime girme hakkı kazanacak. Ben kendi düşüncemi ilk kez açıklıyorum bu konuda. Bana göre Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı adayı olmayabilir.”

ÇALIK’IN MECLİS ÜYELİĞİ DÜŞÜRÜLDÜ MÜ?

Geçtiğimiz günlerde İYİ Parti Karabağlar Belediye Meclisi ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Tarkan Fikret Çalık’ın meclis üyeliğinin İçişler Bakanlığı’nca düşürüldüğü iddiaları gündeme gelmişti. Henüz konuya ilişkin kesin bir veri olmadığını aktaran Başkan Kırkpınar, “Üyelik düşmesi değil de seçilmiş olduğu hak ettiği belediye meclis üyeliğiyle büyükşehir belediye meclis üyeliği konusunda bir tebligat yapılmış olabilir. Ben bunu geçtiğimiz hafta tutanaklar ve kararlar daire başkanlığından öğrendiğime göre onlara bu yönde bir bilgi gelmemiş” dedi.

“YAKLAŞIK 2 YILDIR KARŞIYAKA STADINA KAVUŞAMADI”

Son olarak yaklaşık 2 yıl önce 4 siyasi partinin il başkanları olarak gerçekleştirdikleri toplantıya da değinen Başkan Kırkpınar, toplantıda alınan kararların henüz uygulanmadığı konusunda eleştirilerde bulundu ve “İlkini AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’nin öncülüğünde yaptık ve bir araya geldik. Geldik iyi mi oldu iyi oldu. İyi ki geldik. Çünkü Türkiye’nin 3. büyük şehrinde yerel yönetimlerle genel yönetimler uzunca bir süredir birbirlerini amansız bir şekilde rakip olarak birbirlerini siyaseten hırpalamaya çalışıyorlar bu buluşmadan çıkan bir karar, Karşıyaka Stadı’nın yapılması ve 2. Ana Jet Üssü’ne ait olan bir yerde İzmir’e ikinci bir havaalanı kazandırılması yönünde bir teklifim oldu benim. Diğer il başkanları da kendi gözlemledikleri İzmir eksiklikleriyle ilgili taleplerde bulunduk. Bunlar merkezi hükümet ya da yerel yönetimler tarafından yapılabilecek şeyler.  Ben Kerem Ali Bey’in o sözünü hiç unutmuyorum. Karşıyaka Stadıyla ilgili çok olumlu gelişmeler olacağını söylemişti. Yaklaşık 2 yıldır Karşıyaka stadına kavuşamadı. Bunun yanında altyapı çalışmaları nasıl olur, uygun mudur bilemem ama ben İzmir’e küçük de olsa 2. bir hava limanı olması gerektiğini söyledim. İzmir’in acilen çözülmesi gereken bazı problemleri var. Bu konuda hem yerel yönetimlerin hem de merkezi hükümetin acilen bir çözüm bulması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.